Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 19:00 1 215 1

Бразилският парламент - прекалено десен за Лула и много удобен за Болсонаро

  • бразилия-
  • лула да силва-
  • жаир болсонаро

За да спази предизборните си обещания, като увеличаване на данъците за най-богатите, бившият синдикалист ще трябва да изгради съюзи в центъра, както направи през първите си два мандата

Бразилският парламент - прекалено десен за Лула и много удобен за Болсонаро - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият бразилски парламент е ориентиран още по-вдясно от този, който беше избран преди четири години и това значително би усложнило задачата на евентуално ляво правителство на Лула да Силва, или би улеснило тази на Жаир Болсонаро, ако бъде преизбран.

В края на първия тур, на 2 октомври, бившият ляв президент Луиз Инасио Лула да Силва завърши с най-добър резултат (48%), но всъщност празнуваше другият лагер.

Крайнодесният държавен глава получава много по-добър резултат от прогнозирания от социологическите проучвания (43%). И независимо какъв ще е резултатът от втория тур на 30 октомври, неговата Либерална партия ще е най-добре представената формация в парламента. В Камарата на депутатите ЛП спечели 99 от 513-те места, нещо нечувано за бразилска партия от 1998 г. насам, с 23 депутати повече, отколкото преди четири години. Ако добавим местата на Прогресивната партия (ПП) и републиканците, други две политически сили, които безусловно подкрепят Болсонаро, получаваме повече от една трета от депутатите (190).

В Сената ЛП спечели още шест места и получи общо 13 от 81 в горната камара, 53% от тях контролирани от десни партии. "Това е консервативен, либерален парламент", заяви пред АФП председателят на долната камара Артур Лира от ПП, един от най-близките съюзници на досегашния президент.

Парламент, настроен "враждебно" към Лула

Въпреки студения душ от 2 октомври Лула остава фаворит в анкетите. Но ако в крайна сметка спечели на втори тур, бившият металург ще трябва да се справи с "един враждебен парламент, поради засилването на десницата и особено на крайната десница", обяснява Оливер Стункел, политолог от Фондация "Жетулио Варгас".

Според него парламентаристи като депутата Едуардо Болсонаро, син на президента, и новоизбрания сенатор Сержио Моро, който осъди Лула на затвор за корупция, "ще се опитат да му вгорчат живота".

Исканията за импийчмънт могат да бъдат представени "от самото начало" на евентуалния му мандат, на 1 януари.

Лявата коалиция на Лула има около 120 места в Камарата на депутатите.

За да спази предизборните си обещания, като увеличаване на данъците за най-богатите, бившият синдикалист ще трябва да изгради съюзи в центъра, както направи през първите си два мандата (2003-2010 г.).

Говорейки за центъра, всъщност става дума за "Сентрао", конгломерация от малки партии, които от десетилетия решават всичко в парламента със съюзи според ситуацията.

"Сентрао" има над 240 места в новия парламент, повече от достатъчно, за да наклони везните в полза на Лула. Но това никак не е безплатно: тези партии често разменят подкрепата си срещу постове в публичната администрация или субсидии за своите електорални бастиони.

А вятърът може да се обърне, както на свой гръб разбра бившата лява президентка Дилма Русеф (2011-2016), подгласничка на Лула, когато беше пренебрегната от голяма част от "Сентрао" по време на свалянето си. Каролина Ботельо, експерт по политическа комуникация в Държавния университет на Рио де Жанейро, въпреки това смята, че повечето десни депутати може да са отворени за диалог.

"Най-големите екстремисти нямат голяма масова партия, която да окаже натиск върху изпълнителната власт",​ ​каза тя.

Развързване на ръцете на Болсонаро

Ако крайнодесният президент бъде преизбран, вторият му мандат може да се окаже не толкова конфликтен като първите му четири години на власт. "Този ​​парламент е умиротворен и това голямо мнозинство ще ни позволи по-бързо да одобряваме (законопроектите)", каза държавният глава в неделя.

Освен това той ще може да назначи догодина двама нови съдии във Върховния съд, като назначенията ще бъдат одобрени от Сената, чийто състав сега е по-благоприятен за него.

Освен това горната камара може да уволни съдия от този Върховен съд, където има много съдии, които Жаир Болсонаро не харесва, включително Александър де Мораис, който нареди започването на разследвания срещу него за дезинформация.

"Най-големият риск за демокрацията при втори мандат за Болсонаро би бил, че той може да окаже по-голям натиск върху съдебната система", обобщава Оливер Стункел.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фкю

    0 0 Отговор
    Бразилските избори копие на американските. Машините спират да обработват гласовете в полунощ и когато възобновяват броенете, Лула става първа. Същото става с всички лулувци подкрепяни от ЦРУ.