Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 13:00 1 021 12

Евгений Кънев: Никой не знае точно как и колко ще ни засегне наближаващата рецесия в Европа

  • рецесия-
  • инфлация-
  • българия

Оставям настрана волното боравене с икономически термини

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рядко вземам тук отношение по стриктно икономически теми, защото смятам икономиката за много сложна материя, която позволява безкраен брой интерпретации под всякакъв ъгъл и затова - най-често е инструмент за манипулации. А и често пиша, че ако икономиката се анализира извън контекст на политика и геополитика, то този анализ - поне за мен - е лишен от особена полезност. Затова и пиша по-често за контекста, в който се развива икономиката, отколкото да спрягам няколко макроикономически параметри, за да отчитам някакво моментно състояние на икономиката, а всяка прогноза да е просто стрелба в мрака.

Ето сега с бюджета - вземам повод от едно ТВ студио. Монументалният спор е колко да е дефицитът под слогана “Не, няма как да е толкова голям”. А настъпващата световна рецесия? А войната в Украйна? А политическата криза у нас? Това са “ненужни” детайли.

Оставям настрана волното боравене с икономически термини (не се прави разлика между липса на ликвидност и неплатежоспособност); мантри (“държавата само разпределя”); алогизми (“няма как бюджетът” значи хората и икономиката да служат на бюджета, а не обратно) и т.н.

Няколко момента без претенции за изчерпателност:

1. Живеем в турбулентни времена с нарастваща роля на държавата в цял свят - в опит да се справи с външни и вътрешни предизвикателства. В този контекст, звучат нелепо постоянно налаганите репери на малката държава от учебниците на Милтън Фридман от преди 50 години. Т.е. максимален процент на разходите спрямо БВП; задължително винаги нулев или сега вече до 3% бюджетен дефицит; равнище на дълг далеч под нормата на Маастрихт (60% от БВП).

2. Това не значи липса на дисциплина и произволно харчене, а критично важни инвестиции за модернизация на държавата - но ако има правителство с такава философия. Ако няма - ще продължаваме служебната инерция на харчлък. Но рано или късно - няма как да същестуваме по свои правила в рамките на ЕС и да продължаваме с икономическа политика, която ни оставя на дъното на всички класации, включително по корупция, бедност и неравенство. И най-вече : с изтичащ и стопяващ се човешки капитал.

3. Единствената, наистина единствена причина да се стремим да сме под 3% дефицит е влизането в еврозоната - иначе няма друга причина да сме почти единствените лишаващи домакинствата и бизнеса от адекватна подкрепа в такива времена.

4. За целта - еврозоната - е важно да се разпредели справедливо тежестта за относително повече приходи и по-малко разходи - от нормата в ЕС в момента. Примерно - не е нормално:

- топ компаниите в БГ да плащат нищожна част от корпоративните печалби в икономиката.

- всички бизнеси да получават еднакви енергийни компенсации;

- държавата директно да интервенира на пазара;

- да се слагат тавани на цените, освен за много кратки периоди за овладяване на паника;

- вдигане на всички бюджетни заплати на калпак;

- МРЗ да бъде 50% от СРЗ;

- концентрация на поръчките в строителството в 5-6 фирми;

- Лукойл да (не) плаща тези данъци;

- да сме с най-ниските преки данъци, а бизнесът да се иска от държавата компенсации за всичко.

5. Всъщност диспутът се изражда, когато се стъпва на спорна макрорамка как ще се развива икономиката в комлект с подценяване на приходите и надуване на разходите с всякакви буфери. България отбелязва в момента забележителен икономически растеж, главно вследствие на факта, че е голям производител на трите най-дефицитни военновременни стоки - оръжие, електричество и зърно.

Никой не знае точно как и колко ще ни засегне наближаващата рецесия в Европа. Затова и тази неяснота се използва за пропаганда според интересите. Радев - чрез своите министри - не иска да поема отговорност и прехвърля всичко на Промяната, а неговите министри си сложиха експертизата в служебните си чекмеджета, наемайки политически вместо експертни аргументи. Министърът на финансите слага черна бюджетна прогноза, малки приходи и огромни разходни буфери и заселва публичното пространство с “милиарди дефицити и дългове”, които ГЕРБ и Сие с благодарност за чудесния пас подхващат в медиите.

6. Каква е философията на споделяне на тежестта - колко държавата (т.е нашите деца), бизнесът (т.е работещите) или домакинствата (т.е неработоспособни и пенсионери)?

Оттам и различни политики по политическата скала съобразно избраната философия. Така поднесено - поне на мен - би ми звучало експертно.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болшевик

    6 0 Отговор
    Знае,знае....я питайте властелините от Цион.

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    5 3 Отговор
    Ей, пак с пластелин трябва да ви се обяснява.

  • 3 Шалом

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Болшевик":

    Знаят и кога ще приключи войната в Украйна,а и за Ковид-19......Какво значи тук някаква си личност ?
  • 4 хикс

    12 0 Отговор
    Навремето парите са били обезпечени със злато , след 1971 година , са обезпечени с печатницата - от там идва всичко !
  • 5 Реалност

    8 1 Отговор
    И никой не знае защо си съчинил този писквил! Можеше просто да напишеш с три думи Слава на Байдън.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор
    Защо виждате Рецесия в европа?????В бг няма да има нито Студена зима,нито Рецесия!До като е войната в украйна ще я спонсорираме с ИНФЛация!Едните дават кръвен данък,а ние инфлация около 30%!това ,ако не сте знаели е можело да го прочетете от моите постове.Кратки и ясни са,а не написани неразбираемо.Знаете ли кои са Признаците за рецесия,че използвате такива Чуждици???Като не знаете ,защо ги използвате????тук в бг само простифесори по икономика ,комай имате....и те,като папиломения нищо не отбират от материята в ,която преподават!
  • 7 АУУУУУ

    3 0 Отговор
    Много зеха да та показват, ба Гена! Ти ли си новият любимец на генерал губернатора? Само не се увличай много, че не знам дали владееш летенето на колесника на самолет. Такъв е адета на евакуация на твоите господари - ментори.
  • 8 защо

    4 0 Отговор
    Скъпи Евгений, и аз Ви предлагам да погледнем нещата в контекста. Приемаме големината на икономиката като размер, а рецесията като движение и правим зъбчат механизъм. Най-мощната икономика /зъбчато колело/ - САЩ. Прикачаме по-малко колело - Германия, за нея Япония, Италия и т.н завършвайки с най-малкото - България. Сега завъртете леко САЩ и вижте какво става с България. Та те така.

    Коментиран от #9

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "защо":

    ако правиш такъв модел,Бг не го слагай НИКдЪЕ!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха-ха!

    5 0 Отговор
    Еврозоната е поредният капан за мишки и наивни българи.

    От Еврозоната България може да излезе само с краката напред.

    В Еврозоната България става солидарен длъжник с останалите държави заложили икономиките и народите си в полза на Златолуспестия гигант - мега хищническият лихварски капитал. А половината от тях вече са във фалит, който отлагат, с помощтта на нови балъци като нас, но могат само да го отлагат...
  • 12 Вирус

    1 0 Отговор
    Ейй кънев стига с тоя лукойл на ротшилдови е затова не плаща а ти плащаш ли