Last news in Fakti

27 Май, 2022 16:00 4 622 174

Да стане ли 24 май национален празник, а 3 март да бъде заличен

  • 24 май-
  • 3 март-
  • национален празник-
  • герб-
  • русофили-
  • путинизация-
  • русия

Така ще низвергнем 3 март, който дори не величае собствено национално усилие, а увенчава чужда заслуга

Да стане ли 24 май национален празник, а 3 март да бъде заличен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ предложи национален празник на България да бъде 24 май. Това се случи ден след като отмина тазгодишният празник и след като 12 години не се сети да го направи като управляваща партия.

Според осемте депутати от ГЕРБ, подписали се като вносители на законопроекта, националният празник "трябва не просто да обединява, но и да съдържа трансцендентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколенията и да възпитава определени ценностни разбирания".

Действително 24 май е сред най-обединяващите официални празници. Изтъква цивилизационен принос, обществен възрожденски подем и държавно строителство. Едва ли някой би бил против този ден да е националният ни празник. Въпросът обаче е не защо 24 май да е националният ни празник, ами защо 3 март да не е такъв.

Очевидно е, че войната на Русия срещу Украйна и ревизията на русофилските масови исторически представи в последните три десетилетия са причина за опита за детронирането на 3 март. Сегашният ни национален празник не просто не величае собствено национално усилие и увенчава чужда заслуга, а поддържа един блян за велика Санстефанска България, обрекъл страната на катастрофи и реваншизъм. С низвергването на 3 март България ще направи нов прочит на миналото си и на люшкането си между "България на три морета" и "земя като една човешка длан".

Разбира се, ще потекат упреци за пренаписване на историята. Особено ако 3 март бъде не просто понижен до официален, а изобщо бъде заличен като празник. И вероятно борбата за нова доминанта в обществените разбирания ще продължи и по-нататък, за да детронира благодарността към Русия, поставена в основата на българския национален пантеон. Вече не само премахването на Паметника на съветската армия ще е център на остро противопоставяне. Паралелно с депутинизацията ще върви и един по-широк процес на дерусизация, при който вече ще бъде проблематично срещу Народното събрание да гледа "Александър Втори" на кон, основната национална катедрала и главна столична забележителност да носи името на неговия патрон "Александър Невски", а булевардът с жълтите павета да се нарича "Цар Освободител". Столичният център на суверенната българска държава сякаш е създаден за възхвала на един руски император.

Затова 24 май ще престане да бъде толкова обединяващ празник, когато замести 3 март. Преодоляването на националния комплекс за благодарност към освободителката и на романтичните представи за братския руски народ ще бъде дълъг процес - ако изобщо е възможно някога да приключи.

Одържавяването на 24 май тече отдавна - в последните години гвардейският духов оркестър и гвардейците, полагащи венци пред паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека, започват да доминират над ученическите фанфари и "цивилните" манифестации. На 9 декември 2020 парламентът засили побългаряването на 24 май, добавяйки "българската азбука" и Кирил и Методий в едно по-дълго наименование на празника - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Издигането на деня на Кирил и Методий като национален празник малко или много ще се възприеме като националистическо присвояване в страни, където също го празнуват или дори той е официален - като в Северна Македония и Чехия (където почитат Кирил и Методий на 5 юли).

Промяната на националния празник, доколкото е политически акт в актуален контекст, чертае и политически разделения. "Демократична България" и ИТН вероятно ще подкрепи замяната на 3 март с 24 май, БСП ще е против, а мандатоносителят ПП ще заобиколи въпроса, за да избегне пробив в управляващата коалиция. И ако все пак се събере мнозинство от управляващи и опозиционни формации за смяна на празника, ще се окаже, че българският парламент е способен само на "празнични", не и на "делнични" консенсуси. И например най-големите путинофоби и русофоби биха казали - за оръжието за Украйна не можахте да се обедините, а за промяна на националния празник можете.

Но за такъв въпрос подобен консенсус е твърде крехък - националният празник не е фиксиран в конституцията и може да бъде променен с обикновено парламентарно мнозинство с поправка в Кодекса на труда. В този ред на мисли: какво ще стане, ако утре леви и русофилски сили дойдат на власт и "си върнат" 3 март?

24 май е чудесен ден за национален празник. Но би се превърнал в карикатура, ако нация, издигнала на държавния си пиедестал просветата и културата, пак си остане сред първенците в ЕС по функционално неграмотни ученици и по мизерни пари за наука. 24 май има смисъл да е национален празник, ако може да се превърне в знаме на един нов възрожденски култ към образованието и на едно ново, отърсено от комплекси за малоценост или величие национално самочувствие. Ако не, по-добре да нямаме национален празник - нищо не ни задължава. Можем да имаме множество официални празници, плюс един понижен до официален 3 март, на които и без това има тържества, гвардейски роти и президентски слова. Така всеки ще може да види своя национален в някой официален празник.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    130 20 Отговор
    Вдигат яко тока и парното ,а ни занимават с глупости.

    Коментиран от #67

  • 2 ХАХАХ

    139 20 Отговор
    АКО ПИТАТЕ ТИКВАТА ОТ БАНКЯ И БАЙРЯМА ЩЕ НИ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

    Коментиран от #10

  • 3 Скорпи

    41 135 Отговор
    Твърдо...24 май...не само защото за 3 март има чужда заслуга но и голямо прецакване на БГ....24 май...най българският Празник...

    Коментиран от #130, #145

  • 4 22-ри Септември

    24 79 Отговор
    трябва да е националният ни празник. Деня в който се възобновява българската империя.
  • 5 честен ционист

    66 14 Отговор
    24 май е ден на НПО-то
  • 6 така така

    151 23 Отговор
    Значи това била идеята не защото азбуката е наша, ами да отрежем Русия от празника на 3 Март, ех колко много сте жалки несравнимо жалки. Но това, че искате да заличите 3 Март е лоша и невъзможна идея, която може да се роди в болната и ку....ха глава на прозападнал кратунко. Няма как турското робство да бъде заличено, по скоро народът ще заличи хора с такива налудничави идеи

    Коментиран от #20, #69

  • 7 Логично в историята

    135 29 Отговор
    Ако го нямаше Освобождението което празнуваме на 3 март-нямаше да има и 24 май...Герб пак се занимават със популизъм и слагачество...

    Коментиран от #22, #137

  • 8 Тодор Димов

    27 88 Отговор
    24-ти май, денят на светите братя Кирил и Методий, е най-хубавия български празник. И най-много подхожда за национален празник на Република България.

    Коментиран от #160

  • 9 СЗО

    50 18 Отговор
    Не е необходимо да се премахва 3ти Март. Просто може да се преименува на Почит към загиналите за освобождението на България, или нещо подобно. Все пак доста българи са извършили подвизи и са дали живота си за България по време на тази война.

    Коментиран от #18, #151

  • 10 Тодор Димов

    5 25 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХ":

    Ти наистина си "Ха-хо", ама да си жив и здрав!
  • 11 Лост

    73 10 Отговор
    Герб да си заплюват 1 април и да не ни занимават с глупости. А Борисов да го проверят колко минискуса има.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иво

    39 4 Отговор
    така трябва да е,но също и битката на шипка август 1877 трябва да е национален празник
  • 15 РАДЕВ

    79 9 Отговор
    ЕДИНИЯ ПРАЗНИК НЯМА НИЩО ОБЩО С ДРУГИЯ, 3 МАРТ ЧЕСТВАМЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА И РУСИЯ , 24 МАЙ Е ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА И ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ СЪЗДАДЕНИ ОТ ЕДНОИМЕННИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДЙИ КОЯТО СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ Е УЧЕНА ДА ПИШЕМ НА КИРИЛИЦА , НЕ БЪРКАЙТЕ СИТУАЦИЯТА С БОЯ , ДА СИ ИМАМЕ УВАЖЕНИЕТО И ДА СПАЗВАМЕ ДОБРИЯ ТОН ВСЕ ПАК , ОТ УВАЖЕНИЕ КЪМ ИСТОРИЯТА НИ!!!.
  • 16 Не не не

    40 11 Отговор
    Не не не !!!!
  • 17 Професора

    50 11 Отговор
    ГЕРБ е турска партия съставена от колаборационисти.

    Коментиран от #23, #29

  • 18 Тодор Димов

    50 8 Отговор

    До коментар #9 от "СЗО":

    Така е! Няма защо като се обяви 24-ти май за национален празник (той си е приет отдавна) непременно да се итнорира нещо. 3-ти март също има достойно място в българската история. Образованите хора знаят това. Знаят също и какво е "Ден на светите братя Кирил и методии". Ако на някой нещо не му харесва, това си е само негова работа. Няма причини да занимава почтените хора с изкривените си представи.
  • 19 Истината

    81 13 Отговор
    Държавата България съществува благодарение на 3 МАРТ освобождението от турско робство след 500 години на 3 МАРТ 1878г отново има БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #36, #51

  • 20 А знаеш ли какво е станало на 3 март ?

    21 47 Отговор

    До коментар #6 от "така така":

    България е поделена между Османска Империя/Турция още я няма/ и Царска Русия. Създадени са, Източна Ромелия и Княжество България. С една дума след 3 март Пловдив е бил под Османско. Оценка по история не стига и за двойка.

    Коментиран от #97, #135

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Най Българския празник

    21 26 Отговор
    За мен е 24 Май, но национален е "Съединението"
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хисторик

    66 7 Отговор
    24 Май е ден на славянската писменост продажниците ако искате си прзнувайте 4 Юли като нац празник. Най значимата дата от последните 650 години е 3 Март 1878г подписването на капитулацията на Османската империя в България след 5 века в Сан Стефано

    Коментиран от #33

  • 27 ЕДна

    60 11 Отговор
    Заличим ли 3 март, заличаваме и България. Иначе нямам против 24 май да ни е национален празник.

    Коментиран от #31, #35, #43

  • 28 :))

    24 1 Отговор
    Автор: Веселин Стойнев-Соломон..
  • 29 Бойко

    38 6 Отговор

    До коментар #17 от "Професора":

    П.П. не е партия! Няма структури, няма програма, има само каишка с която го водят като пудел. По-зависими са от Русия от колкото "Възраждане" и "Атака" взети заедно. САЩ ги будалкат само с два танкера "на хартия"!
  • 30 Тома

    36 11 Отговор
    Национален празник трябва да стане денят в който боко тиквата го осъдят и вкарат в затвора

    Коментиран от #41

  • 31 Абе, ЕДна,та

    14 31 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДна":

    След 3 март Пловдив е под османско. Какво ще празнува южна българия? Сега южна България а тогава ? Ще ти го напиша с главни букви, да се залислиш, ИЗТОЧНА Румелия.

    Коментиран от #60

  • 32 Кико

    11 39 Отговор
    Подкрепям с две ръце Трети март е празник който само ми разделя от години. А 24-ти всички го обичаме. А и ще дра зним македонците
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ДжафДжаф

    40 3 Отговор
    Мдаа...Преди 9-ти, 3-ти март беше проблем за управниците. Хем съюзници на Германия, хем чествахме победата на руската армия. Неудобно някак си. След 9-ти, 3-ти март отново беше проблем за управниците ни. В крайна сметка беше ни освободила Русия, но не съветска Русия, а онази лошата имперска Русия. 3-ти март дори не беше празник тогава. Въпреки това комунистите действаха по йезуитски. На този по принцип работен ден, първолаците бяха приемани в четата Чавдарче, в общинските центрове се организираше заря-проверка/тогава имаше достатъчно армия, дори за най-малките общини/. След 10-ти отново проблем за упраниците ни. Въпреки, че се напъваха да го сторят, комунистите все пак не посмяха да посегнат на паметника на Цар Освободител. Внимаваха съветските делегации да не минават покрай паметника и толкоз. Тия днешните, отдавна минаха по сервилност комунистите, така, че няма да се очудя ака заедно с 3-ти март махнат и коня, при което булеварда да бъде прекръстен на Бандера. В крак с времето.
  • 35 Тошко

    4 30 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДна":

    Трети март е рождения ден на доктор Желю Желев! И точно за това по негово време този ден бе провъзгласен за национален празник. Това е един хубав ден от нашата демокрация!
  • 36 Кико

    5 30 Отговор

    До коментар #19 от "Истината":

    Истината е малко по-различна от гледна руска точка -дай да освободим българите че турците взеха много да се питат а и тъкмо ще е си спретнем колония...
  • 37 Колега

    51 3 Отговор
    Сън не ги лови някои. За кой ли път ни го предлагат. Единият е национален празник за деня на науката и славянската писменост. Другият е свързан с освобождението от турско иго от Русия и създаването на унищожената от османлиите държава на българите наново. Благодарение на руската пролята кръв се ражда и третото българско царство. Най-големия национален празник. За ужас на нашите "доброжелатели" е запечатан в съзнанието на народа.
  • 38 Кадир

    30 4 Отговор
    Гласувам да остане 3-ти март. Ако решите друго, още по-добре. Ще ви обърнем в правата вяра.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сандо

    47 4 Отговор
    Общо взето нещата отиват натам:заличаваме 3-ти март - заличаваме България,нуждата от 24-ти май отпада,и празника на славянската писменост ще се празнува както подобава в Русия - държавата,нов пазител на азбуката.Българският народ е разселен по света,българската държава е в историята,територията е усвоена от някой,който отдавна си точи отровните зъби за нея.И това не е теория на конспирацията,а отдавна разработен план,който бавно и неотклонно се изпълнява не само пред очите ни,а и снашето активно участие.Назначението на Кирчо не е случайно,а е необходимо за изпълнението на плана-нещо с което той се справя много добре.А вие продължавайте да си играете на фоби и фили.

    Коментиран от #49

  • 41 Го4о

    7 17 Отговор

    До коментар #30 от "Тома":

    Няма такава сила! Над Бойко е само Бог, а двамата са приятели! (виж социологията)
  • 42 дърт даскал

    23 3 Отговор
    Отговорът беше: "ЗА КАКВОТО МИ ПЛАЩАТ ТОВА ЩЕ ПИША"!
  • 43 ЕДиния

    18 14 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДна":

    След 3 март има, Източна Румелия /турско/ и Княжество България /руско/. След 6 септември (18 септември по нов стил) 1885г, съединението, има отново свободна България.
  • 44 Петко Воевода

    44 4 Отговор
    Не пипайте 3 март!
  • 45 Такаааа

    47 3 Отговор
    Дойчовци, заличавайте си ваште празници! 3 март и 24 май са два наши празника всеки със своята си тежест! И дори празника на нашите букви да измести 3март никой не може да го извади от сърцата на българите и това че Освобождението от турско робство дава начало на най-новата ни история, която не винаги е повод за гордост( каквито са и последните 30 демократични години).
  • 46 Ахмедов

    4 15 Отговор
    Съгласен!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Направо обявете Турция във владение

    31 5 Отговор
    отново като заличавате делото ни деня на Освобождението...нещастни краварски подлоги с г---ом---на

    Коментиран от #63

  • 55 Българин

    11 4 Отговор
    Защо никой не задава въпроса: Как така Кирил и Методий са се озовали в България да създават азбука?

    Коментиран от #106

  • 56 Иван

    34 4 Отговор
    По-добре да е 4 юли! А най-добре е да нямаме национален празник! Ние и без това след приемането в НАТО И ЕС, а сега и с приемането на еврото ще сме си пълни безродници!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ФЕЙК

    22 4 Отговор
    ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ 24 МАЙ: На 24 май празнуваме вече българската, а не славянската писменост. Кирил и Методий са създали славянска писменост - глаголица, която няма нищо общо с българската кирилица освен името. Двамата братя са византийски чиновници изпратени във Великоморавия с цел да я подчинят на Византия. Влизат и в сговор с папат за да се признае славянския език като богослужебен, за българския език не споменават. Крадливите сърби, власи и РУСНАЦИ ни вземат лиценза за писмеността без да платят и т.н. и т.н. Новата българска писменост ще я създаде новият КИРИЛ /петков/ . По този начин нашите "ЕнтЕлЕкТОалци" от ГЕРБ и присъдружните им четат фактите, както дяволът евангелието!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Българи, партийни и не партийни

    13 13 Отговор
    24 Май е най Българския празник, Ако го нямаше 6 септември, какво щяха да празнуват в южна България и какво в северна България?
  • 62 Бамбука

    10 21 Отговор
    Колко пъти Русия води войни с Турция на нашата територия и колко пъти с оттеглянето си за опожарявали българските градове ? Русия винаги е имала фикс идея за контролиране на Босфора, но това нищо общо с българските интереси. Освободили ни, но не признаха Съединението на България. Дори се подиграват, че сме им дали вяра и писменост.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Прав

    4 12 Отговор
    Да бъдат заличени и 2 празника
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Димов

    29 6 Отговор
    Що за сатанистка мерзост? И кои сте "ние", уважаеми немцойци? Вие не сте от нас. Трети март е ден на освобождението на България. Искате да го заличите = искате да плюете на освобождението ни. Васали ни държахте и във васали искате да ни превърнете. Много лошо мирише от статиите ви.
  • 67 Димов

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това е по-важно.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Димов

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "така така":

    Ще дойде ден и родоотстъпниците ще бъдат съдени. Еврата им няма да ги скрият.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 с двете ръце

    11 26 Отговор
    Отдавна трябваше така да стане! След 10 Ноември 1989 г България беше зловещо изпързаляна в проруска посока. Не остана градинка, не остана мегдан който да не бъде осквернен с някое напомняне за Русия. Уж правехме реформи, а си беше чиста перестройка.

    Коментиран от #78

  • 72 всичко точно

    18 3 Отговор
    Веселин Стойнев, роб на Максим Майер, петта колона на швабите, чрез DW.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Димов

    28 8 Отговор
    От омраза и славянофобия измисляте цинизъм след цинизъм. Защо трябва да избираме между освобождение и писменост? Без свобода няма празници. Без освобождението нямаше да празнуваме и 24 Май, както не е празнувано и преди него.

    Коментиран от #79, #80

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 културата е непреходна

    9 6 Отговор

    До коментар #71 от "с двете ръце":

    По принцип подкрепям, но деня на независимостта е политическо събитие и е по-подходящ. Или съединението. 24 Май е културно събитие и трябва да бъде почивен ден, но не и политически празник.
  • 79 АманОтПровокатори

    22 3 Отговор

    До коментар #74 от "Димов":

    чудят се как да насаждат разделение и омараза му българите
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Гост

    19 3 Отговор
    Ако Кирчо беше изял една топка и на 24 май, дали щяхте да искате и него да премахнем?

    Коментиран от #88

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 4479

    32 7 Отговор
    Що за глупости?Хайде да разрушим паметника на Шипка, да извадим костите на руските войници от гробището в Плевен и да ги върнем на Русия.Но това е нашата история 24май е празник ,но ако го нямаше 3 март щяхме да сме Турция.Що за глупав народ сме,в тази криза,едвам свързваме двата края,а ние рушим паметни,рушим историята си.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Илиев

    20 15 Отговор
    Тия, дето плачеха за девети септември, са същите, които се тръшкат и за трети март. Петата колона. До един национални предатели. Фалшификатори на историята...
  • 88 гадна работа

    15 7 Отговор

    До коментар #82 от "Гост":

    Тази година снежни топки, догодина с кокъл в средата. Кирчо е векерейско явление чуждо на Българщината. Също като Румен Радев. Все внуци на предатели.

    Коментиран от #94

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Който има проблеми с 3 март

    25 6 Отговор
    Е свободен да си ходи на работа ,ние няма да му пречим и ще си почиваме .
    И празника остава , слава на Русия.
  • 92 табсо

    7 9 Отговор
    24 май е ден на глаголицата,03 март е ден на половин българия..за тва през септември требва да има официален бг празник,а дати много..06-ден на съединението,09-второ освобождение тоо път от германци,22-ден на независимостта и 23.09- избухването на първото в света антифашистко въстание..
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #88 от "гадна работа":

    И какво? Ще ни премахват празниците един по един, докато не останат, че да няма ден, в който да летят топки ли?
  • 95 Бесен _Язовец

    8 15 Отговор
    Азбуката е измислена за вс славянски народи. Нито Кирил, Методи или Климент са българи за да я съчиняват за българите конкретно. Колко македонците са наследници на Филип Македонски толкова и азбуката е писана за българите.
  • 96 не може да бъде

    23 2 Отговор
    На фона на ставащото можем да кажем само -всичко Мара втасала,само се не сресала!?Присъeдинявам се към тези че сега нито е времето нито е мястото за обсъждане на такъв проблем.Но все пак ако трябва да се каже нещо по въпроса,24 май е празник който въодушевява и малко и голямо в България,прекрасен празник,но не може да бъде обявен за национален на държавата ,защото на 3 март е възстановена българската държавност и този ден е символ на новата държава България от 1878 г,без значение как ще се извъртаме по килифарски!?

    Коментиран от #102

  • 97 Историк

    17 4 Отговор

    До коментар #20 от "А знаеш ли какво е станало на 3 март ?":

    На трети март се появява нова държава, която не я е имало досега. А може би не трябвало да я има, за да изтърпим един геноцид след 40 години подобно на арменсия и тогава нямаше да има нито евроатлантици нито спорове, кое трябва да ни е национален празник и кое не.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 666

    15 2 Отговор
    В тоя сайт явно искат да рапростряняват незнание. Чича ви сорос за това ли ви плаща за незнание?
  • 102 Димов

    17 2 Отговор

    До коментар #96 от "не може да бъде":

    Напротив. Точно сега е най-удачният момент за всички продажници, да си пробутат чалъмите. Докато хората се борят с недоимък и нарастваща инфлация, продажниците тихомълком пробутват някой подобен закон. Има много общо с мътните води и риболовът.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Даскал

    6 3 Отговор
    Може да си я кръстите Климетица азбуката защото Кирилицата е писана за всички славянски народи.

    Коментиран от #111, #139

  • 106 Идторика

    7 8 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Кирил и Методий никога не са били в България.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Незнаещи бългаската история

    6 0 Отговор
    Се правят на българи.
  • 110 Кочо

    15 2 Отговор
    А кога ще предложите България да бъде заличена и да стане околия на Турция?!!

    Коментиран от #114

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #110 от "Кочо":

    Стъпка по стъпка натам ни водят.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Пачо

    14 2 Отговор
    Чрез ГЕРБ както винаги говори ДПС! Мръсни безродници!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Евроатлантик

    23 2 Отговор
    Може ли датата на освобождението от пет вековно робство и възкресението на заличената българска държавност да бъде отменена като национален празник?! С това се слага кръст на саможертвата и борбата на всички най-светли национални герои -Левски, Ботев, всички революционери и възрожденци благодарение на чиято и на руската пролята кръв можем да се наречем българи! Това е толкова очевидно! А за всички желаещи промяна на тази дата ще кажа, че хора които не се прекланят пред величието на саможертвата на изброените заслужават да бъдат роби!
  • 119 Гост

    20 1 Отговор
    Протоколът за примирие е подписан в Одрин на 19/31 януари 1878 г. Първа точка гласи:
    „ България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите, приети на Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османска армия там не ще се намира.“

    Примирието води до изостряне на отношенията между Русия, от една страна, и Великобритания и Австро-Унгария, от друга. Защо ли?
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 НЕКА

    1 4 Отговор
    ДА БЪДЕ
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Аз не знам откъде

    12 7 Отговор
    се появиха тия руснаци?
    И пеленачетата знаят че 82-ра въздушно-преносима дивизия на американската армия има най-голяма заслуга за победата на Турция.
    Те заедно с опълченците на Шипка са героите.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Гост

    19 0 Отговор
    Ето какво е казал Достоевски за българите в робство:

    "Всички тия красиви къщички, посеви, градинки, добитък – всичко е било разграбено, опожарено и изтрито от лицето на земята. Не десетки, не стотици, а хиляди и десетки хиляди българи са изгинали от огън и меч, разкъсвали са децата им на части и те са умирали в мъчения, обезчестените жени и дъщери или са избити след позора, или са отведени в плен за продан".

    Коментиран от #134, #152

  • 127 9496

    16 1 Отговор
    Какво чакаме от ПГ на ГЕРБ че техният съветник е .......


    може да не знаят значението на 3 март, както коя е столицата на....
  • 128 Българин

    18 4 Отговор
    Трети март е черна дата за евроатлантическите роби. Хем се освобождава България от робство като днешното, хем го е направила Русия, въпреки помощта на западните сили за Османската империя.
  • 129 Никой

    3 7 Отговор
    За 24 май,не за 3 март.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Дойче Лъже

    9 3 Отговор
    Тия някой още чете ли ги???
  • 132 Наблюдател

    11 3 Отговор
    Уви както е тръгнало в започналата трета световна ще сме като в първите две. И нищо чудно след нея да нямаме никакъв национален празник.
  • 133 Наблюдател 1

    2 9 Отговор
    И двете дати са неподходящи.
  • 134 Ами ...

    5 13 Отговор

    До коментар #126 от "Гост":

    Ето какво е казал Иван Аксаков за българите, по принцип:

    "Всяко тържество на българите е смърт за Русия“.

    Декември 1885 г., бр. 24 на вестник „Русь“
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Просто човек

    7 6 Отговор
    Национален празник трябва да е Съединението!
  • 137 Тирето

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Логично в историята":

    Поредния "възрожденец", който не знае че 24-ти май се е празнувал преди освобождението... Четете,ве...
  • 138 ТРЕТИ МАРТ

    13 6 Отговор
    Ще бъда винаги национален празник

    Коментиран от #141, #144, #162

  • 139 Забруден патриот, историк

    3 4 Отговор

    До коментар #105 от "Даскал":

    За нещастие си прав, азбуката тогава е приличала на тази която в момента се ползва в Шри ланка и Индия, сегашната азбука на която печатните букви са почти като на латиницата е дошла в България по-късно. Наистина заслугата на Седмочислениците е голяма че не се е въвела гръцката азбука което би допринесло за претопянане на българския етнос но нека се чете историята обективно
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Хихи

    3 5 Отговор

    До коментар #138 от "ТРЕТИ МАРТ":

    Винаги и само за тебе, тавариш.
  • 142 ГРОБ И ДПС ОКРАДОХА БЪЛГАРИЯ!!

    12 2 Отговор
    ПРОДАЖНИ ПРЕСТЪПНИЦИ
  • 143 Тъпи Българи

    10 4 Отговор
    Даже за национален празник не сте разделени, а взривени. Колко сте лесни за победа.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 случаен

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "Скорпи":

    ако нямаше 3март нямаше да празнуваме 24май

    Коментиран от #147

  • 146 Немезида

    11 3 Отговор
    ПОЗОР ПРЕДАТЕЛИ
  • 147 Алооо

    9 4 Отговор

    До коментар #145 от "случаен":

    24 май се празнува от 1851 година. Доста години преди 3 март.

    Коментиран от #148

  • 148 ко да пдрайш

    4 4 Отговор

    До коментар #147 от "Алооо":

    Опорка, Копейко плаща. За толкова ни стига багажа.
  • 149 ПРОКЛЕТИ ДА СА ПРЕДАТЕЛИТЕ ЮДОВИ!!!

    13 2 Отговор
    ВСИЧКИТЕ НОВИ ПОЛИТИЦИ ДЕМОХРАТИ, ОТ 30 ГОДИНИ ИСКАТ ДА ЗАЛИЧАТ ИСТОРИЯТА НИ, ЗАВИНАГИ. В ГЛАВИТЕ ИМ САМО ПАРИ ОТ ПРЕДАТЕЛСТВО И СЛУГИНАЖ. ДА ПРОЧЕТАТ КАК Е СВЪРШИЛ ЮДА ПРЕДАТЕЛЯ ДЕТО ЗАРАБОТИЛ ТОРБА СРЕБЪРНИЦИ. ПРОКЛЕТИ ДА СА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #150

  • 150 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #149 от "ПРОКЛЕТИ ДА СА ПРЕДАТЕЛИТЕ ЮДОВИ!!!":

    Сложи сред предателите Гошо Тарабата и БКП (сменила името си на БСП) , и ще си прав!
  • 151 Хахаха

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "СЗО":

    Неблагодарници....за ваша сметка е. Голям грях. Повече от 60 хил. герои лежат в земята ви от моите сънародници. А от вашите?
  • 152 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #126 от "Гост":

    8 години укро нацистски престъпления в Донбас. Горловската надомна......
  • 153 24 ТИ МАЙ ДА СТАНЕ ГЕЙ ПРАЗНИК

    9 2 Отговор
    И НАЦ. ПРАЗНИК - ЩЕ Е ИНТЕРЕСНО И ВЪЗПИТАТЕЛНО ЗАГЕРБЕНО . ГОЛЕМИ ТЪПАЦИ СА БОЙКОВЦИТЕ !СКОРО НЕ БЯХА ПРАВИЛИ ТАКЪВ ГАФ !
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 3 март

    1 10 Отговор
    го направиха национален празник за да се изчеткат на Желю Зелев.
    Съфсем случайно съвпадна с рожденния му ден.
  • 156 ГРОБ (ГЕРБ)

    14 1 Отговор
    ГРОБ (ГЕРБ) търси нови разделителни линии между българите и как да погребе България, за да се хареса на Херо Мустафа.

    Боко тиквеник от Банкя търси индулгенция за вменената му от САЩ "вина", че е построил "Балкански поток"!

    Как ще си получи индулгенцията банкянския шоп и тиквеник? - Като загроби България.

    Щото шопето от Банкя не сака българите да сме добре, а само он и зайчарника му да са добре.
    Он сака Русия да е зле! Без да му пука за България!
  • 157 Едно българско

    5 0 Отговор
    веселинчово зло кученце пише от името на ьелето...кой от тях смърди повече
  • 158 Пак да Кажа

    6 1 Отговор
    Всяка простотия идва от София..................
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Просто е

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тодор Димов":

    Няма държава, няма празник.
    Ако Русия не ни е сложила на картата на света, няма как да сме празнували 24 май.
    Махаме трети март като празник, България изчезва от картата.
    Погледнете , македонците правят същото, каквото правеха украинците спрямо Русия.
    Силите зад тях са едни и същи.
    Нещата са много сериозни и всякакви експерименти са опасни!
  • 161 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Предложението СЕГА от партия ГЕРБ / макар и правилно , според мен/ е малко смешно. Някой спомня ли си, как се дърлеха в Парламента, на коя дата по календара да се пъчим, че сме българи ? И тогава разумни хора предлагаха 24 МАЙ като национален празник !!
    Естествено, отново бе вземато ГРЕШНОТО решение - политическото! Същото е и с именуването на географски обекти, улици и площади. И това е просто като НОРМА в нашия живот. Не се мисли напред какво ще да е , как ще е, - ден за ден, най-много година-две напред.Така и София е станала столица ..
    Нашите сегашни политици си мислят, че ще са вечни, и като си надвият на масрафите, че по-умни от тях няма. И най-интересното за мен е, че напразно обикалят по света като екскурзианти. Нищичко полезно и хубаво не внедряват в нашия бит , за благото народно .
    В есента на 1953 година / през май в 1954 г. умира в Пазарджишкия затвор/ умният и способен Атанас Буров в тесен кръг на тогавашни млади партийни властници казва знаменателните думи : ЛЪЖА Е БИЛО, ЧЕ САМО НИЕ МОЖЕМ ДА УПРАВЛЯВАМЕ ДЪРЖАВАТА. ЛЪЖА Е, ЧЕ И ВИЕ САМО МОЖЕТЕ ДА Я УПРАВЛЯВАТЕ !!! Това важи винаги за всички................
  • 162 Голям празник на 3 март

    2 2 Отговор

    До коментар #138 от "ТРЕТИ МАРТ":

    Половин България турско, другата половина руско.
  • 163 Защо след 3 март

    5 2 Отговор
    Източна Румелия ? защото южна България се намира на изток от Турция. Княжество България ? защото княжества има в Русия. Това е за великия празник.
  • 164 Лошо е да не си знаеш историята

    2 0 Отговор
    Още по--лошо е да не я разбираш и да я тълкуваш според полировката.
  • 165 Азаз

    2 2 Отговор
    Големи глупости се творят вмесго да работят за България и малкото млади хора останали като опълченци водедени от родова и обич към родината.
    Да си търсят икономически и социални теми. Да мислят как и защо управляващите подкрепят световния терорист
    , а сега и отявлен крадец - САЩ. Май всички се разлакомиха, станаха си дружки и забравиха за норми, договори, законност, право. Има ли война, население, зарази и какво ли още не, което да не се е пръкнало от там. Пастоянно се намират удобни хора за да спомогнат за военните им конфликти. Земята е осеяна и постоянно кърви от американски язви.
    Имаме си всчко, но като дойде време за избори все грешни са ни решенията.
    Да и празниците ни постоянно се употребяват когато управниците я закъсат. 24 чай си е духовен празник, носещ радост не само от факта, че сме дали нещо значимо на света, но е ден на почит, ден българската култура и просвета - ден, който е празник за духовноста ни и е белег на нашия напредък и достатъчно е да е официален празник. За трети март е друго. Няма как да сме суверенна държава, а да погазваме както "Коликтивния запад" историята, приносите; да погазваме моралните ценности, постоянно да си сменяме "приятелите", да конфискуваме чужда собственост и да отричаме стореното добро и сътвореното от предходните. Хора, ако сте човеци се огледайте и помислете кой Ви говори за права, за отговорност към човечеството - как през вековете са стигнали до тук и дали са дали повод да им даваме гърба си. Те си п
  • 166 Мартина

    2 2 Отговор
    Абе най добре 4 юли ,или може би деня на благодарността да стане национален празник. Да се успокоят най после нашите управници безродници
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Чудомир

    1 0 Отговор
    Ужас!
    Българина продължава с простотии те си!
    Няма край тъпанарщината!
    Няма ли читави историци ?
  • 169 Ние

    0 0 Отговор
    Вече е ясно тия 240 изедници са слуги на дявола, Боже, Боже свършили нещо полезно, че се спретнаха да сменят празници, ако има божия сила да ги помете и да се споминат ще е празник за народа.
  • 170 Г.Николов

    1 0 Отговор
    Кой казва 3 март да се заличи? Той е ден в който ние получаваме полу-автономен статут в рамките на Турската империя а Източна Румелия е област от Империята на Султана.
  • 171 Г.Николов - 2

    1 0 Отговор
    24 април е ни е запазил като българи от Двойно Робство - турско- няма независима държава, Гръцко- няма наша си църква и службите в нея са на гръцки.
  • 172 Г.Николов

    2 0 Отговор
    Русия е тази, която в дните на ОБЕДИНЕНИЕТО подтиква Сърбия да ни нападне изненадващо
    .
  • 173 Г.Николов - 4

    1 0 Отговор
    Руски ИД........И, Родината ОЩЕ при Сан-Стефанския договор е разделена на 4 области: Северна Добруджа- дадена на Румъния от Русия, Нишко и Пирот, където Левски е организирал комитети, И две области от кои само 1 с автономен статут на Султана. Милата Македония е забравена въобще.
    Б
  • 174 Г.Николов - 5

    1 0 Отговор
    ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСА БЪЛГАРИ, защо Сан Стефанския Мирен Договор между Императора и Султана не е публикуван да може да го прочетем всички българи, а в Уикипедията съществува само съкратен вариант?