Last news in Fakti

15 Юли, 2022 21:00 6 666 75

Путин като „Господарят на времето”

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • кремъл-
  • война-
  • дмитрий песков

Трябва да очакваме през следващите седмици и вероятно месеци война на изтощение, която може би ще позволи на Русия да завърши завладяването на Донбас, но не и да принуди Украйна да преговаря

Путин като „Господарят на времето” - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин си остава "Господарят на времето" във войната в Украйна. Западът, от една страна, си върза ръцете, като правилно реши и обяви, че няма да се намесва пряко в конфликта, а украинците, от друга страна, не могат да се надяват на по-добро от това да спрат офанзивите на врага и евентуално да ги върнат обратно в определени точки. В Донбас руската армия напомня, че на бойното поле смелостта не е всичко. Бройката и оборудването най-често имат последната дума. Руснаците си научиха уроците от ранните неуспехи и използват огромното си превъзходство в артилерията, за да напредва стъпка по стъпка. От друга страна, украинците дават всичко от себе си, но техниката, изпратена им от западняците, пристига само капка по капка спрямо техните нужди и освен това създава трудности в обучението, доставката на боеприпаси и поддръжката. Това отбелязва в материал за френското списание Le Point бившият френски посланик в САЩ и бивш представител на страната в ООН Жерар Аро.

Въпреки това остава малко вероятно Русия да спечели решителна победа. Тя не разполага с достатъчно наличен състав, за да се възползва от евентуален пробив. Следователно трябва да очакваме през следващите седмици и вероятно месеци война на изтощение, която може би ще позволи на Русия да завърши завладяването на Донбас, но не и да принуди Украйна да преговаря. В този контекст, каква може да бъде стратегията на Путин предвид ограниченията, които утежняват ситуацията му, и средствата, с които разполага?

Русия няма средства да води дълга война

Русия разполага, благодарение на своите финансови резерви, с определено време за да спечели, но не може да поеме риска от дълга война без ясен изход. Всъщност това би означавало да приеме перспективата за запазване за неопределено време на западните санкции, което в дългосрочен план ще стане разрушително за руската икономика; това също би означавало Европа постепенно да се освободи от нуждите си от руски газ, което в крайна сметка би увеличило зависимостта на Русия от Китай.

Именно в този контекст трябва да се разбират неотдавнашните решения за постепенно намаляване на доставките на газ от Русия за Европа. Това очевидно е контраинтуитивен ход, тъй като е равнозначно на това да убиеш кокошката, която снася златни яйца, освен ако не се анализира като умишлен опит да се нанесе удар върху партньорите на Украйна. Тъй като последната не може да бъде победена на бойното поле, става въпрос да я лишат от подкрепата на европейците, без която тя не би могла да продължи своята съпротива безкрайно дълго.

Но Путин вече може да бъде сигурен, че Европа е изправена пред перспективата за висока инфлация през следващите месеци и вероятна рецесия в началото на 2023 г. Като добавим и недостига на газ, това би довело не само до рязко покачване на цените, но и до нормиране което би натежало върху индустриалното производство, особено в Германия, да не говорим за недоволството на населението. Русия разполага с необходимите резерви, за да поеме загубата на печалби, които тази стратегия би предизвикала.

Помощта от САЩ е под въпрос

Освен това украинската съпротива днес зависи до голяма степен от финансирането от Съединените щати, което рискува да пресъхне през зимата. От другата страна на Атлантическия океан могат напълно легитимно да се уморят да носят по-голямата част от тежестта на един конфликт, който е преди всичко европейски. Следователно е малко вероятно Конгресът да гласува помощ от 40 милиарда долара на всеки шест месеца, особено след като се очаква републиканците да поемат едната или двете камари на изборите през ноември. След това всичко ще зависи от ситуацията във Вашингтон, особено в рамките на Републиканската партия, разделена между изолационистки "тръмписти" и антируски консерватори.

Следователно през зимата европейците могат да очакват да получат солидна "сметка" да продължат да подкрепят Украйна, дори когато самите те са изправени пред значителни икономически и финансови затруднения. Путин несъмнено се е обзаложил, че умората на общественото мнение може да накара европейците да окажат натиск върху Киев да приеме мирно споразумение, отговарящо изцяло или частично на руските искания.

С други думи, приоритетното бойно поле на Путин през следващите месеци не е нито Донбас, нито Херсон, а европейското обществено мнение с надеждата, че то ще благоприятства връщането към икономическата нормалност, дори да пожертва интересите на Украйна.

Ще спечели ли Путин облога? Очевидно никой не може да каже, най-вече защото никой не може да предвиди тежестта на кризата, пред която ще се изправят европейските икономики, и нейното въздействие върху общественото мнение, което досега е било единно в подкрепата си за нападнатата страна. Съществува голям риск от противопоставяне между, от една страна, страните на "фронтовата линия" като Полша, балтийските страни, Финландия и Швеция, и от друга, тези, които са по-отдалечени от театъра на военните действия и по-чувствителни към необходимостта от поддържане на добри отношения с Русия. Освен това този облог се основава на убеждението, че Украйна е само пионка на Запада, което беше категорично опровергано от героичната съпротива срещу агресора. Във всеки случай руската стратегия е ясна. От нас зависи дали тя ще се провали.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 урок по география

    121 17 Отговор
    Путин прави изпитите по география все по-сложни. Успех, деца!

    Коментиран от #21, #74

  • 4 мечо

    31 125 Отговор
    путин е патник те щте го убият ако не сащ както убиха саддам те хората щте го убият всички го мразият
  • 5 мечо

    20 102 Отговор
    путин е патник те щте го убият ако не сащ както убиха саддам те хората щте го убият всички го мразият

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Наистина

    106 23 Отговор
    Крайно време е укрите да си седнат на г.. @ !
  • 7 Патето Яки

    86 19 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    Патник е бай Пън падна от едно колело а как ще язди кон.
  • 8 Бачо Киро

    100 12 Отговор
    Как точно конфликтът е европейски? Кой с години мътеше водата в Украйна? ЕС или САЩ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кондьо

    81 17 Отговор
    Подценихте го, а сега ще разберете, къде
    сер ат гладните.

    Коментиран от #23

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СЕСЕСЕРЕ

    76 20 Отговор
    Абе никой досега не е гонил 70 руски дипломати Сега да очакваме КАТАСТРОФА както казва Волен Сидеров спирачни газа нефта ядреното гориво спира АЕЦ и последва НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ....ей бог да ни е на помощ....

    Коментиран от #13, #51

  • 13 Чехия

    25 60 Отговор

    До коментар #12 от "СЕСЕСЕРЕ":

    Ние също изгонихме 70 дипломати преди вас и сме си екстра
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Европеец

    25 74 Отговор
    Путин е престъпен диктатор. Историята не познава успешен диктатор. Зимата също няма да е благоприятна за Русия. Украинската зима е сурова, а агресорът няма как да осигури сносни условия. Руските войници ще изпитат това, което немците изпитаха във втората световна война - студ и глад.

    Коментиран от #38, #71

  • 16 го шо

    59 11 Отговор
    не можах да прочета пасквилчето до край - трябва да се спазва някаква хигиена при четенето, все пак. текстът съдържа толкова неверни, дискусионни или направо глуповати твърдения, че е направо за коша. но заглавието е верно, да. ввп е властелинът на времето в наше време. харесва това на някого, или не. ;)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ето това

    57 7 Отговор
    Е написано В статията
    "След това всичко ще зависи от ситуацията във Вашингтон,"
    Откровено признание на западната преса че нещата в Украйна зависят от Вашингтон или по-скоро от това коя партия ще управлява след изборите там за конгрес
  • 19 Не само

    30 6 Отговор
    На времето а и на пространството.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Запознат

    19 31 Отговор

    До коментар #3 от "урок по география":

    Така е, Китай ще си увеличи територията.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да питам

    11 9 Отговор

    До коментар #10 от "Кондьо":

    Ти явно знаеш къде фекалират гладните? И как го разбра, а?
  • 24 Хххх

    53 11 Отговор
    Какво търси САЩ в Украина такава държава няма да съществува ,ако клоуна върви по ума на деменцията и еврогейските чакали! Полша чака ! Русия воюва за своите народи!
  • 25 Име

    44 11 Отговор
    Незнам дали Путин ще спечели или няма да спечели. Но за сега в едно нещо успя. Бeзумнитe санкции който безyмнитe европейски ръководители правеха една след друга СПРЯХА.
  • 26 Опенхаймер

    14 41 Отговор
    САЩ си траят,защото не са сигурни дали психичноболният Путин няма да употреби ядрено оръжие
  • 27 д р фройд

    9 18 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    И със тежка степен умствена изостаналост
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Леличката

    18 3 Отговор
    Ме е като,ами е господар .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!

    46 16 Отговор
    СМ..ЪР..Т НА САЩ И ЕС!!! СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ!!!
  • 32 СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!

    45 12 Отговор

    До коментар #28 от "ПараШут":

    БИЛА Е КИЕВСКА РУСЬ И ПАК ЩЕ Е!
  • 33 име

    44 9 Отговор
    Слешах едно интервю с бившия вонене разузнавач Скот Ритър. Чжвака казва следното - ако украинците имат нужда от 500 танка, значи са изгубили 500. И 1500 души екипаж. Ако имат нужда от 200 гаубици, значи са изгубили 200 гаубици. 1000 човека покрай тях. Войната се свежда до това колко ефективно унижожаваш противниковите войски и техника и руснаците го правят много добре. Но от един момент на татък става като прогресия и загубите стават непоносими. Това е втория етап на войната и украинците се прибрижават към него.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 дончичо

    13 5 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    В главата ти е Нигерия със сняг,украинска зима...къде го прочете,минзухарко,оригинала е руска зима
  • 39 Токсик

    10 4 Отговор

    До коментар #36 от "Хаах-аха":

    Българите не, но теб - Да !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хохо секса

    14 29 Отговор
    Мъчно ми е за руснаците.
    Не знаят какви ги чака.
    Никой не може да им помогне.
    ...освен те самите, може би
  • 42 Хохо секса

    9 22 Отговор
    Хипотетично, ако Путин завладее Украйна,
    Каква полза имат хората в Русия?

    А за убитите хора в Украйна? Кой ще е за Ада? А?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хохо секса

    16 7 Отговор
    "Русия е готова за война с цялото нато..."

    Не те разбирам.
    Защо им трябва да воюват?

    Коментиран от #59

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ха ха

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "Морски":

    Много си интелигентен.Сигурно си от Бургаското езеро.Я пак нещо за фашизма,че бюрмаджиите се интересуват .
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хихи

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Токсик":

    Икономиката ти е тъмна Индия.
  • 50 Правилно

    7 27 Отговор
    Путлер е страхливо джудже.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 🇧🇬🇷🇺

    26 7 Отговор
    ПУТИН Е ВЕЛИК
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Накрая си признаха,

    20 4 Отговор
    че Украйна е само пешката на Запада, провали ли се тя, повлича и САЩ, затова й наливат милиарди долари. Поживьом, увидим!? Запада сам си го заби, защото джендъри го управляват.
  • 59 случаен

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "Хохо секса":

    а на нато що му е да се отбранява настъпателно
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Фашистка Русия

    4 13 Отговор

    До коментар #60 от "Еднополюстният свят свърши":

    Свърши, ама още не си го разбрал!
  • 62 Баба Ванга

    6 14 Отговор
    Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
  • 63 Правилно

    4 14 Отговор
    Пухлер не знае в коя година живее определено е господар на времето
  • 64 Аватар

    9 1 Отговор
    Няма господари на времето.Има господари на Парите и Печалбите.Днес те владеят света.
  • 65 От всичко това

    6 2 Отговор
    Печели Китай. А най- логичното нещо беше, вместо да настъпват на Изток и да предизвикват майдан в Украйна и отговора на Русия, САЩ и Русия да си стиснат ръцете и да поемат контрола над планетата и преди всичко над Китай. Жълтите до няколко години ще диктуват всичко на света заради грубите грешки на САЩ и принудата сега на Русия да ги търси за съюзници.
  • 66 винкело

    12 1 Отговор
    Вучич каза: Ако Украйна не приеме условията, които Русия ще постави, всички отиваме в ада.

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 И защо

    6 6 Отговор

    До коментар #66 от "винкело":

    ще ходи целият свят в Ада? Защото на Русия ѝ е малка територията и е жизнено необходимо да се разширява териториално? Разработете си Сибир, вдигнете си стандарта на живот и украинците( а и не само те) сами ще дойдат да живеят в богата Русия.

    Коментиран от #70

  • 70 Аватар

    7 0 Отговор

    До коментар #69 от "И защо":

    Някога нормалното се определяше от количеството хора със сходен стандарт на живот.,,Бедните" държави и към момента са преобладаващи,от което следва,че бедността е нормална.,,Демокрацията" изисква определен стандарт на живот,който се поддържа чрез колониални политики към бедните държави,а бедните държави са с ресурсна икономика.,,Богатите" държави имат патентна икономика и продавайки лицензи получават ресурси,с които обезпечават своите икономики.Подмяната на обезпечението на западната валута и безконтролното и печатане води до инфлация и нужда за завоюване на нови ресурси.Путинова Русия не дава ресурсите си за чекове без покритие.Затова е войната.В Русия,освен за олигарсите,парите отиват за оръжия.Затова там стандарта на живот не е висок за обикнавенния руснак.Все пак Русия е стар враг на Великобритания и удобен такъв за САЩ.
  • 71 Дедо Стоян

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    Абе момче ли си, момиче ли си, какво си не знам, но вземи почни да четеш и мислиш нормално. Може би ще ти е трудно или почти невъзможно да го направиш, но все пак опитай!
    Оттърси се от джендерастията на САЩ и ЕС ако можеш.
    Такъв термин като украинска зима няма!
    Има руска зима! И това го казват по цял свят!
    Всеизвестно е на хората запознати с историята колко армии на пълководци са умрели и застинали в руската зима!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Страхливи пияни роби

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "урок по география":

    Украина унищожава просия в момента, пълен разпад на клоаката на 50тина държавици избиващи се помежду си с каквото им е останало от операцията, жалки скотове пияни.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.