Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 17:33 1 088 8

Грешки на полицията са довели до трагедията в Сеул?

  • сеул-
  • южна корея-
  • хелоуин-
  • деца

Южна Корея прилага твърди правила за безопасност при празненства с повече от 1000 участници

Грешки на полицията са довели до трагедията в Сеул? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полицията е била предупредена, но не е предприела нищо. Можела ли е да бъде предотвратена страшната трагедия в Сеул, при която загинаха над 150 младежи?

След масовата паника в южнокорейската столица Сеул в събота, при която загинаха над 150 души, началникът на националната полиция призна, че са били допуснати значителни грешки. Още преди инцидента властите научили за "голямо струпване на хора" по време на празненствата за Хелоуин в популярния с нощния си живот столичен квартал Итауон.

Това е било "спешна индикация за опасност", каза началникът на полицията Юн Хи-кьон, цитиран от германския "Ди Велт". Той допълни и, че информацията за възможните рискове, получена от властите, не е била обработена "в достатъчна степен". Първоначалните разследвания са установили, че не е имало адекватна реакция на многото извънредни обаждания на хора, предупредили властите за възможна предстояща опасност.

Бедствието е било "предвидимо"?

Според полицията 137 служители са били изпратени в Итауон за Хелоуин. В същото време някои медии съобщават, че на демонстрация в другия край на Сеул, на която са присъствали само около 25 000 души, е имало 6500 полицаи. В публикации се твърди още, че системата за наблюдение на големи групи от хора в реално време, с която разполага градската управа, не е била използвана в събота вечер.

В статия, цитирана от британския "Гардиън", южнокорейският вестник "Hankyoreh" коментира, че бедствието в Итауон е било "предвидимо" и се дължи на "липсата на указания за поддържане на безопасността в случай на инцидент с множество хора и на безотговорната реакция на властите".

Фаталното бездействие

Южна Корея прилага твърди правила за безопасност при празненства с повече от 1000 участници. Въпреки това, според консервативния вестник "Chosun Ilbo", на практика никакви мерки за безопасност не са били взети. Изданието отбелязва и следното: "Щетите са можели да бъдат сведени до минимум, а тълпите да се разпръснат, ако полицията и местната власт бяха подготвили планове за безопасност, за да блокират движението към Итауон-ро (главната улица - бел. ред.) от алеята, където е станал инцидентът. Можело е и да се вземат мерки метрото да не спира (на станция Итаеуон - бел. ред.)".

В събота вечерта най-малко 156 души, предимно млади хора, загинаха при първото празнуване на Хелоуин в Итауон от началото на пандемията. В района са присъствали около 100 000 души. Тържествата не са били обявени официално и събирането не е било наблюдавано от полицията или от местните власти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кей-поп зомби

    6 0 Отговор
    яко пого си беше на краварския комерсиален "празник" даже малко жертви дадохме при участието в некротическия ритуал

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    7 1 Отговор
    Грешката на жълтурите да залитат по гнилия Запад са в основата на бедата.
  • 3 дс зомби килър

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "кей-поп зомби":

    По принцип при подобни мероприятия се плаща на кризисни актьори да тежат по земята и да ги снимат налягали с лица към асфалта. С малко разход, постигаш големи цели, например реформа в милицията, полицейска държава, концлагер.
  • 4 ИВАН

    5 0 Отговор
    Работата на полицията е да пази елита и политиците от народната любов
  • 5 Комуниста

    3 1 Отговор
    Това в Пхенян никога не може да се случи. В Северна Корея се организират публични събития с участието на милиони корейци обаче хората от там са културни дисциплинирани!

    Коментиран от #6

  • 6 честен ционист

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Комуниста":

    КНДР се снима в няколко села в северната част на Република Корея.
  • 7 Софиянеца

    5 1 Отговор
    Подлогите будисти се исзпотрепаха за да празнуват католически празник.
  • 8 след дъжд качулка

    6 1 Отговор
    можехте да забраните парада или да ги предупреждавахте предварително за опасностите и да преградите улиците
Новини по държави: