26 Юли, 2013 16:04 2 199 1

Няма политици, които могат да оглавят протестите

  • петър стоянов-
  • политици-
  • протестите
Няма политици, които могат да оглавят протестите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Снежана Иванова по БНР с Петър Стоянов

В България сега няма политици, които могат да оглавят протестите, заяви в интервю за предаването "12+3" президентът Петър Стоянов. Той прогнозира, че при предсрочни избори ГЕРБ ще поеме управлението с помощта на партиите от Реформаторския блок:

Истината е, за съжаление, че интересите в момента на БСП и Сергей Станишев съвпадат с интересите на една автентична десница, която има нужда от по-дълъг период, за да може да се структурира и в едни по-късни избори, евентуално през май, да заяви своето присъствие. Ако изборите са още утре, ситуацията е повече от ясна. България най-вероятно ще бъде управлявана от ГЕРБ заедно с тъй наречения "Реформаторски блок", т.е. с партиите на господин Костов, на госпожа Меглена Кунева и евентуално Надежда Михайлова. И тази ситуация изглежда съвсем диалогична, защото днешните протести са абсолютното алиби на Реформаторския блок, да каже защо ще управлява с Бойко Борисов? Защото хората месец и половина протестираха срещу БСП и ДПС, искайки да ги отстранят от властта.

Едно управление на Бойко Борисов и Реформаторския блок завинаги отнема шансовете за създаване на една истинска, трайна, антикомунистическа, автентична десница в България.

Според Стоянов Реформаторският блок реагира най-адекватно на случващото се:

Тъй като има най-много политически опит, те в най-висока степен се опитват да яхнат вълната на протеста. Те са почти всеки ден по телевизията, по интернет и искат да внушат, че те са политическата сила, която е двигател на протеста, но аз не мисля така. Всъщност Реформаторският блок се състои от механически сглобени партии, при които при по-внимателен прочит ще се види само едно –желанието им, събирайки се заедно, да достигнат 4-процентовата бариера и да осигурят на своето политическо лидерство присъствие в парламента, а точно това не събужда ентусиазъм в десния електорат.

Петър Стоянов призова да се запази стабилността на президентската институция:

Защото така перспективата пред България, стабилността на България днес в много голяма степен зависи от стабилността на президентската институция. И аз от сърце пожелавам на Росен Плевнелиев да се справи с тази задача. Аз съм от малкото хора, които са били в подобно на неговото положение, знам колко е тежко да се действа в такава критична ситуация.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    http://bg.constitution.wikia.com/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_Wiki