Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 19:55 861 3

Бразилците гласуват на избори, Лула да Силва има голяма преднина според проучванията

  • бразилия-
  • лула да силва-
  • жаир болсонаро

Двамата кандидати се ползват с подкрепата на различни групи - евангелистите и белите мъже са основните поддръжници на Болсонаро, а малцинствата, жените и бедните по-често подкрепят Лула да Силва

Бразилците гласуват на избори, Лула да Силва има голяма преднина според проучванията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бразилците гласуват днес на първия тур на най-напрегнатите общи избори в страната от десетилетия, като се очаква левият кандидат Луиз Инасио Лула да Силва да победи действащия десен президент Жаир Болсонаро, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Повечето проучвания на общественото мнение показват от месеци солидна преднина на Лула да Силва, но Болсонаро показа, че може да откаже да приеме евентуално поражение, предизвиквайки опасения от институционална криза или насилие след изборите. Послание, прожектирано върху статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро преди вота, гласеше: "Мир на изборите".

Повечето проучвания дават предимство от 10-15 процентни пункта на Лула да Силва, който беше президент от 2003 до 2010 г. Ако той спечели повече от 50% от валидните гласове, което според някои анкетьори е възможно, втори тур няма да има.

Лула беше вкаран в затвора по време на последните избори, по дело за подкупи. Присъдата по-късно беше отменена от Върховния съд, което му позволи да се изправи срещу своя заклет враг Болсонаро. Според него присъдата е била политически мотивирана.

Болсонаро гласува в Рио и заяви, че очаква да спечели изборите на първия тур в неделя, въпреки лошото си представяне в проучванията. Бившият капитан от армията не се доверява на социолозите, защото според него техните резултати не съответстват на подкрепата, която той вижда по време на предизборните си прояви.

„Ако имаме чисти избори, ще спечелим днес с поне 60% от гласовете“, каза Болсонаро във видео, публикувано в социалните му медии преди гласуването. Според него всичко сочи благоприятен за него резултат. "Другата страна не успя да излезе на улицата, не проведе кампания" и не се ползва с доверието на избирателите, смята крайнодесният президент.

"Ако изборите са честни, няма проблем. Нека победи най-добрият!", добави при гласуването си действащият бразилски държавен глава, цитиран от Франс прес.

Евентуална победа на Лула да Силва на първия тур би прехвърлила фокуса на вниманието върху реакцията на Болсонаро/ Той многократно е поставял под въпрос надеждността не само на проучванията на общественото мнение, но и на бразилските машини за електронно гласуване. Някои анализатори се опасяват, че той се е подготвил за отхвърляне на резултатите, отбелязва Асошиейтед прес.

Двамата кандидати се ползват с подкрепата на различни групи - евангелистите и бели мъже са основните поддръжници на Болсонаро, а малцинствата, жените и бедните по-често подкрепят Лула да Силва.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    1 2 Отговор
    комунист крадец и лъжец комунисти съсипват всичко пред Бразилия беше 80% бяла държава сега е 40%
  • 2 И колко секции имат у нас

    2 0 Отговор
    Продажници? Дано децата ви да слугуват на тези които ни поробват.
  • 3 Пловдив

    3 0 Отговор
    Винаги ми е било чудно защо Бразилия с огромната си територия, с по-голямото си население от Русия, с огромните си природни ресурси, не се е намесила досега по-решително сред водещите страни в света...
Новини по държави: