Last news in Fakti

9 Февруари, 2020 16:01 6 691 46

Интриги с мехури

  • плевнелиев-
  • радев-
  • борисов-
  • интриги

Плевнелиев отдавна е омръзнал на всички, неговото собствено чудо е упорството, с което не иска да проумее себе си

Интриги с мехури - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на седмицата станахме свидетели на три етюда. Можем да ги наречем Гротескният, Патетичният и Народняшкият.
Общо взето, ако питате мен, и трите бяха излишни и авторите им не спечелиха кой знае какво: Радев, Бойко – а и присъединилият се Плевнелиев, който така и няма да проумее, че неговата флигорна никога няма да звучи като бас.

Накрая се насладихме и на четвърти етюд – Комичният.
Достави ни го г-жа Херо Мустафа, американската посланичка – колкото да провери, наясно ли сме с ценностите на американската демокрация.

Плевнелиев отдавна е омръзнал на всички, неговото собствено чудо е упорството, с което не иска да проумее себе си.
Народа има един лаф – „Стана за кашмер на всички“, той сякаш е измислен за Плевнелиев.
Медиите, освен дето не били „свободни“, вече са станали и садистични – няма друго обяснение за упорството, с което ни го натрапват.
Той е на всяко гърне мерудия – дори, когато атовете се сритат, той се вре между копитата им и сякаш не усеща ритниците им.
Ето и сега – Радев и Бойко са се хванали за гушите, а той се навира в чуждата кавга.

Нарича Радев престъпник/“беглец от правосъдието“, утре така ще нарича и Бойко, помнете ми думата.
А медиите зяпат мухите: ако наречете някой мургав клетник – „циганин“, това ще е „Език на омразата“. Когато обаче Пастирката нарича действащия български президент „престъпник“ – това се амнистира.

Да му мисли Бойко – надявам се един ден да е схване, че Плевнелиев действа като шеф на предизборния щаб на Радев, каквото и да каже за президента, само му навирва гребена. И, впрочем, нищо не казва за самия Бойко.

Етюдът на Радев бе направо излишен, изначално сгрешен – само от любезност го нарекох „патетичен“. Да кажеш, че „оттегляш доверието си от Бойко/Кабинета“ си е направо романтично изхвърляне.
И отговорът дойде светкавично, всеки би се досетил, какъв ще е той: не можеш да оттеглиш доверие, което не си дал/възложил ти самият.

Радев досега впечатляваше и с изключително премереното си говорене, но сега направо ни озадачи: излиза, че досега е кредитирал с доверие Бойко, та сега има какво да оттегля.
Може би е разколебан от инициативите на Прокуратурата по негов адрес – но, все едно, сбърка.

По-късно Радев внесе още суровост в говоренето си: ако се опитат да го импийчмънтосат, хората ще излязат по площадите.
Пак сляпа уличка: ще излязат – и сетне?
Народната Воля от 30 години пребивава в някакъв изолатор – оградена от конституционни норми, удобни изборни закони и пр.

Общо взето, наблюдаваме игра с мехури – тоест, с празни приказки.
ГЕРБ плаши с отстраняване на Радев – плаши гаргите, понеже там са наясно, че дори едно обикновено мнозинство трудно събират.
Какво остава да намерят 160 калпака, за да отстранят Радев.
Прегръщат се с мехура - и тържествено се заклеват, че повече няма да поставят този въпрос.

Те няма да го поставят, обаче вонящите усти, които хрантутят, ще продължават да щавят Радев. Много е честно, нали.

Сега за третия етюд: „Народняшкият“ – в солоизпълнението на Б.Б.
Той бе подкарал в Пернишкото поле стадо мисирки, и дори имитираше врясъците им. После се оказа, че са журналистки – той така си ги нарича, гальовно. Само Нели Тодорова от Би Ти Ви му се озъби – но той и нея прикотка, дори се извини, после пак ги нарече мисирки, вряк-вряк, после така, после иначе.
Обаче представи една от най-успешните продукции на филмова къща „Плей Бойко“ – така озаглавих една своя дописка от 2007 година, но всъщност заглавието ми го подсказа Любомир Левчев, той беше голям майстор и на късите определения, нанесени като с кастилска кама.

Смисълът на онази дописка беше, че Бойко трябва да се пази от прекаленото плейване, че трябва да степенува медийните си изяви. Очевидно не познах. И сега стоят в Пернишкото поле – той и мисирките, само дето не вали ситен дъждец, за да стане картината съвсем пасторална.

Навремето Христо Ковачев се оплакваше, че най-голямото проклятие е да правиш филм за държавен глава. Христо беше знаменит режисьор на документални филми, световен майстор, обаче доста се беше озорил с филма си за Тодор Живков „Човек от народа“. Но резултатът беше майсторски – Живков беше представен много естествено, един човешки образ, който сякаш недоумяваше, че по съвместителство е и Узурпатор.

Филмът за Живков го гласяха дълги месеци – а сега филмът на „Плей Бойко“ постигна сходен ефект за трийсетина минути и едва ли е оставил равнодушен някой зрител: някои са псували Бойко, други са го гледали влюбено - като Пернишкия кмет от БСП.

В сблъсъка с Радев Бойко игра по-точно:
отговори му светкавично, въртя на малкия си пръст мисирките, не се колебаеше да преувеличава, дори изкара и Радев свой апологет – хвалил го бил само преди няколко дни, иди провери от Пернишкия джендем вярно ли е твърдението му;
не се интересувал от разправиите на Радев с прокуратурата – едва ли му повярваха дори мисирките, и пр., и пр.
Беше във формата си от преди години, когато пожелаваше на мисирките „Приятна събота“, те му благодаряха – а то си беше неделя.

Понякога в политиката самосугестирането върши страхотна работа – тогава можеш да нариташ и простото смятане.
И да кажеш, че комунистите от 70 години не са пипнали пернишкия водопровод. Да, де, обаче те са оставили след себе си един читав водопровод, няма ги от 30 години, а от тия 30 години поне 20 са управлявали ужантикомуняги.

Най-важното предимство на Бойко: вярваше си. Абсолютно. Не казвам, че пълната отнесеност от реалността е нещо добро в политиката – но беше факт.
А Радев не си вярваше – очевидно е съзнавал вътрешно, че „отнемането на доверие“ не му върши работа. Но вероятно е бързал и не е измислил нещо по-достоверно.

Ами Народа – той къде беше в тази блъсканица?
Докато Радев очерта/повтори една картина на Разпада, Бойко се похвали с тръбите, които ще докарат вода в Перник – толкова разпалено, сякаш ще достави безплатна минерална вода във всеки български дом.
Той така прави – слага тръби и оправя Западните Балкани.
Дали скоро ще го молят за нещо – както преди време помолиха на колене Радев?

Доста мастило бе похабено за етюда на г-жа Мустафа – главно симпатично. Пишеш с него и след няколко минути написаното изчезва.
Пак стана ясно, че сме болни от непоправима наивност – затова очаквахме да думне някаква специална бомба, която да изпари тукашната корупция.
И какво се оказа: американците забраниха на един съдия да влиза в САЩ, понеже разрешил на „шпионина“ Малинов да отида в Москва и да получи някакъв орден от Путин.
А самите те мрат да са си добре с Путин.

Херо-етюда очевидно бе съчинен на бързо, отгоре-отгоре – не се иска много време, за да съчиниш посланието „Гледайте си работата, аборигени“.
В крайна сметка, трябва да благодарим на г-жа посланичката за откровеността.
Разбрахме, че принципът „Всеки е невинен до доказване на противното“ не е валиден тук.
Разбрахме, че могат да ти забранят да влизаш в САЩ, ако си прочел последователно две книги от руски автори.
Разбрахме, че не са особено досетливи – правят всичко възможно да увеличат русофилската „пасмина“ тук.

Но никога няма да посъветват Фондация „Америка за България“ да не налива милиони в изданията на подсъдим за крупни далавери /Иво Прокопиев/.
Някак неприлично изглежда това.
И той като онзи Малинов все още не е осъден – но поне безспорно е сигурно, че е един от бароните на криминалната приватизация.
Но не се гнусят от него.

Тенекийката, с който Путин закичи Малинов, им се вижда по-важна.
Тя сякаш им бръкна в окото – а те и бездруго са порядъчно слепи за българските ни работици.

Например: Еврокомисията от години притиска българските власти да прекратят незаконната държавна помощ за двете американски централи „Марица“ 1 и „Марица“ 3.
На „Козяк“ не усещат ли миризмата на корупция?


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 абе така ама не съвсем

    39 8 Отговор
    Ей го, навън показаха точно свалянето на доверието от Президента ни на корумпираното правителство, кът така че има ефект... като гледам, в кравария си го карат по старому, ама брюкселските зелки са се активирали срещу боко тъпото ;)

    Коментиран от #14, #19

  • 3 Хахаха

    59 12 Отговор
    Журналистът Кеворк Кеворкян е вашият златен фонд, но както става почти винаги при вас, не желател е. Защо ли ? Отговорът е лесен. Народът трябва да е опростачен до безумие, а такива като него се стараят да го ограмотят , колкото им е по силите. Но в канчето на сила не можеш нищо да налееш, особенно на тия, които изостанали в своето мислене поне к 30 години.
  • 4 оня с коня

    16 70 Отговор
    Няма проблем в Демократична България Арменската уста да говори КАКВОТО Й ПАДНЕ.Да каже обаче:БЛАГОДАРЯ на Правителството и ЛИЧНО на Борисов за осигурената и ГАРАНТИРАНА Свобода на словото!

    Коментиран от #5, #15

  • 5 Хахаха

    44 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Робското мислене не може никаква демокрация да ликвидира. Впрочем диктатура също.
  • 6 Клара Цеткин

    19 72 Отговор
    ако имахме държава тоя мръсник щеше да чука камъни а не да ръси мозъци

    Коментиран от #26

  • 7 Българин

    18 69 Отговор
    Агент Димитър също много отдавна е омръзнало на всички, но от време на време изпълзава от дупката си, за да залее с островната се помия обществото.

    Коментиран от #36

  • 8 розово

    11 60 Отговор
    Посредствена статия на език недостъпен за повечето българи .

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фрий

    19 59 Отговор
    Много си одъртел бе, Кево. Полека-лека ми заприличваш на изкуфелия проф.Вучков. Специалист по всичко. И постепенно намразил всички.
  • 11 Мими

    72 16 Отговор
    Много е умен Кеворк.Освен това,човек когато е достатъчно възрастен,все по-малко се страхува да казва истината!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Хахаха

    34 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мими":

    Умните хора са по малко от другите. Така е устроен светът. И така във всяка нация. Хубаво, когато народът успява да оцени и да използва капацитета на своя интелектуален елит във всички области на живота. Въпросът, че трябва да имаш С какво да го оценяваш този елит и най важното да го разпознаеш сред псевдо елити, които, както обикновенно става, просто воинстваща или нападателна бездарност.
  • 13 Стършел

    15 28 Отговор

    До коментар #11 от "Мими":

    Обигран и хитър по му подхожда, но чак пък умен....?!

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пламен

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Смени си хапчетата

    Коментиран от #17

  • 16 Бъдете толерантни

    43 5 Отговор
    Казал си човекът мнението. С някои неща се съгласявам, с други–не, но това е правото на лично мнение и избор. Всеки от коментиращите защитава своята теза, но личните нападки и обиди не правят чест на никого.

    Коментиран от #29

  • 17 оня с коня

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    Кой туй "Хапчета"?
  • 18 Алооо факти

    11 22 Отговор
    замираиса на нафталин и на стара плът
  • 19 Фабрикант с повечко парици от Кеворк

    13 36 Отговор

    До коментар #2 от "абе така ама не съвсем":

    Тoвa e кoмуниcтичecки caйт, кoйтo прoпoвядвa кoмунизъм, oргaнизирa кoмуниcтитe в Бългaрия прoтив кaпитaлизмa и пaзaрнaтa икoнoмикa, нo в cъщoтo врeмe ce прeхрaнвa oт кaпитaлизмa, oт пaзaрнaтa икoнoмикa и зaплaтитe ca им кaтo нa дирeктoри нa фaбрики.Нaли знaeтe виe oт caйтa, чe aкo нaпрaвитe кoмунизмa кoйтo иcкaтe /шaнcът ви e нулeв/, зaплaтитe щe ca ви кaтo нa кoмуниcтитe кoитo oргaнизирaтe прoтив влacттa, тoecт никaкви, или нe cтe чaк дo тaм умни??

    Коментиран от #27

  • 20 някой

    7 16 Отговор
    Нещо и ти като Плевньо започна да бъркаш палачинките,но и ти като него не можеш сам да го разбереш.
  • 21 Елен

    28 8 Отговор
    Перфектен коментар на политиците , през изминалата седмица ! Както винаги
  • 22 123

    20 7 Отговор
    Добро четиво както винаги браво чакам следващото
  • 23 Опа

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Стършел":

    Ха, ти сигурно си по умен, да ти дам една задачка, защо го пенсионираха набързо? Този въпрос за давал ли си го? и още нещо България на кое място е в момента по свобода на словото?Мисли и тогава жили)
  • 24 Порно

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "розово":

    Езика му е трудно разбираем за 80 %.

    Коментиран от #34

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаджи хаджи Българин

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Клара Цеткин":

    Ако имахме държава, Костов, Доган , ББ и неговата ОПГ ГЕРБ, отдавна щяха да чукат камъни в Скравнена и Белене! Но сега в България, мафията си има държава!

    Коментиран от #31

  • 27 Бай Шиле

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Фабрикант с повечко парици от Кеворк":

    Богатите чорбаджии като теб- псевдо богаташ! През Османско робство са давали пари, за църкви и училища!
  • 28 Balgarin

    3 2 Отговор
    Kevos beshe sadrugnik s drugaryat Bogkov.

    Коментиран от #44

  • 29 Сеянин

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бъдете толерантни":

    А ти знаеш ли какво е Демокрация и свобода на словото! Излагаш една обществена позиция, и се активират 20 30 трола! Те просто размиват и провокират самата истина! Това е новото оръжие на демокрацията- разбирай- информационното манипулиране! Аз съм фен на Кеворкян, защото става дума, за въпрос на чест и достойнство! Което някои " платени 20-30 годишни мисирки " получават по СНС, Вайбер и подобни- въпросите от редакцията, които трябва да задават! Някой против?
  • 30 Димитър

    10 5 Отговор
    Щом доносниците пищят, нещата са наред.
  • 31 Коларов

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Хаджи хаджи Българин":

    Доносниците също щяха да са в затвора.
  • 32 То от пловдив

    19 7 Отговор
    Както винаги перфектен и хаплив точно на място за тези на които не им отърва плюещите фанатични мърши няма да разберат коефициент на интелигентността им е пълна 0
  • 33 Бай Стою касапина

    5 11 Отговор
    Мярка за нахалство-един Кеворк.
  • 34 темелко

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Порно":

    Щото са от осемдесетте процента.
  • 35 безпартиен

    1 2 Отговор
    И след всичко написано от безспорно един от най-талантливите журналисти в България,КАКВО ПРЕДЛАГА?Как да се промени всичко това констатирано и написано прекрасно?Мисля,че това да се предложи решение на проблема трябва да е основната задача на истинската независима журналистика,защото анализ може всеки да направи,но да го поднесе в такава форма могат само малцина.Всичко останало е "изпускане па парата през свирката на локомотива"!!!
  • 36 Роб Халфорд

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Защо го четеш тогава? Подминаваш статията и... готово.
  • 37 да да

    2 1 Отговор
    агент димитър , добър ден, как сте ?

    Коментиран от #38

  • 38 Dimitar

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "да да":

    YES OR NOT?
  • 39 Dimitar

    0 1 Отговор
    NOT!
  • 40 Един

    2 2 Отговор
    Кеворкян много точно е "настъпил мазола" ! Кат' гледам какви постове са надраскали "настъпаните" - боли ги , яко !
  • 41 гост

    1 2 Отговор
    тоя педи не еритнал канбаната още
  • 42 Вопъл

    1 0 Отговор
    Боже, Боже, защо не си прибереш и едните и дтугите кухоглави "пишешти". Къде е почтеността, Боже?

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ko kazah

    1 0 Отговор
    Кевор кевор бълбук бълба бук бълбук Спонч боб квадратни гащи.
  • 46 ша повърна

    1 0 Отговор
    Насилих се да прочета поредното словоблудство на великия"журналист" и той отново не ме изненада. Той е поредното доказателство за това, че няма бивш комунист и бивш агент-доносник. Оставаш до края такъв. Толкова тенденциозно написана статия, че чак предизвиква позиви за повръщане. Не прочетох нищо за рублите наливани в телевизия алфа, в стотиците сдружения за приятелство с раша, в милиардите наляти в недоразумението Белене и т.н. кеворкянчето е един безродник и мръсен доносник.