Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 19:00 1 628 4

Бразилия: "Лула" слага край на ерата Болсонаро?

  • лула да силва-
  • бразилия-
  • жаир болсонаро

64-годишният сегашен президент включи в своята предизборна кампания и силно религиозната си съпруга Мишел, за да си осигури подкрепата на евангелистките избиратели

Бразилия: "Лула" слага край на ерата Болсонаро? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бивш синдикалист, бивш президент, бивш затворник: Лула да Силва може да спечели изборите за държавен глава в Бразилия още на първия тур. Но гласуването може да бъде помрачено от провокации по линия на Болсонаро.

Възможно е на бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва да не му се наложи да продължава битката и на втори тур след гласуването тази неделя. Допитване от миналия понеделник му дава 52 процента от гласовете още на първия тур - срещу 34 за настоящия президент на страната Жаир Болсонаро. Други социологически проучвания също виждат "Лула", както го наричат сънародниците му, с над 50 на сто подкрепа и значителна преднина пред Болсонаро.

Бившият профсъюзен лидер може да стане първият президент на Бразилия, спечелил три мандата. Предишните му два бяха от 2003-а до 2010-а година. По обвинения в корупция и пране на пари основателят на Работническата партия PT прекара 580 дни в затвора - от април 2018-а до ноември 2019-а година. От това се възползва опонентът му Болсонаро, който в края на 2018-а стана президент и встъпи в длъжност на първи януари 2019-а. В началото на 2021-а година присъдата на бившия президент бе отменена заради процедурни грешки и политическите му права бяха възстановени.

Оттогава Лула да Силва води във всички проучвания с около 20 процента пред Болсонаро. През август той все пак успя да съкрати дистанцията до около 10 на сто благодарение на щедри държавни социални помощи и намаляването на цените на горивата. В същото време 64-годишният сегашен президент включи в своята предизборна кампания и силно религиозната си съпруга Мишел, за да си осигури подкрепата на евангелистките избиратели, които на предишните избори през 2018-а гласуваха масово за Болсонаро.

Кандидатите на центъра разочароват

Предизборната битка се води основно между левия лагер на Силва и десния на Болсонаро. Нито един центристки кандидат не успя да се наложи като алтернатива на двамата основни претенденти вляво и вдясно. Двамата най-силни центристки кандидати могат да разчитат тази неделя на не повече от пет процента подкрепа от избирателите.

Тази поляризация много напомня на кампанията от 2018-а година. С тогавашната победа на Болсонаро над лидера на Работническата партия Фернандо Хадад неговата партия плати цената за корупционните скандали, в които беше затънала. Сега обаче нещата се обърнаха срещу Болсонаро: заради неговата катастрофална политика по време на пандемията и подкопаването на демократичните институции рейтингът му се срина. Той се срина, а бившият президент Лула да Силва обещава сега да направи бразилците отново щастливи.

Болсонаро очаква убедителна победа

Въпреки категоричните прогнози Болсонаро продължава да вярва, че ще победи още на първия тур тази неделя. И на предишните избори през 2018-а година той твърдеше, че резултатите от електронното гласуване са били манипулирани, което не му е позволило да победи още на първия тур. Оттогава не спира да повтаря същите обвинения, без обаче да предостави нито едно доказателство.

В тази връзка Болсонаро заплаши, че няма да признае резултатите от сегашното гласуване и така тръгва по стъпките на своя идол Доналд Тръмп, който и до днес не признава изборното си поражение от ноември 2020-а година.

Загубата на Болсонаро може да доведе до насилие

Наблюдатели се опасяват от безредици в Бразилия като тези по време на щурма на Капитолия на шести януари 2021-а година във Вашингтон. Тогава Болсонаро се солидаризира с насилниците, нахлули в сградата на парламента. Тревога буди и фактът, че сред ядрото привърженици на Болсаноро има и много хора, които притежават оръжие. Благодарение на либерализирането на законите за носене на оръжие, проведено от Болсонаро, днес около един милион бразилци притежават законно оръжие. При встъпването му в длъжност броят им беше не повече от 120 хиляди.

През юли привърженик на Болсонаро застреля член на Работническата партия в южния бразилски град Фос ду Игуасу. Известни са поне още две убийства, извършени от привърженици на Болсонаро срещу представители на противниковия лагер. В щаба на Лула да Силва се опасяват, че много от техните избиратели могат да не гласуват поради страх от насилие пред избирателните секции. И правозащитната организация Хюман Райтс Уоч се опасява от насилие. В четвъртък тя призова властите в Бразилия да вземат мерки за гарантиране на безопасността на избирателите.

Бразилците с право на глас са 156 милиона. Освен нов президент в неделя те ще избират още губернатори и депутати за Конгреса и за местните парламенти. Вторият тур на изборите ще се проведе на 30-и октомври.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешници

    2 2 Отговор
    САЩ го вкараха в затвора ,сега нямат друг способен да победи Болсонаро и го извадиха .Пълна пародия ,нали?Както и хленчат на Мадуро който беше убиец и какъв ли не ,но забравят една подробност ,петролната държавна компания не е на Венецуела ,а на Русия ...Венецуела дължи огромни милиарди на Русия и в замяна предостави петролната си компания което беше и руското си условие .От къде смятате се повдига леко по леко икономиката на Венецуела ?
  • 2 Ученият котка

    1 1 Отговор
    Американците го наричат ​​менопауза.
  • 3 БеГемот

    2 0 Отговор
    И тия като българите умеят да избират ХАХА..
  • 4 Да ви напомня на някой

    0 1 Отговор
    Болсонаро е диктатор. Или той печели или не може друг.