Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Септември, 2022 10:00 3 578 28

Докога ще се обезценява еврото?

  • евро-
  • пари-
  • обезценяване-
  • валута-
  • долар-
  • икономика-
  • инфлация-
  • ецб-
  • ес-
  • лихви-
  • еврозона

Поевтиняването на еврото може допълнително да навреди на икономиката на ЕС, която се бори с висока инфлация

Докога ще се обезценява еврото? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След руската инвазия в Украйна през февруари еврото се понижи значително спрямо долара. А в последно време падна и под психологическото ниво на паритета спрямо щатската валута.

Стойността на общата европейска валута падна под 0,99 щатски долара за първи път от близо 20 години насам. В понеделник сутринта (05.09.2022 г.) еврото на моменти се разменяше за едва 0,9878 щатски долара, след което леко се възстанови. Това е най-ниското му ниво от декември 2002 г. насам.

Още новини от Украйна

Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс за 1 евро от 0,9920 долара. Това означава, че доларът струва 1,0081 евро.

Защо еврото поевтиня?

Влошаването на перспективите пред еврозоната в условия на нарастващи цени на природния газ и опасенията, че Русия ще спре окончателно газовите доставки, натискат надолу стойността на единната валута. Твърде сериозната зависимост на големи икономики като германската и италианската от руския газ също разтревожи инвеститорите. Икономистите прогнозират много по-бърза и болезнена рецесия в еврозоната, отколкото в САЩ.

Към всичко това се добавя и разликата в лихвените проценти от двете страни на океана. Федералният резерв вдигна по-агресивно лихвените проценти, за да пребори инфлацията. Американските монетарни регулатори ги повишиха общо с 225 базисни пункта от март насам, докато ЕЦБ ги е вдигнала едва с 50 базисни пункта. Парите отиват там, където има по-висока доходност, така че в момента щатският долар се възползва от традиционната си привлекателност като сигурно убежище във време на криза.

Какво представлява паритетът евро-долар?

Паритетът означава, че един долар струва едно евро. Това е психологически праг със силен символизъм за участниците на пазара. Паритетът често е и точка на съпротива, където биковете и мечките - пазарните участници, които залагат съответно за повишение и понижение на стойността на дадена валута - се срещат, за да определят бъдещия ѝ тренд. През миналия месец еврото вече се беше сринало към паритет, но после за кратко успя да се повиши.

Как по-слабата валута се отразява на потребителите?

Понижаването на еврото ще натовари европейските домакинства и предприятия, които и без това изпитват затруднения заради рекордната инфлация. По-слабата валута би оскъпила вноса, за който се плаща предимно в долари. Ако вносните продукти са суровини или междинни стоки, по-високите им стойности може да увеличат допълнително крайните цени. В нормални времена слабото евро може и да бъде добра новина за икономиките, които разчитат на износа, например като германската. Така се стимулира износът, който е основно в долари и поевтинява. Настоящите времена обаче не са нормални заради проблемите световните вериги за доставки, санкциите и войната в Украйна.

Докъде може да падне единната валута?

Залозите, че еврото ще падне още повече под паритета, нараснаха с влошаването на енергийната криза в Европа. Американската инвестиционна банка Морган Стенли очаква европейската валута да падне до 0,97 за долар още преди края на това тримесечие. Опитът на ЕС да намали зависимостта си от руския нефт и газ доведе до по-високи разходи за енергия. "Рязкото покачване на цените на вноса на енергийни продукти се отразява негативно за еврото, а краткосрочните ни прогнози до септември продължават да сочат, че еврото ще се движи около паритета към долара", смята Джордж Саравелос, ръководител на отдела за валутни изследвания на Дойче банк.

Какво означава по-слабото евро за ЕЦБ?

Слабото евро и покачването на цените увеличават предизвикателствата пред Европейската централна банка. Институцията, базирана във Франкфурт, е критикувана, че е закъсняла с повишаването на лихвите. Положението на ЕЦБ, която има мандат да овладява инфлацията, се усложнява и от факта, че еврото отслабна не само спрямо долара, но и спрямо други валути като швейцарския франк и японската йена. Понижаването на стойността му беше един от факторите, които накараха Централната банка да увеличи лихвения процент с 50 базисни пункта през юли. Този четвъртък (08.09.2022 г.) управителният съвет на ЕЦБ се събира отново, за да обсъди ново вдигане на лихвения процент.

Автор: Ашутош Пандей


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йеврозона

    48 9 Отговор
    Докато не спрат да дават мангизи на зеления трол.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 защо

    29 2 Отговор
    Докато Урсула е на власт .
  • 10 Георги А.

    1 38 Отговор
    Само след приемането на еврото от България, ще спре обезценяването. България би спасила еврото, за това гласувайте за ПП или Герб, които се борят за това.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 U фон дер Тъпомер

    17 1 Отговор
    Ще се обезценява до тогава докато кутийка 100 гр. черен руски хайвер стане 100 хил. евракита, инак тия милиарди дето ги прибрахме от далаверата с ковида за кво да ги харчим? А бедните.... вентилатор!
  • 13 Малйй

    4 18 Отговор
    И Копейкин си държи спестяванията в евро.
  • 14 Хайде бе!?

    22 1 Отговор
    Шепа пр,дажни мсрионетки от ЕК( който сами се избират и назначават помежду си- докъде стигна европееца,а?) в гонитба на собствена изгода-власт+ 💰, унищожават планомерно най мощната,реална икономика на планетата.И всичките им късогледи действия са само в интерес на задокеанския им куратор.Който през зеления 🤡, с един изстрел удря свойте най опасни противници.РФ и цяла Европа.С помощта на урсули,шолцове постигна обезценяеане на еврото.С тази обезценка изстреля изкуствено зеления тапет,а от там ще реализира милиардни печалби.Гениални са,шапка им свалям! Да успееш с един удар да вкараш в рецесия цял континент ( ЕС+Русия) и твоята валута абсолютно без покритие от реални активи,да стане отново фактор е гениален план,изпълнен до последната запетая.Народите все още не се усещат ,в какъв ценови шок ги вкараха.Мен не ме интересува,нито Европа щатите и Русия.Но ние сме токова нищожни като индустрия,доходи, фискални резерви,че тази зима ( и не само зимата) ще бъде не тежка,а непоносима за милиони българи.
  • 15 По-голяма...

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Георги А.":

    ...ГЛУПОСТ,не бях чел скоро...!
  • 16 1111

    9 3 Отговор
    Ще се обезценява умишлено от ецб, за да може господаря сащ да продължи своята агония още малко, като се финансира по-евтино. Европа е тотален икономически, политически и финансов фелиал на вашингтон.
  • 17 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    американските фирми си преместиха офисите в Турция и яко работят с Русия. Не искат да сложат Русия в списъка на страни спонсориращи тероризма защото няма да могат да продават на Европа руските горива и суровини.
  • 18 Путинофил

    4 8 Отговор
    А путинофилите обясняваха как долара бил само хартия!
    Толкоз им е акъла.
  • 19 Сусу Манарата

    0 0 Отговор
    Много ясно, докато отиде в небитието. Затова германците не си унищожиха марката.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кърк Дъглас

    4 0 Отговор
    DW не е германска медийна агенция.Не защитава европейските икономически интереси.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 незнайко

    2 1 Отговор
    Еврото не е поевтиняло а ДОЛАРА поскъпна !!! Не ни пробутвайте врели некипели !!! Откога САЩ драпат това да си случи и ето случи се !!!
  • 24 Ххххххх

    1 0 Отговор
    Отговар - докато не стане тапетна хартия.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 некой си

    2 0 Отговор
    Докогато и доколкото реши Хамерика. Веднъж удариха човечеството чрез нулевите лихви по депозити,втори път ги удариха чрез инфлацията , трети път ги удариха чрез пенсионните фондове които уж инвестирали агресивно но любопитно под диктата на кого,четвърти път ги удариха чрез нарастване на публичния дълг,пети път ги удариха чрез кредитно задлъжняване,сега ще ги ударят и с вдигане на лихви по заеми и ще ги довършат чрез високи данъци. Спомнете си,бях писал преди години за плана Big Reset който вече го наблюдавате,а той се съставлява в елиминиране на частната собственост и тотална зависимост на човечеството от системата т.е. дълбоко гмуркане в матрицата,а спасението което ще се предложи Virtual Reality или иначе казано прикачени индивиди към компютри във ферми за органи/Холивуд ни загатна в един филм за това което идва/. Да ви е честит новия свят срещу който се бори сама Русия,а Китай се кикоти заради бъдещите поръчки на машини .
  • 27 некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кърк Дъглас":

    Брато то кво очакваш от една окупирана държава от близо 80г. Ти знаеш ли що поколения са се родили в една окупирана държава без да го съзнават. Ти я ми отговори една държава с бутафорна армия за формалност и при наличие на стотици чуждестранни бази ква се нарича.
  • 28 Одит

    1 0 Отговор
    Това е целта на щатите! Да разбие ЕС, НЕ украйна е важната. Хартиения долар вече не може да се пребори с рублата и атакува еврото. А тези в ЕС са лакей на чичо Сам!