Last news in Fakti

2 Септември, 2022 08:58 6 279 44

С уверени крачки към мечтата да станеш първата българска астронавтка... Татяна Иванова пред ФАКТИ

  • атлантически клуб-
  • татяна-
  • иванова-
  • ало-
  • космос-
  • астронавт

Тази година инициативата на Атлантическия клуб „Ало, Космос! Говори България“ ще се проведе на 13 септември

С уверени крачки към мечтата да станеш първата българска астронавтка... Татяна Иванова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Атлантически клуб
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как да не сте чули поне веднъж името Татяна Иванова. Ако все още не сте – това е 19-годишното момиче от Добрич, прието в единствената академия на NASA, която сертифицира кандидат-астронавти. Татяна мечтае да стане първата жена от България, която ще полети в Космоса. Откакто е на 15 г. и участва в първия си космически лагер в Турция, тя открива любовта към звездите и оттогава насам преследва усилено голямата си цел. Татяна е член на „The Mars Generation“ – голяма организация, която обединява деца от целия свят, мечтаещи да станат астронавти. Главната ѝ идея е да вдъхновява младите. 19-годишното момиче вече е и космически посланик към Атлантическия клуб. За мечтата си и за инициативатаАло, Космос! Говори България“ ФАКТИ ви представя Татяна Иванова.

- Г-це Иванова, на какъв етап от подготовката си сте към голямата цел – първата българска астронавтка, полетяла в Космоса?
- За да станеш астронавт трябва да си завършил бакалавър, магистър. Да си минал през доста обучения и да имаш лицензи. Сега, през септември, ми предстои да си изкарам професионалния курс по гмуркане и през октомври заминавам за САЩ за следващите три курса.

- В началото на годината бяхте на курс във Флорида, на който се сертифицират кандидат-астронавти за селекция в суборбитален полет. Как минаха нещата?
- Имахме полет в един специален самолет EXTRA 300L, в който се симулира по-силно потегляне, отрицателно ускорение и нулева гравитация, имахме компресиране и декомпресиране на специални костюми. Участвам в проект PoSSUM, който е финансиран от NASA в партньорство с Международния институт по космически науки и два университета от Флорида за подготовка на астронавти. PoSSUM има няколко различни сертифицирани курсове и това ще е първата стълбичка. Надявам се да стигна до края. За да станеш астронавт, са нужни не само физически и психически качества, но и силно резюме, включващо курсове, аналогови мисии и т.н.

- През какви изпитания минавате в курсовете?
- Пътувахме до Дейтона Бийч, град на около час и половина от Мелбърн, където основно се проведе академията. Там всъщност бяхме в главната сграда на университета Embry-Riddle, където се намира камерата за хипоксия. Намалиха ни нивата на кислород до 6%, като следяха пулса ни. Докато това се случваше, ние имахме поставени задачи и паралелно с това трябваше да следим собствените си симптоми и тези на другите. При мен лично възникна цианоза и имах остра болка в ушите, но други изпаднаха в еуфория, липса на координация, замаяност, неадекватност и т.н. По време на този експеримент бяхме записани на видео, което трябваше да изгледаме и обсъдим след това. В един от дните там ни беше и работата с костюмите за IVA (In-tra-Vehicular Activity), научихме се как да ги обличаме, компресираме и декомпресираме. Това са доста бавни и сложни процеси, но смея да кажа и изключително забавни. Имахме специален ден с астронавта Уинстън Скот, прекарал над 19 часа в открития Космос и летял на совалките „Индевър“ и „Колумбия“.

- За да станете астронавт, България трябва да е член на Европейската космическа агенция (ESA). Ние обаче не плащаме членски внос и се намираме в предприсъединителен период за приемане, който продължава 5 години. В зависимост от политиката и доказаните компетенции от наша страна, той може да се удължи с още 5 г. и съответно да се предложи пълноправно членство. Реално вие зависите от държавата, за да станете астронавт, защото едно от изискванията е държавата да е пълноправен член на организацията.
- Министерството на иновациите и растежа работеше в посока България да стане пълноправен член. В момента сме във втория подготвителен период, така че до 10-15 години може да станем. Общо са четири етапа, през които трябва да минем.
- Това свързано ли е с плащането на таксата…
- Проблемът не е толкова финансов, колкото има да се свършат много неща. България трябва да участва в програми, да сме активни като членове и т.н. Има поръчки, които се изпълняват, това е свързано с много компании и др. Много административна работа има, която трябва да се свърши.

- Но това за вас е важно, защото друга алтернатива пред вас е да си смените гражданството…
- Аз се определям като гражданин на света и нямам нищо против. Но, според мен, е по-добре да летиш от името на България и да си закачиш знамето на рамото. То се знае, че съм българка, но друго е да имаш знамето на рамото си. Оптимистично гледам за мечтата си, защото и много частни компании работят в насока да изпращат астронавти. Познавам се с директора на „Axiom Space“. Те имат идеята да изпратят българин в Космоса. Но това е далеч във времето.

- Кога и как се прави селекцията за астронавти?
- След като си набавиш редица лицензи – парашутизъм, гмуркане, пилотиране и др., минаваш през няколко кръга, в които се селектират хора. В конкурсите на ESA кандидатстват над 20 000 души, от които избират 10-12 човека. Темпото е много състезателно.

- Каква е целта пред вас. Колко години си давате, за да полетите в Космоса?
- Около 10 години. Вярвам, че тогава ще имам добър набор от всички сертификати и подготовка. Работя на принципа „качество пред количество“.

- За поредна година Атлантическият клуб в България организира инициативата „Ало, Космос! Говори България“. Тя ще се проведе на 13 септември. Как вие ще участвате?
- Да, сега ще се проведе за втора поредна година. От началото на годината съм посланик на Атлантическия клуб и от скоро работя за тях. През 2021-а в основата на събитието бе жива връзка с Международната космическа станция. Тази година ще имам и лекция по време на форума. Ще имаме връзка с първата майка, летяла в Космоса – Ана Фишър. Ще имаме виртуална разходка из ЦЕРН. Полет над „Тех парк“ от Николай Калайджев, който е световен рекордьор. Ще имаме специален експеримент за квантова комуникация. Ще имаме и включване от „Локхийд Мартин“, които са водеща компания в космическия сектор - изпращат роботи на Марс. Ще имаме и видео от Антарктида. Тази година мотото ни е: “По-високо, по-дълбоко, по-студено, по-горещо“. Ще има и над 20 работилници за децата. Ще бъде интересно и забавно, така че каня всички желаещи.

- Какво бихте казали на връстниците си и на по-малките деца в България?
- Посланието е от един космонавт, наскоро го намерих и ми остави траен отпечатък, даже го използвах в презентацията ми в TEDx. То гласи: „Всяко решение, което взимате – от това какво ядете до това какво ще правите с времето си довечера – ви превръща в човека, който ще сте утре. Затова погледнете какъв искате да бъдете и започнете да скулптурирате себе си в този човек“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вервами Ви

    22 14 Отговор
    Поредния надут балон.
  • 3 оценка

    12 13 Отговор
    Айдее,и това момиче България го загуби! Сащиянците ще си я дръпнат. Така ще е,докато България е още в 19-тия век.

    Коментиран от #13

  • 4 БгТопИдиот

    21 8 Отговор
    С Холивуд и Боливуд ще пътувате навсекЪде из космосО.

    Рекламна брошура.
  • 5 МИСИР.БГ

    23 6 Отговор
    За сведение на неграмотните преписвачи, българската дума е "космонавт".
  • 6 емили с тротинетката

    13 7 Отговор
    и аз искам да съм първото джендър българско нещо в космоса
  • 7 наблюдаващ

    6 3 Отговор
    ало, соломончо... и ти си знаеш!
  • 8 😆😆😆

    12 7 Отговор
    Няма лошо човек да мечтае. Мечтите поне са безплатни за разлика от храните и горивата. Жалко само, че с мечти не може нито да се нахраним нито да се стоплим.
  • 9 И тази кака има да

    4 16 Отговор
    сваля руски самальоти с Ф-16 !

    Коментиран от #16

  • 10 един

    10 7 Отговор
    Труд на максимална степен,браво и успех!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Трябва

    3 4 Отговор
    Тате да бутне некой лев и ше стане работата 😁
  • 13 В грешка си

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "оценка":

    След години, ще я върнат в колонията, да я управлява. Разбира се обработена от слубичките им.
  • 14 зевзек

    3 3 Отговор
    преди със СССР, сега със САЩ в космоса, другаря Живков питаше за Менюто навремето, по космическата връзка, ааа момчета Менюто, как е Менюто там, хъ хъ хъ

    Коментиран от #17

  • 15 тц тц

    5 3 Отговор
    Няма да и се сбъдне мечтата, може да отговаря на условията да е некъпан джендър, но не е черна, а както всички знаем в САЩ и ЕС само черните имат значение.
  • 16 Хахаха

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "И тази кака има да":

    Веднага си я представих хванала чертежа на Ф16, тича и вика бууууу:) А и щом е от Атлантическия клуб не се знае дали след два месеца от кака няма да е станала батко:)
  • 17 Отговорче

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "зевзек":

    Да , питаше за храната . Защото България произвеждаше космическа храна за космонавтите . Участваше и в други изследвания в космоса .Сега какво могат да я питат ?
  • 18 Кадир

    8 2 Отговор
    Какво ме занимаваш с глупости, това момиче физически не изглежда да е подготвено, какво остава за другото. Соломоне, Соломоне...
  • 19 Да ама

    2 4 Отговор
    Утре като постене некое селфи от космоса във фейсбук ше си ви сложи в малкия си джоб с вашите айфелови кули, плажове и т.н. 😆
  • 20 Целата Мара втасАла

    4 3 Отговор
    само не се вчесАла.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Учуден

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "Иво":

    Сподели какво е постигнала??? Щяла била да учи за бакалавър, после за магистър, а мечтата и била след 10 години да полети из космоса.

    Коментиран от #24

  • 24 Какво не разбра?

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Учуден":

    Приета е в NASA на 19 години. Факт който говори сам по себе си.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пеперуда

    4 0 Отговор
    Да изпратиме момата в полет-космичен !
    Тя ще ни прати оттам Х Автоматичен...
  • 27 тц тц

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Какво не разбра?":

    Между академия на НАСА и НАСА разликата е от тук до космоса. Тъй като не можеш да схванеш ще ти го обясня като на прост човек - академията на НАСА е като нашите висши училища, влиза учи 6 години и ако завърши ще е един от десетките хиляди кандидати за НАСА. Все едно да ми хвалиш всеки един влязъл във ВУЗ.

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ташка

    2 1 Отговор
    Ле ле , жена сама и филм космичен !

    От НАСА са и сложили в багажа мъжки полов орган автоматичен...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 😆😆😆

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "тц тц":

    С две думи академията на НАСА е нищо, всеки влиза и завършва, като в нашите университети?

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Реалност

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "😆😆😆":

    Ако е като Харварда на Кирчо значи е много по зле от нашите ВУЗ-ове!
  • 33 Едва ли

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "😆😆😆":

    Иначе нямаше да е единствена от България, щеше да е пълно с нашенски богаташки синчета.
  • 34 Академията на NASA

    3 1 Отговор
    Урок първи: прдизвикване на цианоза, остра болка в ушите, еуфория, липса на координация, замаяност, неадекватност и т.н.
    Урок втори: преминаване към по тежки наркотици.
    Урок трети: смяна на пола.

    Коментиран от #35, #39

  • 35 Ха - ха

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Академията на NASA":

    Друго си е да завършиш икономика в бг 😆

    Коментиран от #36

  • 36 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ха - ха":

    и мениджмънт 😉
  • 37 То е ясно

    3 1 Отговор
    И директор на НАСА да станеш един ден ще се намерят сума ти разбирачи да обяснят, че това е все едно у нас да си управител на супермаркет 😉
  • 38 Тъмен субект

    1 1 Отговор
    Македонците къде са? МАКЕДОНЦИТЕ!
  • 39 Ок.

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Академията на NASA":

    Ако има компетентен индивид на който да му е пределно ясно обучението в НАСА това определено си ти.

    Коментиран от #40

  • 40 Задължително

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ок.":

    Утре ако някой българин стане директор на НАСА, ще се появят сума ти свръх интелигентни индивиди, които с блестящата си компетентност да установят, че директор на НАСА всъщност у нас се равнява на барман 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
  • 41 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Браво, е го каде има и матреал кой не е толко кофти!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.