Last news in Fakti

14 Юли, 2022 13:08 5 709 11

Юристът Борис Колев пита през ФАКТИ шефа на щангите Неделчо Колев: С кой адвокат си пътувал три пъти до Лозана?

  • борис-
  • колев-
  • неделчо-
  • щанги-
  • дела

Очевидно той с лека ръка е приписал всичките ми успешни дела за федерацията по вдигане на тежести на настоящия министър на спорта в оставка, казва докторът по право

Юристът Борис Колев пита през ФАКТИ шефа на щангите Неделчо Колев: С кой адвокат си пътувал три пъти до Лозана? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни шефът на родните щанги Нелчо Колев (вляво) даде ексклузивно интервю пред ФАКТИ за състоянието на федерацията. А причината за разговора бе това, че спортният министър в оставка Радостин Василев обяви, че ще отнеме лиценза на федерацията. Пред ФАКТИ Неделчо Колев обяви, че познава министър Василев от години в битието му на адвокат. А също така, че Радостин Василев е спомогнал да се спечелят делата срещу родната федерация по щанги, когато 11 състезатели бяха уличени в допинг, като двамата са ходили три пъти до Спортния арбитражен съд в Лозана. Оказва се, че май ролята на адвокат Радостин Василев не е била толкова голяма. ФАКТИ се свърза с адвокат Борис Колев (вдясно) - доктор по право, който се оказа засегната страна, защото именно той е движил делата в Лозана тогава, завършили с успех за федерацията ни. Ето какво сподели адвокат Колев пред ФАКТИ.

- Адвокат Колев, нека да внесем повече яснота около казуса с 11-те състезатели по вдигане на тежести, които бяха уличени в употреба на допинг през 2015 година. Шефът на федерацията Неделчо Колев каза, че Радостин Василев, който понастоящем е министър на спорта в оставка, е движил делата. Вашата роля тогава е…
- От изказването на господин Колев излиза, че ролята ми е никаква и точно това е обидното в случая. Явно е забравил как пътувахме до Вроцлав и по-късно до Лозана по този казус, а впоследствие и по делото за отмяна на имуществената санкция от 500 000 долара пак в Лозана. Очевидно той с лека ръка е приписал всичките ми успешни дела за федерацията по вдигане на тежести на настоящия министър на спорта в оставка. Може би разбираемо, предвид скорошната заплаха за отнемане на лиценза на федерацията от министъра, господин Колев е искал да го поласкае, но думите му просто не отговарят на истината. Длъжен съм да реагирам от уважение към истината, към себе си и към целия този труд, който положих през годините в защита на каузата на българските щанги.

- Какво се случи през 2015-а. Нека да се върнем към фактите?
- В качеството ми на адвокат представлявах БФВТ по делото за хванатите 11 състезатели със станозолол през 2015 г. То завърши с налагане на безпрецедентно ниски наказания от 6 месеца и 9 месеца лишаване от право да се състезават. Знаете, за някои от състезателите провинението беше второ и затова ги лишиха от права за 9, а не за 6 месеца. Принципно стандартната санкция за такова вещество е 4 години. Малко по-късно съдът в Лозана отмени по моя жалба и след изслушване, на което отново бяхме заедно с господин Колев в Лозана, и наложената имуществена санкция от президента на Международната федерация по вдигане на тежести Томаш Аян от 500 000 долара.

- Но след това санкцията е наложена отново, но от друг орган на Международната федерация по вдигане на тежести?
- Точно така и аз отново я оспорих успешно. Тогава отмяната ѝ бе придружена от отправена препоръка до Международната федерация по вдигне на тежести (МФВТ) да спази принципа на пропорционалност, който бях развил подробно в изготвената от мен жалба по делото от 35 страници и то без да броим доказателствата. Единствено по това дело не се наложи да пътуваме с г-н Колев до Лозана, защото по него не беше проведено изслушване.
По-късно се разбра, че МФВТ е решила да намали санкцията на 250 000 долара, като по мое мнение, ако действително бяха спазили принципа на пропорционалност, тя следваше да бъде 125 000 долара. Намалената санкция бе обжалвана пред съда в Лозана, като по това дело вече не съм бил адвокат, а екипът, представлявал БФВТ, е бил воден от настоящия министър на младежта и спорта Радостин Василев. Санкцията от 250 000 долара е потвърдена и впоследствие заплатена от федерацията ни. От решението на съда, което е публично в Интернет, е видно още, че господин Неделчо Колев не е присъствал на изслушването в Лозана.

- Какво последва…
- Последва известен период от време, в който господин Колев категорично отказваше да ми заплати хонорар за последното водено от мен дело, свързано с имуществената санкция от 500 000 долара и се наложи да си го потърся чрез българския съд. Искам да цитирам само едно изречение от влязлото вече в сила решение на Софийски апелативен съд № 244 от 07.11 2019 г. „В обобщение, според настоящия състав именно действията на адвокат Колев, като пълномощник на БФВТ, са довели до постановяване на решението на Спортния арбитражен съд в Лозана, с което е удовлетворен интереса на федерацията и на този етап решението на Изпълнителния съвет на Международната федерация по вдигане на тежести и наложената имуществена санкция са били приети за невалидни.“
Това са истинските факти по тези дела и всичките са потвърдени черно на бяло във влезли в сила съдебни решения. Така че не е възможно Неделчо Колев да е пътувал три пъти до Лозана с Радостин Василев, с когото били спечелили всичките дела, както твърди пред ФАКТИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фергюсън

    13 0 Отговор
    Неделчо веднага да си отива сам ,за да не го изгонят с дисковете от щангите по главата !!!
  • 2 МЕНТЕ МИНИСТЪР

    10 2 Отговор
    Истината! "Успехите" на министъра в оставка Радостин Василев в същност са на адвокат Борис Колев - доктор по право ! Ментне министър, менте адвокат Радостин Василев !!!
  • 3 Даааа, когато истината лъсне и

    8 2 Отговор
    лъжците биват разобличени. Евтини и елементарни министри. Иначе его до небесата... Браво на адвоката за опровержението!
  • 4 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    1 8 Отговор
    Бил съм в България четири пъти. В България ми харесва. Обичам морето, слънцето, чалгата. Обичам Жоро Илиев от ВИС-2. Жоро беше като Робин Худ. Раздаваше пари на бедните. Сашо Роман каза, че веднъж Жоро се разплакал на рамото му и казал - "Сашо, много добър ти си, попитай ме, какво искаш". 😥😥😥

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 факти и само истински

    6 2 Отговор
    радо гела е нарочен адвокат от футболното ръководство на цска него га вкараха задкулисно за министър за да оправи имотите на същите и да обсеби спортния тотализатор /това е най-сигурната и доходна икономика в бг /за тотализатора се вършат чудеса ...тоя василев се ,,бори с мафията и задкулисието що не го питат в коя банка държа седем месеца парите на спорта и им даде договорите за финансиране в края на месец юни 2022г. тая плевенска мутра се изживя но за късо като министър а като политик е аут от политиката сам се направи политически труп
  • 7 Че кой

    5 2 Отговор
    нормален човек би повярвал, че Руди Гела е способен да спечели каквото и да е дело!?
  • 8 Бисер

    5 1 Отговор
    Неделчо, гербав бо клук такъв, няма вече безотчетни парички, срещу процент в Чекмеджето, затвориха ти кранчето.

    Коментиран от #9

  • 9 Васил

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бисер":

    Бисерчо ела да се видим и да ти дам от чекмеджето
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рушляк

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Тръгвай към Раша ,обичай си Путлер .