Last news in Fakti

30 Септември, 2022 09:04 1 764 18

Николай Ников за ФАКТИ: Въпреки всички политици пак ще гласувам

  • ников-
  • избори-
  • гласуване-
  • партии

Ниската избирателна активност води до безотговорно поведение на хората от партиите, казва анализаторът

Николай Ников за ФАКТИ: Въпреки всички политици пак ще гласувам - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека вменим отговорност на нашите политици като гласуваме за тях. Гласувайте на база личен избор, а не следвайки други съображения. Само посредством упражнявайки правото си на глас, ние вменяваме отговорност на нашите избраници. Ниската избирателна активност води до безотговорно поведение на политиците, защото знаят, че са избрани от една малка част от обществото. На всичкото отгоре взимането на властта става по силата на някакъв късмет, задкулисна договорка, коалиция или нездравословна конюнктура. Това прави управляващите да се чувстват подкрепени от още по-малка част от нашето общество. Това пише в свой анализ специално за ФАКТИ икономистът Николай Ников.

Ето какво още споделя той:

На политиците им липсва доверието на хората, за да бъдат съвестни. Парламентаризмът, бидейки най-демократичната форма на управление, се експлоатира по примитивен начин у нас и дава възможност на политиците да оправдават себе си зад колективна безотговорност. Само чрез гласуване ще откъснем управниците от тяхното безхаберното отношение.

Политиците разочароват хората по много причини, но защо им позволяваме?! Ако всеки гласува с душа и сърце за този или тези, които най-много харесва, то няма как хората да бъдат разочаровани. Избирателят, по своята същност, има склонност да издига на пиедестал този, който харесва и без значение какво прави този човек, неговите действия ще бъдат винаги оправдани.

Проблемът е, че хората гласуват по други съображения и въздействия или изобщо не отиват до урните. Най-бруталното е купеният вот, последван от вменени идеологии и правенето масово на някакви „прагматични“ избори. Например, ще гласувам за тези, защото имат шанс да се коалират с някой си, тези имат достъп до пари от не знам къде си, избирам онези само и само някой друг да не е на власт и т.н. Това е нездрава основа за избор, което задължително води до разочарование. Политиците от своя страна не се чувстват достатъчно съзнателно избрани и подхождат подобаващо към своите избиратели. Никой не иска да бъде второстепенно желание или избор от липса на други опции или други фактори.

Всеки има право и е длъжен да гласува, както и да запази своя избор в абсолютна тайна. Нека не забравяме, че това е едно от едно от най-интимните и лични неща. Да разкрие за кого гласува човек е все едно да каже на жена си каква заплата получава. Има достатъчно голям избор в момента. Толкова много партии и коалиции участват, че имащият право да гласува трябва наистина да няма никакво въображение, че да не може да си избере фаворит.

Липсата на заинтересованост и отношение към правото си на избор овластява тези, които ще вземат властта да проявяват същото отношение към народа. Само чрез активност ще създадем и издигнем отговорни лидери, които са крайно необходими днес. Гласувайте за тези, които харесвате, и нека това бъде единственият критерий за този личен и таен избор.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    Гласуваш не гласуваш, все тая! Последна национална Катастрофа. Друго няма как да стане. Плюс тва всички уж изборчета са наредени от козяк. Така е в колонията!
  • 2 един от многото

    13 0 Отговор
    На времето ни учеха , че срамна работа няма , има срамно свършена работа. Но сега когато политиканството стана доходна и престижна професия се оказва , че срамната и срамно свършената работа е работата на политиците! Не само на българските , всички виждаме каква я свършиха "зрелите" политици на Европа и света!
  • 3 Дългият

    8 2 Отговор
    Ако не можете да изберете партия за която да гласувате зачеркнете нито една но задължително гласувайте за да не ви преразпределят гласа.
  • 4 Ели

    10 0 Отговор
    Купуването и продаването на гласове е престъпление. А купуването и продаването на депутати какво е?
  • 5 Гербер

    4 4 Отговор
    Резултатите от сега са ясни. Бойко бие.
  • 6 Бачо Киро

    6 0 Отговор
    Щял да вмени отговорност на политиците ни .... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 7 стария моряк

    6 2 Отговор
    Отказах се да гласувам от далечното бай Тошово време. На един траулер от "Океански риболов" , гласувахме на море , лично аз пуснах бюлетина за Филанкишията и въпреки всичко се оказа , че изборите се печелят на 100% от управляващите ( в последствие се оказа , че не само аз съм гласувал за волния вятър) , от тогава разбрах , че да гласуваш е едно , а какво ще отчетат поставените лица , съвсем друго. Малко пресни примери , вота в САЩ , последните вотове в България , референдумите в Херсон , Донецк , Запорожието и Луганск.
  • 8 Аз ще

    6 6 Отговор
    Гласувам за Възраждане

    Коментиран от #12, #13

  • 9 ППкирчо

    7 6 Отговор
    Кокорчо в затвора
  • 10 АРЕС

    6 0 Отговор
    АнаЛизатор = на безделник,нищо правещ,некадърник,лаладжия и тн.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А пък аз

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Аз ще":

    няма да гласувам за Възраждане, да си знаеш.

    Коментиран от #15

  • 14 Бивш левскар

    5 0 Отговор
    Умник , като купуваш цял месец сирене от палма, пак ли ще си купиш същото с надежда продавача да ти измисли някакво от крава.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Филип Ейджи

    3 1 Отговор
    Ти не гласуваш! Машинките гласуват! И доста мъртви души!
  • 17 гого

    4 0 Отговор
    Г-н Ников, да сложите сако и да имате хубав офис, съвсем не означава, че имате много умствен потенциал, а може би не сте живял последните 30- 40 години в България, за да давате такива умозаключения. Право на всеки е да гласува или да не гласува, това е личен избор!. Хората в България виждат, че гласувайки, вече 35 години , реално няма никаква промяна!. Идват едни хора, като ги изберем и стават по богати а ние още по бедни! Вече 35 години! Никаква промяна, за това да сме наи бедната и корумпирана страна, хората ли са виновни? Гласуваш, идват едни хора, оправят си тяхното положение, чрез корупция и за хората остават трохи, затова всички читаво замина на запад! Говорите глупави романтични неща, защото и да гласуваш сега, смятате ли, че реално се отразяват гласовете и не са манипулират от ЦИК? Наивно! Да, партий много, избор голям но качество липсва, доверие липсва и най вече професионална подготвеност в кандидатите. Сульо с пульо са кандидати за депутати, и как хората да им търсят отговорност за неспазените обещания? Значи разни търтей да взимат по 10 бона заплата а хората да няма с какво да си платят сметките и да си нахранят децата! Вземи се скрий някаде и като незнаеш и не си подготвен си замълчи! Я, като толко има избор, кажи за кого да гласуваме? Кои е честен , почтен и няма да краде и да злоупотребява? Кои? Да ти кажа, когато се появят хора с ясна визия, как България ще спре демогравската криза, хора който, не отиват в политиката да си оправят живота,
  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    17.гого.бравос.