24 Октомври, 2022 16:00 2 826 82

Евгений Кънев: Путин гледа на България като руска губерния

  • путин-
  • русия-
  • украйна-
  • руска агресия

В България политиците постоянно говорят за национален интерес, но никой за национални ценности

Евгений Кънев: Путин гледа на България като руска губерния - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не само Германия със Северния и България с Турския поток помогнаха на Путин да почне войната. Оказва се, че цял куп нидерландски фирми са помогнали на Русия да построи Кримския мост, без чиято експертиза мостът щеше да е невъзможен. Вероятно тепърва ще изникват още фрапиращи нарушения на санкциите във вреда на Украйна.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Тук пак проличава разликата между ЕС и САЩ - вероятно тези фирми, ако бяха американски щеше да фалират след съответната санкция, а засега срещу нидерландските само се води разследване, облекчени от липсата на федерална държава. Както впрочем и корупцията се чувства доста по-комфортно в ЕС за разлика от САЩ. И е основно геополитическо оръжие на Русия и Китай в Европа.

Битката в съвременния свят има едно ключово измерение - дали интересите или ценностите да доминират световния ред. До световните войни винаги геополитическите интереси са определяли световния ред под формата на сфери на влияние на великите сили. След Първата световна война се създава Обществото на народите, което обаче се разпада поради невъзможността да наложи ефективни санкции върху агресора Италия след инвазията му в Етиопия. Това дава спокойствие на Хитлер да започне своята агресия и Втора Световна война.

След нея се създава ООН, която макар и проблематично успява да наложи световен ред базиран на ценности - правото на самоопределение, неприкосновеност на границите, правата на човека и др. Този ред като цяло гарантира световния мир вече близо 80 години. В повечето случаи при регионални конфликти сините каски на ООН са се намесвали сполучливо за поддържане на мира след помирение по дипломатичен път или след санкции са ограничавали агресора. Но този ред се пропуква, когато в конфликта участва велика сила (както и в Обществото на народите), която е в самия постоянен комитет на ключовите държави, гарантиращи световния мир.

Същата ситуация като с Италия имаме сега с агресията на Русия в Украйна. И в близкото минало велики сили - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - са се включвали във войни, но никога за присъединяване на територия към своята.

Стремежът на Русия е да върне геополитическия ред на сфери на влияние, защото тя губи от ред, базиран на ценности, които съхраняват мира. Същото иска и Китай - защото в сегашния ред няма как да присъедини Тайван отново като част от китайската държава. Но пипа много внимателно, защото за разлика от Русия, Китай стана велика сила благодарение на сегашния ред. Затова официално защитава териториалната цялост на страните - за да няма опция за независимост на окупирания от него Тибет. Но същевременно не осъжда Русия - защото подкрепя руския наратив за права върху територии, които някога са били част от държавата на база етническо, езиково и културно единство с народа на другата държава.

В ЕС този проблем не стои, но остава конфликтът между ценности и икономически интереси, видно от горните примери. Които сочат как краткосрочният икономически интерес на едни нации, загърбили общностните ценности, води до дългосрочни тежки загуби, включително икономически загуби, за всички други нации. Защото са надделели интересите за печалби от държави, които се борят срещу нашите ценности.

В България политиците постоянно говорят за национален интерес, но никой за национални ценности. И че не можем да имаме интереси в конфликт с ценностите на съюзите, от които очакваме подкрепа за нашето развитие и сигурност. Това масово не се разбира и ни държи на дъното на всички европейски класации.

Това е Гранд причината да не сме в Шенген - показваме огради, а крием ситуацията с Капитан Андреево, Росенец, пристанище Варна, дори КПП на аерогарата в София. Крупни нарко и крипто крале и кралици се чувстват тук у дома, а ако някой ги притеснява - надлежно ги предупреждават. Това ли иска Нидерландия за себе си?

Това е и причината да сме таргет на Путин - за него винаги сме били и продължаваме да бъдем руска губерния. Където “националният интерес” винаги се припокрива с неговия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    49 31 Отговор
    Евгений Кънев гледа като крава на ясла

    Коментиран от #23

  • 2 Владимир Путин

    37 42 Отговор
    Не ме е яд толкова , че изгубих войната и унищожих Русия , ами че ще вляза в историята като балък !

    Коментиран от #27

  • 3 честен ционист

    15 44 Отговор
    Стряскащото е, че и 80% от българите са на същото мнение.

    Коментиран от #8

  • 4 Пацо

    32 41 Отговор
    Ние самите сме се поставили в положението на руски роби
  • 5 Нико не ни бръсне

    37 6 Отговор
    За слива
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Теле

    18 14 Отговор
    Ти па откога имаш вземане даване с императора сървул
  • 8 Ама не като вардарците

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    По цял ден въртят руски сериали! Но е нормално, Русия създаде Смъкедония 2000 години след нейното изчезване!
  • 9 70 000 орки 💤⚰

    19 17 Отговор

    До коментар #6 от "Все Путин":

    Πyтин винoвaт 🤣
  • 10 Смех !

    25 15 Отговор
    Поредния тъпанар.
  • 11 Бамбука

    23 15 Отговор
    Ами прав е руския президент. Газпром построи СП 1 и 2 с фирмени пари плюс на други участници, два потока през Черно море пак със собствени пари, а у нас му подариха цял един паток, построен с парите на българския народ. Само не знам, кога ще поканят бившия ни премиер за да му връчат орден Герой ...., който те си изберат.
  • 12 спиро

    30 16 Отговор
    Къде ги намирате такива примитиви?
  • 13 Подложко

    31 17 Отговор
    На Путин му дреме на пуловера за БГ толко сме дребни и невзрачни че никой вече не ни брой само послушковци като теб си мислят че са фактор все още Превърнали сме се във втопа Албания измекяри с който нищой не иска да се занимава

    Коментиран от #64

  • 14 Случайно преминаващ

    20 14 Отговор
    Глупости на търкалета!
  • 15 Сатана Z

    21 15 Отговор
    Жега на Източния фронт

    Гибелта на специални части на въоръжените сили на Украйна близо до Херсон: подробности

    Сутринта на 24 октомври две роти от 3-ти и 8-ми отделни полкове от Силите за специални операции (ССО) на Украйна се опитаха да проведат разузнаване в бойни действия в близост до позициите на руските въоръжени сили в Борозенски и Пятихатки (150 км североизточно от Херсон ).

    Украинските специални сили използваха три леки бронирани машини Husky TSV, преустроени за използване на съветската ПТРК Fagot.

    Допълнителни подкрепления бяха докарани в специалните сили с конвенционални превозни средства: войници от 17-и батальон за териториална отбрана на въоръжените сили на Украйна пристигнаха на позициите си с автобус, самосвали КамАЗ и пикапи с тежки картечници.

    В 05:00 този конвой е открит от безпилотния самолет „Орлан-30“. Щурмови самолети Су-25 на руските въздушно-космически сили нанесоха удар по струпването на техника на въоръжените сили на Украйна.

    След въздушен удар от първата линия на отбраната на тактическата дъга на Кривой Рог (Миловое - Суханово - Борозенское), позициите на въоръжените сили на Украйна допълнително отработиха 152-mm оръдия Giacint-B, както и 300-mm Smerch ракетни установки.

    Общият брой на загиналите от украинска страна по време на нахлуване в укрепения район на Въоръжените сили на РФ надхвърля 80 души. Най-малко десет единици оборудване също бяха загубени, включително всички бронирани машини Husky TSV и

    Коментиран от #21, #48, #58

  • 16 Чичо Дончо

    22 12 Отговор
    Страшни ценности ,страшна работа кучетата по-ценни от хората.Този автор е от дружинката "млад пропагандист
  • 17 Хъги Уъги

    10 13 Отговор
    И тъз добра , тя русия освен чипове и мостове не можела да прави eгати и смотаняшката държава

    Коментиран от #25

  • 18 Хаха

    18 10 Отговор
    Бля бля бля и нищо съществено тези опорки ги слушаме от много години, а когато царицата майка фащ погазваше на много места по света реда там можеше. А колкото до нас никой не ни долюбва особедно Русия за която не благодарна държава няма какво да прави в нейната орбита, та дори САЩ ни имат като обикновена територия и нищо друго ако бяхме колония даже щяхме да сме едни гърди напред. Държава която е принизила съществуването на икономиката си до европейско финансиране на никой не трябва това трябва да си го на бием в главите ние и политиците ни и ако някаква крачка в момента трябва да правим то това е към старите европейски демокрации като Германия и Франция понеже дастатачно ни финансират и рано или късно ако се обърнем от тях ще трябва да плащаме масрафа. Нито САЩ, нито влиянието на Русия може да ни оправи пък и втората не се натиска за това, а първата ни използва за троянски кон който да съсипе ес.
  • 19 Русия

    26 11 Отговор
    Те не бяха от Брюксел, Ню Йорк и Маями. Те дойдоха по краткия – братския път. Те говореха руски и бяха славяни. Тук намериха българска обич и смърт… Те не знаеха даже дали благодарни ще им бъдем след време – бащи и деца. Те избраха войната, а тя е коварна, тя безумно убива съдби и сърца… Бяха братя по кръв. Просто бяха славяни. И под Шипка намериха своята смърт. Не дойдоха от Брюксел, Ню Йорк и Маями, от Русия дойдоха – за нас да умрат… Без да имат дори и имперска идея, те се биха до смърт за славянската чест. И сега ако ти си докрай европеец, ще ги помниш достойно и утре, и днес...

    Коментиран от #22, #30, #61

  • 20 Боклук

    20 10 Отговор
    Евгени Кънев е поредната подлога вързана на къс синджир за оградата на Козяк. Безродник и маце продажник.Срамът е за нас,че сме позволили на тази фашизоид да ползва името Българин
  • 21 Глупако...

    7 13 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана Z":

    Това го писа и вчера.

    Коментиран от #54

  • 22 ??????????....

    6 19 Отговор

    До коментар #19 от "Русия":

    Що не вземеш да се гръмнеш?????

    Коментиран от #26

  • 23 Христо Христов

    8 18 Отговор

    До коментар #1 от "Уууууууууу":

    Така гледа Костя Рубльов след като получи денгите от Пасьолството и вкара две магистрали!!!
  • 24 Руският император

    19 6 Отговор
    Постъпи коварно като успя да изпревари шести американски флот който беше тръгнал да освобождава България от турско робство

    Коментиран от #62

  • 25 Сатана Z

    20 7 Отговор

    До коментар #17 от "Хъги Уъги":

    Русия вчера изстреля 4 военни сателита на висока Земна орбита.3 за направление на стратегическите ракети и един комуникационен.

    Според последните разузнавателни сведения се чаква се Украина да взриви мръсна бомба .
    Дано да са слухове .
    Z

    Коментиран от #63

  • 26 Русия

    10 4 Отговор

    До коментар #22 от "??????????....":

    Възможно е да го направя но засега няма никаква причина
    И те моля посочи защо като нямаш аргументи търсиш обиди
  • 27 Михаил Горбачов

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Владимир Путин":

    Я не си приписвай чужди заслуги! Аааааа, с чужда пита помен ще ми правиш и то с моята лична заслуга!
  • 28 Урюрвкос

    10 7 Отговор
    не им давайте на варварите-орки западни демократични ценности. Оставете ги да си четат Пушкин и Тютчев да гледат Айвазовски и Куинджи.
  • 29 ами

    12 7 Отговор
    и откъде кънев знае за нидерландските фирми, без чиято експертиза мостът би бил невъзможен? Аз си направих труда да поровя в нета и никъде не открих подобна информация...
  • 30 Румен Решетников

    11 15 Отговор

    До коментар #19 от "Русия":

    Я другарю ми обясни, защо Матушката ти не ни освободи в някоя от предишните войни, които е водела с Отоманската империя? М? Да не говорим, че Брянския и Орловски полкове, които се сражават на Шипка, са рекрутирани в Украйна! Войниците от тези полкове са украинци!

    Коментиран от #36, #38, #74

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 1111

    13 4 Отговор
    Веднага да им обявим война и кънев на фронта!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Матушката им

    10 2 Отговор
    Нидерландцидолни, точно те ни спират за Шенген !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ами

    16 9 Отговор

    До коментар #30 от "Румен Решетников":

    колко пъти трябва да ти се каже, че няма украинци? През 1877 г. тия земи са се наричали Малоросия и Новоросия...украинците като отделна нация се появяват в края на 19-ти век като проект на Австро-Унгария, която по това време владее част от Западна Украйна...между другото, понятието Украина е ПОЛСКО...руската дума е Окраина...ама то на хора с промити мозъци нищо не може да им влезе...

    Коментиран от #39, #46, #71

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Урюрвкос

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "Румен Решетников":

    в църквата Рождество Христово в с. Шипка има костница с останки на защитниците. Направете ДНК анализ и сложете точка по въпроса кой е освобождавал България.
  • 39 Свобода за Украйна

    14 10 Отговор

    До коментар #36 от "ами":

    Това няма никакво значение Има държава Украйна с международно признати граници включително и от Окупаторите върху която те извършват Геноцид

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ами

    4 4 Отговор
    много ми е интересно като сложи някой минус на ДОСТОВЕРНА информация, какво иска да каже с това?
  • 42 Макс

    13 0 Отговор
    Не е важно как гледа Путин или някой друг на нас . Важно как ние гледаме на себе си .
  • 43 ами

    14 4 Отговор

    До коментар #39 от "Свобода за Украйна":

    ще бъдеш много изненадан като разбереш, че украина НЯМА регистрирани държавни граници в ООН...можеш да провериш...:)))

    Коментиран от #66

  • 44 За благодарност

    10 7 Отговор
    Единствената държава в света която робите убиват царя който ги е освободил от робството и ги е направил свободни хора е Русия

    Коментиран от #81

  • 45 !!!?

    9 7 Отговор
    България като руска губерния !!!?

  • 46 Ами колкото

    3 11 Отговор

    До коментар #36 от "ами":

    И да го кажеш, на кого му пука ,че някакъв заблуден Русофляк твърди ,че нямало украинци хахага .

    Коментиран от #65, #68

  • 47 Путинофил

    1 7 Отговор
    Кънев, това което си написал тука, аз го пиша тук отдавна!
    Плагиатстваш от мене!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 тарас

    14 3 Отговор
    Аз не искам да плащам за укрите
  • 50 росс

    7 2 Отговор
    Женя, ти со просто един счетоводител.
    Какво ти разбира на тебе книжната глава от политика?
  • 51 Смешници

    8 6 Отговор
    Краля на хаоса-бидон,краля на дрогата-зеления клоун скоро ще подпалят света .Да живее Русия .
  • 52 ТАКА ДЕ

    5 2 Отговор
    Руска губерния с натовски войски.....
  • 53 НОВО ПЕТ

    8 10 Отговор
    Ние гледаме на Путин като руски сатрап.....
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    4 10 Отговор
    Чакаме Путин да нападне БГ...ако му стиска де...

    Коментиран от #75

  • 56 !!!?

    12 3 Отговор
    А ивгени кънев гледа на България като колония на фащ.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Жега от Южния фронт

    7 10 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана Z":

    70 хиляди орка са при Кабзон,поне 140 хил сабез крака и ръце ранени,контузени и какви ли не!самолети падат без да стрелят по тях тичат през полета носейки награбеното оцелелите орки децата на Кадиров плениха трима пияндури ,дойдоха с ML и GLS да воюват заедно с 20 човека лична охрана на война с охрана,Изкопаха една дупка ,стреляха малко,снимаха Тик Ток и се прибраха,през това време някой друг руzки фашист сече с бралва мина да може да се затоплят щото от втората армия в света са ги изпратили с камуфлажни екипи от рибацкия магазин!Ядът бой навсякъде,градове които оккупираха за 40 дни сега ги оставят за 2 дни взимайки паметници от площадите и пералните на хората!Еми за днес толкова

    Коментиран от #79

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Миии

    9 5 Отговор
    Естествено е Путин да ни гледа като руска губерния, след като сме колониалните пудели на сащ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Руският император":

    Дайте нещо по оригинално
  • 63 Интересно

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Сатана Z":

    И един мармот увиваше шоколада в станиол!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ами нещо не си разбрал

    4 5 Отговор

    До коментар #43 от "ами":

    Като бивша съставна част от СССР и в рамките на който е със фиксирани граници. На практика нито една съветска република няма регистрирани граници, защото не е нужно. Не забравяй че като част от същия този СССР Украйна е държава учредител на ООН. Панимайш? Опорката не върви. Стига я въртяхте.

    Коментиран от #70

  • 67 Дай Боже !

    0 0 Отговор
    И , а ДАНО !
  • 68 Дааааааам

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ами колкото":

    Неграмотникът е неразбиваем в простотата си.
  • 69 Амдертлиев

    6 1 Отговор
    Трябва ли да се чувствам неудобно или виновен,че не ми пука за Украйна?Ами не съм интернационалист,мислех,че той си отиде,заедно с комунизма.Може и да е егоистично,но на кой му пука.Истински ме интересува единствено България.
  • 70 ами

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Ами нещо не си разбрал":

    не те знам ТИ какво си разбрал...само че когато е учредена ООН Украйна не е самостоятелна държава...между другото, Беларус също е сред учредителите на ООН...но ти не знаеш защо освен СССР и две от републиките са сред учредителите...аман от "начетени"....

    Коментиран от #72

  • 71 Ами в грешка си.

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "ами":

    На глупостите че няма украински народ отговарям с това да обърнете внимание на емският едикт на Александър втори от 1876. Там изрично е записано, че украинският (подчертавам украински) език трябва да се ограничава в ежедневното използване, включително и областта на културата. С това се цели именно обезличаването на един народ. С макетата не се ли действаше по този начин? . Та питам ако няма такъв народ украйнски, защо издават указ за забрана на този език. Преди да бързате да ми давате за пример македонският не забравяйте че съществува сериооооозна разлика. Иначе малорусия е идея на Екатерина (Катето) велика дето се събудила една вечер и решила да създаде нова губерния и да заселва руснаци. Учете я тази история! Не цитирайте избрани и изопъчени факти за да скривате нечии нечисти цели.

    Коментиран от #76

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 случаен

    3 1 Отговор
    що не,след кат партнерите ни имат за колония
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ами

    2 2 Отговор

    До коментар #71 от "Ами в грешка си.":

    не съм съвсем в грешка...Малорусия не е измислена от Екатерина, защото понятието Малая Русь се е появило в 14-век...това, че Екатерина създава Малоруска губерния е просто утвърждаване на историческата реалност..в едикта става дума за "малоруско наречие", а не за украински език..това, че някакви надъхани хорица са решили да направят от наречието си език, не значи нищо...съвременният "украински" език и същото изкуствено творение, каквото е и "македонският"... със същия успех утре някакви възпалени мозъци могат да решат, че има "шопски" език...
  • 77 дядото

    1 5 Отговор
    а може би генчо,за разлика от теб,путин гледа на българия като на славянска и православна държава и народ,който не заслужава да бъде американска колония.
  • 78 Путин е тиранин и диктатор

    3 2 Отговор
    Русия няма вече да поробва България !
  • 79 ТИЯ ПЕРАЛНИ ПО ДЖОБОВЕТЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Жега от Южния фронт":

    ЛИ СИ ГИ НОСЯТ НА 5000 КМ РАЗСТОЯНИЕ ДО ТЯХ........ ТО БИВА ЕЛЕМЕНТАРИЗЬМ ТО БИВА....
  • 80 Истината

    2 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО ВЯРНО! ТАКА СЕ ДЪРЖИМ, ВСЕ ЕДНО НИ Е ГОСПОДАР! ЗАТОВА РУШНЯЦИТЕ СИ ПРАВЯТ ТУКА КАКВОТО ИСКАТ!

    Коментиран от #82

  • 81 Позапазнай се с историята

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "За благодарност":

    малко по обстойно. Имаш липси.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.