Last news in Fakti

12 Октомври, 2022 13:26 4 001 43

„Нахранете журналистите“, не – изгонете ги

  • нахранете-
  • журналистите-
  • костадинов-
  • петков-
  • политици-
  • бойко борисов

Журналистиката е призвана да „хапе“ политиците, да им вади далаверите, да им е камъче в обувката и трън в ..дника

„Нахранете журналистите“, не – изгонете ги - 1
Колаж: Факти бг/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един политически лидер гони журналисти от пресконференция, друг такъв им казва колко трябва да са благодарни, че им ходи в студиото. А къде остана „нахранете журналистите“… Къде остана изобщо достойнството на журналистите? Няма го! През последните 10 години го убиха. Бавно и постъпателно, защото „безнаказаните играчи“ в държавата усетиха, че медиите може да бъдат много полезни.

А бяха времена, в които хората във властта се грижиха за журналистите, че ги и хранеха дори.

Репликата „нахранете журналистите“ бе произнесена от Надежда Михайлова, по настоящем Нейнски, при разговор с членове на СДС в градското читалище на Ловеч през 1999 г. От този разговор излезе един от най-големите медийни скандали по време на правителството на Иван Костов. Михайлова бе записана да съветва нейни съпартийци да "нахранят журналистите".

Но, както се казва, това е бял кахър. Все пак за маса и трапеза става дума.

И вече над 20 години по-късно какво се случва с журналистите в България. Превърнаха се в тъпкани, обругавани мисирки… Бойко Борисов си го каза директно и беше прав, че после тръгна и да се извинява. Но нали точно по негово време стана мисиркването.

Сега се стигна до такъв момент, в който лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов започна да си избира кои медии да му присъстват на пресконференцията. Гони колеги от „Капитал“, „Дневник“, "Клуб Z" и „Медиапул“, защото били финансирани от Дядо Коледа… Шега, разбира се. Били с чуждо финансиране. И после се тръсна и си тръгна, защото те, журналистите, не си били тръгнали. Една пресконференция по-малко, но понеже стана скандал, пак бе отразена. Не че се чу някакво послание от нея.

След това съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, от височината на позицията си през последната година и половина, обясни пред bTV: „Вашата медия трябва да е горда, че преди изборите идват лидери, които да обяснят каква ще е политиката на партията. И когато такъв лидер ви дойде, трябва да кажете благодаря, а не да тръгнете в опозиция.“

Явно никой от пиарите на ПП не е обяснил на Кирил Петков, че журналистиката по призвание трябва да е опозиция, а не да благодари на разни политици, че са ги „удостоили“ с присъствието, когато са в „изгрева си“. А точно Кирил Петков и Асен Василев също си избират медии. Още преди старта на предизборната кампания от ФАКТИ пуснахме въпроси към Кирил Петков… То вече към днешна дата въпросите не са актуални, но няма отговор. Иначе други хора от ПП откликват и говорят, това е факт.

Журналистиката е призвана да „хапе“ политиците, да им вади далаверите, да им е камъче в обувката и трън в ..дника. Дали е така в България? Не е. Журналистиката е приспана в големите медии, журналистиката е принизена. Най-лошото е, че няма гилдия.

Ако имаше гилдия, всички журналисти на пресконференцията на „Възраждане“ щяха да си тръгнат. Пък нека Костадинов си говори на празната зала. Всъщност, той постигна своето. Създаде скандал.

А какво се случи преди известно време в Северна Македония. Когато литна първият полет от София до Скопие. Транспортният министър на Северна Македония Благой Бочварски имаше кратък брифинг, за да се похвали. Но и там бяха пратили покани до определени медии, а не до всички. Но там един журналист награби микрофона за въпроси, още преди да е почнал да говори министърът, и му каза пред всички, че е жалък, защото не всички медии са известени за брифинга. След това остави камерата си в краката му. Последваха още 4 камери. Други медии пък снимаха. Явно и там „правилните“. Къде е гилдията!? Къде е солидарността, къде е позицията.

За солидарност говорим само когато пребият някой журналист - колегата от “24 часа“ Слави Ангелов, или взривят входната врата на разследващия журналист Васил Иванов, или убият в Русе заради едното бутане Виктория Маринова. И какво следва. От Съюза на българските журналисти излизат с писмо, в което изразяват възмущението си. Това правят и още няколко организации от кумова срама, както се казва. И какво от това? Къде е защитата, къде е помощта…

Животът си продължава, непривично, нетрадиционно, но скоропостижно наведен. И точно това е причината политиците вече да не „хранят“ журналистите, а да ги карат да са им благодарни. След като го докарахме до това положение, нека поне тогава партиите да си спуснат списъците с удобните им медии, за да се знае кой на коя пресконференция да ходи. Така поне и няма да се дразним взаимно, май.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анелия Дулева

    48 60 Отговор
    Само вижте главните лица на путинофилията в България костя копейкин и сидероглу бялата златка и двамата с психични отклонения и от там идват и 4% кукумицини диктатурофили хахахахахахаха
  • 2 В колонията журналистика НЯМА!

    70 11 Отговор
    Хвърлете трохи на мисирките... Не, опечете ги с ориз!
  • 3 Спимо. пари има

    27 9 Отговор
    сорос съм
  • 4 Точен

    57 5 Отговор
    Е, гладните мисирки понякога се хранят, понякога се гонят. Сами са си избрал да бъдат МИСИРКИ.
  • 5 гост

    22 42 Отговор
    Костадинов дава интервю само в Ю туб. Там сам си задава въпросите и сам си отговаря 😂🤣😆. И такъв с претенции да управлява България. ...Той бяга от журналистически въпроси,обвинява, че са американски,нали утре ще избяга и от въпроси зададени от народа,ще ги обвинява, че са американски агенти.... Скоро да очакваме лагерите на смъртта пак да бъдат открити

    Коментиран от #11

  • 6 Вулварийн

    53 6 Отговор
    в случая "журналистиката" не хапе, а ближе ръката на чуждите НПО-та, които я стопанисват. Даже не заслужава да се нарича журналистика, а може би журналистуция
  • 7 !!!?

    19 16 Отговор
    "Копейкин" - запазена марка !!!?

  • 8 Те пък едни журналисти

    45 5 Отговор
    Ще си строшат ребрата да се доредят за някой грант от Амбасадата
  • 9 Бай Благой

    46 19 Отговор
    Прав беше Костадинов, че ги изгони...
  • 10 Бай Танас

    17 27 Отговор
    Оставка на Путин и всички диктатори около него !!!
  • 11 Бай Благой

    50 9 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Пич, ти на коя планета живееш?
    Кога си виждал Костадинов да бяга от въпроси?
    Не че съм му фен...дори напротив...но когато е прав.. прав е...да му се не види..

    Коментиран от #19, #36

  • 12 Много надъхани да бранят САЩ

    39 8 Отговор
    А иначе са слепи и глухи за американските престъпления. Никой не задава въпроса ЗАЩО Дънди ни краде златото всяка година за 600 млн долара

    Коментиран от #15, #28

  • 13 Курадо Катани

    37 7 Отговор
    от тази журналистика не чухме един обиден епитет към очевидно неспособния да изпълнява задълженията си Байдън, но Путин ежедневно е заливан с профоназми. Нека наречем нещата с истинските им имена - българска колониална преституция
  • 14 Нахранихте ли журналистите

    26 3 Отговор
    Още от Надето Михайлова ги хранят, и от преди това. През гербаджийската корупция, колко журналисти се уредиха с евросредтва??? За тези от така наречените национални телевизии, както и от другите? И тези, които са на хранилката на Кремъл, и на всякаква друга хранилка държавна или външна?
  • 15 Любо

    7 24 Отговор

    До коментар #12 от "Много надъхани да бранят САЩ":

    Този от Възраждане какво работи в парламента? Зададе ли такъв въпрос?

    Коментиран от #21, #23

  • 16 Майкъл

    12 5 Отговор
    Пази боже сляпо да прогледа !!! Излезли въшки на чело !!! Властта води до самозабрава , лошото е за народа и надежда-никаква за по добър живот!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Всъщност

    17 2 Отговор
    Тоз Калинчо изобщо не е в час ! Репликата "Нахранете журналистите" бе за "маса и трапеза става дума" ! Тя беше казана от Надежда Н. в смисъл : "Напълнете гушите на журналистите , че да не приказват срещу нас" . ❗ И за каква журналистическа солидарност говори автора , като в България се забраняват медии (руските) ❓ Изобщо -не статия , а соросоиден напън !
  • 19 гост

    8 19 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Благой":

    Как ще разтуриш пресконференция заради двама журналисти? И ще молиш служителите на БТА да ги изгонят, понеже Възраждане са платили за залата. Какво е това? Каквито и да са журналистите, професията му е да задава въпроси,а ти да отговаряш. Това са въпроси, защо го е страх от въпроси господина Костадинов,след като бяга значи има защо
  • 20 Реалност

    25 5 Отговор
    Ако не са хонорарите от Козяк тоя мисир гладен ще умре! България е една от малкото страни в света, в която "журналисти" се спонсорират и то официално от чужди правителства, в случая Америка за България и Американското посолство.

    Коментиран от #29

  • 21 Българин

    23 4 Отговор

    До коментар #15 от "Любо":

    Всеки случай повече работи от твоя идол Кирчо, който само подпира парапети.

    Коментиран от #34

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мнение

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Любо":

    Със сигурност работи повече от теб!

    Ти да не си оня Любо Жечев, дето изведнъж стана голееем евроатлантик?!
    Тръгна да разследва Цанов, а оня го пита, добре бе що точно сега, толкова време се знаем и сме бачкали заедно, та на тоя въпрос Жечев не даде смислен отговор?!
    Вероятно и той е минал към тъмната страна (америка за България)?!
  • 24 Помнещ

    22 0 Отговор
    Журналистите в България чуват, пишат и четат за това което им е изгодно на техните шефове. Пускат такава информация която засяга разни корпоративни интереси и не дават гласност на хората. В последно време масово се трият коментари на хора, които виждат каква е действителността и искат да споделят с хората. БНР от години четка само тези които или им плащат или имат някаква бартерна изгода. Коментарите които не им изнасят се претупват на бързо или се заглушават.
    Както се казва някои неща се предават по наследство нищо че минаха толкова много години от прехода.
  • 25 А бе мисирки

    26 0 Отговор
    Вие сте от най долното съсловие.Платени измекяри!Въртите опашка на всеки ,който ви храни!Жалки сте!
  • 26 Абсурдистан

    19 0 Отговор
    За съжаление такава е горчивата истина - една много голяма част от журналистическата гилдия се самоприравни на магистрални труженички. От някъде трябва да се почне и според мен от организацията. С други думи - почистете си къщичката, покажете че не сте магистралки!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 То аз

    7 12 Отговор

    До коментар #12 от "Много надъхани да бранят САЩ":

    Не знам, кой брани САЩ, но виждам, кой вдига руски знамена срещу държавата и българските политици на българска земя. Голямо харакири си направихте с тези сценки. Вдигането на, каквото и да е знаме различно от държавното в съответната държава е знак за дълбоко робопоклонничество, дори и европейско.

    Коментиран от #31

  • 29 ТИР

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Реалност":

    Днес в ефир Викторчо по Нова нарече някой чебурашка,,,,Ама то да си платен Мисир не е за Всеки,,,
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коментар

    15 3 Отговор

    До коментар #28 от "То аз":

    А кой изтипоса украинското знаме на сградата на столична община, а експерте?!

    Евроатлантическите ви опорки издишат повече и от на боко и киро обещанията за просперитет!!!
  • 32 ТИР

    3 0 Отговор
    И защо изтрихте 30 като е факт,,?
  • 33 Журналистиката в България е отдавна

    17 0 Отговор
    Приватизирана! Пишат само това което им нарежда Работодателя!! Истина, Правда, Справедливост, всичко това е ввтър!? Слугинаж!?
  • 34 Любо

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Гледам пак си отворил десет профила..... такива сте вие. Пет души на кръст с по 20 профила за коментари
  • 35 Трагично

    8 0 Отговор
    Трагично вярно.Изцяло липса на журналистическа гилдия.Няма етика и морал. Спомням си преди години в Англия един журналист от ВВС беше изгонен от пресконференция за неудобен въпрос и всички журналисти напуснаха.Никога след това не се повтори.Тръмп като президент отне акредитация на журналист от CNN в Белия дом, защото беше направил верен,но не харесан от Тръмп репортаж за Белия дом.На следващия брифинг за журналисти в Белия дом не отиде никой и Тръмп върна акредитацията на този журналист.,Така се прави в света,който толкова хора мразят и затова там журналистиката се нарича ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ. Тук са уплашени мисирки и други такива.
  • 36 ТИР

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Благой":

    Най интересно е когато Костадинов зададе въпрос на журналист за събития а Те горките ,,,,,Мъка,,
  • 37 SDEЧЕВ

    9 0 Отговор
    ВИЕ ОТ ФАКТИ ЖУРНАЛИСТИ ЛИ СТЕ ИЛИ ПРЕПИСВАЧИ ОТ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИЯ САЙТ БЕСАРАБСКИ ФРОНТ ? А КАМЕНОВ?
  • 38 нннн

    13 1 Отговор
    Костадинов не изгони всички медии, а само няколко , финансирани отвън. Защото знайно е: Който плаща, той поръчва музиката.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пере го съчмата

    11 2 Отговор
    Нищо не разбрах - как така гони журналисти, па журналистите не са изгонени, а гонещият изгонен.
    Реално, не са ли журналистите изгонили политика?!
  • 41 Рошко

    1 0 Отговор
    И как тъй тука нито аедин коментар не е изтрит, сигурно щото мисирките пишат адекватно за някои се чудя как и кой им е дал право изо що да пишат, за дз изо щп не се чудя не случайно им викат третата власт
  • 42 епъ

    1 0 Отговор
    Вън! Пратньорите на дойвеле ги има на сайта им-тези са купени...
  • 43 Бесен - _Язовец

    3 0 Отговор
    Кви журналисти да прокопиевите клеветници и интриганти? Закони като в Израел за медиите и
    журналистите, а го хванат, че е публикувал лъжа в панделата.