Last news in Fakti

28 Юни, 2022 14:00 2 143 33

Борислав Цеков: Консултациите при президента не са концерт по желание

  • румен радев-
  • консултации-
  • борислав цеков

Именно държавният глава, а не Киро, баща му или ИБ на БСП, определят кога започват консултациите

Борислав Цеков: Консултациите при президента не са концерт по желание - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Щели да благоволят да отидат на консултации по чл. 99 от Конституцията при президента чак в петък, че сега си имали друга работа. И БСП също приглася (по думите на Гечев) на това противоконституционно поведение.

Това коментира във "Фейсбук" преподавателят по конституционно право д-р Борислав Цеков.

Трябва да е ясно следното. Процедурата по чл. 99 не зависи от капризите на съответните парламентарни групи (най-голямата, втората по големина и някоя следваща по преценка на президента). Инициативата и таймингът на тази процедура зависят изцяло от държавния глава. Това е негово конституционно правомощие.

Именно държавният глава, а не Киро, баща му или ИБ на БСП, определят кога започват консултациите - в сряда или в неделя, сутринта или следобяд. Нормално е да има координация и съгласуване в оперативен порядък между администрацията на президента и ръководството на съответната парламентарна група, но веднъж насрочени тези консултации, парламентарните групи не могат да бламират или да разтягат във времето по своя преценка тази процедура.

Прочее, ако президентът насрочи консултации и най-голямата парламентарна група не се яви, а след това не се яви и повторно на друга дата, определена от президента, то това следва да се приеме за фактически отказ на тази парламентарна група да получи и съответно да изпълни проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В резултат, процедурата трябва да продължи с втората по големина парламентарна група.
Случващото се е поредно свидетелство за анти-парламентарния и анти-конституционен манталитет на проваленото и оставащо безславно в прахоляка на историята правителство на Кирил Петков.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    14 31 Отговор
    крилати !
  • 2 сигурно

    7 32 Отговор
    Цеков иска да цака за своята заплата !!И то търси голямата филия с мас !!

    Коментиран от #18

  • 3 12340

    6 15 Отговор
    Бюджета на държавата е
    "Дунавско хоро" изпълненоот армейски духов
    оркестър ???
  • 4 !!!?

    15 47 Отговор
    Това е държавата на Радев - той доведе държавното управление до пълен блокаж, държавата до изолация и обществото до путинизация !!!?
  • 5 Марш

    11 30 Отговор
    Пореднат герберска присруга се изказа.

    Коментиран от #10, #26

  • 6 Българка

    19 42 Отговор
    Аз подкрепям, че приемането на бюджето по време на кризи, инфлация, война и българско безвремие е по-важно от косултации при Радев. Нима президентът не е наясно, че се работи извънредно и е преоритет най-важния закон на държавата да се гласува в срок? Освен това прави впечатление, че Радев е обърнал палачинката. Води топли разговори с ГЕРБ, ДПС, срещу които вдигна юмрука си преди 2 години. Тези две шайки не са се променили. А защо Радев се промени? Дългата ръка на Кремъл или лични подбуди има?

    Коментиран от #14

  • 7 !!!?

    13 8 Отговор
    Консултации при Радев !!!?

  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    54 8 Отговор
    Какво е някаква си Конституция за про100киро?
    Човека има диплом от ПУЦ-а на Харвард!
    Ай махайте му се от главата с разните си конституции - монституции, президенти - мрезиденти.......човекът се е самоизбрал да управлява, кви сте вие?!
  • 9 ББГГ

    5 35 Отговор
    Боби сбъркоча да не се опитва да ни облъчва с лъжи.
    Консултацийте не са задължителни за партийте. Фигуранта през целите 6 месеца управление на ПП и коалиция, постоянно без принципно ги критикуваше с което нарушава Конституцията, където той трябва да е обединител на народа, а не коректив на управлението.
    Длъжността на Радев е представителна, не е изпълнителна.

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    10 40 Отговор
    Тва че фатмака от село Славяново бърза да ходи на вечеря у Мадрид със деса зърното, не означава че задължително всички трябва да се съобразят. Същото нещо като изборите на Великден.
  • 12 На Кики

    31 4 Отговор
    Му се е приходило по голяма нужда затова не е отишъл на консултациите
  • 13 5577

    17 4 Отговор
    Държанието на силните на деня е по скоро мутренско, от колкото на политици. Да не си мечтаем за зрели политици. От както са излезли все чакаме някакви срокове по конституция за да сторят нещо и така вече 2години нищо не става в тая държава. И малкото което се движеше замря. Всички са за изринване. Избори докато не дойде някой който да работи за хората а не за мафията. До тук което стореха всичко е на гърба на хората. Това как мразят разбрахме. Но нито успяха да сразят герб нито направиха нещо за хората. И Радев е за прегласуване. До вчера в България имало паралелна държава, на която е глава вече втори мандат и сега защо нямало чужди инвестиции. Всички на урните за нов подбор.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    При войната в Сирия, Ирак, Либия, Югославия ... що не бяхме " във време на война" ❓
    Какъв бюджет , какви пет лева ?- тези са пътници и го знаят❗Те приемат нещо , което други трябва да коригират отново ‼️
  • 15 ⁰00000000000

    9 35 Отговор
    Махайте служебните кабинети. Стига е управлявал Радев, че ще затрие държавата.
  • 16 Капрала

    33 7 Отговор
    Искаха на протакат възможно най-много за да напазаруват още депутати от другите партии и да си прокарат далаверите, ама Радев ги наигра с 200...Голям рев хаххаах

    Коментиран от #31

  • 17 Госあ

    11 32 Отговор
    Поживя си фатмака у лукс с деса. Поразходи се, но му идва края. Елементарен селски тарикат, който раздели обществото с юмруче.
  • 18 Шефа

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Филиите с мас ги яде друг...
  • 19 Харвардски идиощини

    32 4 Отговор
    Тези изтрещяха изцяло. Петков се държи като
    обиден гимназист, на който са отказали танц. Я България има конституция, която този летящ канадски бръмбар още от начало реши че може да не спазва. Той си има мечта да оправи България, а как ще стане, това не го интерисува. Това според много българи е вманияченост или държание на пубертет. Ни чува възраженията, ни съветите, още по малко признава законите на тази държава. За него пътя към Канада е отворен. Но държанието на Нинова е необяснимо, освен с възрастта и свързаните с нея странични състояния или със злобата която тя от години показва спрямо президента. Явно на лична основа. А това че БСП са го предложили за президент, не значи че те са го избрали. Не всеки избор за президенти те също имат право да издигнат такъв, но не виждам да са избрали такъв освен Първанов, но винаги е важела личността. А Радев и избран не от БСП а от повечето българи. И с техния и без техния глас все тая. Явно от тук нататък под нейно честно ръководство все ще са опозиция.

    Коментиран от #21

  • 20 Ти в ред ли си

    25 6 Отговор

    До коментар #9 от "ББГГ":

    Ами той така и действа. Кани ги, те не идват и понеже не са задължителни, продължава напред. Сега тия се усетиха за гафа и реват, че Радев им е виновен

    Коментиран от #30

  • 21 Корекция

    19 8 Отговор

    До коментар #19 от "Харвардски идиощини":

    Каква опозиция? Те няма да влязат повече в парламента. Особенно с тая анти Радев риторика

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Очевидец

    13 7 Отговор
    Време е вече Кирчо да си стегне куфарчето и да поеме към Канада!Видяхме го,че не става за политик!Стига е бръщолевил глупости, колкото повече говори,толкова по се излага!Една година стига!

    Коментиран от #29, #33

  • 25 Доцента

    4 4 Отговор
    И ти не си във всяка манджа меродия ама си вреш гагата наляво и надясно
  • 26 Доцента

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Марш":

    Тоя е царски кадър. Новото Време

    Коментиран от #28

  • 27 Е, хубаво де.

    2 4 Отговор
    ПП и БСП очевидно този път нямат нужда от консултация! Така както, ако сега имаше избори за президент, Радев ВЕЧЕ нямаше да е моят президент! Не дадох 2 пъти гласа си, за да се чифтосва сега с итн. Та, в този смисъл не ми е нужно умуване (консултация) дали Радев или другия. Ако и другият НЕ е моят президент, то тогава не гласувам. Няма драма. Никаква! Добре е, че все пак се е консултирал с итн, за да е сигурен, че няма и на него да спретнат някой номер. Точка.
  • 28 Именно!

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Доцента":

    Затова да си ходи у царю и много да НЕ се пали кое как е. Нямаме нужда от подобни кадри. Всички, служили по царско време, са ми съмнителни и им нямам милиграм доверие. Затова и "предложението" на Слави бе голям шок за мен. С или БЕЗ консултации, СЪМ за ПРОМЯНА!!!
  • 29 Сигурно и двете!

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Очевидец":

    И двете.
  • 30 Реват?

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ти в ред ли си":

    Че кво толкова фатално важно може да ги консултира президентът? Като например да не се дърлят с итн? При спешности може и без такъв вид консултиране.
  • 31 Няма да се налага да пазаруват.

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Капрала":

    Предсрочни => Мнозинство => Изпълняване обещанията, които дадоха на избирателите си! (итн са в миналото вече; копейките ще полудуват още, докато се налудуват и накрая центробежната сила ще ги изхвърли далеч от сцената; герб - хм, тук ще има премного събития; дпс - все същото, но без пеевски).
  • 32 Под "всички" разбирам и Радев?

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Корекция":

    Ако е така, се присъединявам.
  • 33 Мне!

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Очевидец":

    Не позна! Хубавото предстои! И Кирил никъде НЯМА да ходи! Тук има работа за ВЪРШЕНЕ!