Тема: Украйна

28 Септември, 2022 17:06 3 607 104

Руски дипломат: Без газ за България след като не иска дружба с Кремъл

  • русия-
  • българия-
  • природен газ-
  • дружба

София била предавала многократно Москва

Руски дипломат: Без газ за България след като не иска дружба с Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Би било голяма грешка Москва сега да се съгласи с исканията на България Русия да възобнови доставките на газ при предишните условия, след като от София бяха изгонени седемдесет дипломати, пише професорът от МГИМО, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи на Русия Сергей Крилов в статия, озаглавена "Новият ред", публикувана от сп. "Россия в глобальной политике", цитирана от dir.bg.

"Не може да става и дума за миналата (уж) дружба. Това приятелство вече е било предадено от тях многократно", подчертава авторът.

Още новини от Украйна

Според Крилов днес

ЕС и НАТО са обединени само от едно - от омразата си към всичко, свързано с Русия, и от желанието си да я унижат и унищожат.

На този фон е наивно да се предполага, че Русия ще възстанови отношенията си с Европа в същата степен и при същите условия, както преди.

"Днешните европейски лидери - пише авторът - следвайки американските президенти (използвам множествено число, защото Байдън не е първият в поредицата) и различни конгресмени и сенатори, по всеки повод, а често и без такъв, повтарят мантрата, че трябва да се помага на Украйна по всякакъв начин, така че Русия да бъде смазана и демокрацията да възтържествува над авторитаризма. Въпреки това повечето от тях (Прибалтика не се брои) все още се въздържат да призоват за промяна на системата на управление на Русия и на нейния лидер. Освен това те не се колебаят да твърдят, че санкциите не трябва да затрудняват живота на обикновените хора", смята Крилов и заявява, че те (лидерите) не знаят какво правят.

"Но са убедени в своята непогрешимост и в никакъв случай не се замислят за последствията от своите изявления и най-вече действия. Това не е изненадващо, защото повечето от тях са невежи, които не са преминали през школата на практическите действия и не знаят какво означава отговорност. Целият им живот е преминал в рамките на тесни и силно идеологизирани партийни фракции и са сигурни, че ще продължи да бъде така".

В Русия, лесно могат да се намерят аналогии с това в историята, пише Крилов. "В Съветския съюз тези, които се чувстваха несигурни в професията си, често се опитваха да се утвърдят и да се издигнат в партийните или профсъюзните структури. По-късно тези, които успяваха, командваха специалистите и професионалистите в съответните области, което понякога водеше до стагнация на цели отрасли и в крайна сметка стана причина за застой на цялата страна.

В същото време онези политици, които бяха по-интелигентни, се опитваха да основават изявленията си, а още повече решенията си, на мнението на професионалисти, на разработките на структурите, наричани сега Think Tanks. Тези структури бяха в редица авторитетни органи, на първо място в някои отдели на апарата на ЦК на КПСС, научни организации и министерства. И тъй като структурата на държавния апарат в различните страни е приблизително еднаква, трудно мога да си представя, че те не съществуват в днешните Съединени щати или в големите европейски страни. Би било много интересно да разберем как тези структури си представят живота в своите страни и в Европа като цяло след победата.

Победата, която е абсолютно нереална,

но съществува в главите им и за която западните политици тръбят на висок глас. И съм сигурен, че такива сценарии се разработват. И тези сценарии вероятно са повече или по-малко реалистични. Също така съм сигурен, че основните тези от тези сценарии се докладват на най-високо ниво, където изглежда не им обръщат внимание", смята Крилов и разсъждава какво би станало, ако Русия загуби войната.

"Да предположим, че се е случило второ чудо на Висла (битката при Варшава през 1920 г.), което е мечтата на Варшава и Киев. Руските войски са се изтеглили до линията, на която се намираха преди специалната военна операция... Като (предполагаемо) победена страна Русия може да бъде изправена пред многобройни и разнообразни искания. Просто изхождайки от това, че с губещите не се церемонят. Подходът ще бъде същият като отношението към Русия след разпадането на СССР и края на Студената война в началото на 90-те години на ХХ век, когато в очите на Запада Русия се оказа практически победена и следователно от нея можеше да се иска всичко... В малко вероятния случай, че Русия загуби, от нас ще искат всичко по същия сценарий - възстановяване на Украйна, непрекъснати доставки на всичко, от което Западът се нуждае, пълно подчинение и спазване на правилата, които смята за единствено верни. В същото време Русия, според техните изчисления, ще бъде лишена от достъп до технологии, кредити, оборудване и т.н. С други думи, всички ограничения, наложени от санкциите, ще останат в сила.

Приблизително това се изисква от загубилите страни - Русия и Германия - в Брест през 1918 г. И Русия се съгласява частично да ги спазва. Но днес е немислимо дори да си представим подобна ситуация. Ситуацията ще изглежда по съвсем друг начин.

Да, Русия ще бъде изправена пред големи трудности в резултат на наложените санкции.

Възможно е в някои сектори да се върнем на нивото от 90-те години. Но няма да има недостиг на енергия, храни, метали и много други важни за страната стоки. Качеството може да се понижи донякъде, но няма да има пълен дефицит. Напротив, европейците ще ни гледат със завист и ще питат своите политици защо са унищожили това, което техните предшественици са създавали в продължение на десетилетия. Развитието на събитията показва, че вече и обикновените европейски (и американски) граждани имат подобни съмнения относно правилността на действията на политическите елити в техните страни", пише Крилов и допълва, че световната енергийна система е напълно дебалансирана от усилията на американците и техните европейски зелени последователи. А недостъпните цени на електроенергията и топлинната енергия са само малка част от бъдещата реалност. "Много по-сериозни последици заплашват индустрията. Производството на химически, металургични, хранителни и много други продукти в Европа, особено в енергоемките отрасли, вече започна да намалява. И е малко вероятно този процес да бъде спрян. През следващите две-три години Европа няма да разполага с други източници на енергийни ресурси, сравними с руските. Така че победители ще бъдат САЩ и, с голяма вероятност, Индия и Китай.

Европа и Западният свят като цяло съвсем не са това, което бяха през 90-те години на миналия век,

когато новата Русия се стремеше да бъде част от тях и направи много отстъпки, за да постигне това. И този процес на трансформация на западната цивилизация, напомнящ по-скоро упадък, очевидно ще продължи, и то с ускорение", предвижда руският дипломат.

"След като Полша, а по-късно балтийските държави и други източноевропейци бяха приети в ЕС, той престана да бъде икономическият съюз, който е максимално полезен за развитието на държавите членки, както са го замислили неговите основатели в началото на 50-те години на миналия век. Но от средата на 90-те години на миналия век политическите съображения започват да надделяват над всичко останало, а икономическите съображения остават на заден план. Нежеланието на тези новобранци да следват стария европейски ред и тяхната икономическа слабост бяха пренебрегнати. Те бяха толкова нетърпеливи да докажат своята лоялност, толкова готови да отхвърлят и забравят всичко, свързано със СССР", смята Крилов и обвинява "новобранците" в неблагодарност за това, което Съветският съюз е направил за тях "често с ущърб на себе си".

"И с този идеологически багаж те станаха пълноправни членове на ЕС и НАТО, носейки със себе си не само своите претенции и оплаквания, включително срещу много "стари" членове на ЕС (Германия е много ясен пример), но и готовността да улавят настроенията на патроните и да се съобразят с тяхната политическа воля.

В резултат на това условната Естония днес определя политиката на Брюксел... Брюксел вече не е това, което беше.

Идеите за взаимопомощ и солидарност са забравени...

Например по време на пандемията през 2020 г. постоянните обещания за единство не доведоха до увеличаване на производството на ваксини в страните. Всеки оцеляваше сам. Преди това въображаемото единство бе разцепено от миграционната криза... Днес Полша например открито заявява, че не възнамерява да споделя своя газ с тези, които не разполагат с него, въпреки официалния ангажимент на ЕС, поет след украинската газова криза от средата на 2000 г., да подкрепя своите съседи в рамките на европейската енергийна солидарност, ако това е необходимо...

...Не бива да се забравя, че сегашното благоденствие на Запада до голяма степен е резултат от евтините суровини и енергия, получени от Русия, и от надутите цени, които тя плащаше за оборудване и технологии. Подобни колониални практики трябва да бъдат прекратени, независимо от цената, която ще ни струва това. На Запад, например в Германия, която е спечелила повече от всички останали от сътрудничеството с нас, все още смятат, че Русия трябва да се третира като второстепенна държава и не е необходимо да се съобразяват с нейните интереси. Не напразно, изправени пред перспективата за недостиг на газ, те започнаха да говорят за възможността да използват "Северен поток 2", но само за да напълнят резервоарите си, а след това тръбопроводът да бъде затворен отново", пише Крилов и обявява подхода за циничен.

Според него предишните постижения и споразумения в областта на европейската сигурност могат да бъдат забравени.

"Друг аргумент е, че трябва да се изключат дори предпоставките за създаване на нови възможности за разполагане на войски на НАТО в близост до нашите граници. И ако за това е необходимо да се поеме контрол над черноморското крайбрежие, това трябва да се направи. По-добре, разбира се, чрез преговори, след края на военната операция. Но не може да се изключи и друга възможност".

"Съвсем ясно е, че и Русия, и Европа ще понесат големи загуби от днешния сблъсък.

Установените в продължение на десетилетия връзки - в икономиката, търговията, науката - са разрушени. Да не говорим за хуманитарната сфера... Русия, която винаги се е чувствала по-скоро европейска, отколкото азиатска по своята култура и традиции, и която искаше да бъде в Европа, най-накрая разбра, че не само не е добре дошла там, но и че на нея се гледа със страх, омраза и презрение", пише Крилов и прави извода, че е време външната политика на Русия да обърне повече внимание на източните, африканските и латиноамериканските страни, както и да преразгледа мащаба на присъствието си в западните страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Софиянеца

    80 77 Отговор
    Аре честито за сега само 160% повишение на газта от Април месец. Петоколонниците на Сорос унищожиха държавата.

    Коментиран от #86

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жоро

    81 89 Отговор
    Имаме осигурена 1/3 газ за България на супер ниска цена от новия конектор в Гърция. Все ни е тая за руската газ. Американците ще ни дадат останалите 2/3. РУската газ е СКЪПА. И струва ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ.

    Коментиран от #16, #44

  • 5 Шерлок Холмс

    61 40 Отговор
    Номера не мина с маневрата със служебния кабинет на колабороционистите Радев, Василев, Петков. Газпром отреза петоколонниците на Козяк.
  • 6 Някой

    78 65 Отговор
    Руснаците са прави - нашата работа е "Храни куче да те лае".

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 пенсионер

    65 37 Отговор
    след американския саботаж на СП 1 и 2 Германия загива. следват сателитите ѝ.......и цяла Европа.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаха

    55 27 Отговор
    Еййй, баба ми с руски ГАЗ ме е гледала как ще живееме сега :-D ?

    Коментиран от #42, #47

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НЯКОЙ

    47 34 Отговор
    Не ви щем ни меда, ни жилото! Както сте тръгнали през просото, ще си го получите!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ние ги храним

    43 35 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    45години всичкия уран, минерали, цветни и ценни метали отивааха за там. Боко краде европа и нас и се отчита там. Айде стига детски приказки.

    Коментиран от #26, #56

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Данъчния

    53 38 Отговор
    Днес е 24 градуса обаче на 24 Октомври няна да е 24 градуса. Ще плащате дебели сметки заради козяците и ще се лишавате от храна за
    да плащате скъпия газ на козяк.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тити

    44 18 Отговор
    Къв газ какви пет лева ние вече не получаваме газ вече половин година

    Коментиран от #75

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хайде...

    30 34 Отговор

    До коментар #13 от "Българин🇧🇬":

    Не си разказвай сънищата тук, нищо няма да стане, а на вас продуханите русофилски мозъци ще ви остане само това...ще видите, ще видите, ще видите, ох само да дойде зимата, ама като тресне атомната бомба, и всякви глупости.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 хахаха

    36 20 Отговор
    "София била предавала многократно Москва"

    ами не е БИЛА, а ВИНАГИ е предавала Русия...в Първата и Втората световна война на чия страна воюва България?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 !!!?

    38 36 Отговор
    Кое нарича Кремъл "дружба"...газ за вярна служба ли !? Тези още живеят във времето на Брежнев !!!?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Една българка

    52 22 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Т.е. да мислим за украинските животи, докато нашите старци си броят стотинките, стоят на студено понеже не могат да си платят сметката и на края губят живота с в мизерия. Ще да ме извиниш, но по са ми мили българите от украинците. Знам ли, може би защото не съм украинка, а българка.

    Коментиран от #53

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ежко

    45 18 Отговор
    Приятелството се проверява в трудностите.След като сега сме такива големи почитатели на САЩ и сме в ЕС, ходете да ревете на новите си приятели да ви подкрепят.Искайте преференции.Ако не ви ги дадат, ясно ще за приятели имате.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Матей преображенски

    30 19 Отговор
    А по чие указание беше искането на външно министерство всички българи да се завърнат от Русия,и какъв е смисълът,причината ,поводът.Нищо ,ей тъй го изтърсиха,като че ли нещо ги застрашава там,нищо подобно ,много са си добре.Дори има прогноза ,че маса народ ще напира да се засели в Русия от ЕС,бежанци от хуманитарната криза ,която надвисва над ЕС,заради американското твър-до-главие и икономически те-рор.

    Коментиран от #72

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Вие сте предатели

    31 20 Отговор
    Предатели сме щото не сме им предоставили 100 процента монополи на газа и бензина..и правото да перат пари както си искат на територия на ЕС..истината е че гледат на нас като на слаба държава която евентуално ще се огъне под натиска им..и не им пука за тия 10 процента бедняци дето ги имат за роднини или за българския народ като цяло
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Верно ли

    36 18 Отговор

    До коментар #20 от "Ние ги храним":

    За урана ни даваха нефт. Кажи сега партнерите какво ти дават като ни вземат златото??

    Коментиран от #76

  • 57 Абсурдистан

    26 19 Отговор
    Ако условието за получаване на газ е "дружба" с Русия, тогава никой не заслужава да получава! Дори Лукашенко "дружи" единствено от страх за трона си.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тез

    18 4 Отговор
    И газта ще изпият
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 к'во ми пука

    10 8 Отговор
    не ползвам газ

    Коментиран от #88

  • 65 гост

    25 2 Отговор
    Приятелвото изисква взаимно уважение без това нестава
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Брандера

    17 2 Отговор
    значи и турския поток на барабойко отива при сп-1/2 💣
  • 68 Хаха

    19 17 Отговор
    Ех, че добри били Тея руснаци, всичко евтино са ни продавали, пък ние даже не ги оставяме да ни шпионират! Какви неблагодарници.
  • 69 Просто човек

    19 16 Отговор
    Нагла рашка, не ви искаме дружбата...
  • 70 Диамантената ръка

    14 9 Отговор
    Треторазрядна страна, не второразрядна...
  • 71 Киро Позора в Затвора!

    17 12 Отговор
    Ами прави са хората. Затова благодарете на Киро подмазвача и е добре да го тикнете в затвора - лично съсипа цялата национална икономика със слугинажа си към Запада и невероятното си политическо безхаберие и късогледство.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Дружбари

    20 10 Отговор
    Кво значи като не иска дружба с Русия? Като ходи човек да си купува хляб да не да е в дружба с хлебаря? Отива си с парите и си купува. Да не да им искаме газа за без пари
  • 74 Гост

    17 20 Отговор
    Боли ни фара за някакъв руски газ.Източници много и даже по-евтино.Работата е там,че Русия е държава терорист,агресор и окупатор и е съвсем нормално никой да не иска да има нищо общо с най-голямото зло на планетата.Русия е враг на България и е именно Русия е най-черното петно в българската история.
  • 75 Само ти ли не разбра

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "Тити":

    Получи, само че го плати като азерски на 3 цена!
  • 76 Ал Бунди

    18 9 Отговор

    До коментар #56 от "Верно ли":

    ДЕавали са ти, таратанци. А какво са ти давали срещу нашия тютюн? Хранителни стоки,плодове и зеленчуци..консерви? Знаеш ли ка се казва пипер на руски..Болгарский перец. А ъглошлайф...Болгарка? Много пъти бяхв командировка там по онези времена. И нашите стоки винаги бяха с 50-60% по-евтини отколкото у нас. Ъглошлайф , наш, производство на Елпром-Троян , купих на баща ми от Москва за окло 80 рубли..тук бе 160лева и се продаваше на двойна цена под масата. Кутия БТ там бе 60 копейки, тук бе 1,20лева. А рублата се котираше 1:1 с лева. Така че мАни тия кремълски опорки. Все още помним много добре как бяха нещата. Да не говорим, ка кви мита ни набиха 1991 година, че не си върнаха дълга от едни кирливи 180млн$, разлика в търговския баланс..

    Коментиран от #82, #83

  • 77 Петков

    8 9 Отговор

    До коментар #63 от "По добре без руски газ !":

    Напротив! Дружба завинаги!
  • 78 Браво

    14 11 Отговор
    Само така набийте ни го докрай За да се чукнат по кухите картуни соросоидчетата в България
  • 79 ДоРускофашагата Депутат

    13 13 Отговор
    Господин Рускофашистки депутат,всеки,по целия свят,даже и слепите и глухите,ви разбраха,че сте ОГЛЕДАЛЕН ОБРАЗ на фашисткия режим и вероломни агресии на ХИТЛЕРОВА ГЕРМАНИЯ.Вървете натам,накъдето върви руския кораб,на Х...знаете продължението
  • 80 А50

    18 5 Отговор
    Така е , Сега са наред нашите презокеански партньори да ни доставят евтин газ, които имат голямо желание, но лoшите руснаци им пречеха до сега. Вече нищо няма да спира евтините САЩки ресурси да потекат към братската им колония
  • 81 Трифон зарезан

    13 8 Отговор
    А Русия колко пъти е предавала България за да си направи собствените интереси. Алчни руснаци.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 много лъжеш

    10 7 Отговор

    До коментар #76 от "Ал Бунди":

    рублата беше 70 стотинки официално, БТ НИКОГА не е струвал 60 копейки в СССР...
    шлифовалките никога не са стрували 160 лв
    раздаваха шлифовалки вместо заплати в добрите демократични години, малко преди да затворят Спарки Елтос в Ловеч окончателно...

    Коментиран от #85, #94

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ВСЕКИ АНТИРУСИСТ ДА СИ ПЛАЩА

    13 3 Отговор
    ПАРНОТО ПО ЦЕНАТА НА АМЕРИКАНСКИЯ ГАЗ - БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

    Коментиран от #96

  • 88 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #64 от "к'во ми пука":

    Ползваш, ама не знаеш.
  • 89 Иван

    11 5 Отговор
    С боклуци не дружим. Нищи лично товариш
  • 90 Ванко шемета

    7 4 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 91 байрактар

    6 2 Отговор
    Колко години храним Лукойл, Газпром(Булгаргаз), колко години руско-българските олигарси ни крадат парите от ЕС под формата на обръчи от фирми?
    Нямам нужда нито от руснаците, нито от газта им, нито от петрола им, да си ги наврат .............
  • 92 От такива "Дипломати"

    6 4 Отговор
    Русия е на този хал!Абе Байно,газът е СТОКА,НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКО ОРЪЖИЕ и си има борсова цена.Тази цена не е обвързана с политика.Това не могат да разберат чугунените Кремълски глави!.Ако не искате да търгувате с нас,ще намерим енергия от другаде.Има и други търговци по света,не сте само Вие!Жалко за провалените дългогодишни връзки,които се съсипват по Ваша вина!

    Коментиран от #101

  • 93 Все си мислех

    7 1 Отговор
    Че газ се купува с ПАРИ,а не със дружба!
  • 94 Некой си

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "много лъжеш":

    Рублата никога не е била 70 стотинки. Беше 1,04лв по официален курс на БНБ.Доларът бе 0,90ст....така че не се плюнчи толкова. Помним още ....Сигурно поне 100 пъти съм обменял, когато ходех в СССР командировка. Дори си погледнах няколко от бордерата, които случайно си пазя. Така че..давай у лево!!!!

    Коментиран от #100

  • 95 пълен фейк

    5 2 Отговор
    Вие си платете,в каквато искате валута,НО В БАНКАТА на ГАЗПРОМ,откъдето ругат да си вземат парите,а НЕ във ЗАПАДНИТЕ банки,където са блокирани сметките,пък да видим ДАЛИ НЯМА да има газ!Че то излиза-язека ти давам ГАЗ,пък ти ми даваш един среден,ама на картинка..
  • 96 @@###$

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "ВСЕКИ АНТИРУСИСТ ДА СИ ПЛАЩА":

    Когато става въпрос за плащане, плащаме по западно европейски и американски, но къде е тяхния стандарт на живот къде нашия.
  • 97 6543

    3 2 Отговор
    Не ни е нужна вашата газ.Не ви искаме нито жилото, нито меда.Щом избивате невинни жени и деца, вие сте изроди.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ще отстудувам

    1 1 Отговор
    ще отстудувам зимата но няма да плащам на руските предатели
  • 100 аз помня

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Некой си":

    През 1970 те рублата беше 0,76 лева. Това е разменен курс и всъщност не е от такова значение, но през 1980 те никой по морето не даваше повече от 0,50 лева за рубла. Докато долара растеше.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    Докато Русия не се научи да уважава другите държави независимо от големината и силата им, няма да имат нормални отношения с никого.