Тема: Украйна

26 Октомври, 2022 10:00 3 974 39

Иван Кръстев: Германия губи своята мощ. Войната в Украйна ще промени европейския ред.

  • украйна-
  • иван кръстев-
  • европа-
  • германия-
  • русия-
  • война-
  • сигурност-
  • ес-
  • кризи

Германия губи от своята мощ, а Полша придобива все по-голямо значение

Иван Кръстев: Германия губи своята мощ. Войната в Украйна ще промени европейския ред. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Все още не знаем кога и как ще приключи тази война", казва в обширно интервю за неделното издание на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" световноизвестният анализатор Иван Кръстев. ​​​​​​Според него обаче кризата в Украйна изправя Европа отново пред трите големи кризи от последните 15 години. "Виждаме как издръжката на живота и най-вече държавните дългове нарастват - както по време на финансовата криза; виждаме как към Европа отново идва миграционна вълна - както през 2015 и 2016 година; и с оглед на заплахата на Путин да използва ядрено оръжие сега отново се страхуваме от голяма катастрофа - както и при Ковид пандемията", обяснява Кръстев. На въпроса дали това ще отслаби Европа той отговаря така: "Жан Моне беше казал, че Европа се калява в кризи. Аз също смятам, че кризите заздравяват Европа, но не всяка криза я прави по-силна. Така например бежанската криза отслаби Европа - и до днес нямаме консенсус по тази тема."

Как войната в Украйна променя Европа

Още новини от Украйна

По-нататък в интервюто Иван Кръстев посочва, че се налага най-напред да си отговорим на въпроса дали войната в Украйна е война, водена в Европа, или война, водена за Европа. "Досега Европа си мислеше, че вече не са възможни войни на Стария континент. А Балканските войни бяха разглеждани като нещо периферно. Там ставаше въпрос за исторически обременености и за етнически причини. Украйна за разлика от тях е твърде голяма, а агресорът в случая - Русия - е европейска държава и членка на Съвета за сигурност на ООН. Дори и войната да приключи утре, в Европа няма незабавно да настъпи мир. Енергийната криза ще продължи още две или три години", казва анализаторът и добавя, че Европа и Европейският съюз ще се променят вследствие на тази война.

Иван Кръстев подчертава, че сега най-застрашени се чувстват най-вече балтийските държави и Полша. Но според него европейската страна, която е подложена на най-силен натиск за промяна, е Германия. "Тя трябва да промени политическия и икономическия си модел", убеден е той. В интервюто Кръстев разяснява, че досега германците са разчитали изцяло на Америка и на НАТО за гарантиране на сигурността си, но войната в Украйна ги е принудила да разширят разходите си за отбрана със 100 милиарда евро. Що се отнася до икономическия успех на Германия, анализаторът припомня, че той е бил възможен благодарение на евтиния руски газ - именно тази суровина е позволявала на германската икономика да е много конкурентоспособна, а и тя трябваше да помогне на Германия в прехода към възобновяемите източници на енергия. "Това вече не е възможно", казва Кръстев и добавя: "Ясно е, че тази ситуация може да ускори въвеждането на възобновяеми мощности, но цената, която трябва да плати сега икономиката на Германия, е много висока."

А дали на този фон Германия губи своята мощ? "Да", казва Кръстев, но посочва, че за нея това може и да е от полза. "Досега всички смятаха, че германците трябва да решават кризите на другите. Това вече не е така. И динамиката вътре в ЕС ще се промени - Германия и Франция вече няма да са единствените говорители. Германия говореше от името на Севера, а Франция - на Юга. Сега виждаме разделение по оста Изток-Запад, а германско-полските отношения ще бъдат определящи за бъдещето на ЕС. Подобно на френско-германските отношения от 1950-те години." Анализаторът смята, че Европа трябва да укрепне геополитически, а Полша е изключително важна в това отношение. Той посочва, че страната се въоръжава интензивно и до няколко години може да изпревари Германия във военно отношение. Армията на Полша става все по-модерна и е в постоянна готовност, казва Кръстев.

А дали САЩ все пак си остават фактор в Европа? На този въпрос Иван Кръстев отговаря така: "Да. И около това съществува пълен консенсус: Европа се нуждае от Америка. Ако с нападението си срещу Украйна Путин е целял да отслаби ролята на САЩ в Европа, да намали американското присъствие, значи е бъркал. Путин не успя също така да разедини европейците. Дори един Виктор Орбан, който е в много близки отношения с Путин, смята, че Доналд Тръмп е единственият човек, който може да спре тази война, ако бъде избран за президент през 2024 година. И за Орбан американците са решаващ фактор."

"Това е зловещо"

Към края на интервюто Кръстев припомня, че навремето САЩ и СССР са съумели да направят така, че Студената война да не премине в гореща фаза. "Това стана възможно, защото двете страни вярваха, че бъдещето им принадлежи. Комунистите, например, бяха убедени, че имат по-добрата политическа система, което ще си проличи най-късно след 50 години. Американците пък вярваха, че комунизмът не е достатъчно ефективен икономически, както и че те са в по-добрата позиция със своя капитализъм. (…) Сега Путин не вярва, че бъдещето на Русия ще е по-розово, не вярва дори на собствената си система и се опитва да реши всички проблеми сега, докато е жив. Той гледа апокалиптично на света и ражда съждения като това: "Светът няма никакъв смисъл, ако в него няма място за Русия." Това е зловещо. Навремето руснаците никога не са стигали дотам, защото не са могли да си представят света без Съветския съюз. На запад настроенията не са чак толкова апокалиптични, но е вярно, че Западът изгуби част от мощта и влиянието си след промените през 1989 година. Апокалиптични страхове има у по-младите, които се опасяват от край на света заради климатичните промени. Но и пандемията ни показа, че голямата катастрофа може да ни връхлети изненадващо."

Според Иван Кръстев този песимизъм ни води към логика на ескалацията. "И това много ме тревожи. Помислете само: руската мека сила винаги се е базирала на твърда сила - смятахме, че Русия е бедна, но пък има силна армия. Сега обаче виждаме тоталното поражение на руската армия. В момента иранските дронове са тези, които удържат нещата на фронта. Кой ли след такова военно поражение ще иска да купува руско оръжие? Путин може да се види принуден да заложи на ескалация, макар и да няма суицидални нагласи. Същото важи и за Украйна, която е зависима от помощта от Запада. И ако тя се опасява, че тази подкрепа може да секне, страната може да се опита по-бързо да постигне целта си. А това също води до ескалация."

*интервюто на "Нойе Цюрхер Цайтунг" е представено с известни съкращения


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БОЗА

    49 5 Отговор
    Гинеколожката преди ЕС бра лайката първо на Бундесвера...а относно: "световноизвестният анализатор Иван Кръстев"...просто ще замълча... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 Мнение

    55 9 Отговор
    Укрите изцицаха Германия и я поставиха на колене.Сами са си виновни германците за сегашното си положение.Да гледаме да не стане същото и при нас.
  • 4 честен ционист

    46 5 Отговор
    Театърът на военни действия в Украйна е средството за ликвидация на цяла Европа. В Украйна ще ви заминат и пушкалата и парата и децата.

    Коментиран от #10, #22

  • 5 Кривонос

    15 4 Отговор
    дърдорещ пудел
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    38 7 Отговор
    Това е плана на англосаксите.Славяните да се избият един друг.
  • 9 Делю Хайдутин

    17 5 Отговор
    Какъв е този хитлеристки танк на снимката?
  • 10 .....

    8 31 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    "В Украйна ще ви заминат и пушкалата и парата и децата." За Русия говориш, нали?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кажи

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "Христо":

    обаче за какви "българи" става въпрос, от тях там има много и Германия е изпищяла от тях.
  • 13 ......

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Христо":

    Обаче ти се водиш от реалността, а има доста хора в България, които живеят в някаква мъгла, нещо средно между фантасмагории и "очаквания".

    Коментиран от #18

  • 14 Меркуцио

    26 1 Отговор
    Световноизвестен анализатор? Божкеее!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Kръстев, ти едно нещо не разбра

    35 1 Отговор
    че на американците не им пука за Европа ама никак, само и само да навредят на Русия. Със саботажа на тръбите те им се изплюха в лицето на ервопейците и практически доказаха че Нюланд е казала истината с оная фраза.
  • 17 Комунистическо отроче и

    2 11 Отговор
    путински храненик, "световно известен аналлизатор" - ръси промосковски дивотии от недрата на душевния си бункер !

    Коментиран от #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 4444

    6 1 Отговор
    Кои е тоя и защо наемния сайт публикува мнението му от което никой не се интересува.
  • 20 безпартиен

    9 0 Отговор
    Отрочето на АБПФК да се изказва за демокрация?Няма такава наглост!Дали ще се намери някой да провери какви привилегии е ползвал за образование,прием във ВУЗ,месторабота заради "героичното" минало на родителите си?
  • 21 Ти си

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    Колега , Германия е една окупирана васална държава , без право на собствена външна политика . Германия както и Япония все още мямат подписан мирен договор след края на ВСВ а само примирие - защо мислиш че и двете държави са бъкани с американски бази .....

    Коментиран от #29

  • 22 Ти си

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Войната срещу Европа и по-точно срещу ЕС стана явна през 2008 със спретнатата финансова криза после бежанци , брексит , ковид та до Украйна.
    Но както се казва " от толкова много дървета човек неможе да види гората " . .....
  • 23 Къде е 1,3млн руска армия,

    4 12 Отговор
    втора по сила в света "В момента иранските дронове са тези, които удържат нещата на фронта" - по-голяма глупост от световно известен анализатор не може да се измисли. Тия дронове са терористично оръжие и като пускат по 100 на ден и се свалят 85% от тях как ще удържиш настъплението на фронта с 15 дрончета с по 50кг взрив?

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Ти си

    26 0 Отговор

    До коментар #11 от "Христо":

    Корегирай се - български граждани не са автоматично българи !
    И Германия отдавна не е рая на Европа работиш и след като си платиш сметките и консумативите бе ти остава нищо .
    Единственото предимство е социалната им система която разни хитреци ловко я използват ..,.
  • 25 Ти си

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Къде е 1,3млн руска армия,":

    Колега , ти войник не си ходил , нали ! Неща като професионална армия , редовна армия , наборна армия и запасняци не са ти ясни.
    Иначе нямаше да задаваш въпроси от такъв вид .....

    Коментиран от #33, #34

  • 26 Памет

    4 0 Отговор
    Да припомним, това е един от стратезите довели на власт Б.Б.
  • 27 Ти си

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    Офффф , милия ми той евроатлантик защитник на западните ценности развяващ знамето с цветовете на дъгата тръгнал да дава класификации на пишещите във форума ...
  • 28 Телевизия Бобов дол

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Къде е 1,3млн руска армия,":

    Колега нямаш си и на представа какво може да направи 50 кг. взривен материал ! Или си мислиш че се използва барут с който се е пълнило черешовото топче ?

    Коментиран от #35

  • 29 И са кво?На "Кривия" да вярвам?

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ти си":

    Не прочете ли,че това,което "Кривия" казва го пичат всеки ден.Това е преразказ,че и в Нойе Цюрихер Цайтунг го проврал "Кривия".Не вярвам ги тия.А за Германия?Тя ще си остане такава,каквато е.Знаем си я.Пропадне ли малце,около нея другите,особено тия бившите комунистически стават тотално пропаднали.
  • 30 сим

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Комунистическо отроче и":

    Ако беше прочел целия "анализ", щеше да забележиш, че е по-скоро критичен към Путин и Москва. Ако от коментара ти премахнем въпросните думи-Путин и Москва, правиш точна характеристика на самия себе си. Дано не ти е прекалено сложно за разбиране.
  • 31 Ала-бала

    6 0 Отговор
    С полуистини истински анализи не стават. Има зрънце истина, но общата картинка е много повлияна от собствени фантазии. Оценка 3=
  • 32 Искаш да кажеш

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Христо":

    Български роми?!
  • 33 Остава да трърдиш,

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ти си":

    че Германия падна защото изсипаха 8 000 тона бомби само над Дрезден? Или, че бомбандировките над Ханой с Б-52 помогнаха на американците с нещо? Самолет, ракета не побеждава докато не стъпи кашишкия крак на територията - врагът се крие по време на бомбандировката и след това излизат и си я завземат отново. Масовите бомби са 250, 500 и повече кг. Това шахидче с 50кг взрив и точност няколко стотин метра става само за елсъоръжения и беля ако го свалят над някой град.
  • 34 Наясно съм

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Ти си":

    и още как. С 15 шахида, хайде 100 да са, с точност 100-200м. да спреш настъплението на ВСУ на 2000км. фронт? Коментирай думите на И.К., май ти не си бил в казарма. Запасняк съм от 1976г., командир на оръдие 75800 5ТБ.
  • 35 Какво

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Телевизия Бобов дол":

    може да се направи с 50кг взрив? Да се спре армия настъпваща на 2000км фронт?
  • 36 Култура миянко

    9 1 Отговор
    Поражение ,поражение колко да е поражение,на фона на това,че Оркрайна проси и непрекъснато презарежда последните 8 години за сметка на ОТАН.При положение ,че бюджета на ОТАН е минимум15 пъти по голям от този на Русия,руснаците се справят много добре засега Кой каквото иска да ви говори.Ако ставало само с приказки и пропаганда.........
  • 37 666

    5 0 Отговор
    Ти пък облиза демократичната дъга на един ж@ н д@р.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Точно казано

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Европеец":

    Не само за заплати бягат нашите на Запад. Виждаш че там отношението към работещите е друго. Има си принципи, които се спазват. Основният от които е РЕСПЕКТ от всеки и към всеки, без зчение дали е шеф или чистач.
    Това също не го разбират русофилските тролчета. Не е лесно да намериш работа в Германия, трябва да се напънеш да научиш немски. По лесно е да си стоиш в БГ и да чакаш руския воин.