Last news in Fakti

21 Август, 2022 19:00 6 361 151

Войните са предсказуемо непредсказуеми, но TELLMES казва, че Русия губи войната

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • крим-
  • донбас-
  • владимир путин

Руската стратегия за войната срещу Украйна е целият свят да бъде блокиран от една държава

Войните са предсказуемо непредсказуеми, но TELLMES казва, че Русия губи войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тимъти Снайдър, snyder.substack.com

Украйна, според мен, е в състояние да спечели тази война. Но има фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, за да не се обърнат обстоятелствата.

И друг път съм писал, че тази война не се води заради нацисти, ядрено оръжие и НАТО, тя е за оцеляване и самоуправление.

Сега ще говоря за това, което се случва на бойното поле. А, според мен, се случва това, че Русия губи.
Решението на Русия да нахлуе в Украйна беше не само престъпление, но и грешка.

За всяко правителство е трудно да признае такова нещо (ние все още чакаме решение по повод фиаското на Америка във войната в Ирак).

Но особено трудно е това за тиран, чиято власт се основава на неговия образ на силен човек с непогрешими съждения. Русия достигна до този етап, в който тя води война, защото да не воюва би било срамно за нея.
И тя бързо достигна този етап.

Войната ще завърши едва тогава, когато Путин разбере, че Русия я губи, в този смисъл, че той трябва да разбере, че неговото лично положение е заплашено.

С други думи не трябва всичко да приемаме буквално – не става дума да изгубени територии или за получени и нанесени щети, става дума да политическа конюнктура, която е трудно да бъде точно „уловена“.

Най-вероятно, руското поражение ще изглежда като момент в украинската война, който ще промени настроенията в Русия и ще създаде видимо напрежение вътре в руската държава, като това ще принуди Путин да промени историята си

Възможно ли е това?

Безусловно, Путин може да промени своята история. Той го прави постоянно. Впрочем, той така и управлява.
Той промени своята история, когато последния път нахлу в Украйна и не можа да постигне своите цели.
Преходът от твърдението „нахлуване в Украйна е невъзможно“ към твърдението „нахлуването в Украйна е неизбежно“ през февруари тази година се случи с оруеловска стремителност.

И той може отново да променя наратива, докато ситуацията не излезе окончателно от контрол.
Но той няма да промени историята, докато не бъде принуден да го направи и само украинските успехи могат да го накарат да направи това.

Могат ли украинците да демонстрират необходимия импулс на бойното поле?

Аз смятам това за вероятно, но отначало искам да призная нещо много важно.

Войните са предсказуемо непредсказуеми. Те се случват във времето и в конкретното пространство, в телата и умовете, в сфери, които не е лесно да бъдат отразени на картите или в учебниците — и някакво неочаквано събитие може да се намеси, да преобърне войната под някакъв странен ъгъл — и всичко да се промени.
Но аз смятам, че

Украйна, най-вероятно, ще спечели войната на базата на седемте определящи всяка война фактора: време, икономика, логистика, ландшафт, начин на водене на бой, етика и стратегия. (TELLMES: Time, Economy, Logistics, Landscape, Mode of combat, Ethos, Strategy).

В случая с тази война също така трябва да отчитаме и wild card - международното обществено мнение.
Обсъждайки всеки от тези елементи, искам да обясня, по какъв начин нещата може да се обърнат в другата посока, не така, както очаквам, и да направят победата на руснаците по-вероятна.

Моите размишления се основават на няколко източника: заниманията ми с военна история в продължение на няколко десетилетия и внимателния прочит на украинските и руските източници, които следя.

Време

Русия разчиташе на бърза победа. Когато бързата победа не е осигурена и противникът не е унизен, тогава факторът време надделява и се намесват други непредвидени фактори. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече предимствата, които има (или изглежда, че има) по-голямата държава, започват да се размиват.

Икономика

Русия има значително по-голяма икономика, отколкото Украйна. Санкциите против Русия, поне според мен, скоро ще започнат да се отразяват, доколкото украинската армия започва да демонстрира технологично превъзходство, с което Русия не може да се сравнява без (санкционния) внос.

Русия направи много, за да разруши украинската икономика. Но Украйна е подкрепяна от западната икономическа мощ, която затъмнява и двете икономики взети заедно. По времето на Втората световна война не само британците, но и Съветите зависеха от американската икономика (урок, който руснаците активно са забравили). В тази война американската и европейската икономическа мощ е на страната на украинците.

Но икономиката зависи от политиката. За да има икономиката решаващо значение, правителствата (особено берлинското) трябва да са готови да използват икономическата си мощ творчески и бързо, по начини, които биха били неуместни в мирно време. Германските лидери трябва по-малко да мислят какво може да се направи с германската армия за пет години, а повече за това какво може да се изпрати в Украйна за пет седмици и какво може да бъде построено за Украйна за пет месеца. Най-впечатляващите икономики в историята на света ще трябва да доказват, че могат да произвеждат, например, артилерийски оръдия и снаряди по график (Полша изглежда разбра това).

Логистика

Украйна води войната на своя територия, което и дава логистични предимства. Войниците и припасите не трябва да се превозват на големи разстояния. Армията, като правило, може да разчита на подкрепата на местното население и местните обществени организации.

Руската логистика беше катастрофална през февруари и март, когато Русия нахлу и опита да завземе Киев, но безуспешно.

Руската логистика сега, в Донбас, е по-лесна, доколкото източна Украйна граничи с Русия, а до южна Украйна се стига от Крим и Черно море, които контролира Русия. Но тези връзки могат да бъдат възпрепятствани и дори разрушени с правилните оръжия.

Ландшафт

Не мога да не отбележа, че Русия в значителна степен не съумя да се възползва от сравнително благоприятния релеф на югоизточна Украйна през май и юни, по времето, когато Киев още не разполагаше с достатъчен брой далекобойно оръжие, предоставено по-късно от партньорите.

На север руските войници трябваше да се справят с естествени препятствия: хълмове и гори. На юго-изток ситуацията е различна и въпреки това Русия напредва много бавно.

Начин на водене на бой

Руските войници не обичат да се приближават към украинските. Руската война зависи от артилерията, от убийствата от далечно разстояние. Руснаците обстрелват позицията на противника до неузнаваемост, а след това превземат руините. Това убива мирните жители, заличава градовете и превръща цели региони в пустош, но не вълнува никого в руското ръководство. Балистиката се свежда до своеобразна математика и засега предимството е на руснаците: повече оръдия, повече снаряди. Но ако това предимство изчезне, войната ще промени характера си. Сега Украйна получава далекобойни и високоточни оръжия за поразяване на руските складове за боеприпаси.

Русия може да се приспособи към това, но ще последва забавяне в доставянето на боеприпасите и, следователно, артилерийските атаки. Ако Украйна продължи да получава нужните и оръжия, скоро тя ще може да диктува режима на водене на бойните действия.

Руснаците едва ли ще се бият добре в близък бой. Ако Украйна получи предимство в артилерията, ние ще видим бавното отстъпление на руснаците, доколкото командирите им няма да са в състояние да мотивират войските за близък бой.

Етика

Използвам „етика“, а не „морал“, защото това, което имам предвид има много по-дълбоки основи, отколкото нещо, което може да се променя от конюнктурата. В края на краищата руснаците винаги могат да се оттеглят в Русия, и изглежда, че мнозина от тях го искат.

В някакъв момент командирите могат много разумно да посочат на своите началници, че те имат и много други задължения освен Украйна. От това, което чета, руските командири наистина не разбират защо са в Украйна, а руските войници не се отличават с висока мотивация. Прихванатите телефонни разговори свидетелстват за сила, която е щастлива да граби, но не и да настъпва.

Десетките хиляди убити и осакатени руски войници изглежда не тревожат руското ръководство, нито руското население, но самите войници ги е грижа дали ще се върнат живи.

Украинците няма къде да отидат. Лидерите на страната, която ги нападна открито заплашват да ги унищожат. Украинските войници много ясно показват по какво тяхната страна се различава от Русия: те зная за какво воюват.

Стратегия

Първоначално руското нахлуване беше базирано на грешното предположение на Путин, че украинската държава е своеобразно чуждо образувания и, че украинският народ ще приветства неговото разрушение, а руските войници ще бъдат посрещани като братя.

Руските „причини“ за войната не прокарват път към победа, а към зверства: официалната линия, както и преди, остава „денацификацията и демилитаризацията“, която означава унищожение и унижение на много хора, а руснаците асоциират тези термини с украинската нация и държава.

Но тези термини определят само как ще се води войната, не и начина, по който тя ще завърши.

Украинската нация и държава бяха променени от тази война, но не така, както би било изгодно за Русия: те бяха утвърдени.

В момента руският план изглежда, че се състои в това да бъде разрушена украинската икономика, да бъдат сплашени мирните жители с ракетните обстрели на градовете им, да бъдат спрени енергийните доставки за европейците, да бъдат уморени от глад африканците и азиатците, като се блокира износът на продоволствия и да се надява, че всички тези обстоятелства ще се комбинират в полза на Русия.

С други думи, голяма част от руската стратегия за войната срещу Украйна е целият свят да бъде блокиран от една държава.

Украинският план, доколкото мога да предполагам, е да бъде защитено физическото и социално съществувание на Украйна, усилия, които се увенчават с успех, и да контраатакуват, за да си върнат плодородните земи на юга (Херсонска област), което би разрушило руските снабдителни вериги и всякакъв остатъчен образ за руската непобедимост в руското съзнание.

Аз смятам, че стратегията има по-маловажно значение от останалите фактори и по-малко, отколкото хората обикновено си мислят, но по-последователните цели дават определено предимство. В конкретния момент целите на Украйна са по-логични.

Wild card — общественото мнение

Проучванията на общественото мнение сочат голяма подкрепа за войната в Русия, но това прилича на пасивна подкрепа. До този момент загиват предимно азиатски войници от руската армия, руски бедняци и мобилизирани граждани на Украйна. Руснаците в градовете повече или по-малко имат възможността да гледат войната по телевизора като тв-шоу. Тази пасивна телевизуална подкрепа не води до готовност да се биеш.

Путин в едно отношение прилича на западните лидери: той се страхува да мобилизира своето население за война, затова войната трябва да бъде медийно събитие или зрелищен вид спорт.

Русия полага големи усилия да вербува хора за войната в Украйна без да се вдига много шум, за да не се създава впечатлението, че се случва нещо като мобилизация. Защото пасивната подкрепа може да се промени, ако се промени характерът на войната и Путин разбира това. Неговата чувствителност към руското обществено мнение също така предполага, че ако му се наложи, той гъвкаво ще реагира на едно поражение в Украйна.

А в Украйна общественото мнение е много по-солидарно. Войната там е реалност, а не зрелище, президентът и въоръжените сили са изключително популярни и това едва ли скоро ще се промени.

През това лято най-важната промяна може да стане промяната на общественото мнение в Европа и Северна Америка. Руската пропаганда не успя да убеди много хора, че нейната агресивна и разрушителна война е оправдана.

Пропагандистите се справят малко по-добре с идеята, че войната може да бъде спряна, ако Западът престане да дава оръжия на Украйна или, че Украйна по някаква причина не може да победи в тази война.

Войната показа, че украинската държава и действително украинското гражданско общество е значително по-устойчиво и функционално, отколкото някой е предполагал.

Украйна, по мое мнение, е в състояние да спечели тази война. Но от гледна точка на икономиката тя е уязвима от промяната на нашето отношение към войната.

Най-краткият път на Русия към победата в тази война е, ако успее да ни убеди, че Украйна не може да победи (или че за войната по някакъв начин е виновна Украйна и, че тя по някакъв начин ще спре, ако ние се оттеглим).

Нашата работа е несравнимо по-лесна от тази на украинците. Те трябва да покажат решителност във всяко едно отношение.

Всичко, което трябва да направим ние е да видим нещата такива, каквито са, да проявим малко търпение и да подкрепим демокрацията, която е подложена на атаки. Изходът от войната може да зависи от нашата способност да го направим и аз се надявам, че този текст помага.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 160 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И на слепите

    75 161 Отговор
    Стана ясно, че спецобасрацията е пълен провал.

    Коментиран от #33, #102, #111, #142

  • 3 пламен

    68 160 Отговор
    Прогнозите за войните са много лесни. Исторически, Унгария и България винаги избират да са с губещата страна. Следователно, русия ще загуби

    Коментиран от #8, #20, #150

  • 4 Тошо

    215 57 Отговор
    ДА НАПИШЕШ ТАКЪВ ПАСКВИЛ СЪЩО СИ Е ПСИХОТАЛАНТ.

    Коментиран от #21

  • 5 Терминатор 🇺🇦

    75 173 Отговор
    Рашистите загубиха войната още като я започнаха .

    Коментиран от #35

  • 6 Тома

    150 38 Отговор
    Ако беше като евровизия и мача на усик укрите щяха да спечелят войната до сега

    Коментиран от #114

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    94 23 Отговор

    До коментар #3 от "пламен":

    България е в НАТО.ха ха ха ха

    Коментиран от #27, #109

  • 9 Само тъпи предположения

    144 34 Отговор
    не си губете времето да ги четете
  • 10 00014

    154 33 Отговор
    Днес славното Контра отстъпление на украинците е интензивно по целия фронт. неЗАВИСИМИТЕ български медии мълчат.
  • 11 Рошко

    122 29 Отговор
    Язък ми че го прочетох
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ван

    127 35 Отговор
    Не позна.
    За Украйна е излишно да говоря, дай Боже да се помирят, докато още не се е стигнало до окончателна победа на Русия, братски народи един другиму се убиват, но за Запада всички го видяхме колко е силен без руския газ, Путин им врътна кранчето и започнаха да пестят буквално от всичко и все по-рядкото къпане е само началото.
    И ето как Русия спечели войната срещу Запада, още преди да е започнала, без дори един изстрел.
  • 14 Тонката

    112 23 Отговор
    На Тимъти явно му се плаща на дума и затова се е поувлякъл....А такива заглавия има още март месец.....Тогава британския Гардиън пусна статив със същото заглавие:

    Why Vladimir Putin has already lost this war

    Лошо няма да се упражняваш на тази тема, но можеше да го направи с по-малко думи.....Кой ще му чете простотиите от начало до край?
  • 15 В този сайт

    68 20 Отговор
    ЯдетеПишки. ПедерастиятаВи край няма, но и вас ще ви приключат. Всичко с времето си.
  • 16 Коки

    80 24 Отговор
    То само като видиш Факти откъде са преписали материала и не е нужво да го четеш. Че факгор са по зле и от вас, бръмчат ли бръмчат!!!
  • 17 Поредният

    77 26 Отговор
    Зелен пасквил
  • 18 Да живее РУСИЯ

    83 46 Отговор
    ПУТИН Е ВЕЛИК

    Коментиран от #117

  • 19 Спец

    94 34 Отговор
    Русия никога не е губила войни, само успешно ги е завършвала ако някой не знае!

    Коментиран от #99

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бонев

    38 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тошо":

    Няма какво да се добави.
  • 22 БПФ

    99 36 Отговор
    Пълни глyпости по всяка една от точките. 90% от изброеното е точно обратното.

    Уkpoпите нямат никакво време. Икономиката им е в пълен срив, реално те вече нямат такава. Армията им се топи със страшна скорост, още малко ще почнат да мобилизират и децата. С това темпо до на зима просто няма да има кой да се бие. В Ес правителствата ще падат като круши, те и започнаха вече. В САЩ на междинните избори "демократите" са обречени.
    По начинът на водене на бой - то се вижда кой доминира щом 200 000 руснаци сгaзиха 700 000 уkpoпи. Етика... каква етика могат да имат терористи? Общественото мнение по света и в двете държави се вижда на чия страна е. САЩ губят съюзници, вече и в ЕС държавите се разколебават. В укропия мъже годни за военна служба масово бягат извън страната или се предават. В Русия 80% подкрепят Путин.

    Коментиран от #41

  • 23 реру

    36 48 Отговор
    "... Русия полага големи усилия да вербува хора за войната в Украйна без да се вдига много шум, за да не се създава впечатлението, че се случва нещо като мобилизация..."

    Офертите и обявите в отдалечените области бяха нещо обичайно /манталитет на местните велможи/,
    но вече и в Санкт Петербург са започнали с билбордове...

  • 24 Хахахах

    51 27 Отговор
    Ей пълно експерти се навъдиха по военно дело тоя пък бил го изучавал деситилетия веднага да си даде бележника за слаб две хахахаха бая работи е пропуснал да напише или е бил съкратен но има и истини но това което ми направи впечатление е че Съветите са разчитали на икономическа помощ което е вярно разбира се но е забравил да спомене че ако САЩ не бяха оказали тази помощ още щяха да водят битка за Омаха биич защото това е най некадърният десант в цялата военна история като цяло
  • 25 Зевзека

    81 22 Отговор
    Всъщност блокирането на света го направиха ЕС и САЩ. Сори, но те налагаха санкции, които се връщат с гръм и трясък върху народите им. Не го е направила Русия. Ако това не се разбира от анализаторите, то тогава анализа им е направо за кофата.
  • 26 Ами да

    26 85 Отговор
    Отлична статия, за който може да мисли и е непредубеден! Няма начин путин и Русия да бъдат оневинени за тази война! Ще има тежки последствия!

    Коментиран от #56

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мила Клюнис

    59 17 Отговор
    Още един платен Bанго изпълзя от дупката си и взе да прорича... Така война не се печели ве алоооу тритя пола
  • 29 Въпрос

    63 20 Отговор
    Tолкова просташко некомпетентна статия и в такъв голям формат!
    Явно Факти като соросидна медия ще вземе доста зелени гущери от сатаниста!
    Пак сте се престаряли !Явно ви харесва да се жълто кяфява lajnqna mediq!
  • 30 Мона Лижа

    47 22 Отговор

    До коментар #27 от "Кико":

    Кики, токът, който ползваш в момента да дри щиш, е от Русия

    Коментиран от #59

  • 31 По-голяма

    54 17 Отговор
    смешка скоро не бях чел. Да не сте преписвали от Дойче зеле?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хахаха

    16 11 Отговор

    До коментар #2 от "И на слепите":

    Първо да кажа че не подрекпям никой в този конфликт и не е взимам страна нито на САЩ нито на Русия нито на Украйна НО има разлика между операция, мисия и война зад всяка една от тези думи има по няколко задачи който трябва да се изпълняват и постигнат как така аз ти и бай пешо знаеме какви са тези задачи дали са изпълнени и за колко време са поставени та определяме кой спечелил кой загубил хахаха някак несериозно ми се струва
  • 34 ЦК на КПСС

    33 12 Отговор
    психо диспансера май е пуснал някого за уикенда
  • 35 Гост

    56 13 Отговор

    До коментар #5 от "Терминатор 🇺🇦":

    Фактът че народът бяга а не иска да се бие за родината си трябва да ти говори много ама много друг е въпросът дали бяга от руснаците или просто не вярва на правителството си все си мисля че е второто

    Коментиран от #38

  • 36 МОСКАЛСКИЯ КЕН'ЕФ ПРИ'КЛЮЧИ

    23 53 Отговор
    СЛЕД СЕДМИЦА ЗАПОЧВА ДЪЖДОВНИЯТ СЕЗОН В УКРАЙНА И ОРКИТЕ ГИ ОЧАКВА СЪДБАТА НА 64 км. КОЛОНА- УНИЩОЖЕНИЕ ДО КРАК!
    ПУНДЯ ШЕ ОБЯВИ "ОГРОМНАТА ПОБЕДА" И ..КГБето ЩЕ ГО ИЗПРАТИ В ПЕНСИЯ /ЛУДНИЦАТА/!😂

    Коментиран от #103, #147

  • 37 Гатанка

    42 13 Отговор
    Внимателно изчетох анализа, опитва се човека да бъде що годе обективен. Но не отбелязва онова малко камъче, което винаги е обръщало колата в историята. Сори, няма да го кажа, ще го оставя историците да го търсят. А няма да го кажа, защото то дава преимущество на Русия и определя победата за нея. Малко, незначително, но толкова остро камъче, че обръща всичко наопаки. Що е то? Няма го в анализа.

    Коментиран от #143

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Юсуф

    35 4 Отговор
    Предсказуемо непредсказуема е само човешката простотия.

    Коментиран от #44

  • 40 Хохо секса

    20 52 Отговор
    Всички разбират, че Русия губи войната, само Путин не знае.
    Трябва някой да му каже истината...
  • 41 Гост

    52 10 Отговор

    До коментар #22 от "БПФ":

    Карам тир и имам много колеги от Украйна бягат хората още януари се ориентираха има баща и син бащата на 60 искали да го мобилизират смятай за какво става въпрос да пратиш човек на 60г да се прави на войник понеже само ще се прави друго на дали ще може
  • 42 Ла ла ла

    38 11 Отговор
    Само че русия не е използвал другите си оръжия като вакуумните и снарядите с малка ат.бомбичка така че не вярвам на шарлатани
  • 43 Механик

    44 13 Отговор
    Укрите да спечелят?!
    Ха-ха-ха!
  • 44 Д'мин

    17 4 Отговор

    До коментар #39 от "Юсуф":

    Човешка простотия облечена в стилистичното понятие-оксиморон.
  • 45 Сиромах

    55 16 Отговор
    Авторът на статията наистина ли мисли, че Украйна ще спечели войната?Първо Русия воюва срещу НАТО начело със САЩ и още много други пудели около тях!Ако не бяха включени в тази война всички около САЩ до сега войната щеше да е приключила!Мисля,че ако се наложи Русия ще рискува всичко за да победи и дори да унищожи САЩ и техните най-върли помагачи!Който си мисли,че Русия ще загуби много се лъже!

    Коментиран от #55

  • 46 Аноним

    41 13 Отговор
    Как не ви омръзна да лъжете,всеки час всеки ден дезинформатори долни
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Дивуй

    31 10 Отговор
    Пълни глупости.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Етос

    33 7 Отговор
    Етика и етос са доста различни неща. В оригинала се казва Ethos, а не Ethics, така че определено не става дума за етика. Етосът е съвкупност от духовни, душевни и поведенчески нагласи, които в крайна сметка лежат в основата на етиката. Животните например имат етос, но нямат етика. Различните ладове в музиката също притежават особен етос, създават особен душевен настрой, но не може да се твърди, че музиката е етична или неетична.

    В случая авторът е демонстрирал американския етос, т.е. прагматичния и меркантилен начин на поведение и отношение към чуждите проблеми (ще се бием до последния украинец), но го е направил без капка етика. Защото в основата на социалния етос винаги лежи някакъв груб материален интерес, а “наративът” на етиката се базира върху идеали и категорични императиви. Които ни се поднасят под формата на фалшиви евроатлантически ценности.
  • 52 Кую

    8 5 Отговор
    Наври си мнението във Джоба.
  • 53 Хахахах

    32 7 Отговор

    До коментар #27 от "Кико":

    И това е така но пък защо не си избройл какво направи Украйна за нас САЩ или Великобритания хахаха абе друго си е да ти пускат демократични бомби пред на бабати цените кокошките хахаха евала и само да ти кажа че когато има война без значение кой я води винаги има мародери има кражби има изнасилвания има убийства има издевателства това е тъжната истина през ВСВ има над 5млн изнасилени германки наистина ли мислиш че само руснаци са го направили айде стига глупости наистина ли мислиш че само руснаци са крали от домовете на германците хахаха
  • 54 Аз Негодника

    42 24 Отговор
    Дори и малоумните,знаят че КИЕВ е част от РУСКАТА ИСТОРИЯ...Логично Русия не иска да разрушава града...Другото е удобни проганди...Запада наля ОГРОМНИ пари в тая бездъна яма,наречена УКРАЙНА още преди майдана...Със тези темпове на финасиране на УКРАЙНА запада може и да се окаже във ФАЛИТ много преди войната да свърши...Запада упорито СКРИВА ФАКТА ЧЕ РУСИЯ СЕ БИЕ С МАЛОБРОЙНА ЧАСТНА АРМИЯ В УКРАЙНА...ТЪРСЕНИЯТ ЕФЕКТ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...Е ВТОРИ АФГАНИСТАН ЗА САЩ...БИТКА НА ИЗТОЩЕНИЕ...ПАК ПОВТАРЯМ...РУСИЯ УЧАСТВА ВЪВ КОНФЛИКТА С МАЛКА ЧАСТНА АРМИЯ...КОЯТО НЕ ИЗИСКВА КОЙ ЗНАЕ КАКЪВ ФИНАСОВ РЕСУРС...С МАЛКО ПАРИ.БАВНО ИЗТОЩАВАТ ЗАПАДА И УКРАЙНА

    Коментиран от #57, #62, #64, #94

  • 55 Вервай си ХО'МО 😂

    16 27 Отговор

    До коментар #45 от "Сиромах":

    Нали само 3 РАПТЪРА ще сложат край на жалките крадци на перални и тоалетни чинии 😂
  • 56 Тонката

    15 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ами да":

    Победителите не ги съдят!
  • 57 Балалайка

    31 10 Отговор

    До коментар #54 от "Аз Негодника":

    Занимавай се с педалските гей соарета и остави бойните действия и анализи на Мъжете. Аман от изнежени дришльовци
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Кико

    12 25 Отговор

    До коментар #30 от "Мона Лижа":

    Не че нещо но точно "токът" - демек електричеството е от АЕЦ-а Вярно с руско атомно гориво но това е до време. А и аз съм малко стиснат и ходя в моловете да дефекирам. По ни маеш дрОгарю

    Коментиран от #124

  • 60 Да,бе

    22 10 Отговор
    Толкова много думи само,за да докажеш,че си тотално некомпетентен по темата е от областа на психиатричната медицина или платен поръчков анализ от най-ниски ниво.
  • 61 Малък проблем

    26 12 Отговор
    Това го слушам от началото на войната и само приказки. Напрактика Зеления се дере за помощ, като в същото време се хвали какви победи има, колко са зле руснаците и какви загуби търпят. Айде малко по-сериозно, че ни вземате вече за мезе май. Нека видим нещо реално, например започване на изтегляне на руската армия от Украйна и тогава да говорим, че се излагате.
  • 62 реру

    22 5 Отговор

    До коментар #54 от "Аз Негодника":

    "Дори и малоумните,знаят че КИЕВ е част от РУСКАТА ИСТОРИЯ..."

    Така е... Дори паметник има...

  • 63 Тити

    17 36 Отговор
    С тези модерни оръжия няма начин Украйна да загуби има доста държави които само си мечтаят за такава техника

    Коментиран от #67, #70, #73, #104

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мишел

    28 11 Отговор
    Да беше споменал аФторът какво е казал TELLMES за отечествената война, за Корейската война, за Виетнамската война, че и за войната на САЩ в Афганистан и дали поне един път TELLMES
    е познал как ще свърши войната.😄😄😄
  • 67 Абсолютно си прав

    24 6 Отговор

    До коментар #63 от "Тити":

    Оръжията са номер 1 в света. Но аз лично очаквах да дадат поне малък резултат досега, защото вече месец се говори за тях. Но в крайна сметка рашъните не си тръгват от Украйна, даже нямат и грам намерение за това. Ако до месец тези топ оръжия, които получава Украйна не дадат някакъв реален резултат, лично аз започвам да се съмнявам, че ще помогнат нещо.
  • 68 КОНТРАТА

    24 11 Отговор
    Ше спечелят фашистите от Окрайна от трите по дългото
  • 69 Монгола

    17 10 Отговор
    Смешки!
  • 70 Мишел

    33 13 Отговор

    До коментар #63 от "Тити":

    Ъхъ, няма начин Украйна да загуби с тези модерни оръжия 😀😀😀
    Всичките тези модерни оръжия и много повече американската армия ги имаше в Афганистан, за двадесет години не съумя с тях да спечели с тях войната срещу талибаните, въоръжени със стрелково оръжие. Накрая САЩ избягаха позорно от Афганистан.

    Коментиран от #100

  • 71 Еднополюстният свят свърши

    35 16 Отговор
    Голям смях! Антируската пропаганда тотално е зациклила. Укрите нямат ВВС, ВМС, линиите за снабдяване са разрушени, както и военната инфраструктора на укрофашистите! Като прибавим деморализацията и екзекуциите на собствените военни, искащи да се предадат, укрите отдавна са загубили... Отдавна използват само отделни терористични атаки срещу цивилни и граждански обекти, защото нямат и не могат да имат военен отговор. Някои западни анализатори твърдят, че тази операция ще се изучава поне 30 г. в амери военните академии. Отделно са удивени от въздържането на руската армия от атаки срещу населението и цивилни обекти!

    След провала на санкциите, целящи разруха и бунтове в Русия, рейтингът на Вова е 86%, няма друг лидер в света с подобен рейтинг... Освен това Русия е генерирала над 300 милиарда долара повече приходи в сравнение с миналата година, а рублата е най-стабилната валута в света.

    Цензурата и укропропагандата, както и фашизирането на Укрия от САЩ, отвратиха още повече света от Световния бандит.

    z

    Коментиран от #74, #75

  • 72 Пълни глупости

    27 9 Отговор
    Ако реши Русия войната ще преключи за 3 дена
  • 73 Да,бе

    21 1 Отговор

    До коментар #63 от "Тити":

    Не са важни оръжията,а хората,които ги ползват.Страхливци не печелят войни.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Великия катун от 45 година

    16 24 Отговор
    Украинците ще им изцедят кръвта бавно но сигурно..

    После освен че няма да има Путин може да няма и Русия

    Коментиран от #87

  • 77 Аре стига

    21 9 Отговор
    с тая пропаганда, дето никой не я чете! Фатките, дръжте се естествено.
  • 78 Мим33

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "Кико":

    Като много знаеш,ходи ти там да освободиш украинците..
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Факт

    33 8 Отговор
    Време:-Русия има цялото време на света.Мантрата за блиц-криг е киевска пропаганда,а идва и зима.Русия мачка бавно и сигурно.Икономика:Официално Украйна е фалирала,тя е в дефолт.Запада страда от санкциите,правителства падат,идват междинни избори в САЩ.Логистика-само 20%от помоща за Украйна стига до фронта,всичко друго се краде и препродава,роти се командват от сержанти,поделения се предават.Етика-не целия свят е срещу Русия,там нещата са 70/30 в полза на Русия.Това е истинския анализ
  • 81 Анализатор

    26 9 Отговор
    И да си присъединят руснаците завзетите територии, ЕС пак ще им се дърля. Стратегията на Путин е, нека да изкарат една зима на студено. Нека по магазините им брашното и олиото да са кът. Нека плащат безумно високи сметки, а не както до сега, благодарение на руските ресурси всичко им беше евтино. Нека разберат, какво е режим на тока и пестене, за да си покриеш основните нужди. Тогава разглезените западни бюргери сами ще хванат за вратлетата арогантните си политици и с един шут ще ги пратят при Путин да молят нещата да си станат по старо му.
  • 82 Румпелщилцхен

    24 6 Отговор
    Това сигурно е откъс от книгата "Бълнуванията на един наркоман".
  • 83 Японеца

    24 10 Отговор
    От кога дойче веле се казва тимоти ? На теория БГ може да превземе Русия!
  • 84 Сатана Z

    28 13 Отговор
    Русия губи войата,а Укровермахта е под Москва.Както е казал Йозеф Гьобелс за Американските медии:Ако Германия имаше вашите медии ,света никога нямаше да научи,че Германия е загубила Штората Световна война.
    Новини за наивници и Украински бежанци.Лаф да става.

    Z
  • 85 Физиотерапевт

    23 8 Отговор
    Ще чакаме следващия анализ,когато Путин "тегли"молива през Днепър и 100км буфер на запад.На анализатора ще подари линийката и пергела.Да не анализира повече.Да гледа овце например.
  • 86 оня с коня

    13 24 Отговор
    Любимата фраза на някои НАФУКАНИ Руски висши Функционери БЕШЕ/вече не се чува/,че русиа "още не е започнала да воюва".Ама нали Срец акцията на руснаците щеше да е 3 дни,след което се сменя Правителството в Украйна и се назначава Марионетно?А КОГА Русия ще почне да воюва и с Какво-останаха ли й Войници след безславната гибел на близо 50000 ?В тоя ред на мисли е редно да се подчертае че и Западът още не е почнал да внася Модерни оръжия в Украйна,упри това НЕ Равностойни на Руските,а Превъзхождащи ги!И не на последно място:А ДЕНГИ ЕСТ у Русия да продължи да воюва?...Щото Запада си има Печатница,за каквато Руснаците дори не могат да мечтаят!:)
  • 87 избирател

    17 7 Отговор

    До коментар #76 от "Великия катун от 45 година":

    Ти бре от кой ОНГЪЛ се обаждаш . Нямало да има Русия . Явно си младо и наивно. БЕГАЙ и такива мисли други път гледаи на тях с насмешка . Понял.
  • 88 Муахаха

    13 6 Отговор
    "...тя е за оцеляване и самоуправление..."

    Ако има предвид Русия, съм съгласен. Щото НАТО и е на границата.
    Ако има предвид Украйна, не съм. Щото Украйна от Майдана насам я управляват американците.
    И ако Украйна победи то тя ще продължи да бъде използвана от американците срещу Русия.
  • 89 Малък весел гей

    7 2 Отговор
    Нали на всички е ясно как ще завърши специалната военна операция?
  • 90 Японеца

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Иванушка 🇷🇺":

    Събуди се!
  • 91 котарак81

    19 8 Отговор
    ей,дойче веле,наистина ли смятахте,че ще си направя труда да чета тази помия??????В такъв случай сте по-глупави,от колкото предполага човек!И какви са тази лъжи,които пробутвате тук?Ето един ваш цитат;факти публикува мнения с широк спектър от гледни точки...Тук трябва да уточните,че ако мнението е проамериканско става,но ако е антиамериканско,сакън.....
  • 92 az #Контрапропаганда

    24 11 Отговор
    Платено и много бездарно!

    Подобни пошли материали се появяват непрекъснато във Факти, като че ли сами себе си опитват да убедят, че Киев ще "спечели" войната.... 🤣🤣🤣
  • 93 Само бг ушанките разбират от война

    15 24 Отговор
    Тая война е планирана много внимателно на запад и нещата които се случват не са случайни..украинците оня ден си купиха правото да ползват американските сателити официално..явно имат и способността да удрят цели на стотици километри разстояние.от сега нататък руски щабове и складове ще гърмят редовно..ще почнат да се появяват и оръжия които не съществуват..нищо хубаво не им предстои на руснаците със танковете от 70 година и нелетящи самолети

    Коментиран от #95

  • 94 Негодник,

    12 3 Отговор

    До коментар #54 от "Аз Негодника":

    нито историята ти е ясна, нито икономиката, а това кой кого ще изтощи ще разбереш като сравниш западната икономика и тази на САЩ с руската. Хайде попрочети малко а ако можеш и помисли.
  • 95 Малък весел гей

    24 9 Отговор

    До коментар #93 от "Само бг ушанките разбират от война":

    Чакаме я тази контра-офанзива,ама все не идва.Ей,го и Бахмут пада вече.

    Коментиран от #98

  • 96 Англосаксонски боклуци

    20 10 Отговор
    Англосаксонски боклуци, лъжи, манипулации и безмилостна жестокост! Украйна трябва да бъде преоснована!
  • 97 Зелен Хайверски

    13 9 Отговор
    Неофашистката измислена държава спонсорирана от ЕС и САЩ ще бъде срината със земята, но Русия ще загуби войната, вие как мислите
  • 98 Босоног нещастен ватник

    5 6 Отговор

    До коментар #95 от "Малък весел гей":

    Къде пада и какво пада по едно време ще ти стане ясно
  • 99 МИлиев

    11 17 Отговор

    До коментар #19 от "Спец":

    Ти пак ли почна бре?
    Колко загубени войни ти изброихме ?
    Май няма значение каква е истината , важното е лъжите да се повтарят до безкрайност , току виж някой се върже .
    - татарите
    - турците - 3 войни
    - швеция -2
    - Полша -2
    -1805 от Франция
    - Кримската
    - 1905 Руско - Японската
    - Първата световна
    - войната в Авганистан
    Като не броим тия няма изгубени - да
    Продължавай да го повтаряш навсякъде , всеки път ще ти отговарям .
  • 100 Кико

    8 10 Отговор

    До коментар #70 от "Мишел":

    А какво ще кажеш за СССР - то. Какво станА с тяхните опити да оправят афганистанците? Ами същото каквото и САЩ. Бягаха с гордо вдигната глава :) Афганистан е костелив орех за всички май.
  • 101 Още един фантазьор

    18 7 Отговор
    От това, което прочетох, останах с усещането, че се опитва да убеди сам себе си в тези опорни точки.
  • 102 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "И на слепите":

    вярно ли бе,
    много си сляпа
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 факт

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Тити":

    ти тактуваш ли се?
    явно че да
  • 105 Абсолютно бездарна статия

    13 6 Отговор
    В пореден нелеп опит за пропаганда. Малоумни соросоидни дебили!!!
  • 106 Кую

    10 6 Отговор
    Актуални и обективни краварски новини.
  • 107 Талейран

    2 1 Отговор
    "Това беше повече от престъпление,това беше грешка".Казал
    го по повод убийството на някъв роялист по заповед на Наполеон.
    "Порокът,подпрял се на предателството"-когато го изпъдили от работа,а той бил министър на външни дела(Талейран),чувайки вестта с подкосени крака се подпрял на колегата си Жозеф Фуше,министър на полицията.А бе,интересни книжки(Емилио Салгари и Стефан Цвайг).Имаше ги едно време по антиквара.

    Коментиран от #108

  • 108 Пропуснах

    1 0 Отговор

    До коментар #107 от "Талейран":

    Та тоя Тимоти Шнайдер го цитира в статията си някак си.Тая война ще продължи повече време комай.
  • 109 Голям праз...!

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    И като сме в НАТО,че какво ..?!Въоръжени сме с пушки-кремъклийки ,танкове-пробити бидони и самолети- изгнили консервни кутии...!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 А бе,то ,,провал"...

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "И на слепите":

    ...ама руснаците бая територия си присвоиха...!Че и раздават руските паспорти ,като топъл хляб...!Денацификацията върви с пълна сила,а ти ми разправяй тук до утре козяшки хуморески...;
  • 112 Ранбо 3

    5 11 Отговор
    Джон Рамбо разказва играта на ошанките!!!

    Коментиран от #118

  • 113 Ленин

    8 16 Отговор
    Ошанките крадат клозетни чиний,за да се бръснат в тях!!!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Бля,бля,бля

    13 7 Отговор
    пълни глупости,лъжи и напразни надежди соросоидни!Русия печели войната до сега,и ще я завърши така!Всичко останало е джендърски вой!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Чакай ся...?!

    4 1 Отговор

    До коментар #112 от "Ранбо 3":

    РаНбо...,или ...РаМбо...?!Щото единия го знам,че в въздух под налягане,ама другия сигурно и той ще е същият филмов некадърник...!
  • 119 Лао Цин

    7 7 Отговор
    Майдан в Москва ти се иска.С един самолет пълен с долари,раздавани от НПО -та по центъра.Но пасаран!
  • 120 МмАаНн

    6 1 Отговор
    Кой пък е Тимъти Снайдер???
  • 121 Егати

    10 6 Отговор
    С две думи оКраината печели войната , а губи територия.
  • 122 сравнително обективен

    7 4 Отговор
    фАтки изключително прозрачна и НЕобективна " медия" сте . Но като се обърне палачинката , а това ще стане .....
  • 123 тъжната истина

    7 11 Отговор
    Руснаците си пишат пропагандата и само те си вярват на пропагандата. Те живеят в един виртуален свят. А истината е че Русия е една бавно развиваща се държава която може да спечели битката, но ще загуби войната. Спомням си през годините как тук им напомняха че се наредиха между победителите благодарение на Ленд Лиза и доставките от Америка, но те не се вслушваха.
  • 124 Дуай Липа

    6 2 Отговор

    До коментар #59 от "Кико":

    ма той целият ти АЕЦ е руски бе, бой джордж пхахахахахаха
  • 125 Хохо секса

    6 6 Отговор
    Западният свят подкрепя Украйна - финансира я безотказно, ако някои от оръжията и бъдат унищожени - праща и нови...
    А Русия е като плюнка, като икономика и военна мощ, спрямо Западния свят.
    Поправете ме, ако бъркам
  • 126 ПУТИН В ШОК

    7 3 Отговор
    За шест месеца Хитлер стигна до Москва, аз още се мъча в източна Украйна....

    Коментиран от #132

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Един от всички

    4 2 Отговор
    Хахахахаха! От много време не се бях смял така!!!!

    Коментиран от #138

  • 131 Некой си

    9 4 Отговор
    Вовата постигна три неща.Изгони западните чакали,забрани обратните и си взима своето от Покрайнината,на която беше харизан Крим от селяка Хрушчов,който преди да сдаде властта е имал 4 часова среща с Рокфелер !
  • 132 :))

    4 14 Отговор

    До коментар #126 от "ПУТИН В ШОК":

    "ПУТИН В ШОК:
    За шест месеца Хитлер стигна до Москва, аз още се мъча в източна Украйна...."

    Историята се повтаря като фарс.
    Жалкото, че не е смешно.
    Путлер е УБИЕЦ!
    Путлер УБИВА хора!

    Коментиран от #135, #139

  • 133 Ами може ...да спечели

    5 1 Отговор
    Ако се присъедини към победителя и се върне в Руската федерация!!!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Да даа ако беше като янките

    8 2 Отговор

    До коментар #132 от ":))":

    Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше за три дни да е лунен пейзаж и то само с хуманитарни оръжия..., а не както до сега тея миротворци нашите нови братя, употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
    На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!

    Коментиран от #140

  • 136 Слънчев вятър

    1 2 Отговор
    Това разкрива бичия инат на Вашингтон.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Бурятин

    3 5 Отговор

    До коментар #130 от "Един от всички":

    На тия в Крим ,вече не им е смешно . Напускат панически , нещо им се съкрати ваканцията . Или викаш смешно е да си на плажа и отсреща да гърмят летищата и складове . Много смешно .
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Няма какво да си го представяме

    2 0 Отговор

    До коментар #135 от "Да даа ако беше като янките":

    То се е случвало-в първите дни на войната в Ирак са били убити 15 000, една трета от тях цивилни.
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Само напомням

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "И на слепите":



    От 6 месеца пропагандните западни медии и политици ни разправят, че до 2 седмици Русия губи войната. А ние, хората, виждаме как санкциите се увеличават и ни правят все по-бедни, пък военните действия си продължават. Нали санкциите щяха да спрат войната, като блокират "малката руска икономика"? То и експерименталките, които щяха да са "напълно доброволни" в ЕС, щяха да спрат ковида. Само лъжи от запад идват. 😷🐑😷🐑



    😉🤔
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Иванушка  🇷🇺

    2 2 Отговор
    "...казва, че Русия губи войната..." - леля Пена от първия етаж ми вика същото, ама гледам днес руснаците ще поздравят Киев с Гала концерт от Вагнер и тържествена Заря Проверка на ПВО 😁😁😁
    Аман вече от аналитици, анализатори, окраинци, Окрайна, Зеленчуци, Колиби. Видя ли някъде окраинец, стрелям на месо, а после и на кокал...два пъти . Пък да видим после как се вика посред нощ Слава Окраине 😁😁😁
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Груьо

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "МОСКАЛСКИЯ КЕН'ЕФ ПРИ'КЛЮЧИ":

    КЕ-ЕФ СИ ТИ.ЗАЩОТО НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ И ВОЙНА. А АКО БЕШЕ ВОЙНА ОТДАВНА КИЕВ ДА Е РАЗВАЛИНА. И НА ТАЗИ ВОЙНА ВОЮВАТ ОТ УКРАЙНСКА СТРАНА САМО ВОЙНИЦИ НАБРАНИ В ЗАПАДНА УКРАЙНА И АКО СИ ПО ВЕЩ ЩЕ РАБЕРЕШ ,ЧЕ ТЕ СА КАТОЛИЦИ И НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ХОРАТА ОТ ИЗТОЧНА И ЮЖНА УКРАЙНА.И ДА ТИ КАЖА В МОМЕНТА РУСИЯ НЕ ВОЮВА САМО С УКРАЙНА ,А И С ПОЛОВИНТА ЗАПАДЕН СВЯТ.
  • 148 нтщк

    0 0 Отговор
    Доста балансирани и предпазливи анализи.
  • 149 Иванов

    1 1 Отговор
    УЖАС. Толкова небивалици събрани на едно место. Нищо от това няма да се случи.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.