Last news in Fakti

17 Септември, 2022 10:00 2 160 26

Посланикът на Армения Н.Пр.Армен Едигарян пред ФАКТИ: Справедливият и стабилен мир ще подсигури сигурността и развитието на Армения и Нагорни Карабах

  • армения-
  • азербайджан-
  • примирие-
  • стабилност-
  • посланик-
  • н. пр. г-н армен едигарян

Азербайджан иска да принуди Армения да подпише мирен договор, основан единствено на своите максималистични цели, заяви посланикът

Посланикът на Армения Н.Пр.Армен Едигарян пред ФАКТИ: Справедливият и стабилен мир ще подсигури сигурността и развитието на Армения и Нагорни Карабах - 1
Снимка: Посолство на Армения в България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Н. Пр. Армен Едигарян работи в Министерството на вънщните работи на Армения. Бил е дипломат в посолствата на страната си в Канада и в САЩ, посланик – ръководител на постоянната мисия на Армения в НАТО. От 2020 г. е извънреден и пълномощен посланик в България.

- Ваше Превъзходителство, през последната седмица конфликтът между Армения и Азербайджан отново ескалира. Това е най-голямата ескалация на напрежение от 2020 г. насам с много жертви. На какво се дължи това? Защо се стигна отново до въоръжен сблъсък?

- Категорично може да се каже, че Азербайджан е агресор, също както и през 2020г. в резултат на 44-дневната война военно отслабената Армения нямаше никакво желание или намерение да ескалира ситуацията.

С подобни действия Азербайджан иска да принуди Армения да подпише мирен договор, основан единствено на своите максималистични цели.

- Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нови нападения - ден след най-жестоките бойни действия между двете страни. Какво показват фактите и статистиката? Колко са жертвите? Имате ли конкретни примери и доказателства?

- В резултат на агресията, отприщена на суверенната територия на Република Армения на 13 септември, арменската страна официално потвърди 135 жертви. Ранени са 7 цивилни, като състоянието на един се оценява като изключително тежко. В резултат на нападението са повредени 192 цивилни и жилищни сгради в областите Гегаркуник, Сюник и Вайоц Дзор на РА, 60 от които са напълно разрушени.

- Арменското министерство на отбраната заяви, че Баку е подновил атаките с артилерия, миномети и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа. Баку твърди, че арменски диверсионни части са се опитали да минират азерските позиции. Как ще коментирате това обвинение? Къде е истината и как ще я докажете?

- Има неопровержими доказателства, снимки, видеозаписи и свидетелства на цивилно население относно разгръщането на военната агресия на Азербайджан. Военното ръководство на Азербайджан нагло лъже, че са атакували само военни обекти. Трябва също да се отбележи, че местни и чуждестранни журналисти, изпълняващи професионалната си работа, също са били обстрелвани от въоръжените сили на Азербайджан в град Сотк, Република Армения.

- Твърди се, че Азербайджан атакувал по цялата си граница с Армения, окупирал 10 квадратни километра от територията на страната, били обстрелвани и руски военни бази в Нагорни Карабах. Как ще коментирате тези твърдения?

- По време на военната агресия на Азербайджан руските миротворчески войски, разположени в Нагорни Карабах, не бяха атакувани. Очевидно е, че азербайджанците не биха посмели да бомбардират руската армия. Позицията на Русия в региона на Южен Кавказ продължава да е силна.

- Ще имали някога стабилно и трайно примирие и от какво зависи мирът и стабилността в региона?

- Постигането на мир и стабилност в региона зависи от истинския ангажимент на Азербайджан за мир, който все не виждаме. И това е моментът, когато арменското правителство, приемайки мирния дневен ред, многократно заявява, че мирът е средата, която може да осигури сигурността и развитието на Република Армения и Нагорни Карабах.

- Ердоган подчерта, че Турция е на страната на Азербайджан и винаги ще бъде. От своя страна Армения поиска задействане на чл. 4 от договора на организацията за колективна сигурност, където водеща страна е Русия. Този член предвижда незабавно изпращане на войски, ако страна-членка бъде нападната. Може ли да се стигне до истинска война между двете държави? Ще се повторили сценария на Донецк и Луганск?

- Администрацията на Ердоган винаги подкрепя властите на Азербайджан срещу Армения. Това е една от основните пречки пред установяването на мир в региона.

- Армения призова международната общност да реагира.Какви са очакванията ви от Европейския Съюз, Русия, Съединените щати и Франция?

- Да, РА се обърна към своите партньори и международни организации, реализирайки правото си на самоотбрана в съответствие с основните принципи на международното право.

- И в края на нашето интервю: Какви са Вашите прогнози? Какви варианти на развитие да очакваме?

- Правителството на Армения многократно и непоколебимо е обявявало своя мирен дневен ред. Ще продължим тази политика, тъй като не виждаме алтернатива за установяването на честен мир и стабилност в региона.

Интервю на Оля Ал-Ахмед

4


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 10 Отговор
    Ние се подмазваме на Азербайджан заради газа.

    Коментиран от #11, #15

  • 2 фжххйк

    10 5 Отговор
    Какво донесе на Армения руската любов!!!!!
  • 3 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    Нагорни Карабах обяви независимост преди 30г и никоя държава по света не го призна включително и Армения.
  • 4 Я виж

    17 7 Отговор
    Колко резолюции на ООН ви трябват за да проумеете че Нагорни Карабах е на Азербайджан и вие сте окупатори като Русия.А такива пропаганди че сега сте жертва трябваше да мислите преди инвазията и геноцида там.Така че арменски б.о.к.лук не представяй за жертва сега а проумей и признай истината.
  • 5 123

    10 2 Отговор
    Армения ще яде шамари от Русия защото вкарва в задния двор на Русия краварите

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Симо

    11 2 Отговор
    Нагорни Карабах е територия на Азербайджан, какво търсите там? Освободете окупираните територии за да има Мир в региона. Вие първи натискате спусъка и после ревете, че Азербайджан ви отговоря.....
  • 7 гост

    8 7 Отговор
    Арменците плюеха по Русия, правеха се на Европейци, и Путин като им пусна азерите и почнаха да реват колко обичали Путин. Както казваме ние Българите... Късно е Либе за Китка....
  • 8 и кво от това?

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Абе селски, Армения поиска помощ от русия и не получи макар че са в един отбранителен съюз.Какво да прави?Ще иска помощ от този кохйио ще помогне!

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Еми да

    3 2 Отговор
    Дайте думата и на Украинската Митрофанова !
  • 10 123

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "и кво от това?":

    Русия е дала това което заслужават,алчноста им няма граници градски

    Коментиран от #13

  • 11 ти можеш

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    само да се намажеш в тавата
  • 12 9875

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "и кво от това?":

    Е,как да получи помощ от Русия? Русия прилага чл.5 при нападение над Армения. А както знаем арменците нападат първи азербайджанците и Азербайджан им отговаря подобаващо и руснаците не се месят. Нормално е да ги оставят сами,не е нормално арменците да нападат и да искат помощ. Ами стойте мирни. А и на всеки е ясно, че други сили ползват арменците за да скарат Путин с Ердоган .

    Коментиран от #16

  • 13 456

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    аре тогава базичките,чемодан,раzzия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаха

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    То тебе те знаем, ск.апания ти живот мина подмазвайки се на този и онзи....,ама все излиза, че се подмазваш на грешните,все излезе,че тебе те мажат с вазелин

    Коментиран от #17

  • 16 314

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "9875":

    тъй тъй къзъм.на руzzия се релефа и пречи 😆
  • 17 хоу хоу хоу

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    вътрешновидова борба на русофилите 😄😄
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    МИРЪТ е най хубавото НЕЩА а неи ВОЙНИТЕ
  • 19 Петкан

    11 1 Отговор
    Арменците са алчни ...много обичат Армения но никой не иска да живее там ..докато азерите си обичат земята , не емигрират ,строят , развиват се
  • 20 Орт

    5 0 Отговор
    Значи така да разбираме,като освобождаваш твои незаконно анексирани територии си агресор,а като завладяващ чужда земя и гониш милион азери си освободител.
  • 21 Габриел

    0 2 Отговор
    Нз как решихте ,че нагорни карабах е азерски. При условие че там живеят арменци от векове. И се даде на азерите от силна и голяма Русия зада са нейна страна при сблъсъци със Сащ и да за съюз с Турция...... Помислете..... Дори не сте били там

    Коментиран от #22

  • 22 Чак пък от векове

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Габриел":

    Преди 1918г. В планински Карабах е нямало пукнат арменец. Ограмоти се за да разбереш кога точно се появяват арменците там
  • 23 Не е случайно, че на тези

    2 0 Отговор
    Им викат кавказки евреи...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.