Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 16:56 2 144 23

Модерно е политици да парадират с магистърска или докторска степен, а не със знания

  • образование-
  • николай слатински-
  • политици

Образовани, те не се различават от онзи очевиден илитерат, зле образован и лошо възпитан премиер, който загуби десет години на България, смята Николай Слатински

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случайно попадам по Нова телевизия на един депутат от БСП.

Не, не му се чудя на акъла – първо, защото ми е бил студент и имам представа за него; второ, защото е от БСП, която и за еврото, и за Мултака на Републиката, и за военната помощ на Украйна зае ретроградна и реакционна, антинационална и антиевропейска позиция.

Мисля си за друго.

Това е поредният важен фактор от БСП, който се е обучавал по международна и национална сигурност, отбрана и управление на рисковете и кризите.

И с малки изключения съм се убедил в следното:

Първо, тези важни фактори не се съмняват, че статутът им на видни или по-скоро видими политици, ще им осигури бърза писта за завършване на магистратурата и-или за защита на дисертацията.

Второ, тези важни фактори като правило не си дават особено зор да усвояват учебния материал, защото знаят, че изпитите за тях така или иначе са формалност. Дори преподавателят да иска да е принципен, началството ще дойде, ще го строи в две редици или просто ще го помоли – трябват ни позиции сред политиците, удари едно рамо!

Трето, тези важни фактори даже когато в редки случаи се стараят добросъвестно да прочетат материала, опитват се да се подготвят за изпити и дори говорят и пишат на изпитите това, което преподавателите очакват да чуят или тестовете ще преценят за верни отговори, не осмислят критично прочетеното, то не се възприема от тях така, че да разшири кръгозора и им и да задълбочи познанията им, защото явно не затова са се записали за обучение. А се записали за да парадират после с магистърска или докторска степен, да си добавят няколко буквички като титли и регалии пред името.

Четвърто, тези важни фактори и по време на обучението, и след това си остават вкаменени в своите партийни позиции, без на милиметър да мръднат от тях. Нещо повече, те сякаш са получили допълнителен стимул да се закотвят в подобни ретроградности и реакционности, напук на онова, което съвременната наука за сигурността преподава – тя пък ще ми каже на мен!

Тук понякога се чудя – аз знам какво преподавам, (вече мога да кажа – преподавах), знам какво преподават някои прекрасни колеги, светли личности, но а какво преподават други колеги, дали те не спомагат за засилването на тези ретроградности и реакционности? Това не знам...

В интерес на истината, повечето от моите наблюдения не засягат само важни фактори в БСП. Обща практика е политици от различни партии и различен калибър да се записват за някакво обучение и подходящо образование, защото са сигурни, че това ще бъде лично за тях леко следване и безпроблемно завършване, както и за да добавят букви пред името си. Мнозина сред тях дори не си правят особено труда да ходят на лекции, а често искат и да бъдат изпитвани отделно, вън и встрани от основната маса обучаващи се.

Така че ако говоря тук за хора от БСП, то е защото с малки изключения (да ме извини един интелигентен и съвестен като студент техен бивш министър на отбраната), забелязвам, че след като са получили ако не на практика, то поне на теория значителни знания от съвременната наука за сигурността, те започват да звучат още по-демодирано и по-архаично, още по-ретроградно и по-реакционно. С което карат човек като мен да се чувства виновен, че им е бил преподавател и да се пита как така не се е получило поне с малко да им се осъвремени мисленето и да бъдат направени по-модерно, по-перспективно, по-стратегически, по-европейски и по-цивилизационно светоусещащи политици, за да има поне някакъв шанс някой ден да се превърнат в държавници, от които България има такава остра необходимост. И като резултат, подобни важни фактори с нищо не са по-полезни за Отечеството ни любезно и не са по-различни от онзи очевиден илитерат и тотално опериран от визионерство, зле образован и лошо възпитан премиер, който загуби десет години на България, закотвяйки я в задушаващо безвремие и непреодолима безизходност.

(Мнението е от фейсбук страницата на Николай Слатински)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    24 9 Отговор
    Не знам какъв професор може да е този Даун
  • 2 Българин🇧🇬

    33 9 Отговор
    Продажен тип който се финнсира от Америка за България преподава нац сигурност.
  • 3 Бойко Разбойко

    30 4 Отговор
    В Югозападналия университет раздават дипломи и титли на герберастите на килограм.

    Коментиран от #14

  • 4 Тити

    23 3 Отговор
    За жалост тези титли да купени както генерала от Банкя
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нямакъщавбарцел

    17 1 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Милиционер от ДС!

    18 3 Отговор
    В територията всеки милиционер от ДС го правеха Професор или Доктор на науките!
    Затова имаме най много професори в света!
    Пенсията им е над 3000 лева!
  • 9 А Миколайчо

    9 1 Отговор
    Ааа... Миколайчо парадира с ... дамския си ханш.
  • 10 Малък весел гей

    8 7 Отговор
    Само вижданията и мнението на Слатински не са ретроградни,реакционни и антиевропейски!Казах!
  • 11 Николай Слатински!! Мижатурка!!

    13 6 Отговор
    Каквито Преподавателите такива и студентите! Кухи професори, Кухи студенти Кухи вишисти, Кухи Политици!! А ти Слатински бързаш да наплюеш депотата от БСП, защото е гласувал по съвест!! МИЖЛЯК СИ Слатински, Мижляк!!!
  • 12 ...

    6 4 Отговор
    Ще си позволя да продължа констатациите и разсъжденията на професора, особено за неговите възпитаници, членове на БСП. Освен самонадеяността на действащ политик-студент бесепар, може да се добави, че каквото и да се преподава и както и да се преподава на тези партийци бива смачквано е проява от вътрепартийната култура, изградена осноно на: догматично и шаблонирано мислене - наследство от БКП, лицемерие и конформизъм - богаташи да правят лява политика не е лесна работа, цинизъм - бездарен кариеризъм и ползване на партийния пост за лични облаги, липса на всякаква връзка с частта от обществото, което трябва да представлява този партия - БСП е партията на пенсионера, симбиозата и връзката с бивши функционери от ДС - държавническото мислене е загърбено за сметка на мафиотско-икономическите интереси, неоправдано и инатливо русофилство - често членове на БСП звучат като представители на руска партия, а не като политици от ЕС... Та, при така очертаната ситуация, при елементарна липса на ценности и принципност, констатациите на професора са прекалено щадящи...

    Коментиран от #18

  • 13 Да, да

    6 4 Отговор
    Да, Сланински. Ти си от тях.
  • 14 Някой си

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко Разбойко":

    Само там ли?
  • 15 Читател

    3 2 Отговор
    Добре казано.Очевиден илитерат и тотално опериран от визионерство, зле образован и лошо възпитан премиер, който загуби десет години на България, закотвяйки я в задушаващо безвремие и непреодолима безизходност. Не е писал само името на ББ.
  • 16 666

    5 1 Отговор
    Пак ли те бе Сатаниниски,пак ли свършиха ше к е ли те?Освен да отидеш при своя създател,арабите го наричат Даджал,там пари не са нужни.
  • 17 Някой си

    5 1 Отговор
    Е, то и ти се водиш за професор, ама ....
  • 18 М3 голд

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "...":

    Чета ви изложението и не ви разбирам. Коментирате, че хора с леви убеждения нямат място за обучение и последваща реализация в националната ни сигурност? И правите собствени (според мен грешни) изводи за някои непознати от вас държавни структури от миналото. Опонирам Ви на мнението, че личности, срещу които е монологът Ви, работят срещу интересите на ЕС. Да, ЕС на Урсула и компания е вреден за европейците. И няма защо да се бутаме сред многополовите общество. (Между впрочем там не ни обичат и не ни искат особено). Искам да Ви припомня, че Байдън е от Демократическата партия на САЩ, която се води социалистическа. И какво от това? Върнете се назад във времето, когато този Слатински влезе в НС и оглави комисията на Национална сигурност. Неговата дейност и приказки бяха смехотворни. Постепенно във времето се научи да говори публично. По-късно Първанов го прибра на заплата и на климатик в Президентството, да си пише трудовете и да се самообразова. За мен е грешно мислене, че преподаването на тезите на Сорос трябва да се възприема като догма за бъдещето на България. А и: Слатински как стана "професор"?
  • 19 Вирус

    2 0 Отговор
    Значи кой не скача е червен хахаха
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 боби

    4 0 Отговор
    Спондж Ники Квадратна глава. Уау!
  • 22 най ново

    1 0 Отговор
    Сулю Пулю най-новия юнак с тапия....
  • 23 Мишока Недоразумение Н Слатински!

    2 0 Отговор
    И ти си един от хилядите с Кухи титли в Държавата!!