Last news in Fakti

29 Септември, 2022 10:00 797 0

Основните кандидати за президентския пост в Бразилия

  • бразилия-
  • жаир болсонару-
  • лула да силва-
  • сиро гомиш

Шейсет и седем годишният Жаир Болсонару, сегашният крайнодесен държавен глава - бивш армейски капитан, а след това депутат в течение на 27 години, се кандидатира отново за поста с малката Либерална партия, с която се свърза едва през ноември миналата година

Основните кандидати за президентския пост в Бразилия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Близо 156 милиона бразилци ще избират в неделя президент с четиригодишен мандат измежду 11 кандидати. В случай че нито един не прекрачи прага от 50 на сто валидни гласове (като се изключат празните и невалидните бюлетини), на 30 октомври ще се състои втори тур.

Жаир Болсонаро - кризата като метод за управление

Шейсет и седем годишният Жаир Болсонаро, сегашният крайнодесен държавен глава - бивш армейски капитан, а след това депутат в течение на 27 години, се кандидатира отново за поста с малката Либерална партия, с която се свърза едва през ноември миналата година.

Роден в Глисерио, в селска местност във вътрешността на щат Сао Пауло, Болсонаро преживя по време на мандата си - от януари 2019 г., множество кризи, по-специално с институции като Върховния съд. Той си спечели силни критики от страна на международната общност с начина си на действия срещу пандемията от КОВИД-19 и най-вече заради пожарите, съсипващи Амазония.

При все че първата икономика на Латинска Америка дава признаци на подобрение, Болсонаро не е одобряван от 52 на сто от бразилците - рекордно голям в историята на страната за президент, желаещ да бъде преизбран.

Той обаче все още разполага с подкрепата на несломими симпатизанти, които споделят неговите ултраконсервативни ценности, свързани с Бог, отечеството и семейството, и виждат в него единствената крепост срещу "комунистите" от партията на Лула - Партията на трудещите се (ПТ), която по думите на Болсонаро е олицетворение на характерната за Бразилия корупция.

Ако загуби вота, Болсонаро ще е първият свален по този начин президент от 1997 г., когато бе разрешен втори мандат.

Според последната анкета на центъра "Датафоля" за него смятат да гласуват 33 на сто от избирателите, което го нарежда след Лула.

Лула - фениксът, който планира триумфално завръщане

Истински феникс, 76-годишният Луиз Инасио Лула да Силва, прекарал през 2018-2019 г. 580 дни в затвора за корупция, си възвърна силите след анулирането на тези присъди и прави опит да получи трети мандат след първите - от 2003 до 2010 г.

Анкетите от месеци го сочат за фаворит; сега за него се канят да гласуват 47 процента от избирателите.

Ваксаджийче през детските си години, Лула, родом от Каетес в североизточния щат Пернамбуко, става леяр и синдикален водач в Сао Пауло. Напуска президентския пост през 2010 г. с рекордно одобрение сред населението, след като е отървал от бедността към 30 милиона бразилци.

Лула изгради кампанията си около лозунга за "възстановяване" на твърде разделената страна, като обеща в Бразилия повече да няма гладни хора и увери, че ще се бори за опазване на околната среда.

Сиро Гомиш - отправя нападки срещу Лула наред с Болсонаро

Шейсет и четири годишният левоцентрист Сиро Гомиш, на трета позиция в анкетите, но далеч назад (със 7 на сто), не пести нападките нито срещу Болсонаро, нито срещу Лула, които според него "много си приличат".

Бивш вътрешен министър на Лула, в интервала между двата тура от президентските избори през 2018 г. Гомиш замина за Париж, като отказа да подкрепи кандидата на ПТ Фернандо Адад и улесни избирането на Жаир Болсонаро с голяма преднина.

Някога губернатор на бедния североизточен щат Сеара и функционер на Демократическата работническа партия, той осъди тази седмица натиска и заплахите, на които е подложен, за да се оттегли от президентската надпревара. И нарече "фашизъм" призивите за "полезно гласуване", отправяни от поддръжниците на Лула.

"Нищо няма да ме изплаши или обезсърчи", заяви той и потвърди, че ще се бори за поста.

Симоне Тебет - надеждата за "трети път" за развитие на страната

Сенаторката Симоне Тебет, родом от Трес Лагоас в северозападния щат Мато Гросо, се представя като въплъщение на "трети път" за страната, но избирателите ѝ обещават едва 5 на сто от гласовете, което определя за нея далечното четвърто място.

Лансирана от някои сегменти сред елитите и интелектуалците в страната с цел да се премахне днешната поляризация, 52-годишната адвокатка се представи добре в двата дебата, излъчени по телевизията.

Кандидатката на десноцентристкото Бразилско демократично движение обаче на практика не се сдоби с нови привърженици. Католичка и консерваторка, тя се обявява против абортите.

Симоне Тебет оглавява феминисткото лоби в Сената и бе първата жена начело на важната комисия по въпросите на конституцията и правосъдието. Тя взе дейно участие в работата на парламентарната анкетна комисия, направила през 2021 г. потискащи заключения за управлението на коронавирусната пандемия от Жаир Болсонаро.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА