Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Октомври, 2022 23:00 5 185 28

Дяволът е в детайлите

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • ссср-
  • крим-
  • володимир зеленски

Още през 80-те години потенциалът за национални конфликти на територията на Съветския съюз беше сериозно подценен

Дяволът е в детайлите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виталий Портников: Кримският механизъм и руският инструмент

В речта си пред участниците в парламентарната среща на върха на Кримската платформа президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че механизмът на Кримската платформа може да служи като пример за други хуманитарни и дипломатически платформи, „които ще допринесат за деокупацията на други територии, които някога са били пленени – от Приднестровието и Абхазия до Северните територии.

Ще оставя настрана въпроса за Курилските острови - това е наследство от Втората световна война и в този случай Руската федерация трябва да реши проблема, който тя и Япония наследиха от Съветския съюз (и трябва да се признае, че съветското ръководство от времето на Никита Хрушчов беше много по-конструктивно в подходите си от руското ръководство при Владимир Путин).

Сигурен съм обаче, че проблемите на реално окупираните от Руската федерация територии в постсъветското пространство вече не са просто териториален спор от далечното минало. Всеки от тези проблеми превръща страната, която е загубила международно признатата си територия, в държава с увреждания. Всеки от тези проблеми позволява на Русия да използва самопровъзгласилите се републики като лост за натиск върху съседните държави, да блокира техния независим избор, да създава предлози за намеса във вътрешните им работи и в крайна сметка да започва войни. Трябва да се признае, че още през 80-те години потенциалът за национални конфликти на територията на Съветския съюз беше сериозно подценен както от западните наблюдатели, така и от обществото в самите бивши съветски републики.

Беше обичайно да се говори за „практически безкръвното“ разпадане на съветската империя, ако не броим няколко дребни етнически и регионални конфликта в няколко сравнително малки републики. С една дума, колко е добре, че Югославия не се повтори на такава обширна територия! Но, както знаете, дяволът е в детайлите. Именно в това "ако не броим". Да, Грузия или Република Молдова са малки държави. Но мисля, че именно реалният контрол на Русия върху част от техните територии стана едновременно механизъм и модел за последвалите действия на Кремъл.

В началото на 90-те години обсъждахме конфликта между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах, обявяването на „независимостта“ на Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието (докато Русия продължаваше да признава териториалната цялост на всички републики от бившия СССР - дори ако фактически насърчаваше отделянето им).
След 30 години, конфликтът около Карабах все още не е приключил, освен това на територията на самия регион се появиха руски военни, с което се съгласиха както арменското, така и азербайджанското ръководство.

„Независимостта“ на Абхазия и Южна Осетия е призната от Русия, а въоръжените им сили реално са обединени с руската армия. Приднестровието продължава да съществува като непризната "република" под руски протекторат. Нито един от проблемите отпреди тридесет години не е решен! Но в същото време още през 2014 г. Русия обяви „анексирането“ на украинския Крим, а през 2022 г. се опита да анексира още четири украински региона, включително т. нар. „народни републики“ на Донбас, чиято независимост призна няколко месеца преди „прикачването“. И това е съзнателна политика на агресия, изравняваща значимостта на държавните граници и суверенитета на независимите държави.

Какво ще стане, ако международната общност не успее да върне Русия към нейните международно признати граници и да я накара да спре да подкрепя и спонсорира конфликти в постсъветското пространство? Инструментите за дестабилизация ще продължат да се използват, сигурен съм, където Кремъл поиска. И няколко години по-късно Москва ще трябва да добави нови региони към списъка с конфликти и териториални „придобивки“ на Москва. А към списъка на "държавите с увреждания" - нови страни, чието развитие Русия иска да спре.

Източник: krymr com

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 6 Отговор
    Дяволът не се крие в детайлите, а във убеждението на Ганчо, че не съществува.
  • 2 Асен Ненчев експерт

    28 26 Отговор
    Само Руската армия може да спре Нато

    Коментиран от #5

  • 3 Верно ли

    25 12 Отговор
    Хахахаах, Бесарабски фронт - Портников .... пропускам. Ако ми се четат глупости, ще посетя страницата на ПиК!
  • 4 НИКО

    30 23 Отговор
    КОЛКОТО И ДА КЛЯВКАТЕ СВЪРШИ АМЕРИКАНСКОТО ГОСПОДСТВО КРАВАРИТЕ СА БИТА КАРТА

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Свети Химарс

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Асен Ненчев експерт":

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХА :)
  • 6 Сидеров ти ли си ?

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "НИКО":

    Веднъж те слушах по Алфата , говореше подобни глупости :)
  • 7 Майна

    24 12 Отговор
    Пак ще ви публикувам планът ,,Калерги,,
    Нашата раса е раса на майстори. Ние сме богове на тази планета. Ние сме толкова различни от по-низшите раси, колкото те се различават от насекомите. В действителност, в сравнение с нашата раса, другите раси са зверове и животни като цяло. Нашата желязна тояга е нашият водещ закон.»

    Колкото и странно да е, тези думи не принадлежат на Адолф Хитлер, а са казани от един евреин – Менахем Бегин, министър-председател на Израел от 1977г до 1983г. на едно заседание на Кнесета, парламента на Израел.

    Освен това, този “добър човек” спечели Нобеловата награда за мир през 1978 г. Ние трябва да помним, че също така беше присъдена същата награда на президента на единствената страна, която е в постоянна война някъде по света-САЩ, факт, който красноречиво говори за истинската същност на Нобеловата награда, а не онова, което се говори за нея.,,

    Унищожаване на бялата раса ...,която в момента е 8% от световното население
  • 8 Рашляка е световен

    17 19 Отговор
    Терорист!
    Скоро всички ще започнат да си взимат откраднатите територии. А започнат ли Япония и Китай да късат парчета от умиращия звяр, това ще е края на сибирските талибани!!!
  • 9 Глупаваушанка

    16 13 Отговор

    До коментар #4 от "НИКО":

    Бита карта е рашистан,умряла азиатска територия

    Коментиран от #16

  • 10 Мнение

    14 16 Отговор
    Дяволът се крие в наркотиците.От Бесарабския фронт да спират тревата!Личи им как привечер злоупотребяват и се чудят какво да напишат.
    Войната там е,защото са нарушавали целенасочено Минските споразумения,за да предизвикат Русия и да се пробват Крим да си върнат.Даже Мъск го каза.
    И всъщност самите укри са викали дявола...сатанински вуду ритуали са правили,а църквите са рушали.Сатаната води със себе си война,разрушения и смърт.
  • 11 Слава на Великият Путин

    16 15 Отговор
    Путин ще освободи целият свят от сатанистите, това е сигурно! Мнозинството американци искат да живеят в мир и благополучие и Владимир Владимирович ще им го даде, въпреки съпротивата на дяволските изчадия!
  • 12 Майна

    10 6 Отговор
    Калерги беше начело на заговор, който заплашваше поминъка на народите на Европа. Още през 1923 г. и преди своите братя, масоните, тази тъмна личност обяви, че Европа ще бъде доминирана от “аристократичната еврейска раса”. За тази цел, европейците трябва да се “кръстосат” с черните и азиатците така, сякаш става дума за животни. Чрез тази “кръстоска”, Coudenhove-Kalergi е очаквал да се постигне човешко същество от по-нисък клас, без характер и лесно за управление от страна на държавата. Сред най-ранните му последователи намираме чехословашките политици Tomáš Masaryk и Edvard Beneš, както и банкера Макс Варбург, който е станал спонсор с първите 60 000 марки.
  • 13 Ушанков

    11 13 Отговор
    Kalergi е очаквал да се постигне човешко същество от по-нисък клас, без характер и лесно за управление от страна на държавата

    А Путлер направо успя , създаде крепостни селяни през 21 век и затова без да му мигне окото ги прати на месомелачката .
    Лесни за управление ,лесни за заколение

    Коментиран от #15

  • 14 Майна

    13 5 Отговор
    А той /дяволът/ притежява множество слоеве и нива на власт, които се преплитат и сливат помежду си, – уж различни, но обединени в зловредните си дела и влияния.

    Слоевете обхващат финансите, политичката и информацията, която включва, преди всичко, медиите, пресата и образованието. И всеки от слевете се управлява от ЕВРЙСТВОТО.

    Финансовата област, а именно „Фед“ и „Голдман Сакс“, се доминира от евреите Стенли Фишер, Джанет Йеллън и Гари Кох.

    Майер Амшел Ротшилд веднъж казал: Дайте ми контрол над парите на държавата и не ми пука кой гласува законите. (И този контрол, евреите /начело с Ротшилд?/ отдавна го имат, – във всяка държава, независимо от политическите маски: – демокрация, капитализъм, монархия, фашизъм или комунизъм!)

    Коментиран от #23

  • 15 Началото

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ушанков":

    На края на глобалистите.......
  • 16 Чакай

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Глупаваушанка":

    Да се вдигне мъглата и тогава ще видим кой е бита карта
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 8 Отговор
    ПУТИН е АНТИ ХРИСТА
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    ИСТИНАТА е МЕЖДУ
    РЕДОВЕТЕ
  • 19 ПолуУкраинец

    9 5 Отговор
    Четем "Сигурен съм обаче, че ...", "Трябва да се признае, че ...", манипулативни журналистически техники/изрази.Споменаването на Югославия също. Просто се целят в политически неориентирани и емоционално нестабилни хора. Платените журналя прилагат стара тактика- приписват и вменяват на Русия и политиката и
    типично американско-окупаторски характеристики от типа " Крадецът вика -дръжте крадеца" .
  • 20 Вирус

    7 5 Отговор
    Хаха портников и бесарабски фронт що не каже нещо за окупираните от фащ страни
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай ганьо

    8 4 Отговор
    А аз мисля че дяволът не се крие а е в белия дом Ватикана тел авив медиите, при казва за демокрация печата долари назначава сваля правителства и слага нови вдига кви бяха там пролетти арабски балкански създава хаос и го управлява отнема на хората свободата чрез банките със лъскави дрънкулки и ги кара да си дават ресурсите на господарите, в замяна получават дрога лгбт свобода разврат затваряне с епидемии следене нон стоп поколение не знаещо що е то етика морал уважение срам достойнство не уважение към родителите и себеподобните ти с които си израснал и с които сте си помагали, усмихва ти се съблсзбително и ти говори за демокрация докато не му станеш роб
  • 23 Рошко

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    Който не ти вярва да се по интересува, защо всички външни министри са минали обучение през мосад
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българка

    6 5 Отговор
    Русия на Путин е държава терорист! От диктаторския му режим страдат обикновените ,нормалните руснаци, всички в Европа и целият свят. Нека българските путинисти благодарят на ибичния си вожд за високата инфлация и несигурност, а близкитте на загиналите в касапницата в Украйна подобаващо му"благодарят"
  • 27 Аха

    3 0 Отговор
    Значи на Путин дворецът му е пълен с детайли !
  • 28 защо

    0 0 Отговор
    прочетете източника под статията - постоянна пропаганда и лъжи