Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 21:00 2 741 103

Сблъсъкът между Хелоуин и Будителите

  • хелоуин-
  • ден на будителите

В крайна сметка обаче драматичният сблъсък между Хелоуин и Будителите е просто приумица на хора с разколебано самочувствие

Сблъсъкът между Хелоуин и Будителите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото и на думи да тачат своите народни будители, много днешни българи всъщност се вълнуват по-скоро от чалгата. При съвременния бит и душевност на българския народ Хелоуин изглежда някак по-уместен от будителството.

Коментар от Александър Андреев:

"Trick or treat" - скандират децата, дегизирани като страшни същества. "Пакост или лакомство", както го превеждат на български. В смисъл: дай ми лакомство, за да не ти направя пакост.

По съвършено непрозрачни за мен причини в България този безобиден англосаксонски обичай вече от години се натъква на преградния огън на Будителите. (Тук навярно трябва да се направи едно дъъълго отклонение за древногръцките му корени, за историческото му възникване в днешния вид някъде през 16 век в Британия и Ирландия и за неговото поамериканчване през 20-те години на миналия век. А също така и за съпротивата на други култури срещу този обичай. В Германия например много домакинства изрично оповестяват, че ще раздават сладости не на Хелоуин, а на Свети Мартин, каквато е местната традиция.) Тъй или иначе, за широки народни маси в България Хелоуин очевидно изглежда като някаква заплаха, като агресия срещу "родното". И съвсем естествено му се противопоставя календарно най-близкото: Денят на народните будители.

Защо е този сблъсък?

Всъщност, за съвременния бит и душевност на българския народ "Пакост или лакомство" сякаш изглежда по-уместно от будителството. Защо ли си мисля, че и в националната политика, и на сегашните избори част от електората скандира точно това край вратата на своите потенциални избраници: Или ми дай лакомство, или ще ти направя беля. Пък и в целия прагматичен съвременен свят е горе-долу така: милиарди хора искат лакомство и плашат онези политици, които не им осигуряват достатъчно. И все повече политици обещават какви ли не лакомства, за да успокоят призраците, които бродят в тъмната нощ наоколо.

И обратно. Колкото и на думи да тачат своите народни будители, много днешни българи всъщност се вълнуват по-скоро от чалгата. Нека не повтарям тук общите места за срива на образованието и образоваността, на добрите нрави и на просвещенските ценности. Тъжната истина е, че рейтингът на лакомствата е доста по-висок от този на знанието. И когато многобройни групи патриотично настроени българи се възправят срещу Хелоуин, облечени в народни носии, сякаш никой не се сеща, че автентичните народни будители, хора като Раковски, Каравелов или Левски, демонстративно се обличат алафранга. А не в носии.

Просто ритуал. Нищо повече.

В крайна сметка обаче драматичният сблъсък между Хелоуин и Будителите е просто приумица на хора с разколебано самочувствие. Обичаи и традиции има какви ли не, по цял свят. (В България рейдовете на кукерите и коледарите доста приличат на обиколките в страшни костюми и със светещи тикви по Хелоуин.) Човек може да харесва или да не харесва испанската корида, православното вадене на Богоявленския кръст или баварския Октоберфест, но всички те (а и много други) са просто народни празници за разтуха на населението. Да, някои са архаични или примитивни, други са агресивни и опасни, но в крайна сметка си остават просто ритуали. Които не се намират в нещо като Олимпийски игри или световна надпревара помежду си. Тъй че ако искаш - скачай в ледените води за кръста. Ако искаш - размахвай тиквен фенер. Но не натрапвай на хората ценността на едното или на другото.

Честит Хелоуин, честити Будители, честити Вси светии!


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 60 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    98 9 Отговор
    Винаги копираме само лошото от чужбина.

    Коментиран от #9, #54

  • 2 Делю Хайдутин

    77 6 Отговор
    Децата мислят че утре няма да учат заради Хелоуин.

    Коментиран от #43

  • 3 бай Даньо

    12 74 Отговор
    Нека позная будителите са по съвместителство русофили и комундели!?

    Коментиран от #8, #24

  • 4 Какъв Хелоуин

    56 6 Отговор
    Ви гони. В Германия се празнува деня на реформатора Мартин Лутър
  • 5 ДА ЗАЩОТО

    80 20 Отговор
    Това е САТАНИНСКИ ПРАЗНИК...СЛАВА НА РУСИЯ И НЕЙНИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ ВЛАДИМИР

    Коментиран от #28

  • 6 Какво място има хелоуин в България

    89 9 Отговор
    Ами да честваме и празнуваме официално направо и 4 юли, срамно и продажно племе сме станали, малко народи могат да се похвалят с толкова Стара и славна история, като българската, жалко е но народ който уважава чуждите традиций и празници няма бъдеще като народ

    Коментиран от #30, #38

  • 7 Мнение

    17 24 Отговор
    О,аз тази година покрай толкова новини за ядрени бомби си празнувам Хелоун.И без това виждам само сатанисти,които искат да ни докарат до мизерия и ядрена война като така да ни редуцират населението до 2050-та.
    Какви будители...заспали сте и не виждате как ви манипулират.Показват ви руснаци с все родата им и ви разделят на измислени русофили и русофоби.Русофил е човек,който обича руския народ, руския език,руската култура, история, бит и традиции. Украйна и Русия имат обща история.Според това не може да има разделение на русофили и русофоби!

    Коментиран от #88

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123

    60 5 Отговор
    Налагат извратените цености на Сатанистите на децата.
  • 11 Йеронимус БОШ

    35 6 Отговор
    Това звучи нещо подобно на - Бойко Борисов Тиквата срещу БУДИТЕЛИТЕ - интелигенти и просветници ! Пропастта между тях е огромна !
  • 12 свиреп ОХЛЮВ

    41 8 Отговор
    Защо никой не честити имения ден на Бойко Тиквата ! Днес е неговия празник ! ТИКВЕН ДЕН !
  • 13 Таксиметров пилот

    8 3 Отговор
    Болен свят носи!
  • 14 Хаберий

    51 8 Отговор
    Българската православан църква трябва да обяви тия англосаксонски щуротии за опасни. Чуждопоколнниците у нас дали от глупост и непросветеност, от платено пособничество или погрешно разбрано поамериканчване и англосаксонстване, ни натрапват един вреден сатанински риjуал с плашила, парцали, паяжини и тикви. Стига с тая простотия! Хелуинът е някаква късно-средновековна пародия на истинския български празник Нардуган, днес непознат и нарочно затъмняван сред народа ни, празнуван хилядолетия преди нас. Неговата съвременна разновидност, запазена като обичай, са ритуалите на кукерите, които се провеждат в края на зимата. Това е хелоуин, само че нито американци, нито англосакси, нито нашите ограничени имитатори знаят, че е древен български празник. Поне това научете, сатанински жълти тикви, усукани в паяжини. Като ще подражавате, подражавайте на нашите деди.

    Коментиран от #26

  • 15 МИНУВАЧ

    34 1 Отговор
    Добре, кой е виновен обикновенният интелигентен човек ли, или медиите, че раздухват за Хелуин, но без да дават някаква информация, точно какво е, После нали е модно, се надпреварваме едни-други да купуваме костюми за децата си, без да им обясняваме какво точно е Хелуин, защото и ние не знаем.
    А за будителите, какво за тях, с какъв критерий се избират
    Така, че търсете вината другаде
  • 16 Стрелецът

    39 8 Отговор
    хелоуин е сатанински празник и трябва да се забрани със закон!
  • 17 12340

    13 6 Отговор
    Но не натрапвай на хората ценността на едното или на другото....
    ..точно!
  • 18 Празнуващ Хелоуин

    8 45 Отговор
    Писна ми на всеки Хелоуин да ма занимават с техните будилници 🎃 Хелоуин е много як купон 🎃 който не го кефи да удари в чалготеката един кючек за будилниците 🤣
  • 19 Нострадамус от Злокучене

    29 4 Отговор
    Не е виновен "Хелуин".Никой не ни го натрапва насила,както и никой не кара насила простите селендури,така наречените "Столичани в повече",които напълниха София,да кръщават децата си Никол,Дейвид,Алекс,Денис,Алиса,Анабел и други подобни.Та тези комплексари и провинциални парвенюта,които се опитват да се "модернизират",не осъзнават,че са жалки карикатури и произхода им личи,най-малкото заради "мякащите" диалекти,които ги издават.Цървула няма как да стане лачена обувка,това е поговорка от преди повече от век.

    Коментиран от #21, #25

  • 20 По добре

    7 11 Отговор
    Чалга от колкото скапания ви хелуин
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай Даньо

    7 22 Отговор

    До коментар #8 от "Хyz за хуйлойнарите":

    Нека позная , будителите най много мразите да видите щастливо дете!?

    Коментиран от #32

  • 23 Будилник

    11 2 Отговор
    Aми като са гладни децата какво да правят? Ще реват за Хелоуин! Бай да уей във САЩ не се продават шоколадови яйца с играчки! Страх ги е властите да не се задавят,вервайте ми. И маслините се продават без костилки по същите причини!
  • 24 Бай Ганьо

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "бай Даньо":

    Ти от ДБ дебилите продажни ли си

    Коментиран от #27, #31

  • 25 бай Даньо

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Нострадамус от Злокучене":

    Гражданина от злокучене , забрави двете любими имена за вещици - Абигейл и Мелиса ....
  • 26 Хаберий

    12 5 Отговор

    До коментар #14 от "Хаберий":

    И като ще подражавате, подражавайте на нашите деди. А ако ви е останал и капка патриотизъм в жълтите тикви в паяжини, разкажете тая особеност, че това е древен български обичай, празнуван от хилядолетия назад, когато не се чувало и видяло нито за англосакси, още повече пък за нюйоркски сатани.Че тия смешници днес празнуват по много древна българска традиция, а не англосаксонска, но не го знаят. Нека го запаметят веднъж завинаги. И това се празнува през зимата, а не в късната есен.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    7 19 Отговор

    До коментар #6 от "Какво място има хелоуин в България":

    Па ти нали празнуваш 3-ти Март - датата на възкачването на чужд император на трона му!
    Аз празнувам 3-ти Март 1918-та, когато Русия капитулира пред България!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Демокрация

    6 21 Отговор
    И засмърдя на русифилия национално предателство, всеки да си празнува квото му е кеф,важното е законите да се спазват,Драган иска хелуин ,Иван иска да учи и сполучи ,свободна воля

    Коментиран от #37

  • 34 Уса

    20 8 Отговор
    Това е американски празник измишльотина на болни мозъци и няма място в България.Когато американците пуснат мартенички по техните магазини тогава ще им празнувам и празниците,но хелоуин не е празник
  • 35 Уса

    17 5 Отговор
    Само тровят горките деца със супер сладки бонбони от малки им объркват хормоните и пола
  • 36 Сблъсък няма

    23 1 Отговор
    Нямат допирни точки, българският вариант гонещ злите духове са КУКЕРИТЕ, костюми естествени на ниво, а не пошли цопаници и моцаници

    Коментиран от #44

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 отчето

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Какво място има хелоуин в България":

    Тапир да те светна,мястото на хелоуин е точно като на валънтайн вместо Свети трифон зарезан!

    Коментиран от #49

  • 39 Узаконена изнудваща просия

    21 3 Отговор
    Ах как само мазно,мазно и сгорочиво ги каканижат шорошляците в статията в стила на котарака Леополд - ребята давайте жить дружно. Сега се оказва,че и кукерите,и коледарите,и хорото в реката,и хвърлянето на кръста в реката ,и тричането... прсосто били обичаи,видищ ли? Само ,че ние помним как тия Андреевци,Стайковци сипеха огън,жупел и подигравки по мъжкото хоро,по тричането... Даже се пънеха да сезират зелените талибани да забранят тия обичаи.Сеегаа обаче за де се изсули Хелоуин като вече космополитена пръдня из гащи са мноого меки и сговорчиви. А Хелоуин няма нито гръцки,нито тракийски корени,а произхожда от келтите. Обичаят си е варварски и сатанински защото се гонят духовете на починали през годината познати хора - роднини,близки,познати. Юлий Цезар е пъснал келтите към Западна Европа и затова тоя ритуал е оцелял в Ирландия,западното крайбрежие на Британия и частично Франция.Езически обичаи има и на Балкаите,но никъде не са толкова зловещи,кървави,сатанински и вещерски.И на Балканите гоним Зли сили,но не гоним душите на починалите ни близки хора.Разбира се консумеристите отдавна не вдяват смисъла на Хелоуин ,но смисълът е закодиран точно в сатанинските облекла и изнудвания да се откупваме. Само на консумерист може да му дойде на акъла да се откупва от душата на починал близък човек. Точно косумеризмът на Хелоуин се родее с чалгата. И не случайно индоромейците са най-върлите привърженизци на Хелоун,просто защото това е вече узаконена форма на изнудваща п

    Коментиран от #47

  • 40 А тричането на кучета в Родопите?

    9 15 Отговор
    Малоумието на всички малоумия. Върхът на малоумието.

    Коментиран от #55

  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 4 Отговор
    ХЕЛОУИН не е БГ ПРАЗНИК
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бай Яни

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Хелойн е днес а утре е будителите серсем ,и пак ще почиват децата. Като не си наясно не коментирай неща от които не разбираш.
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Сблъсък няма":

    ТОЧНО
  • 45 Коментар до #37:

    8 13 Отговор
    Ма започвай да бегаш към Москва! Там има държава и много винтчета, гайки и бурми, като тебе. Раят за каторжници.
  • 46 Русофил =национален предател

    7 10 Отговор
    Неграмотните и бедни русофили дори не знаят че унгарския комунист Сорос (финансист на Коминтерна) е КОМУНИСТ ,посрещан е лично от Тодор Живков в бг с почести през 80 те години
  • 47 Масуд

    5 7 Отговор

    До коментар #39 от "Узаконена изнудваща просия":

    А бе кюлхане не ти ли омръзна да дращиш??? Една педя глупости изписа!

    Коментиран от #62

  • 48 Генерал 🇧🇬

    18 3 Отговор
    Явно не е ясно ,че традициите са вид култура,знание, благоговение!Явно не е ясно ,че едно е да уважаваш нечий чужд празник, друго е да го празнуваш!
    И аз уважавам Коч Байряма в чужда страна, но няма да тръгна да коля кози! Може да уважавам испанските празници в Испания, но няма да целя хората с домати или да бягам на село пред побеснели крави. Националните празници са за това да бъдат празнувани в националната държава.

    Хелоуин е езически, келтски празник, съвпадащ с Кукерските игри у нас. Същите “страшни” маски и костюми, но вместо старобългарска традиция, се правим на келти. Жалко!…Ако попитаме съвременното общество,колко хора знаят ,кой е покръстил българите? Кой е създал българската азбука?Кой извисява българската книжнина и култура? Някой може и да отговори/с имена/,,но този някой познава ли си историята?Разбира ли миналото си като нация? Силно се съмнявам, че много от съвременните младежи,а и не само младежи са запознати с историята на България.

    А иначе,давай народе….Хелоуин, Свети Валентин,гей-паради, курбан байрям, рамазан байрям. Всички китайски, мюсюлмански, романски,хомосексуални ...и де що има такива ,,празници‘‘ да ги тачим повече от нашите!Да се въведат допълнително.
    Знае ли човек кой ще е следващия Голям брат и като кой ще искаме да сме... /накрая - като който ни кажат по телевизията/.
    Че,ако американците не го празнуват и нас ще ни боли гза за Хелоуин,ама нали все сме наведени на някой.
    Няма да се учудя ако след кичовите хелоуинс

    Коментиран от #50, #57, #58

  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "отчето":

    ИЗВИНЯВАЙ ДЕЙСТВИТЕЛНО ЛИ СТЕ БОЖИ СЛУЖИТЕЛ

    Коментиран от #53

  • 50 Генерал 🇧🇬

    25 2 Отговор

    До коментар #48 от "Генерал 🇧🇬":

    ...Няма да се учудя ако след кичовите хелоуински одежди , утре наденем шалварите и се закичим с фесове…нали трябва купон да става!И децата ще се кефят.
    Да ,на децата им било забавно, и се радвали..ми те милите се радват и на „Детски гей паради“/вече им правят и такива/,щото също им било весело,цветно,разнообразно...

    Българи празнуващи такъв маскарад. Не бих го нарекъл празник, си е чист пример за подмяната на ценностната система на българина.
    То за това тези,които не се ръководят от разсъдъка си,си позволяват да се ръководят от подражание.
    ..та така... и „Камилата,желаейки да има рога,изгубила и ушите си“
  • 51 Не случайно

    20 1 Отговор
    Не случайно народните ни читалища във всички села се казват „Пробуда“ !
    Не случайно имаме празник „Народни будители“ !
    Защото, този народ е много заспал !
  • 52 Празнуващ

    3 9 Отговор
    Те са на различни дати, какво искате? И на мен не ми е приятно всяка нощ да слушам пукотевици от разни празници от частен характер, но никой не ме пита.
  • 53 отчето

    9 5 Отговор

    До коментар #49 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Какво имаш против Свети Ттрифон? Валънтайн е католически празник,който ни натресоха. Ако Ботев беше жив на козлудуйския бряг,щеше да си омърси ножа със католици нечестиви!
  • 54 Последния Мохикан

    5 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прав си. Как хубаво се бършехме със стари вестници,откъде копирахме тази лоша западна тоалетна хартия....но нали знаеш,никой не те задължава да я ползваш,ползвай си вестници. И спри да ползваш този западен интернет.....
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Сатана излез

    19 0 Отговор
    Разликата тук е че кукерите гонят злите духове а хелоуин почита сатаната във всичките му форми! Това е форма на ърбан субкултурата и невежеството, когато преди години мой приятел ми каза днес е денят на мъртвите аз го погледнах учудено защото не знаех за какво говори! Тогава за пръв път разбрах колко е различен нашият свят, аз от малкото градче с порядки изградени да почита семейството и християнската религия и той(говорещ за хелоуин) хомосексуалистът спящ за пари с чичковци в тогава нашумелият сайт Ромео!
  • 57 Джънк духовна храна

    18 2 Отговор

    До коментар #48 от "Генерал 🇧🇬":

    Частично си прав. Хелоуин е келтски празник,докато кукерите са тракийска традиция. Външно има съвпадения,но всъщност в менталността са различни. Траките са много по-стара култура от келтите. Келтите примитивно гонят душите на починали през предходната година техни роднини,близки и въобще хора с които са имали конкретни взаимоотношиния. Това хем е примитовно,хем и не баш човешко и хуманно. Траките са почитали починалите си и гонят по-абстрактни зли сили,а не близките си хора,което показва по-високо ниво на цивилизованост. Англосаксонските европейци и преди 2500 са били по-ниска цивилизация,а и досега не са наваксали. То и протестантското им християнство е такова - безброй секти и разновидности в много от които гъмжи от сатанинскики култове нямащи нищо общо с християнството. 99% от сегашните цивилизацинно неграмотни англосакси въобще не разбират варваризма и зловещостта заложени в Хелоуин. А американците просто си имат повод за пореден път да се наплюскат с джънк храни.

    Коментиран от #63

  • 58 Маймунчо

    1 15 Отговор

    До коментар #48 от "Генерал 🇧🇬":

    Ааайде още един Паисий Хилендарски. Абе, овенен,не ти ли е ясно,че колкото повече пишеш толкова по малко те четат. Времето е пари!
  • 59 Празнуващ Хелоуин 🎃

    6 14 Отговор
    Ако тези будители ми платят сметките и ми напълнят хладилника всеки Хелоуин бих играл кючек в тяхна чест 🤣
  • 60 Бай Стойчо

    23 1 Отговор
    Защо се налага този празник на българите и то с активното съдействие на медиите ? Ние сме източно православни , а не католици . Защо ме карат да ям пуйка на Коледа , а не печено прасенце ? Паисий-най-големият ни будител го е написал , но тъй като доста от чуждопоклониците имат трети незавършен клас , откъде могат да знаят ?
  • 61 Духайло Пърдоляк

    23 1 Отговор
    А бе хора, не виждате ли че ви хвърлят пясък в очите? Прочетете речта на Алън Дълес от 24 февруари 1945 година. Безобиден ирландски обичай, как пък не. Сега остава да сравняваме будителите с ЛГБТ. Жалки смешници!!!
  • 62 И през екрана

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Масуд":

    Май нещо ти бъркам бизнеса с посията ....индоромеецо? Ах как ви надушвам и през екрана.

    Коментиран от #65

  • 63 отчето

    4 8 Отговор

    До коментар #57 от "Джънк духовна храна":

    Абсолютни безсмислици,англичаните са поклонници на англикансската църква основана от Хенри осми понеже не се подчинил на папата и не приел католицизма заради едно хубаво булче!!!

    Коментиран от #68

  • 64 Азим

    22 1 Отговор
    А тази вечер по всички телевизии излъчват най-тъпите, най-пошлите и отвратителни филми за всмпири, кървища, убийства! Пълна трагедия и позор са телевизиите!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 123321

    18 2 Отговор
    Хелоуин е католически празник и няма нищо общо с българите. И никога не е имал общо.
  • 67 олеле

    5 5 Отговор
    Че какво му е на Хелоуин?!

    Честит Ви Боков Ден ! :)
    .. и на здраве!
  • 68 Да си доучиш

    11 1 Отговор

    До коментар #63 от "отчето":

    Англичаните са само част от англосаксонските народи, а англиканската църква е част от протестантството. Родината на най яростните протестанти - пуританите е...Англия.Отче,върни се в Семинарията да си доучиш
  • 69 Шкембе Войвода

    6 1 Отговор
    Не, те имат интерес ако може да се гепи нещо....
  • 70 Тук няма "избор"

    16 5 Отговор
    Ситуацицията е да бъдем или не? Днес даже 9-годишната ми дъщеря се отврати от агресивния опит за промиваме на мозъци и обяви,никога повече няма да се замимава с тъпи зобита и вампири, Есттестествено, направилил съм си труда да я научи, чи че Левски е истиски герой, и Народните будители са те тези днес благодарение на които, днес не сме като изпраните с белина канадци.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Дабе

    13 1 Отговор
    Няма нищо традиционно и поучително а е откраднато от малка държава и превърнато в корпоративен бизнес.Децата в нашите семейства не го празнуват разбраха го и не харесват начина по който се предлага
  • 76 Ами то

    13 0 Отговор
    На този Хелоуин плодовете му се видяха - стотици стъпкани в различни части на света, брутални нападения, грабежии т.н. ! Изобщо няма място за сравнение с Будителите !
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Пак шефа

    3 12 Отговор
    Толкова знае народа за Хелоуин колкото и за Коледа - в едното има костюми, ядат се бонбони в другото Дядо Коледа (или Мраз за про-руско ориентираните) влиза през комина и носи подаръци.

    И двете са супер за децата и нямат нищо общо нито с идеята нито с празнуването на оригиналните празници.

    Стига вече с тоя псевдо-патриотизъм - ако искате да се празнуват будителите като хората измислете интересен начин за честване, щото кво стои зад празниците никой не помни и никой не му дреме.

    А децата знаят кои са Ботев, Вазов, Елин Пелин, Петко Славейков и пр. не щото си имат избран на произволна дата ден, а защото родителите им ги учат активно.
  • 81 Българин

    12 0 Отговор
    Поредният грантаджия американски дето обикаля нощем улиците като зомби..
  • 82 И в България си

    1 14 Отговор
    станахме като в Иран😵‍💫
    Скоро няма да се изнененадам, ако нравствената източноправославна полиция започне да пребива деца, че са се облекли с костюми и се забавляват 😵‍💫
    Точно същата простотия се случва в момента във вражеска Русия. Същите прости опорки срещу нашия свят. Това е промиването на мозъци от вражеските тролове 🤯🤯🤯
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Празнуващ Хелоуин

    1 13 Отговор
    Кефя се на купона и за никакви будители не ми дреме 🤣
  • 85 Макробиолог

    13 1 Отговор
    Не просто ритуал,а ритуална простотия,....защото валънтайн,хелоуин,пуйкинден и т.н.не е въпрос на избор ,а продукт на целенасочено и системно облъчване.....никой няма против англосакс да си го празнуват,никой не може да забрани и на англоизсаксонените пълнолетни българи тоже,питаме само защо в държавни и общински детски градини,училища това се празнува?а?
  • 86 Мая

    1 3 Отговор
    Празника е Келтски. И е шега.
    А Будителите са нещо сериозно. Налагало се е да се ползва моркова и пръчката, че щом има рака ( ракия) и Султански ферман българина е доволен...
  • 87 оня с коня

    6 3 Отговор
    Лично аз нямам нужда от никакви Обществени празници защото съм забелязал че когато ми е пълен Джоба,всеки ден е Празник.
  • 88 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    Не знам защо са минусите тук
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Пълни глупости

    2 4 Отговор
    че Раковски и Левски са се обличали демонстративно алафранга. Просто такава е била модата, и те са били европейци, като са следвали съвременните тенденции. Живели са във времето си. А Хелоуин празнувах и аз с брат ми, като моята православна баба ни маскираше и ходихме да плашим съседите, а те ни даваха бонбони. Това е през 60 те години на миналия век.
  • 92 Taka така

    4 0 Отговор
    Хелоин кво е тва , краватски извращения
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Какъв Хелоуин бе Идиоти!! Имаме си

    6 0 Отговор
    празник на Будители те!! Това, че имаме една голяма Тиква, не означава, че трябва да празнуваме Хелоуин!! Когато Тиквата влезе в Затвора, тогава ще празнуваме истински!!!
  • 98 Прозорецът на Овертон.

    7 0 Отговор
    Хелоуин това е англосаксонският прозорец на Овертон в действие - нещо зловещо и сатанинско се предстая и налага като нещо нормално,нещо в реда на нащата,че даже и красиво.С тоя алгоритъм узаконяват инцестата,инбридинга,педофилията ... и накръя стигаме до човекоядството.
  • 99 Виктор браво

    7 0 Отговор
    Празникът на мъртвите,на третополовите,садо-мазо идеологията и всичките варианти на наркозависимостта,ни се налагат агресивно от атлантиците.И тези ,които им плащат за труда.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    Значи обикновено изнудвачество е в основата на тоя западен обичай,типично за тях.В новите условия се набляга на са-та-нин-ския елемент,на стряскащите нощни призраци,преклонение пред тъмните сили.Запада се слави с множествата секти и ереси,с протестанството и католицизма,които са в религиозна колизия с източното православие.В САЩ защо не подражават на нашите обичаи,защо не правят православни процесии с икони и хоругви,а трябва ни еда им подражаваме?Коло-ни-зато-рите се опитват да наложат своите обичаи,да ни подменят целия светоглед,да го осакатят и изопачат,да ни изолират духовно от братска Русия.
  • 102 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Ало будителите има и по лошо от Хелоуин. Днес ( и вчера) е Dia de los Muertos ( деня на мъртвите за мексиканците ) още хеви метъл за комсомолските ви душички докато чакат да чуят пак Росица Кирилова ....
  • 103 Дядо Хаджия

    0 0 Отговор
    31 10 23г
    Звънят на вратата ми 10-тина дечица и ми казват: „лакомство или пакост”.Кипнах изведнъж,къс ми е фитила.Накарах им се,дори се опитах да им обясня.После ми стана тъжно за липсата на българско самочувствие в тях,пък и кой да им го даде-родители ли, бабите ли, или училището.И се опитват да спорят с мен,да ме поучават че навсякъде е така. Голяма част от емигрантите ни не ги приемат за равни.Малки безродници ,хора без корен.Защо не са кукери,да дойдат момчетата на коледа,момичетата на лазаров ден.Малките не ми направиха пакост,но втората група от 6-7клас ми удариха вратата със сурово яйце.И те спориха с мен.Нямат уважение към възрастните,виждам го в трамвая, не стават на възрастни и бременни. Родители заплашват учители.
    Децата им са винаги прави,имат самочувствие да ти направят пакост но не и да те разберат.Не мразех Хелоин,но вече промених мнението си. Пикльовци.
    Като пораснат вече ще са изградени чуждопоклонници със слугинска психика.
    Имах възможността да видя свят,да се обучавам на запад и да работя дълги години с хора от Европа,САЩ и др.страни.Развивал съм проекти с тях и ми беше обидно,че за равен труд получавам няколко пъти по-ниско заплащане от партньорите ми.Дори един български посланик прати кола до го посетя.В Кнесета / Израел / питах защо няма паметник за спасените 50 000 евреи.В Дания накарахме директора на центъра да ни се извини публично.
    Като студент съм носил Конската опашка,скандирал съм-Охридското езеро гребна база на историци