Last news in Fakti

18 Юни, 2013 15:50 1 941 1

Доходите на Плевнелиев са публично известни

  • доходите-
  • плевнелиев-
  • публично-
  • известни
Доходите на Плевнелиев са публично известни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод публикации за нарушаване на закона и „източване на фирма „Линднер“ с 1 млн. долара“ от президента, Прессекретариатът на държавния глава заявява, че подобни твърдения не отговарят на истината.  Доходите и имуществото на Росен Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата от първия ден, в който той заема публична длъжност. 

През всички години, в които президентът е работил в реалния бизнес, той се е придържал към правилата на закона. За този период той е платил дължимите си данъци до последния лев, както в България, така и в страните, в които е работил.

Доходите на президента Росен Плевнелиев и имуществото, което той и семейството му притежават, са с изцяло доказан произход. Нещо повече, в работата си като бизнесмен той не се е обогатявал от обществени поръчки, не е „усвоявал“ държавни пари и не е приватизирал държавни дружества на безценица.

Тиражираните версии са очакван отговор на принципните и категорични позиции на държавния глава за запазването на държавността, на морала при назначението на лица на висши държавни длъжности и в подкрепа на справедливото гражданско недоволство от последните дни. Подобни твърдения имат за цел да отклонят общественото внимание от безпринципните назначения в политиката и от справедливите протести на българските граждани срещу тях.

Президентът на Република България ще продължи да защитава демокрацията, морала и интересите на народа, независимо от компроматните войни срещу него, е казва в официалното съобщение от Президентството.

Международно разследване на неназовани независими журналисти откри, че президентът Росен Плевнелиев е скрил 1 млн. долара в офшорка. Информацията бе цитирана от Афера.бг и разпространена от доста онлайн сайтове, между които и сериозни издания. Според информацията, която беше тиражирана,  Плевнелиев е източил инвеститора в Бизнес парка, Lindner с крупната сума. Парите са в офшорна фирма в Кипър, контролирана от настоящия президент на България, твърди и сайтът Silnabulgaria.com. Информацията от там обаче бе мистериозно изтрита.

Според публикацията офшорни фирми на държавния глава Росен Плевнелиев са били открити в Кипър.

През 1999 г. сделките са ставали, като управляваната от Плевнелиев "Линднер-Ирис Имобилен" е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру. По договор Inox получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на Линднер, а освен това като консултант на Българска Инвестиционна Банка Inox получава и 311 000 долара за посредническа дейност, при покупка на банков офис от търговската институция за сградата, която Линдер строи на ул. "Лайош Кошут" 4.

Документите, с които разполага OSRA Bulgaria Ltd потвърждават, че Росен Плевнелиев е действителен (краен) собственик на фирмата, а достъп до авоарите е имала първата му съпруга Вероника Плевнелиева.

Никой не определя точно какво е това международно разследване, според запознати има и разминаване в датите на цитираните документи.

Факти. бг припомня, че офшорна зона не е "мръсна дума" и не е единствено и само символ на корупция

Офшорните зони притежават две характеристики: ниско данъчно облагане за лицата регистрирани в зоната, които не извършват търговска дейност в нея и законово регламентирана защита на неразкриваемостта на действителните собственици на капитала на регистрираните компании и на банковата тайна.

Разбира се, офшорните зони са изключително удобни за съхраняване и трансфер на пари с криминален произход. Но в никакъв случай това не е валидно за всичко и всички, и не значи, че всеки един офшорно регистриран бизнес е свързан с противозаконни дейности.

Не всички офшорни зони могат да бъдат поставяни под един знаменател. Например Кипър, Лихтенщайн, Швейцария и Люксембург, които са в Шенген работят по европейските стандарти и имат утвърдени и признати правила за проверка на инвеститорите. Зони като примерно тази в Панама се ползват с негативен имидж. В законодателството на някои други европейски държави като Австрия, Унгария и Словения има "офшорни" елементи, но това не води отричането им от "хардлайнери" като Франция и Германия.

Повечето от шенгенските офшорни зони са със сключени спогодби за избягване на двойното данъчно облагане с всички европейски държави, включително Румъния и България. Например последният утвърден акт от предходното Народно събрание бе Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане с Конфедерация Швейцария (това изглеждаше парадоксално на фона на събитията, които се разиграваха извън парламента).

Би могло да се твърди, че поради безпрецедентно ниския корпоративен данък България също има частичен офшоритет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    РОСЕНЕ КАТО ВЗЕМАШЕ РУШВЕТИТЕ ВСИЧКО БЕШЕ ОКЕЙ А СЕГА СЕ ПРАВИШ ,НА МНОГО ГОЛЯМ ПАТРИОТ