Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 09:11 2 996 19

Проф. Валентин Колев пред ФАКТИ: България няма да има проблем с електрическата енергия през зимата

  • валентин-
  • колев-
  • електричество-
  • енергия-
  • газ-
  • ек-
  • въглища

Докато не се ретрансформира енергетиката, по-специално производството на електрическата енергия в ЕС, няма да падне цената, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кризата за газ е в резултат на повишеното потребление от трансформирането на големите горивни инсталации от въглища на газ и намаляване на доставяните количества на газ. Повишаването на цените на ел. енергия в Европа е съпроводено от повишаващата се цена на газа и от намаленото производтсво. Това заяви пред ФАКТИ проф. Валентин Колев, декан в Електротехническия факултет към Техническия университет.

- Проф. Колев, какво влияе на цената на тока, за да расте, и как се формира? Битовите потребители са все още на регулирания пазар и за тях цената е фиксирана, но бизнесът е на свободния пазар, а там цената се определя от пазара и тя расте?
- Цената на услугата доставка на електрическа енергия включва основно две компоненти – цената за електрическа енергия и т.н. мрежови услуги. От своя страна мрежовите услуги включват цена за достъп и пренос до разпределителната мрежа, цена за достъп и пренос до електропреносната мрежа. За битовите потребители – т.н. регулиран пазар, цената на ел. енергия е фиксирана. Цената на свободния пазар се формира на пазарни условия. Основно се определя от цената „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса. Разходите за мрежовите услуги се определят от начина на присъединяване на потребителя - към разпределителната мрежа ниско/средно или високо напрежение.

- Европейската комисия (ЕК) сега обмисля как да извади газовата компонента от цената на електрическата енергия, за да се намали цената. Защо и как газа влияе?
- Европейската комисия носи вина за това нещо. По идея на ЕК се тръгна към безвъглеродна енергетика, която доведе до трансформацията на големи горивни инсталации на въглища. Една част от тях се трансформираха на газ, а друга част бяха затворени. Съвсем естествено е, че, когато се увеличи търсенето на газ, цената да се повиши. И тези горивни инсталации, които работят на газ, цената им се вдигна неимоверно. Друг е въпросът, че на база на ограничените мощности заради изведените от експлоатация централи, се появи недостиг на електрическа енергия. И, разбира се, липсата на вятър в Германия.

- Колко се е отразило това…
- В Германия има много инсталирани вятърни турбини наземни и офшорни, но я докараха дотам, че най-високо технологичната държава да бъде зависима от природата.

- И това е причината сега ЕК да иска пределни цени на газа…
- Така очакват да падне цената на електрическата енергия. Докато не се ретрансформира енергетиката в ЕС, по-специално производството на електрическата енергия в ЕС, няма да падне цената на електрическата енергия. Аз предвиждах това нещо преди две години, но никой не слушаше. Тези трансформации, за които говоря, не се правят от инженери, а от икономисти. И затова се докарахме до това положение. В България, слава Богу, тази трансформация не се случи. И в България ме послушаха максимално дълго време да задържим работата на термичните централи. Ние нямаме никакво извеждане и спиране от експлоатация на мощности. Нашите въглищни централи в момента работят на максимална мощност. Цяло лято имаше не точно недостиг на електрическа енергия, защото няма изключени потребители, но функциите на предлагането и търсенето се пресичаха при по-високи стойности. В същото време ние, визирам България, увеличавахме износа на електрическа енергия. Нашият износ за периода до септември месец е с над 80% ръст, ако го сравним със същия период на миналата година.

- Просто има голямо търсене, не само в страните около нас…
- А защо има търсене? Защото в Европа има изведени мощности. Не е причината в това, че има увеличено търсене на електрическа енергия. Това не е вярно. Има изведени мощности и техният дефицит не може да се покрие.

- Цената за битовите потребители също леко расте?
- Цената расте прекалено леко. Тя трябва да расте повече нагоре. Какво се направи в регулирането... Разходите на операторите на разпределителната мрежа, на операторите на електропреносната мрежа се увеличиха. Горивата се вдигат като цена, металите се вдигат като цена – разходите за поддръжка на тази мрежа растат. И това е причината цената да расте за последния регулационен период. Така например цена за достъп до електроразпределителната мрежа за битови клиенти е от 6 до 9 лв./МВтч, цената за пренос през електроразпределителната мрежа за ниско напрежение е около 70 лв./МВтч и цена за пренос и достъп до електропреносната мрежа около 20 лв./МВтч или общо за мрежови услуги приблизително 100 лв./МВтч. Към тези разходи трябва да се прибави и цената на ел. енергия, която при две скали за дневна ел.енергия е около 110 лв./Мвтч, а за нощна – между 20 и 26 лв./МВтч. Така общата цена на услугата доставка на ел. енергия до краен битов потребител на ЕЛЕКТРОХОЛД ПРОДАЖБИ АД е:

• Дневна – (6,48 + 67,59 + 20,57 + 111,46) = 206,10 лв./МВтч без ДДС
• Нощна - (6,48 + 67,59 + 20,57 + 26,29) = 120,93 лв./МВтч без ДДС

- България готова ли е да посрещне зимата на електричество? Ясно е, че хората, които са на газ, ще пестят и ще минат на ток. Увеличеното потребление ще може ли да бъде поето?
- Електроенергийната система на РБългария е напълно в състояние да посрещне нуждите през зимата от електрическа енергия. Очаквам консумацията на електрическа енергия да се вдигне, защото хората на газ ще минат на ток. Бих посъветвал потребителите да се отопляват с климатици. При много ниски температури климатиците няма да могат да осигурят нужния комфорт. При -10 градуса коефициентът на трансформация на климатика от 1:3 става 1:2, че и по-малко. Започват и външните тела да се обледеняват. Но в преходния период е добре да се ползват климатици. България може да посрещне това повишено търсене на електрическа енергия. Нямаме проблеми в това отношение.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проблем с енергията

    18 1 Отговор
    няма, но има проблем с цената й, и то не малък.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    18 4 Отговор
    Територията ще гладува и мръзне Още повече, за да хрантути евро господарчетата на краварите!
  • 4 Жокера

    10 1 Отговор
    Айде бе?Верно ли?
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Без руската газ и Газпром ще бъдем на тъмно, студено, гладни и некъпани. Без руската газ ще омрем!
  • 6 Слава на Евроатлантическа България

    22 0 Отговор
    Да благодарим на ЕС и НАТО, че ни построиха АЕЦ и обучиха ядрените ни специалисти..., освен това имаме и БАНАНИ.

    Коментиран от #9

  • 7 Ъхъ

    12 1 Отговор
    Ако американските подлоги успеят да ни вкарат във войната ще имаме проблеми с ВСИЧКО ще!
  • 8 Жокера

    11 0 Отговор
    И аз мога да да стигна до същите заключения.Значи съм експерт
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Щеще

    13 0 Отговор
    Ще има ако руснаците си поискат централата,защото американците не построили и една сламена колиба а крадат тонове българско злато
  • 11 Коментар

    12 0 Отговор
    Освен, ако "партньорите" ни от фащ не се намесят "демократично", както направиха с взривяването на северен поток!!!
    А целта им - да не зависи Европа от руски енергийни продукти, а да зависи от американски!!!

    Толкова нагли и жалки същества като дърпащите конците във фащ, не е имало!!!
    В желанието си да останат световен хегемон, ще унищожат планетата ни като нищо!!!

    Коментиран от #14

  • 12 МВР заложник на мафията

    5 1 Отговор
    Арестувайте Гешев и Борисов и мафията ще умре!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Енергийните продукти

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    на амерците са недостатъчни и за самите тях. Затова крадът от другите, като им правят пролети и др., поетични шашкънии.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    ДАНО
  • 16 Българин

    1 5 Отговор
    Тъпутинофилите са в шок от тази новина
  • 17 Рошко

    5 0 Отговор
    Чия е аец, тпоблем с тока нвма да има а със сметките на обикновените хора докога трябва да тъпчем краварите и техните подлоги
  • 18 Вирус

    4 0 Отговор
    Как няма да има аман от професори нали сме си подали дто и трябва задължително да изнасяме за тъпия ес
  • 19 гражданин

    4 0 Отговор
    На каква цена?