Last news in Fakti

13 Юли, 2022 19:45 3 893 58

Все повече експерти бягат от Русия: "Това е фатално за цялото руско общество"

  • русия-
  • война-
  • експерти-
  • кремъл-
  • владимир путин

Смята се, че от началото на войната в Украйна над 100 000 руски експерти вече са напуснали родината си поради страх от преследвания

Все повече експерти бягат от Русия: "Това е фатално за цялото руско общество" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Смята се, че от началото на войната в Украйна над 100 000 руски експерти вече са напуснали родината си поради страх от преследвания. "Това е фатално за Русия и за цялото руско общество."

Домашните, които е проверявала преди лятната ваканция, може да се окажат последните в нейната кариера. Учителката по математика от Москва Татяна Червенко се надява да запази работата си и през новата учебна година. Това обаче не е никак сигурно. Заради откритата ѝ антивоенна позиция тя се е превърнала в прекалено неудобна за училищната администрация. "Оказват ми натиск бавно, но последователно. Дори и за привидно незначителни неща", разказва тя пред ДВ.

Татяна Червенко е сред стотиците хора, които излязоха по улиците, след като руската агресия срещу Украйна започна. Протестът, в който тя е участвала, е бил мирен, но въпреки това е била арестувана и глобена около 300 евро. Последвала лична среща с директорката на училището, на която била попитана за политическите ѝ възгледи. Било ѝ обяснено, че нейните действия са недопустими. "Попитах: Защо? Това е моето свободно време. Тя отговори: "Да, но родителите на учениците Ви може да са против", разказва Червенко.

"Станете и си тръгнете!"

Историята на учителката не е изолиран случай. В цяла Русия държавните и обществените служители биват сплашвани. С мотива, че всеки, който е срещу войната, е против държавата. Наскоро например към университетски ректори заваляха публични заплахи от Думата, долната камара на руския парламент. Нейният председател Вячеслав Володин предупреди: "Става дума за сигурността на нашата държава. Бъдещето на страната ни. Ето защо вие, скъпи ректори, с цялата си толерантност, трябва да осъзнавате своята отговорност. Ако не, просто напуснете. Станете и си тръгнете."

От преподавателската асоциация "Алианс на учителите" се опасяват, че подобни изявления от най-високо ниво могат да доведат до заглушаване на критично мислещите преподаватели. Светлана Лосовская, член на Алианса, коментира пред ДВ: "Това е фатално за Русия и за цялото руско общество. В момента преживяваме нещо като студена гражданска война в Русия."

Смята се, че повече от сто хиляди руски професионалисти вече са напуснали родината си поради страх от преследвания. Журналисти, учени, IT специалисти и артисти бягат в Грузия, балтийските държави, Турция и Германия. Сред тях е и известният млад историк и религиозен изследовател Константин Михайлов, който от няколко седмици живее във Виена. "Съществуват все повече забрани, държавната власт се намесва все повече и повече в историята, за която знае много малко. Ето защо предпочетох да говоря дори за безобидни неща от безопасно разстояние."

В Русия властва "автоцензура, организирана от държавата"

Но нещата, които някога са изглеждали безобидни на руските власти, днес вече не се възприемат така. Михайлов е изследовател на Руската православна църква, като специалността му са въпросите на пола, включително хомосексуалността. Подобни изследвания са рисковани в съвременна Русия, споделя той. Сега работи върху книга за новите религиозни движения. Много от тях биват обявявани за екстремистки. "Разбира се, аз не съм член на тези движения, но мога да бъда обявен за екстремист, защото правя изследвания за тях." В Русия все още официално няма цензура, но според Михайлов съществува "автоцензура, организирана от държавата".

Извън откритата антивоенна позиция, младите руснаци решават да бягат от родината си и по практични причини. 23-годишният IT специалист Роман Стич работи основно за чужди клиенти. Но след изключването на Русия от международната система за парични преводи SWIFT, той почти не може да работи от Москва. "За мен работят 80 души - и аз мисля преди всичко за тях. Съществуват и политически причини. Не желая да плащам данъци в милитаристична Русия и не искам повече да бъда свързван с тази страна." Стич се намира в Грузия, където вижда своето бъдеще. Както и на хиляди други "достойни" руснаци, както той нарича сънародниците си, които се обявяват против войната.

За разлика от него, учителката по математика Татяна Червенко не желае да напуска Русия. Съвсем наскоро, разказва тя, ученичка отишла разплакана при нея. Момичето имало роднини в Украйна и не знаела с кого да поговори за това. Точно заради такива моменти тя е търсена като учител. В момента Червенко е в лятна ваканция. Ако след това загуби работата си, ще се обърне към съда. И смята да се бори докрай.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    30 67 Отговор
    Смърт на Азовци! Z!

    Коментиран от #2, #8, #51

  • 2 Донос

    31 11 Отговор

    До коментар #1 от "Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Докладвах, Ви.
  • 3 Пришелец

    45 44 Отговор
    Щом информацията идва от дойче веле ми е ясно. Преди време ДВ писа че многото самолети в самолетите в БГ небето били пътнически, а се оказха военни,НАТОВСКИ, които бранели българите от братска Русия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 DW-прпаганден машинен

    44 42 Отговор
    Аве Зелки заспали, гледайте си избушената Германия, че нямате "експерти" за багажа по летищата и полетите, тръгнали в чуждата паница да гледат?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 yaйтнойз

    31 32 Отговор
    абе дпйче зеуе.. драгалевския мавър костов лъжешв по-малко от вас, а е признат у целата галактика. съвсем освирепяхте от тъпотия.
  • 8 Ф устата

    24 16 Отговор

    До коментар #1 от "Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Кир. Иди на х. и
  • 9 Урюрвкос

    27 17 Отговор
    пропуснахте че "Алианса на учителите" е чужд агент и се финансира отвън

    Коментиран от #14

  • 10 Истината

    42 28 Отговор
    90 % от новините за Русия които се публикуват на територията на ЕС са измислици.

    Коментиран от #27

  • 11 Всички нормални руснаци

    39 29 Отговор
    ВъZират от мракобесието на жуженцето
    Путин! Ще останат само с Захарова в бункерчето
    като Адолф и Ева Браун!
  • 12 Биби войвода

    10 14 Отговор
    Сичко е истина, шо е писано у Мацква од савецкото дойче веле! Прокопий, не се изчервявай баце шо и без това си бая пембен!
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 27 Отговор
    Русия е фашистка държава и се управлява от психопати.

    Коментиран от #29

  • 14 Деградация на една нация

    14 14 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    Да аз ако съм там ще искам всички учители да ги затворят. Те са агенти всички. И докторите и те са такива.
  • 15 СВОБОДНА РУСИЯ

    17 20 Отговор
    Сформираме правителство в изгнание.
    Новият президент ще бъде Навални!

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Механик

    20 7 Отговор
    "Експертите" поне от нивото на на Навални ли са или са бити карти като Скрипалите, дето ги тровиха 20 пъти и единственото, което им умря беше папагала, понеже "сикрит сървиз" го заключиха в апартамента и го оставиха 20 дни без храничка и водичка?
  • 18 ТОКУ ЩО ! ИЗВЪНРЕДНО !

    18 15 Отговор
    Пристигнаха в Киев и Лвов най новите американски ракетни комплекси и израелски
    системи за сигурност (ПВО). Утре влизат в
    действие на фронтовата линия.

    Коментиран от #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 закон на мърфи

    16 10 Отговор
    простака се котира само сред простаци,интелигентните не служат на простаци с ватенки и ядрено оръжие!
  • 21 Сатана Z

    18 28 Отговор
    На никой в Русия няма да липсва тази 100 000на измет,а на тяхно място ще дойдат 10 000 000 рускоговорящи от освободените територии на Окрайна.
    А Дойчланд е превърнат в един голям бежански лагер,каквато е и Франция.

    Z

    Коментиран от #26, #31

  • 22 Перо

    12 6 Отговор
    В Русия Соросизма и джендъризма се наказват със закон!

    Коментиран от #49

  • 23 Хм, хм

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "СВОБОДНА РУСИЯ":

    Сформирате... таратанци. То ако ставаше така.
  • 24 Терминатор 🇺🇦

    24 13 Отговор
    Русия става страна от 4 свят ХА ХА ХА
  • 25 Това е ярък пример

    12 15 Отговор
    За западна пропаганда или още измислица, която може да предизвика в един нормален човек единствено насмешка
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й

    5 20 Отговор

    До коментар #21 от "Сатана Z":

    100 000 руснаци са пълна измет. Те са орки да се махат. Има много пропадлъци от гетото дето Русия превзе в Украйна. Те са си промити и са в курса. И тук има много гориво за машината. Да им дават паспорти да клатят държавата. Трябва да се излиза от НАТО и ЕУ. Путин се е разбрал с Ердоган,че България я делят по равно. Черно море им става езеро в двора.
  • 27 Тома неверни

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "Истината":

    Ти откъде знаеш? В Русия ли живееш? А и да живееш там, знаеш ли какво става на цялата тази огромна територия, слабо населена с поколения крепостни.
  • 28 Въпрос

    21 8 Отговор
    Абе путинопитецитe не приказваха ли как щели да изкарват натoвски генерали от Азовстал, които се криели като плъхове? Някакво развитие има ли по въпроса?
  • 29 Има ли факти?

    9 11 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Фашизмът е зло отроче в западния свят. Там възникна и се разви в цяла западна европа и се изрази във втората световна война, и в милиони загубени човешки животи. Тази война пък се оказа велика Отечествена за руския народ, народ, който унищожи фашизма.
  • 30 Дааа

    8 8 Отговор
    Бягащ експерт = ЦРУ агент със спрени пари.
  • 31 БАЙ КУРТИ

    7 9 Отговор

    До коментар #21 от "Сатана Z":

    Европа вкара около 30 милиона черен врат.ЕВро..гей...те се стреснаха и решиха да вкарат и славяни за да ги омешат та белким получи някакъв работоспособен материал . Но едните и другите не стават за нищо Според проучване в. ЕС само 10% от изброените можеби ще успеят да се интегрират.
  • 32 Механик

    10 20 Отговор

    До коментар #18 от "ТОКУ ЩО ! ИЗВЪНРЕДНО !":

    И какво от това? Утре израелските комплекси влизат в действие и до вечерта са терминирани от руснаците.
    То не бяха "като запеят джавелините" , то не беше "като гръмнат гаубиците", то бяха "химрас" и накрая нищо. За байрактарите също така се заканвахте, а те всичките приземени.
    А по-полеко, а!
    п.п.
    СЛАВА РОССИИ!
  • 33 Рико

    14 8 Отговор
    Когато в руско влязат украйнските войски, тогава ще видите какво е бягане. Руснаците са световни шампиони по дезертиране.
  • 34 Перник

    9 12 Отговор
    Как ги преброихте???Бягат джендъри соросоиди и всякакви подобни боклуци!!!Руското общество се изчиства от предатели помияри и всякакви човешки отпадъци!!!!За съжаление в България същите постоянно се увеличават!!!!

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Фори

    3 7 Отговор
    Не им трябват експерти.Имат хора който мислят за всичко и вместо всеки.
  • 36 !!!?

    6 3 Отговор
    Русия: има война - има държава, няма война - няма Путин !!!?

  • 37 Рико

    13 4 Отговор

    До коментар #34 от "Перник":

    Бягат умните. Кои остават? Масовите бягства са удар върху генетичния фонд на цялата нация.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ФИНЦИ

    5 9 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ ЛЪЖИ И ИЗМИСЛИЦИ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ НАКЪДЕ ДУХА ВЯТЪРА БЕ РУСИЯ Е ВЕЛИКА И НЕ МОЖЕ ДА Я СЪБОРИТЕ БЕ ЩО ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕ И МАЖЕ ЛОШО ЗА БГ И ЕВРАЗИЯ И СЪУЗА НА ЕВРЕИТЕ ПО УЧИ ЩЕ ЛАЗИТЕ ЗИМАТА КАТО СЕКНЕ ГАЗА И ПЕТРОЛА

    Коментиран от #47

  • 42 Да и

    5 2 Отговор
    Ще назначават кухите партийни номенклатури за експерти, в България до катастрофална болка познато явление.
  • 43 Рико

    3 3 Отговор
    Да не бъдат допускани бягащи руснаци в други държави. Да си стоят в държвата и да си я пренаредят. Къде дават така? Наготово, в държави от други изградени? Ще си стоиш в блатото и ще си го прочистваш - това е твоята държава, не на другите. Всички руснаци да бъдат върнати в страната им. Какъвто покрив си си изградил, под него ще живееш, не в чужда къща.

    Коментиран от #46

  • 44 Гост

    7 2 Отговор
    Русоробите, удобно живящи в европейска България,жадуват за путинска русия.И за къв чеп говорите от името на цялото общество, като ви харесва вървете поживейте година ,две.Досущ като геьовете сте станали, ревете силно всички да ви видят, макар ,че никой не го е еня за вас.
  • 45 Антируснак

    7 2 Отговор
    В тая мръсна и миризлива дупка пРосията накрая ще останат най-простите, некадърните и мизерните крепостни - същите като Путята ...

    Коментиран от #48

  • 46 Мирото

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Рико":

    Не си прав, навремето от източните тоталитарни държави избягаха качествените хора и това ни събори в крайна сметка. Бягството на талантливи руснаци неизбежно допринася за потъването на фашистка Русия.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Щсдд

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Антируснак":

    Да ще останат само некадърните и мързеливи те като в България
  • 49 Някой

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Е, то за друго со говори в статията, но щом трябва да напишеш нещо 20 копейки ….. давай взимай им дребните.
  • 50 Рамбо Силек

    2 4 Отговор
    Русия е силна и ще издържи. Още от времето на Ленин, Сталин, Троцки са избивали интелигенцията. Затова сега са останали само дбили по тая обширна и проклета територия. Затова пък са упорити.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 В.В.П.

    1 3 Отговор
    Тия експерти са в чешене на езика..Да си бягат ,свят голям ,като го опънат да бачка на 12 часа в Грос маркт Хамбург ,и ще му дойде акъла в експертизата..Без глупости ,моля .Те и 2 млн ,янки живеят в Мексико..и ще 300К в Еквадор.ама това е заради бялото ..нищо работа
  • 53 Айде бе

    2 4 Отговор
    Дойче веле,много сте изостанали,в Германия по всички медии на всички кратки новини по радиото вече се говори за стопляне на отношенията с Русия.За по-нататъшна съвместна работа на компаниите и търговията.
    Сверете си часовника или си пуснете немска телевизия
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 1112222333

    1 2 Отговор
    Смята се, че от началото на войната в Украйна над 100 000 руски експерти вече са напуснали родината си поради страх от преследвания

    Очистват се от предателите.
    Де и тук да имаме такъв късмет.
  • 56 О Т Л И Ч Н О !

    1 0 Отговор
    За Един Долар , вчера на Московската Борса се ЗАПЛАЩАШЕ за 59.3450 РУБЛИ ! А за Едно Эвро = 59, 340 РУБЛИ ! Ти да видиш , како Пено Живо Пиле да Умре, после пак да се СЪБУДИ и започне да КЪ
    ВЕ ! " АХМАТ " - СИЛА !
  • 57 Хахаха

    0 1 Отговор
    Ха! Бягат от Русия и никой не ги спира? Ех..тоя Путин. Уж е ,,диктатор" , ама и той не е както диктаторите - либерасти: нито им ограничава правото на избор, нито ги преследва...

    Коментиран от #58

  • 58 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хахаха":

    Кое е е по-лошо : да ти избягат милиони образовани, трудоспособни и фертилни или да ти се върнат милиони видели другия свят? За диктаторите е все лошо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания