Last news in Fakti

9 Юни, 2022 14:05 4 803 54

Иво Инджов пред ФАКТИ: Егото на Слави Трифонов торпилира коалицията

  • иво-
  • инджов-
  • слави-
  • трифонов-
  • кабинет-
  • итн

При избори ГЕРБ ще са първи, но няма с кого да управляват, казва политологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че вади министрите си от кабинета и партията му напуска коалицията, политическата ситуация в страната доста се изостри. Може ли да се направи нов кабинет в рамките на този парламент, както и каква ще ролята на новите партии на Стефан Янев и Мая Манолова. По темата пред ФАКТИ говори политологът Иво Инджов.

- Г-н Инджов, изненада ли бе реакцията на Слави Трифонов и това, че той оттегли партията си „Има такъв народ“ от управляващата коалиция?
- Аз винаги съм казвал, че слабата брънка в тази коалиция е „Има такъв народ“ (ИТН) и че егото на Слави Трифонов може да я торпилира. Като цяло бях изненадан от момента и от начина, по който действа ледерът на ИТН. Но той го направи в типичния си авторитарен стил, всъщност, и еднолично оттегли министрите от кабинета. Така Слави Трифонов практически приключи съществуването на коалицията.

- Дали не е имало и сбирка на „Има такъв народ“, за да казвате еднолично…
- Няма информация до момента за партийно решение, може и да е имало такава сбирка, но никой не е казал такова нещо в публичното пространство. Това, което каза Слави Трифонов в обръщението си във Фейсбук, бе, цитирам по памет, но от сорта „… аз оттеглям министрите на „Има такъв народ“ от кабинета.“
От такива думи оставам с впечатлението, че той е решил това в характерния за него авторитарен стил на поведение. Като най-вероятно това е в резултат от недоволството на „Има такъв народ“, че са младши партньор в тази коалиция, а егото на Слави Трифонов е изиграло голяма роля. Изтъкваните от него конкретни причини - за някакво национално предателство по отношение на Северна Македония, за някакъв фалит на държавата във връзка с бюджета и т.н., са важни, но според мен само се е търсел повод. В крайна сметка, видя се, че една антисистемна партия като „Има такъв народ“, която помпаше мускули, заклеймявайки цялата политическа система, политическата класа, искайки радикални промени с референдума преди години, трудно вирее във властта.

- Моментът на оттегляне от управлението, в който се намира държавата – преди актуализация на бюджет, как го определяте…
- Трябва да се гласува бюджет…

- Който и да управлява, ако няма бюджет ще му е трудно…
- Така е. Ситуацията е много сложна, защото имаме енергийна криза, продължава ръстът на цените и инфлацията. И всичко това е на фона на войната в Украйна, която дестабилизира света. Това е крайно неподходящ момент да се разклати правителството. Доколкото разбирам, ИТН не искат нови предсрочни избори, а преконфигуриране на управляващото мнозинство в парламента.

- Това как може да стане?
- Ива Митева каза, че те искат да се реализира ново правителство с евентуален техен мандат, което да е с широко съгласие. А това е абсурдно, някаква фантасмагория. Кирил Петков и лидерите на останалите две партии в коалицията се готвят да управляват в правителство на малцинството, което да е подкрепяно от 12 депутати от ИТН по различни въпроси и теми.

- Очаквате ли, че това може да се случи?
- Всичко зависи от това в каква степен Слави Трифонов има контрол върху парламентарната група и до каква степен депутатите му са готови да се опълчат на едноличните и авторитарни решения в тази партия. По-малко вероятно е да се стигне до такава организирана подкрепа за правителството от част от депутатите на ИТН, днес от партията валят заявки за единство. Възможно е обче кабинетът да оцелее още известно време с помощта на плаващи мнозинства. Колкото и нахъсано да говори системната опозиция – в лицето на ГЕРБ и ДПС, за необходимостта от предсрочни избори, визирам изказванията им и от преди Слави да обяви решението си, надали някой иска да вади горещите кестени от огъня с голи ръце точно в този момент.

- В момента ситуацията може да се опише като всеки казва „… вземи го ти“, разбирай „… управлявай ти“?
- Социологията показва, че при избори днес водещата партия ще бъде ГЕРБ. Нека да разсъждаваме с кого би се коалирал ГЕРБ… С ДПС не става, поне не публично. С „Възраждане“ е изключено, с оглед на крайно екстремисткия и пропутински облик на тази партия. С БСП – социалистите няма да го приемат, с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ също няма как. Така че може да се озовем в ситуацията от 4 април миналата година, когато ГЕРБ бе първа политическа сила, но никой не искаше да се коалира с нея. Ако пак ни пуснат същия филм, ще отидем на втори предсрочни избори и страната ще изпадне в политическа нестабилност в крайно неподходящо време.

- „Ефектът“ от новите партии на Стефан Янев и Мая Манолова какъв може да е…
- Двете партии първо трябва да се докажат на евентуални избори. Не виждам как ГЕРБ ще управляват със Стефан Янев, който някак си се дистанцира от НАТО. Освен това колкото повече се отлагат предсрочните избори, толкова фейсбук възторгът от поведението в стил "Възраждане лайт" ще избледнява и неговата партия ще седи като залежала стока в политическия магазин.

- Кога очаквате нови избори…
- Всичко е възможно. Може да има избори до няколко месеца, а може и след повече. Нека видим как ще се развият нещата в близките дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брех ти да видиш и експертен!

    49 16 Отговор
    а не са ли прдателствата на комунягите от пп, дб и бсп?
  • 2 българин

    15 29 Отговор
    Зависимостите му най-вече.
  • 3 Отровното трио

    18 42 Отговор
    СЛАВИ - ПОЗОР, ОСТАВКА и ЗАТВОР!
  • 4 Последния Софиянец

    21 50 Отговор
    Говорил съм си много пъти с Кирчо и знам че учиндолеца буди само искрен смях у него. Едно селянче завършило за 20 години Консерваторията, да ми се сравнява със завършил Харвард. Смяяях

    Коментиран от #15, #51

  • 5 Фактъ

    26 37 Отговор
    ИТН се самоунищожиха . На следащи избори са при Воля и НФСБ .

    Коментиран от #11

  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 22 Отговор
    герб са ИСТОРИЯ а и всеки ПОЛИТИК ПАРТИЯ ни имат на будали но ХОРАТА лека полека се събуждат осъзнават защото са манипулирани сега пак ще се опита някои да яхне вълната и да се престави за ДОБРИЯ
  • 7 На следващите избори

    33 27 Отговор
    Ще гласувам за Слави
  • 8 Христо Божилов

    8 36 Отговор
    Не трябва да има нови избори иначе на власт идва Копейкин. Кирчо трябва да раздаде от окрадените милиарди и да купи 12 депутата
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    45 10 Отговор
    Коалицията я торпилира лично КирчУ с манията си да оправя света и Киев и Македония.....и докато го правеше забрави собствената си държава България!
    Остави нещата на самотек и хукна да се прави на велик световен лидер, остави ни без газ, бензина скоро ще удари 4 лева, всичко поскъпна, а нашия си вее байрака....за капак и без малко да ни вкара във война!
    ОСТАВКА!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мартин

    26 7 Отговор

    До коментар #5 от "Фактъ":

    Също като Спондж боб Христо Иванов. Тези две комични партии са за боклука при Мая Манолова, Татяна Дончева и адвоката на Черепа Хаджигенов
  • 12 Хмм

    15 19 Отговор
    Егото на Славчо е функция на егото на Доган, което е функция на егото на Путин…
  • 13 на бесилото

    17 19 Отговор
    Тоз .оклук уби две поколения млади с чалгата , и сега уби цялата държава !!!

    Коментиран от #52

  • 14 Комплексарите

    20 11 Отговор
    не могат да работят в екип и не търпят критика ! Та и тоя себевлюбен и лабилен психопат !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хамхум

    17 16 Отговор
    Какво его.Има зависимост.Слави и его.Слави е един от прототипите на казаното от Лавров за българите.Блюдолизец и коленопреклонник.Някои продължават да си завират гравата в пясъка и да ни представят случилото се като разпра за пари и различни виждания.Ми те Министерства със милиардни бюджети, Енергетика и Строителство, корупционни схеми, дето могат да си ги въртят със стар или нов бюджет.Парите са при тях и в тях.Въпроса е политически и извън България.Да падне Правителството е наредено от Кремъл.
  • 17 1112

    7 4 Отговор
    Да ама Кирето е от град = глад, а селяните имат пълни хамбари и носят ШАПКИ, а Кирето и Асен нямат шапки. Смешно е селянин да видиш с шапка от моден дизайнер. Те селяните както казват по парковете хората, кога не са били окей. Живи и здраси да сте. Човек може с 2 и 200. Беден богат стана в Бегето. Държавата винаги печели от народни пари. А ти работи работи работи
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 9 Отговор
    СЛАВИ му дърпа кукловодите конците
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    СОЦИОЛОГИЯТА не е ДУМАТАна БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Последния Софиянец

    9 10 Отговор

    До коментар #15 от "Лошия":

    Слави съм го канил в заведението ми, не помня колко пъти, а Кирчо е народен човек. Редовно идва рано сутринта преди да отворя и пие кафе и си лафим

    Коментиран от #31

  • 22 джаба

    14 8 Отговор
    просто дължи едни пари на едни хора от дпс и скача когато му свирнат на прасенцето
  • 23 Вън сащ от България

    17 12 Отговор
    Лелеле, страх тресе марионетното американското правителство в България, да не падне. Плюнки хвърчат по всички медии в защитата им. Българският интерес кучета го яли, важното е слагачеството. Безгръбначието им се е превърнало в препитание- да се коленичи и лиже на губернатора за милостиня...

    Така страната ни никога няма да успее, напротив-умира..
  • 24 Мдааа

    17 11 Отговор
    Много лоши тия от ПП бе. Като спряха течове за милиони към фирмите на Боко и Шиши станаха "много лоши".

    Коментиран от #38

  • 25 Росен

    15 5 Отговор
    А кво стана с Пламен Николов шнорхела. Предложихте го за премиер, като първа политическа сила, а сега го няма сред министрите и експертите ви, явно и за дребен експерт не е бил подходящ.

    Коментиран от #53

  • 26 Име

    15 10 Отговор
    ИТН доста се забавиха с това решение. Ясно беше, че в началото не съставяха правителство и тупаха топката докато дойде Кирчо. После си мируваха и кротуваха, защото явно от козяк бяха обещали лично на славчовците и тошковците един истински възход, една цветуща и демократична България. Затова Славчо и славчовци си затваряха очите за всички простотии на Кирчо и си траеха, но изведнъж видяха с очите си черната бездна към която Кирето дърпа държавата и ИТН просто отскочиха встрани. На тях им е ясно, че повече няма да влезнат в политиката. Но явно просто не искат да са част от Великото пропадане на България и да си запишат имената в историята по този начин. Което поне им изми част от позора, власт няма да видят, но последната постъпка им прави чест.
  • 27 Решениятя на правителството

    13 4 Отговор
    торпилират не само коалицията, но и България.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИНЖ

    8 6 Отговор
    Абе какво "его"!?!?! Славчо е "кукла на конци" - толкова е просто..... Ама тия, дето гласуваха за него са виновни.
  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ мафията има ДЪРЖАВА

    Коментиран от #35

  • 31 МАФИЯ

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    защо продължаваш с провокативни лъжи
  • 32 брей

    17 3 Отговор
    Много ви свидно това правителство,бе, що не питате народа? Отдавна трябваше да се наритат и кирчовци, и славчовци, и ристо и корнела, наедно с бойко в канала ...
  • 33 НЕВЕРОЯТНО

    8 3 Отговор
    МДААААА ОТ МЪРШАТА ОСТАНАХА МАЙ САМО КОКАЛИ И ЧАКАЛИТЕ ПОЧНАХА ДА СЕ ХАПЯТ ЕДИН ДРУГ БАРЕМ ДА БЯХА ДОЧАКАЛИ ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА АМА ТЕ Я ДОДАТ Я НЕ / И КИРЕТО И СЛАВИТО СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ НИЩОНЕМОЖЕЩИ ДЪРДОРКОВЦИ АМА СА СЛУГИ НА РАЗЛИЧНИ ГОСПОДАРИ
  • 34 Mа кой нормален ще

    9 1 Отговор
    Прави коалиция с Слави или с Нинова.
  • 35 Иван

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А мафията у нас е руска !
    И какво правим сега ?
  • 36 Абе

    11 3 Отговор
    Политолози ,социолози.Всички се гръмнете, щото един не каза ,че това което прави Радев е пълна глупост и ще се отрази на хората.Всички сте подмазвали и натегачи.присламчвате се към силния на деня и му лижете з-ка.
  • 37 Една тъпа

    9 3 Отговор
    Нация си избра мишмаш от тъпаци и очаква чудеса.
  • 38 Спрялиса

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мдааа":

    Само за найвници като тебе
  • 39 🇧🇬🇷🇺

    5 8 Отговор
    Аве мижитурки Възраждане ще ви отвее
  • 40 Той е

    9 5 Отговор
    Най корумпирания министър е на Слави Гроздан караджов! Усвоил 60 млн.от Глобул които се зометоха в съда, горд притежател на голям апартамент в центъра на Рим.
  • 41 Гал

    7 2 Отговор
    Тоя пък кой е? Пълно с разбирачи. Де гиди мотика.
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор
    Слави е ЛОШ
  • 43 Уса

    4 7 Отговор
    Всички българи трябва да притежават от егото на Слави иначе сме поробени и загубени.Всички партии с изключение на ИТН и Възраждане трябва да бъдат изхвърлени от политиката,защото са мутренски и опасни.Нужни са истински патриотични хора,които любят тачат и милеят за българите и българското.Махнете дупедавците от приятели,работното място и политиката
  • 44 ГРЕШКА - ПРОШКА!

    5 8 Отговор
    САМО ГЕРБ! В ГЕРБ е спасението на България - ако все още не сте го разбрали "умни" българи?! Край, стига вече с вашите експерименти и новите ви некадърни партии на "почтеността и промяната" смачкали лицемерно българската Конституция като спален чаршаф - излъжеш ли веднъж оставаш си лъжец за цял живот както казва обществото ни, а не социологията " Нов бардак с честни кукли!". Новите избори които несъмнено са вече пред прага на парламента , този път ще объркат сметките на социологията която тънко, тънко се опитва да манипулира обществото ни. Запомнете го "умници", ние българите сме търпелив народ, но голяма грешка е политиците да си въобразяват че ние българите сме идиоти и да се опитва да ни обясняват, че някой ден маймуната ще стане човек макар дори с придобита "диплома" от Харвард. Приказката за лъжливото овчарче свършва до тук...! Г-н Трифонов е политик за уважение, а не е кариерист и печалбар. Много е прав, че тази агония в държавата трябва най-накрая да бъди спряна от безумието на един новоизлюпен некадърен премиер. Ние българския народ се обръщаме с уважение и с молба към г-н Трифонов : " ИТН и ГЕРБ, стиснете си по-мъжки ръцете, простете допуснатите грешки. В политиката има едно не написано правил - " Никога не плюй в стария кладенец, защото не знаеш кога ще ти се наложи да пиеш вода от него. Простете, стиснете си ръце и изведете заедно България към светлото бъдеще което всички заслужаваме!". Г-н Трифонов, ние българите ще Ви бъдем признателни и
  • 45 САТЪРА НА ХАНА

    3 3 Отговор
    ХЕХЕ
    .... ЗАМИРИСА НА 9-ТИ СЕПТЕМВРИ:))
    ...
    И ВСИЧКОТО ЛИБЕРАСТИ В ПАНИКА
  • 46 Ддд

    4 2 Отговор
    Всички послушковци на Прокопиев,лапащи от "Ам.за България",са на барикадата да защитават Киро Лъжецаи Асен Крадеца.
    Ето го Инджов,днес гледах Смилов,хората веднага са активирани!
  • 47 майтаки

    1 1 Отговор
    Някой ще се превърне в енергия по закона E = mc2
  • 48 СТИСНЕТЕ СИ РЪЦЕТЕ !

    4 7 Отговор
    САМО ГЕРБ! В ГЕРБ е спасението на България - ако все още не сте го разбрали "умни" българи?! Край, стига вече с вашите експерименти и новите ви некадърни партии на "почтеността и промяната" смачкали лицемерно българската Конституция като спален чаршаф - излъжеш ли веднъж оставаш си лъжец за цял живот както казва обществото ни, а не социологията " Нов бардак с честни кукли!". Новите избори които несъмнено са вече пред прага на парламента , този път ще объркат сметките на социологията която тънко, тънко се опитва да манипулира обществото ни. Запомнете го "умници", ние българите сме търпелив народ, но голяма грешка е политиците да си въобразяват че ние българите сме идиоти и да се опитва да ни обясняват, че някой ден маймуната ще стане човек макар дори с придобита "диплома" от Харвард. Приказката за лъжливото овчарче свършва до тук...! Г-н Трифонов е политик за уважение, а не е кариерист и печалбар. Много е прав, че тази агония в държавата трябва най-накрая да бъди спряна от безумието на един новоизлюпен некадърен премиер. Ние българския народ се обръщаме с уважение и с молба към г-н Трифонов : " ИТН и ГЕРБ, стиснете си по-мъжки ръцете, простете допуснатите грешки. В политиката има едно не написано правил - " Никога не плюй в стария кладенец, защото не знаеш кога ще ти се наложи да пиеш вода от него. Простете, стиснете си ръце и изведете заедно България към светлото бъдеще което всички заслужаваме!". Г-н Трифонов, ние българите ще Ви бъдем признателни и
  • 49 не, не е така!

    2 5 Отговор
    Не Славуца от дивана, от който не може без чужда помощ и задника си да помести, не той торпилира правителството! Торпилира го кремълското чудовище и масов убиец чрез учиндолския сакат чалгар! И това ако не е национално предателство! А Балабановото нищожество днес по една телевизия надмина в наглостта и коварството дори и себе си! За учиндолския му "лидер" не става дума, той е ненадминат!
  • 50 Фффффф

    4 4 Отговор
    Слави е марионетка, конците му дърпат Доган и Бойко Борисов
  • 51 нееееееее

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И след като е завършил Кирчо в Харвард ,да не би да не може да краде??
  • 52 нееееееее

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "на бесилото":

    С нищо не можеш да убиеш това, което е убито по рождение и доубито от образователната система!!
  • 53 Бай градски

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Росен":

    И какво да прави в помийната яма??
  • 54 Тити

    1 1 Отговор
    Дългия е вече политически труп