26 Юни, 2013 09:50 1 319 1

Таня Цанева: Необходим е ясен и разбираем Изборен кодекс

  • таня цанева-
  • изборен кодекс
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ревизията, която трябва да се направи, е да се изработи ясен, разбираем и приложим Изборен кодекс. Трябва да има по-малко рестрикции по отношение на наблюдателите, защото те осъществяват контрола върху изборния процес, върху изборната администрация, което ще доведе и до по-голяма прозрачност. Трябват и ясни правила за това кое е действителна бюлетина. Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР Таня Цанева от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори.

Основното, което се иска от гражданите сега, е да има възможност за присъствие на гражданите в управлението, посочи тя и добави, че това може да стане, като се сменят правилата за по-голяма възможност за независими кандидати, което може да стане, като се променят бройката на подписите и депозитът. Според нея подписите трябва да са 1%, но не повече от 3000 гласа, а депозитът може да бъде наполовина – 5000 лв. Но все пак не трябва да се прекалява с намаляването и на подписите, и на депозита, защото трябва да има представителност, категорична е Цанева.

Ако се прави ревизия, трябва да се направи не само за парламентарните избори, изказа мнение Таня Цанева и се аргументира: Следващата година имаме евроизбори – пак ли ще правим промени в Изборния кодекс.

Тя смята също, че трябва да се въведе преференциалното гласуване. От една страна, избирателят сам ще може да посочи лицето, което предпочита, но това ще накара партиите в листите си да слагат избираеми лица, посочи тя. По думите й това ще бъде един контрол върху партийните листи.

Цанева подчерта още, че се изисква и оптимизация на избирателните списъци. Според нея те могат да се оптимизират с обратна връзка от страна на гражданите. Друго важно нещо според нея е избирателните секции да не бъдат над 1000 души, защото при големите секции има възможност за манипулация на резултатите. Тя смята, че е възможна активната регистрация преди изборите. Машинното гласуване пък ще улесни процеса и ще доведе до независимо преброяване, изтъкна още Цанева. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Бъдещият просперитет на България зависи от:
    1. Изцяло Мажоритарна избирателна система по Австралийски модел: това е моделът, в общи линии, по който се избира Българския Патриарх и Папата в Рим: защо не се поучим от този свещен опит от хилядолетия.
    2. Задължително гласуване
    3. Електронно гласуване: което ще направи избирателния модел много лесен и сигурен.
    4. Избиране на Съдии, Областни управители, и Полицейски началници.
    5. Право на отзоваване на народните представители.
    Така съществуващата избирателна система у нас е най-голямата измама в съвременната история на България.! Хора събудете се. Ако не сменим системата България никога няма да се оправи: това е истината.
    Недоволни сме от хората които са в парламента: следователно проблемът е в избирателната система. Ето за това са необходими задължителни, изцяло мажоритарни, при електронно гласуване избори!