Last news in Fakti

2 Август, 2022 13:00 3 949 24

Шистовият пирон в ковчега на човечеството

  • шистов газ-
  • джон кери-
  • газпром

Аварията в „Houston“ събуди съвестта на политици и граждански организации, чиято първа грижа не са парите

Шистовият пирон в ковчега на човечеството - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отдръпването на Газпром от европейския пазар отвори огромен енергиен вакуум, в който се настаниха светкавично американските производители на шистов газ. Неочакваната възможност да завладеят Европа без руска конкуренция, предизвика струпване на танкери пред терминала във „Freeport“ на юг от „Houston“. Подобно на „Златната треска“, описана от Джек Лондон, нова треска, този път „газова“, разбуни духовете за печалба, независимо от рисковете свързани с добиването и транспорта на новото гориво.

И както „бързата кучка – слепи ги ражда“, един от терминалите се подпали, следствие на експлозия. Причината не е ясна и до днес. Жертви няма, но станцията за регазификация бе затворена за три седмици. Капацитета за износ на САЩ намаля между 17 и 20%. На европейския пазар настъпи паника и цените литнаха нагоре. Не е нужно да си Ванга, за да предскажеш, че доставките на газ произведен на 10 хиляди километра, никога няма да бъдат със 100% сигурни.

Един проблем никога не идва сам! Аварията в „Houston“ събуди съвестта на политици и граждански организации, чиято първа грижа не са парите. Най-важният резултат от аварията със шистовия газ е доклада от 61 страници на Джон Кери - специален делегат на Джо Байдън, натоварен с въпросите за климатичните промени. Пред конгреса на САЩ, Кери разобличи алчността на Chevron и Exxon Mobil, които използват войната в Украйна за да разработят нови находища на шистов газ.

В противоречие с геополитическите амбиции на Джо Байдън, той опроверга „адвокатите“ на добива на газ чрез „Хидравличен фракинг“ с цифри. Какво показват те? Те показват, че дълбокото дупчене на земните пластове освобождава голямо количество вредни емисии на метан, или въглероден диоксид CO2. Неговите частици се разпространяват в атмосферата и образуват парников похлупак, който предизвиква всеобщото затопляне. Метанът от фракинга може да бъде 80 пъти по-вреден от добива на петрол и природен газ. Джон Кери открито обвини частните интереси, които са се юрнали за печалби, без да мислят за последиците, които цялото човечество ще плаща.

Многобройни лаборатории, организации и научни работници подкрепиха позицията на Джон Кери. Един от най-авторитетните специалисти в областта на енергетиката – Laurent Horvath предупреди обществото, „Не приемайте да ви налагат какво и как да мислите, а да кажат какво точно правят! Само след това изградете вашето собствено мнение."


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шистовите Гадове

    60 14 Отговор
    Трябва да са са в Съдебни Изолатори,Точка!
  • 3 Ало, Митрофанова

    24 84 Отговор
    Ние какво смие били виновни, че вие сте искали да вземете Босфора от турците и сте положили костите на 200 000 войници, които не са руснаци и се пишете, че сте ни "освободили" ? Колко години още трябва да ви се кланяме за това? 200, 300 или 1000 години?

    Коментиран от #12, #18, #21

  • 4 Рубладжийче

    48 26 Отговор
    Руската газ ще спаси света, американската е отровна е не екологична! Плати в рубли, клекни пред Москва, спаси България и света!
  • 5 Путинофил

    36 28 Отговор
    Путин яко ви заби пирона в... ковчега. Да ви дойде акъла. Пак ставайте русофили.

    Коментиран от #14

  • 6 ама у нас

    55 11 Отговор
    на прокопа медиите и глашатаите пропагандират колко ще е хубаво да отровим добруджа през някоя американска фирма за добив на шистов газ
  • 7 Денис

    16 41 Отговор
    Чеков-руски троле,руската газ е най чиста,руската смърт най хуманна!
  • 8 Айде

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Метай се.
  • 9 ААА не може

    43 6 Отговор
    Да бъде!!! Та нали герб сега настояват да започнем шистов добив на газ в България!!!!

    Не стига ,че идва затопляне и засушаване на климата ни вземем да си замърсим подземните водоносни слоеве с химикали???!! Гласувай народе за герб,ПП и останалите американски подлоги
  • 10 Варна

    13 32 Отговор
    Тъпаци с тъпаци , от къде искате да има евтин газ ??? Хем не искате да плащате , хем не искате да добивате !!! Малоумна сган , лесно манипулируема ! Когато се запали платформата на Бритиш петролиум и предизвика най голямата екологична катастрофа нищо не казахте ...Не е проблем явно !!! Колкото е вредно едното толкова е и другото . И както казах няколко Тъпаци такива!
  • 11 Мнение

    35 6 Отговор
    При нас шистовия газ е малко.Само ще ни отровят като почнат да дупчат.Освен вредните емисии тази технология може да отрови водата и да предизвика земетресения.Ще чакаме да измислят технология,която е по-щадяща към околната среда.
  • 12 веселяк

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ало, Митрофанова":

    Ский се на сянка!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Запознат

    16 14 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    Това путиноидите сте няква секта.
  • 15 Анализатор

    14 9 Отговор
    Да попитам автора, който очевадно е Пирински трол, какво би станало, ако Украйна взриви или повреди газопровода за централна Европа.
    Оставам на заден план пълното неразбиране на материята касаеща LNG, което лъха от написаното в статията...
  • 16 сирене

    20 2 Отговор
    Тоест Американци дават оръжие на Уркайна да се бият докато нашият фирмите със договори за концесия за 15 - 20 години из цяла Европа... Хитри ли са?! през това време яко студ, глад, смърт , кво ги бърка... Ливада Америка и е време да потъне.
  • 17 Алберт

    27 3 Отговор
    САЩ е държава, създадена от масони. На територията на избитите индианци се настаняват престъпници и авантюристи от Ирландия и Англия. После там се изсипва всякаква паплач от целия свят. Та до ден днешен. САЩ е най-агресивната, най-коварната страна в света - истинска империя на злото. Всичко, създадено от масони, е прокълнато.
  • 18 Иван

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ало, Митрофанова":

    Да, но в резултат на това, сега се забавляваш и пишеш в Интернет. А ако бяхме останали в Османската империя, щеше да бъдеш неграмотен (над 50% от населението в Република Турция в момента е неграмотно) и щеше да подмиваш задните части на някой стар турчин. Мислиш, че преувеличавам ли? Не, имало е специална професия, наречена "ганузчия" - млади християни и християнки са обслужвали дъртите мюсюлмани точно по този начин. Така, че не вярвай на американската пропаганда, а слушай по-възрастните.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ало, Митрофанова":

    Няма как да са 200 000 като цялата армия им е била 185000.Загубите на Руската империя тогава са били 12000 човека.Кавалерията на Царство България командвана от ген.Колев плюс втори Врачански пехотен полк са изтерпали повече руснаци в Добруджа 1916г.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 николай чернаков

    5 0 Отговор
    да ама американския газ е демократичен
  • 24 А беее

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Тя тая професия още съществува. Нашите политици я практикуват на Амер политиците.