Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 15:48 1 446 8

ПП, ДБ и БСП запяха: "Развод ми дай и повече не ме мъчи"

  • коалиционни партньори-
  • бсп

Губещи от политическата криза са повечето партии, печелят само президентът и несистемните сили

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разводът между коалиционните партньори от предишното правителство изглежда окончателен. След като от БСП отхвърлиха искането на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да оттеглят законопроекта си за въвеждане на хартиената бюлетина, мостовете между доскорошните участници в правителството на Кирил Петков са изгорени.

Всъщност скандалният развод започна преди време, когато първо хората на Христо Иванов по различни медии подхвърляха тезата ,че има големи различия между тях и социалистите на Нинова. Това се видя и при гласуването за даване оръжие на Украйна, както и за закупуването на още самолети F-16 от САЩ.

Сега илюзията, че несъвместимите политически сили могат да мелят брашно заедно дълго време се разсея окончателно.

Както при всеки развод и този доведе до злорадство и упреци от страна на другия коалиционен партньор на Кирил Петков в предишното редовно правителство - Слави Трифонов.

"И сега какво се оказа - “почтените” депутати на БСП връщат всички изборни измами, от които печелят ГЕРБ и ДПС. От които печели мафията, нали така, г-н Петков? Кой е мафията сега?", написа той във фейсбук. С което окончателно погреба идеята за съвместно управление на партии с различни ценности и идеи за управлението на страната. И въпреки очевидното желание на електората да има коалиции начело на държавата, това трудно ще се реализира.

Причината е ясна- в парламента влизат партии, които не могат и да искат да съставят коалиция, като тази на Кирил Петков. Те не биха рискували собствените си електорални сили, само и само да имаме управление на страната в тези кризисни времена. ГЕРБ не искат да си признаят връзките с ДПС, а и добре помнят, че който се е хванал с хората на Доган, не е прокопсал.Борисов иска да се коалира с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", но те не желаят, защото за тях това ще е катастрофа на следващите избори. Негативите на ГЕРБ са толкова големи, че Борисов изглежда в момента единственият лидер, който се опитва да прави компромиси.

Той редува тоягата с моркова с идеята да накара двете евроатлантически политически сили да му пристанат. От една страна пуска своите хранени хора да лаят срещу предишното управление по всички медии, от друга - готов е да се откаже от вече декларирани идеи като промените в Избирателния кодекс например.

Ситуацията на Нинова изглежда напълно безнадеждна - ако ГЕРБ се отметнат от хартиената бюлетина и другите недомислия, гласувани в Избирателния кодекс на правна комисия, тя остава напълно изолирана. При условие, че на всеки избори губи електорална подкрепа, това ще я довърши вероятно като парламентарно представена политическа сила.

ДПС, които както Бописов искат да влязат в евроатлантическо мнозинство и управление, са спокойни ,защото имат твърд електорат и при един благосклонен вътрешен министър ще запазят, а може и да увеличат резултата си в евентуални избори.

Единствените печеливши в ситуацията са президентът Радев, и Костадинов от "Възраждане". Когато хората се отвратят от политическите партии и тяхното неумение и нежелание да съставят правителство, те ще станат по-склонни за промяна на държавното устройство или ще гласуват за несистемни партии, отричащи всичко, с изключение на Русия и Путин.

Следващите седмици ще покажат дали все пак ще бъде намерен компромис и ще се състави правитество или кризата в политическата система ще продължи да нараства като снежна топка, търкаляща се по стръмен склон.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    12 5 Отговор
    станаха магариите на БСП , лъжите , непостоянството и двуличието !
  • 2 Токмакти Джун

    9 3 Отговор
    Ако и трите анти български партии не влязат в следващия парламент ще е много добре за България
  • 3 Зипо

    11 1 Отговор
    Пратиха оръжия, вдигнаха си заплатите и си нагласиха удобно изборите. Та вече друго не ги интересува, че имало хора без дърва и на ръба на оцеляване кво им пука?
  • 4 Голем смех

    12 2 Отговор
    Бесепето беше търпяно от немай къде. Сега вече е повече от ясно, че от това партия не става...
  • 5 3.14К

    8 1 Отговор
    Гешев, кога ще арестуваш меките китки, които поискаха "война веднага". За тях е валиден всеки член от НК.
  • 6 Скапаняци

    1 0 Отговор
    Скапана държава
  • 7 ЕХ КАКВА ИЗМЕТ;

    0 0 Отговор
    ПП, ДБ и БСП запяха: "Развод ми дай и повече не ме мъчи"
  • 8 МАЛКО Е ДА БЪДАТ В АДА ТИЯ БОКЛУЦИ

    0 0 Отговор
    ....................................................................................