Last news in Fakti

20 Юни, 2022 16:00 7 876 46

Борисов няма с кого да управлява, освен с ДПС

  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • румен радев-
  • делян пеевски-
  • продължаваме промяната

Не можеш да си гражданин за европейско развитие на България, докато еврото е в зоната на нощното ти шкафче

Борисов няма с кого да управлява, освен с ДПС - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред симпатизантки в Албена Бойко Борисов потвърди решението на партията си за вота на недоверие срещу кабинета. Очерта и програма за следващо управление с ГЕРБ - така, че да не пречи на привличането на други партии.

Изредените от Борисов позиции не са изненадващи - влизане на България в еврозоната, признаване на Русия за агресор, приемане на Северна Македония и Албания в ЕС, близък до нулевия бюджетен дефицит, газова диверсификация, етническа толерантност. Тези позиции са част от профила на ГЕРБ, друг е въпросът, че повечето от тях и досега са били само декларативни - като газовата диверсификация, или противоречиви - като еврочленството на Западните Балкани, при положение, че тъкмо кабинетът "Борисов" наложи ветото на Скопие. Трети пък са формулирани така, че да не пречат на привличането на други партии, които при по-конкретна формулировка биха имали проблем - БСП например може да признае, че Путин е агресор, но не и да одобри оръжие за Украйна.

Така опорните позиции на Борисов изключват само "Възраждане", но не съвсем. Той каза ласкави думи за избирателите на Костадинов, които трябва да бъдат представени в парламента и да се дебатира с тях. Не се знае дали за гласуване в парламента няма да му потрябва "златния пръст" на Костадинов, както пръста на Волен Сидеров преди години.

Евроатлантическият профил като фасада на корупционния

В точките на Борисов обаче нямаше нищо за борба с корупцията и за съдебна реформа, въпреки че кражбите и корупцията според него сега били в "небивало положение". Явно не можеш чак толкова да излъжеш, че си борец с корупцията, както с лекота си приписваш заслуги, че по твое време цените на бензина и хляба са били по-ниски.

Така евроатлантическите коалиционни опорки на ГЕРБ изключват партиите на протеста от все още управляващата коалиция. Друг е въпросът как България, а и Европа допуснаха толкова години евроатлантическият профил да служи за фасада на корупционния.

Борисов изглежда сам не е убеден в демагогията си, защото дори пред любимите си Жени-ГЕРБ и директни включвания от национални телевизии не можа да отправи ясно послание за алтернатива на властта. Преждевременното сваляне на правителството не носи на ГЕРБ добри стратегически перспективи и преодоляване на изолацията, в която изпадна, след като слезе от власт. ГЕРБ, или поне ГЕРБ начело с Бойко Борисов може да разчита единствено на ДПС - независимо дали ще успее да състави правителство в този парламент или ще се бори за власт на предсрочни избори.

Ако разпадът на ИТН бъде удържан до гласуването на вота на недоверие и след това се състави кабинет с мандата на ГЕРБ, той ще е силно зависим от путинофилско-националистическата "Възраждане", което ще нанесе тежки имиджови щети както на "евроатлантическата" ГЕРБ, така и на "етническата" ДПС. Отделно, че това крехко мнозинство от 125 депутати към този момент ще е нестабилно, зависейки от процесите на разпад в ИТН, които може да продължат. В покруса са и най-верни партийни остриета на Слави Трифонов като Ива Митева, която вече не иска нито да е председател на парламента, нито конституционен съдия, а партията напускат не само депутати, но и областни координатори и редови симпатизанти.

Правителство с третия мандат, който ИТН лелееха да вземат от президента, вече изглежда абсурдно, защото и Румен Радев, който открито играе срещу протестните партии, би се превърнал в съдружник на Трифонов, и то точно когато той губи партията си. Така че каквото и правителство на "новото мнозинство" да се състави в този парламент, то вероятно ще издържи по-малко и от кабинета "Петков", и партиите, които го подкрепят, ще отидат след това на избори с много по-нисък старт.

ГЕРБ - партията, обречена на самота

Ако при успешен вот на недоверие парламентарната рулетка не даде резултат и наесен отидем на избори, шансът на ГЕРБ да спечели следизборни коалиционни партньори извън ДПС клони към нула. Защото партиите на протеста, свалени от ГЕРБ, ДПС и Трифонов от власт, ще са обречени да бъдат заедно, независимо на власт или в опозиция. Единствената нова формация с шанс за парламентарно представителство се очертава партията на бившия служебен премиер Стефан Янев, но тя в най-добрия случай може да осигури аритметично мнозинство на ГЕРБ, не и да преодолее дълбокото обществено-политическо разделение. А ГЕРБ може да се върне на власт и само с един коалиционен партньор при много ниска избирателна активност и пълна мобилизация на избирателите си, което обаче няма да преодолее изолацията на партията и ниската ѝ електорална легитимност.

Така че не е много перспективна идеята да свалиш кабинета, за да дойдеш евентуално пак толкова нестабилно на власт. Защото не можеш да си гражданин за европейско развитие на България, докато еврото е в зоната на нощното ти шкафче.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 17 Отговор
    Само по заглавието:
    Тоз още ли не е в затвора
  • 2 При него

    52 17 Отговор
    Е управление на кражбите
  • 3 Хихи

    41 15 Отговор
    Бойко сега не му е до управление.Новия американски посланик ще му носи армаган от БайДън.
  • 4 истина е

    63 22 Отговор
    Не е нормално в правова държава този престъпник срещу държавата и народа да е на свобода !!!Ако това беше се случило в САЩ ,там щеше да е осъден на хиляда години затвора , но тук прокуратурата пази мафията !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А кой е автора?

    29 9 Отговор
    като е лично мнението. Зелето де бля толкова години досега

    Коментиран от #15

  • 7 ужас

    54 19 Отговор
    Вместо да се покрие като преикано мушкато , той пак иска да краде и убива държава и народ !!!
  • 8 факт

    43 20 Отговор
    Това е най-мразеният българин от създаването на държавата . Само той успя да събере леви и десни политици !!!!!
  • 9 Хахо

    40 23 Отговор
    Боко ще управлява с всеки, който се продаде. Тия пачки от по 500 евро и кюлчетата от спалнята ще заминат по предназначение при бъдещите коалиционни партньори. Кой знае. Може пък Копейкин скоро да мине от Копейки на Евро

    Коментиран от #28

  • 10 Мнение

    32 20 Отговор
    Не само че никога вече няма да управлява - абсолютен пътник е отвсякъде бита карта !
  • 11 Баце неуправляващият

    36 20 Отговор
    Ще си остане такъв завинаги , заедно с шайката !
  • 12 НИКОГА повече ГРЕБ.

    40 24 Отговор
    ГРОБ = МАФИЯ
  • 13 Ама

    34 17 Отговор
    той дали действително мисли , че това може да стане ? Пълен абсурд ! Както той , така и крадливата шайка - НИКОГА !
  • 14 Българка

    28 18 Отговор
    ГЕРБ трябва първо да минат през чистилището. Поне стотина нейни активисти , били / са в държавното и общинско управление след присъди и с конфискация да са охраняемо ,топло място. Чак след това може да се преговаря с ГЕРБ.
    Това правителство определено не е най-доброто, което очаквахме. Но определено е най-доброто възможно на днешен ден. Надявам се вотът за свалянето му, че няма да е успешен. А след това с промени на министри да започне решително и бързо правосъдна и други обещани реформи
  • 15 Каката

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "А кой е автора?":

    Веселин Стойнев се казва!
  • 16 Тома

    28 16 Отговор
    Под номер едно в новият списък магнитски ще фигурира БМБ гражданин за европейско развитие
  • 17 ХА ХА ХА

    23 16 Отговор
    ЩОМ И ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ СЕ ИЗКАЗВА ОТРИЦАТЕЛНО ЗА БОЙКО И ГО КРИТИКУВА И ОБВИНЯВА ! ТОВА ОЗНАЧАВА , ЧЕ ВСИЧКО Е ТОЧНО ОБРАТНОТО НА ТОВА КОЕТО ПИШАТ !!!!
  • 18 Бамбука

    14 9 Отговор
    Забрави да спомене хартиените бюлетини, другото копипейс на сегашните. За корупцията няма говорим, ако ДПС ни подкрепят.
  • 19 КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ !

    23 28 Отговор
    Връщай се Бойко .....тия управляващи ОАКАХА - и ОПАПАХА всичко !!! Няма пари във хазната , няма хляб за 80 Ст. няма олио за 2 лв. няма нафта за 1,60 лв. връщай се по скоро и всички от ПРАЙДА на Киро .....при Бай Ставри !!!!

    Коментиран от #21, #32

  • 20 Кифла

    20 9 Отговор
    Ние кифлите, много обичаме Боко.

    Коментиран от #33

  • 21 Гост

    20 15 Отговор

    До коментар #19 от "КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ !":

    Господаря ти го чакат у централния, ти на власт ще го връщаш хахахахахах
  • 22 пс78тщ5г

    15 19 Отговор
    Огромният проблем на ГЕРБ е Бойко Борисов! Той е една компрометирана политически фигура. Ако ГЕРБ го сменят и се изчистят и от другите си компрометирани политици, ако сменят начина си на говорене без клевети и лъжи, ако подкрепят реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията, ако станат непримирими към мафиата ... ако, ако ... може би ще може да управлява с Продължаваме Промяната.

    Коментиран от #34

  • 23 Жоро

    21 16 Отговор
    ГЕРБ само пречат. Уж щяха да бъдат полезни като опозиция а само бавят применето на законите. Не ги виждам като полезни ама въобще. Дори полезните неща бият контра. Ако се прецакат евро милиардите те ще са виновни че не сме ги взели!
  • 24 Реалноста на формалноста

    12 4 Отговор
    Истинската съдба на България не е ДПС, а съвсем друга!
  • 25 Долняк

    20 17 Отговор
    ФАКТИ ВИЕ ОТ ПП ЛИ СТЕ
    ХОРАТА ГЛАДУВАТ ЗАРАДИ ТЕЗИ
    БУНАЦИ

    Коментиран от #35

  • 26 БОКО МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА С ... БРЕНДО !

    18 13 Отговор
    В ЗАТВОРА !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Българин

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хахо":

    Казваш,че може да стане Европейкин.
  • 29 да да

    8 5 Отговор
    да си пипа празната торбичка.....
  • 30 Този

    16 12 Отговор
    болен мозък няма да допуснем с неговите 12 години крадливи калинки да управлява.Ако трябва ще правим революция всеки ден по площадите,какво си въобразява тоя крадец и лъжец като свали правителството и някой него ще сложи?
  • 31 ма няма и да Ви

    9 3 Отговор
    управлява бе.ТЪРКАЛЯЙТЕ СЕ В ЛАЙ ....ТА КОЙТО САМИ СУЗДАДАХТЕ
  • 32 Ами ДА

    12 6 Отговор

    До коментар #19 от "КАНДИДАТ ПРОТЕСТИРАЩ !":

    Бойко , държи и световната борса и кот кажеш , веднага ще ти намали горивата! А може и да има в Банкя петролен кладенец , кой знае!? Много сте ограничени и вярвате на всичко което ви каже Бойко!
  • 33 Ами ДА

    11 3 Отговор

    До коментар #20 от "Кифла":

    Знаете , къде са паричките и пачките!
  • 34 Хубаво

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "пс78тщ5г":

    Вълкът кожата си мени но нрава НИКОГА!
  • 35 Ами ДА

    13 7 Отговор

    До коментар #25 от "Долняк":

    А ма при Бойко , гладувахме пак! И то без да има такава инфлация и война! А от кражбите им И каквото и да говорят ТЕ са виновни , че оглозгаха държавата през последните години.Тогава нямаше война , а теглиха кредити и всичко за което , сега обвиняват сегашното правителство.Щом са били толкова добри , защо си останахме последни по доходи в ЕС? Дори Румънците ни надминаха.
  • 36 Минувач

    0 8 Отговор
    Отново повтарят тея от ДВ, че Възраждане били путинофили... Питам - с какво действие точно, Възраждане са путинофили. Това, че са за неутралитет ли? Е, и.... Каква е тая простовата мантра, че щом не си в единия лагер, това те прави част от другия, но никога не и в третия лагер - този на българофилите. Какво казва дефакто Костадинов - и руският, и украинският народ са братски народи. Ние няма, как да вземаме страна. Ние, като наша си държава си имаме наши интереси, а не западноевропейските, защото не те, а ние сме изцяло зависими от руския петрол и газ, ние сме с една кръв и с руснаците, и с украинците. За онези на запад всичко е имагинерно, те нямат нашата историческа памет и привързаност към славянските народи на изток. Това не прави Костадинов путинофил, просто не е уместно и не е правилно да заемаме позиция. Това политиците не го разбират, но народът го разбира и показва при допитванията. Трябва да се спре с внушенията за Възраждане.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Добре

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "Минувач":

    А какво прави при Митрофанова ? Нещо често я посещава! И може да не ти хареса но всичко което е казано за лидера ти е истина , който има очи го вижда! Съжалявам за наивността ви и за сляпата ви вяра!
  • 38 Да бе Да

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Минувач":

    За това сваля украинските знамена , а на протестите му се веят руски! Цяла БГ знае че Копейкин е руски агент!
  • 39 сойчо кърев

    6 2 Отговор
    как така без израждане иска да управлява дедо бохор,не може без капацитетите и експертите на израждане,те не са събирани по кръстовища и бензиностанции,но са с препоръки от кремъл копейката е по-голем историк от шкембе войводата, местото му е в бан, в парламента е унижение за него

    Коментиран от #46

  • 40 Само ГЕРБ

    4 6 Отговор
    Всичко друго е кал и плява. При Бойко се живееше спокойно и имаше всичко,а при тези умираме всеки ден!!!!!
  • 41 Цуца

    1 0 Отговор
    Еееее, има има... С чалгата и психоКопейкин
  • 42 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Кое ще управлява мутропитека долен, след кирелацията? Зимата Приключваме Официално бре.
  • 43 гад

    0 0 Отговор
    тоя пак ли ще го гледаме непрекъснато ,това вече е перверзно
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ГЕРБ=ДПС =ИТН=Възраждане.

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "сойчо кърев":

    Много време, написаното по горе трябваше да ви светне =На Москва