Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Ноември, 2022 21:00 10 611 57

Грешните изчисления на Путин

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • война-
  • виталий портников

Руският президент изглежда искрено уверен в своите исторически възгледи

Грешните изчисления на Путин - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо той не се отказва и иска да продължи да воюва с Украйна?
© Виталий Портников

Традиционната изява на руския президент Владимир Путин пред участниците в така наречения Валдайски клуб и казаното от него предизвика известно разочарование и учудване сред мнозина в Украйна. На фона на очевидните военни поражения на руската армия, неспособността на агресора да завземе нови територии и дори да остави под контрола на Кремъл завзетото след 24 февруари, на фона на икономическите санкции и международната изолация на Русия , може да се очаква по-умерена реторика от Путин.

Още новини от Украйна

Но ако Владимир Путин беше готов да се учи от грешките си, той нямаше да е Путин. В крайна сметка, ако изхождаме просто от логиката на здравия разум, тогава няма да има нужда да почва война с Украйна. И да превземете Крим. А Донбас да е тероризиран от осем години. И да се кара със Запада. И да бъдат поставени под въпрос енергийните интереси на Русия. Всичко това не трябваше да се прави. Но Путин го направи. Защото е политически авантюрист. И е догматик.

Руският президент изглежда искрено уверен във верността на своите исторически възгледи относно „изкуствеността“ на украинската държава и украинския народ. Искрено уверен в своята историческа мисия: да защитава „идентичността“ и суверенитета на Русия. Подобни възгледи за бъдещето на държавата бяха широко разпространени в партийните и чекистките среди още преди Путин.

Разпадането на Съветския съюз създаде у тези хора чувство за поражение и желание за отмъщение. Путин просто направи така, че такъв светоглед стана абсолютен за руската държава. Че Държавната дума на Руската федерация единодушно гласува за мракобесие, независимо за какво става въпрос. А тези, които не са съгласни с подобен мироглед, вече са обявени за врагове на народа и предатели. Путин просто не чува думи на възражение. Нещо повече, той със собствените си усилия си осигури такова единодушие.

Руските грешки и поражения

Просто няма платформа, на която Путин да промени възгледите си за бъдещето. Говорим за военни поражения, но за Путин това може да изглежда само временен проблем. Освен това в освобождаването от украинските войски на окупираните територии, които са обявени за част от Русия, той може да види допълнителни възможности за оказване на натиск върху Украйна и допълнителни възможности за дехуманизиране на собственото си общество - виждате ли, Русия е атакувана, нейните територии се окупират!

Икономиката? Путин никога не е бил голям експерт по икономика и почти не осъзнава последствията от действията си. Най-малкото той няма да разбере за тях до момента, в който енергийните приходи на Русия наистина попресъхнат. И освен това видяхме, че той продължава да се смята за лидер на света, който отхвърля „монополярността“ и се застъпва за „многополярността“. Това не е нова политическа идея, можеше да се чуе за нея от руски лидери още от времето на Борис Елцин. Путин обаче превърна тази идея в истински стратегически абсолют на руската политика. И в това той продължава да се надява на подкрепата на Китай. Избирането на Си Дзинпин за трети мандат като генерален секретар на ЦК на КПК очевидно създава нови надежди за руския лидер.

А преговорите? Защо тогава чуваме от Кремъл, че са отворени за преговори. Само Украйна не иска, защото е под "чуждо управление". Как може да се обясни подобна „конструктивност“ в същото време с уверения за „изкуствеността“ на Украйна?

Ами много е просто. За Путин преговори означава капитулация на Украйна. Тя е тази, за която той говори, когато споменава преговорите. И затова е логично той едновременно да говори за „отсъствието“ на суверенитет в Украйна и да говори за преговори.

Но нека помислим: толкова ли е важна за нас адекватността на руския президент? Именно неспособността на Путин да оцени реалистично ситуацията е причината за грешни изчисления и поражения на Русия. Нека така да бъде и занапред.

Източник: radiosvoboda org

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    27 24 Отговор
    Всичките хахахах гражданска война в русия
  • 2 Българин

    55 54 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #5, #37

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой

    45 37 Отговор
    Бесарабският парцал. Отврат! Ще ме погнусите, бе факти!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Путинофил

    53 19 Отговор
    Проблема не е Путин!
    Проблема е, че 140 милиона руснака мислят като него!

    Коментиран от #8, #30, #34

  • 7 Този коментар го трият!

    53 26 Отговор
    Странен народ са руснаците!
    Напъхали са си в ушите американски слушалки на айфон и бълват гущери, колко гадни били американците! Бълват гущери по американската платформа Ютюб!
    Пускат по Z каналите си в Ютюб искане за спонсорство чрез американската VIZA!
    Z “патриотите“ са най активни в американската Фейсбук !
    Някаква руска умствена перверзия!
  • 8 Последния Софиянец

    18 24 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    И 7 млн българи.

    Коментиран от #19, #36

  • 9 Давай Вова....

    44 24 Отговор
    Бутай кочината в пропаста, ти просто си супер, най-добрият гробокопач на русия, след време цивилизованият свят ще ти бъде благодарен.
  • 10 Руски комплекси!

    46 24 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги в историята е завършвала с мизерия!

    Коментиран от #13

  • 11 Много българи работеха в СССР!

    38 23 Отговор
    Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Хванаха си българи. Изпожениха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!

    Коментиран от #15

  • 12 Хихихи..

    33 30 Отговор
    Ако Путин мисли Погрешно,кой тогава мисли Правилно? Като ви гледам натрошения като щайга ЕС и май почвам да се досещам..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Маруся

    17 10 Отговор

    До коментар #11 от "Много българи работеха в СССР!":

    А сега рускините правят така!
    Хващат си някой германец-пенсионер и го карат да се заселват в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки и ресторанчики.
  • 16 Путинофил

    34 28 Отговор
    Путин ми е първи приятел. Той направи това за което даже не съм и сънувал - изпрати Русия в 3 -та глуха поне за 200 години напред!

    Коментиран от #20

  • 17 точен стрелец

    24 15 Отговор
    от времето на Петър 1 се опитват ръководителите на русия да цивилизоват мужиците,но октомврийската революция,платена от глобалистите евреи,ги върна заедно със сталин и путин в зората на желязната епоха!дали е за добро,само ако има бъдеще,ще покаже!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    16 16 Отговор
    Путя плати на Сащ Усраймъ!.300 млд.Сега ги превъзпитава ,бавно методично , безпогрешно..Не разбрахте ли ?.Бесарабия..Хехе..наивници
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Голем смех

    32 20 Отговор
    Голям късмет извади Запада. Че начело на Рашистан е такъв пройдоха, какъвто е путлер. Сам ще си затрие империята на злото...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Голем смях

    29 23 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Хахахах Путин не може да спаси Россия,ти искаш България да спасява.И от кого и от какво.Той вече ни спаси от хилядите нагли росияни по българското море.Блатодаря товарищ Путин.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вован Варварина

    21 10 Отговор
    Е грешка на природата...

    Коментиран от #40

  • 30 Котка ученият

    19 23 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    Нека учтиво да поправя грешката ви. Днес Путин е подкрепен от 151 милиона 800 хиляди руснаци. И всички мразят нацизма.
  • 31 Е чакаме, чакаме, чакаме...

    13 17 Отговор
    "неспособността на агресора да завземе нови територии и дори да остави под контрола на Кремъл завзетото след 24 февруари". Добре де, утрите как не ги изгониха тези руснаци до сега? Месеци наред вече четем за героични укро контраофанзиви, за великите Хименуси, за руската скраб наречена "техника", за страхливите и пияни руснаци дето все бягат от фронта, за свършилите ракети и всякакви други боеприпаси, за това как мислят преврат срещу Путин и било въпрос на дни, бил нелечимо болен и пак въпрос на дни... и нищо... а ние все тъй си четем бесарабския фронт и чакаме краха на Русия... Между другото почти съм сигурен, че тука четем много повече бесарабския фронт, отколкото самите укри, те надали и са го чували, а тези дето го знаят виждайки реалността съм сигурен, че се гнусят от него
  • 32 Бесарабски фейк

    18 14 Отговор
    От Бесарабски фронт Грешните изчисления на Путин винаги са верни..
  • 33 Ленин

    18 15 Отговор
    Путин не си е научил уроците по математика! И по история също!!! Хахахахааа.Гръмовен смях!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тошо

    7 10 Отговор
    И "ЕКСПЕРТИТЕ" И ПОЛИТИЦИТЕ СА ЗАВЪРШЕНИ ТОПИДИОТИ БЕЗ КАПКА ЛОГИЧЕСКА МИСЪЛ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българин

    13 13 Отговор
    Чета, чета и се смея. Стигнах края, видях че е от бесарабски ффаашшккии и се ннаасссррахх от смях.
  • 42 Абсурдистан

    27 8 Отговор
    Психопатът тотално се е откъснал от действителността подобно на Хитлер!
  • 43 Ленин

    18 9 Отговор

    До коментар #36 от "Ленин":

    Прашу пращения таваришчи, имах впредвид българските путинофили,които като се срине Путин,първи ще избягат в САЩ.Българският народ сади домати ,краставици,картофи и так далее!!!
  • 44 Ами да

    15 8 Отговор
    Путин е мъжкар, язди, има кафяв колан, лови риба и може да стреля! Би трябвало и да се увлича по водката, което също е уважително, но се пази в тайна. Е, и глупав е, но това не може да го засенчи! Важното е руснаците да му вярват!

    Коментиран от #46, #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Путинкая

    20 6 Отговор

    До коментар #44 от "Ами да":

    Че е глупав това го видяхме!!!
  • 47 Перо

    10 9 Отговор
    Отново измисления Бесарабски фронт,който е уж опорката на БГ джендъризма
  • 48 Медведев

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "Ами да":

    гламав е колкото тича бързият влак от София до Берковица юряяяяяяяя
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Джордже Балашевич

    6 7 Отговор
    Предатели, предателство и продажничество! Това са новите европейски ценности, налагани от англосаксонските "миролюбци"! И в цяла Европа те се приеха от новите "демократи"!
  • 54 кюмюря от Драгалевци

    6 9 Отговор
    Естествено че Украйна не е суверенна държава - на кого се отчита Залужни , авторе ?Сега остана да кажеш че и ние сме суверенна държава и да разсмееш аудиторията . "И освен това видяхме, че той продължава да се смята за лидер на света " Путин никога не се е смятал за лидер на света а за лидер на голяма държава , виж за сметка на това американците дори си го казват в прав текст - Блинкин преди около седмица го каза (има Гугл може да се намери ) и звучеше долу горе така " без нас светът не може да се справи , ние сме длъжни да управляваме света . Интересно преди 400 години как се справял без тях ? О боже а как е оцелял света без тях ?
  • 55 Сава

    2 1 Отговор
    ПСВ свърши когато немската армия сложи оръжие.Без да е победена.От добра воля.За да се избегнат ненужни жертви.Това не беше отчетено от победителите и Германия беше разкъсана на части.Това породи дух на реваншизъм и доведе на власт един популист.
    Когато СССР зададе багажа това не беше отчетено ката добра воля..С РФ се държаха като с победена и това доведе на власт друг популист.
    Четете я тази история бе хора...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Краси Марков

    0 0 Отговор
    Защо той не се отказва и иска да продължи да воюва с Украйна?
    =============================
    Фундаментална грешка още в заглавието. ТОЙ не иска да воюва, а да капитулира при определени условия. Заяви го многократно. Показва го всеки божи ден с действията си.

    По-надолу статията е бълнуване, което не си заслужава да се чете.