11 Ноември, 2022 09:05 9 659 35

Строеж върху Боянското блато… Адвокат Веселин Тончев пред ФАКТИ (СНИМКИ)

  • боянско блато-
  • застроаване-
  • веселин-
  • тончев-
  • община-
  • протест

От район „Витоша“ са разрешили  изграждането на път, който минава през блатото и завършва в блатото, казва юристът

Строеж върху Боянското блато… Адвокат Веселин Тончев пред ФАКТИ (СНИМКИ) - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Боянското блато е естествена влажна зона на територията на гр. София, която е естествено местообитание на защитени видове растения и животни. В района на блатото са установени и документирани над 110 вида птици – от тях 17 са включени в Червената книга на Република България, а почти всички останали са със статут на защитени видове на национално или международно ниво. Ще се застроява ли? Пред ФАКТИ говори адвокат Веселин Тончев.

- Адвокат Тончев, казусът с Боянското блато е от години, но вие организирате пореден протест срещу застрояването му. Какво се случва към днешна дата?
- Миналата година официално внесохме в Столична общината една подписка с описание на проблема, какви мерки предлагаме и т.н. Година и половина по-късно, защото в общината стартираха административни процедури, нямаме кой знае какво развитие по тези процедури. Има интерес от инвеститори Боянското блато да се застрои, подготвя се неговото пресушаване и после застрояване. Ние не искаме това да се случва и на 11 ноември ще внесем в общината подписка от над 1500 души против плановете за застрояване. Това, за което сме сезирали Столична община, е да стартира процедура Боянското блато да се регистрира като воден обект, защото досега не било регистрирано като воден обект. Това, че не е регистрирано някъде, е въпрос на допусната грешка. Съществуват категорични данни за Боянското блато, а и ние сме се върнали доста назад във времето – говоря за планове на София от освобождението насам, за да покажем, че то е съществувало, обозначено е като Боянско блато и винаги е било такова.

Даже навремето са били две – Горно и Долно Боянско блато.

Изведнъж в устройствения план на София, явно това е направено с цел да се приеме, че това е територия, която трябва да се застрои, блатото не фигурира. Подадохме миналата година искане общината да направи необходимите изменения, за да регистрира блатото като воден обект и така да се защити. Блатото се обитава от защитени видове, а най-голямо е многообразието от птици, защото това им е местообитанието. Реално, там се наблюдават над 100 вида птици, като голяма част от тях са защитени. Има снимки, доказателства и така нататък.

Адвокат Веселин Тончев

- И какво развитие има?
- Никакво. Актуалното развитие, всъщност, е, че тази година на място се докара тежка техника - булдозери и багери, и започнаха директно да го затрупват със земна маса. Изкорениха част от растителността. Целта им е да се затрупа водната площ.

- Тежката техника на общината или е, или на частна фирма…
- На частна фирма е тежката техника, като се легитимират от името на собствениците. Въпросът със собствеността е съвсем отделна тема. Само ще спомена, че

въпросното блатото е възстановено на собствениците като ливада.

Все едно навремето е било ливада, която сега им се връща. Как става това също е интересно, защото там никога не е било ливада. Има снимки, фотографии и кадастрални планове 100 години назад, които показват, че там това винаги си е било блато.

Как е реституирано? Въпросът е отворен.

Собствениците са изчакали известно време, защото реституцията е от 90-те години. И днес вече стартират с инвестиционните намерения да стоят сгради. Идвайки на място с тези булдозери и багери, защото те нямаха разрешение за подобно засипване на мястото, ние подадохме сигнал.

- Кои сте вие…
- Хора от квартала, които не искаме да се строи там.

- И какво стана като дойдоха булдозерите…
- Дойде и почти цялата държавна и общинска власт. Пристигнаха от РИОСВ, от Министерството на екологията, от администрацията на район „Витоша“, дойде Строителен надзор и спряха засипването. Така щетите се ограничиха на около 30% от площта на блатото. На снимката, която ви давам, много хубаво се вижда за какво става въпрос. Издадоха им забрани, наложиха им някакви глоби за това нещо, което е извършено без разрешение. Проведохме междувременно два протеста. Но се продължава с унищожаването. Имаше известно затишие, след което започнаха да изграждат телена мрежа и да ограждат блатото. Говоря не само за водната повърхност, а и околните парцели.

- Как може да си оградиш блато…
- У нас, може. Вижда се на снимките. Това е тотално несъвместимо с екосистемата на блатото, това не са кокошки да ги заградиш. Дойдоха пак от РИОСВ и им забраниха да поставят въпросната ограда. Това се случи на средата на поставянето на оградата. Мина известно време и дойдоха отново въпросните собственици и си я довършиха оградата. Тогава викахме пак полиция, писаха им протоколи. Но собствениците си завършиха оградата. И в момента блатото е оградено. Оказва се и друго.

От район „Витоша“ са разрешили изграждането на път, който минава през блатото и завършва в блатото.

Това нещо е направено с цел, за да се каже, че имотът е регулиран и там може да се извърши строителство. Ако имотът няма достъп от път, както е в момента, няма да може да ползва за строителство. Повтарям, че по проект пътят минава през блатото и завършва в самото блатото. Как става това? Унищожават всичко, което има там сега. От Столична общината има издадено разрешение за строеж на имот, който е от северната страна на блатото. Там би трябвало скоро да започне ефективно строителство, а за самото блато има подадени документи за премахване на растителността. Това означава, че скоро ще дойдат и ще унищожават блатната растителност. Ще го засипят и с това ще приключи цялата история. Това, което много ни боли, е, че институциите имат абсолютно всички правомощия това нещо да го спрат, защото има задвижена процедура, която върви от миналата година. Когато имаш една процедура, трябва да я обезпечиш. Ако се позволи блатото да се засипе, ако се изсече растителността, това обезсмисля цялата процедура.

Просто като приключи процедурата, няма да има какво да защитава на това място.

Всичко това може да се спре, защото всичко е в ръцете на държавата и общината, а те не искат да упражняват тези своя правомощия. И така резултатът е този, който виждаме. Убиването на една природна даденост. Това, което може да направи общината, е да си поправи Устройствения план, в който тази зона е обозначена за строителство и да приеме очевидното, че това не е зона за застрояване, а това е блато.

- Колко е площта на блатото?
- Около 10 декара, а около него в момента се вижда самозалесяване. Мястото е много подходящо, ако се обособи като зона със защитен статут, да стане парк, в който да се запази биологичното разнообразие. Мястото е супер неподходящо за строителство, защото там има много високи подпочвени води и се стичат води от планината. В близост до блатото има известно застрояване и повечето сгради са с наводнени мазета и първи етажи. Дори и да се затрупа блатото, водата няма да изчезне.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потребител

    49 0 Отговор
    Тия ще задтроят Чернобил и Фукушима и ще ги дават под наем за 1000 лева на месец.

    Коментиран от #9

  • 2 Истината съм аз

    53 2 Отговор
    Кой е подписал разрушенията и за път и за ограждане на парцела и вписването като ливада???
    Къде са прословутите екозащитници сигурно няма пари в това а нищо чудно и те да участват.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кокошаров

    54 0 Отговор
    Следваща стъпка язовир искър и той някога е бил ливада

    Коментиран от #13

  • 5 АКВА МЕН

    24 0 Отговор
    ЩЕ ЖИВЕЕ В БЛАТОТО☝
  • 6 РАЙОН ВИТОША И БАБИТЕ ДЕТО РАБОТЯТ

    39 0 Отговор
    СА НАЙ КОРУМПИРАНИТЕ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ …ЗА 1000 лв В ПЛИКЧЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО !!!!! Вчера бях там и дадох 1000 лв за да ми направят УПИ и промяна на границите на имота … Блягофаря за корупцията
  • 7 ами да кажа

    28 2 Отговор
    ама не решавате вие бе а герб с парите си дали ако не си правеха каквото си искат нямаше да е така силата на челмеджетооо
  • 8 бойко

    30 1 Отговор
    със сик не може дасе преборите докато гешев и тиквата не влезат в затвора
  • 9 ПОЛИТ КОРЕКТ

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Потребител":

    плюйте още иванчева и протестите против гешев
  • 10 Трифонов

    6 35 Отговор
    Ало-о-о-о-о-о... еколозите, адвокате-е-е-е... вие сериозно ли?! Тази локва!? Естествено обитание на над 100 вида защитени птици... Аххх... как няма да се намери някой да ви уважи, както следва... подобаващо!!!
  • 11 Мими

    21 0 Отговор
    Като си избирахте кмет на района - спахте ли? Това е най - корумпирани кмет в цяла София.
  • 12 Трифонов

    8 21 Отговор
    Ако ли пък някой си внушава, че тези, т.нар. еколози, начело с адвокатчето, дирят нещо друго в този смешен казус, освен кинти, значи сте напълно загубени, честно. Вие да сте виждали нейде адвокат, който се интересува от нещо друго, освен от пари!? В най-добрия случай можете да намерите такъв, който заради парите, дето ви е взел, ще си свърши работата прилично. Но за адвоката друг мотив не съществува. И понеже екоактивист пари НЕ ДАВА, питам ви... Според вас, тия какво целят? Да спасят тази смешна локва, за да си остане смрадлива локва - "естествено обитание на 100 вида птици" или да заплашат с протестите си предприемачите, дето са се нагласили да строят там и вече са похарчили стотици хиляди левове за проучвания, документация и проекти, за да им изкихат една естествено порядъчна сума пари и да не им осуетят намеренията? И предприемачите ще кихнат, и скоро тази новина ще изчезне така изненадващо, както се и появи, а след две години на мястото на блатото ще има красива кооперация... или цял комплекс от такива, в които ще се продават жилища по 3000 евро квадрата. Те това е историята зад статията!

    Коментиран от #14, #24, #28

  • 13 здравец и фандъци

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кокошаров":

    Язовир Искър е застроен отдавна. Дори в момента десетките строителни кранове по крайбрежието му не престават да работят.
  • 14 ДА да

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Трифонов":

    А представяш ли си след първият ДЪЖД или някое красиво ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ колко много работа ще имат пак тези същите АДВОКАТИ. И колко много РЕВ ще има от разни многознайковци?
  • 15 От снимката се вижда

    10 1 Отговор
    Скоро ще бетонират кулата и Копитото!
  • 16 Граф Дракула

    2 5 Отговор
    Ееее така си беше помня ги тези ливади хората там садяха шарани и каракуди а помежду тях за устойчивост и жабешки бутчета,какво блато какви милиони левове.
  • 17 АРЕС

    14 1 Отговор
    Най големите престъпници са Общините и Областните оправи,а Столична община е инкубатор на рецедевисти престъпници начело с Йорданка селянката.
  • 18 Ха Ха Ха

    2 5 Отговор
    А имаше един където гледаше едни огромни прасета там беше доста колоритна гледка като си караш по околовръстно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Демократ

    15 1 Отговор
    Поредно доказателство колко опасно и страшно е управлението на прости,некомпетентни,необразовани и безхаберни хора.Затова цялата ни държава е на този хал,на дъното.Хората водят битка с некадърното управление ,за да запазят държавата.Този парадокс е толкова мъчителен защото всички с власт в ръцете са поставяни там не по компетентност,а по политическа вярност.Няма разлика между господството на чл.1 в Диктаторска България и сега.Охранителят пожарникар ББ консервира България по този безкрайно вреден образец и я довлече на дъното и не се вижда излизане.

    Коментиран от #29

  • 21 123

    10 1 Отговор
    Е къде са властите?Фандъка, министрите на зеления чорап,прокуратура?ВСИЧКИ изброени са в кюпа папкащи подкупи, и изклеждащи като трите маймунки които не чуват виждат и говорят.
  • 22 Служител

    6 0 Отговор
    Само васко жабата би живял в блато ... и още куп идиоти с пари намерени на улицата :D
    Аз съм харесал един остров на Панчарево, почвам да копам бате!
  • 23 Аз...

    3 9 Отговор
    Да се строи. Тоя който реве сигурно живее в блок който е построен върху горното (вече пресушено и застроено) блато

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аз...

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аз...":

    Община витоша са най корумпирани
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Според закона, с двама "свидетели" под клетва, че теренът бил твой, може да реституираш всяко подходящо местенце в България.
  • 27 ПСР

    6 2 Отговор
    Вижте,за четири ГЕПП мандата на Фандъкова и компания в София,вече може да се строи навсякъде,даже и на Марс,стига да е тяхна територия.Вълка строи имение,близките им ремонтаджии-строители,превърнаха града в строителна площадка.Небостъргачи,наблъскани една до друга сгради по типа"Ромео-Жулиета и балкон"/от две съседни сгради,могат да си подават олио или черен пипер при нужда от едната тераса на другата-и в Кръстова вада,и в Малинова долина,и в Манастирските ливадета.Неизградена инфраструктура,кал,дупки,мръсотия,прахоляк,свръхуплътняване,липса на въздух-на кого ли му дреме.Разрешителни да искаш,стига да знаеш как точно да си ги поискаш.
    Данчето,с кривата,мазна усмивчица е най-голямото бедствие и наказание за този град.Типичен нагъл и перде представител,на политическата сила,издигнала я на този пост.За обществените поръчки,"ремонтите"й,просто не ми се коментира-там безобразието е космическо.
  • 28 Генади Димитров

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Трифонов":

    То адвокатчето непрекъснато послъгва пред разни медии. Имота е върнат преди цели 30 години, къде беше през цялото това време зеления му парк? Сега пак е забравил да каже, че собствениците спечелиха делата срещу институциите и това е поредния му опит за изнудване към тях!!! Живущите около тази фекална яма, се молят тази зараза да се засипе най-после.

    Коментиран от #32

  • 29 ПРИПОМНЯНЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    За първи път ГЕРБ се опита да размаха пръст на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. Сега всичко това ще ни струва скъпо, няма как да ни се размине на всички нас. С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „протестиращи” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора. И то не, че би станало кой знае какво, а за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако изпуснем момента сега, за дълги години напред бетонираме статуквото. Много от нас виждаме това според последните социологически проучвания и изборните резултати .
  • 30 А защо

    3 0 Отговор
    Скоро ще почне строеж и в парка на кв Бояна? Ще застроят един декар в ПАРКА
  • 31 Мъхъ

    1 6 Отговор
    Господин адвокат, а нещо да кажеш за неприкосновеността на частната собственост, нали си правник, защитаваш права....
    А, за това, че всъщност това не е блато, а отходна яма на околните кооперации (вероятно и тази, в която е апартаментчето ти), какво ще кажеш?

    Коментиран от #33

  • 32 Блатото

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Генади Димитров":

    Май не можете да проумеете, че има хора, на които има е мило за природата и за опазването й и не преследват користни цели! Трудно е да го проумеете!
  • 33 Аз...

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мъхъ":

    Блато беше. И бяха две
  • 34 боко

    4 0 Отговор
    Иванчева и от тук взе рушвет нали бе КАСКЕТ
  • 35 Мафията с пари

    3 1 Отговор
    Едни хора , които имат икономически интерес се заиграватс една голяма строителна фирма, която има огромно влияние в общинските структури с едничката цел да унищожат и последната зелена площ в тоя квартал за да искарат парички, които ще си ги носят и на ония свят. Ако оставим настрани частния случай с блатото (което напомня на хотела на морето който е подпорна стена- просто хората не виждат) може да си направите труда, да видите че квартала се е превърнал в строителна площадна последните 2 години, застроява се всяка свободна площ, продава се на безумни цени, а най-интересното е че 90% от разрешителните са издадени на дъщерни фирми на голямата строителна фирма имаща апетит и към блатото.