Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 19:00 8 626 135

Никоя друга голяма сила не може да се мери със САЩ

  • американска армия-
  • руска армия-
  • сащ-
  • многополюсен свят-
  • русия-
  • китай-
  • джо байдън-
  • световен полицай-
  • бекир илхан

Илюзията за многополюсния свят

Никоя друга голяма сила не може да се мери със САЩ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Бекир Илхан - докторант по политически науки във Факултета по обществени и международни въпроси към Университета в Синсинати, САЩ/ превод: БГНЕС

Непосредствено след края на Студената война дебатът за еднополюсния свят стана популярен в западните академични среди и политически кръгове. Еднополюсният модел се отнася до материалното превъзходство на една свръхсила, измерено чрез показатели като военна мощ, икономически ресурси и технологични възможности. Дебатът достигна своя връх през 90-те години на ХХ век. Някои обсъждаха стабилността на еднополюсния модел, докато други се фокусираха върху трайността на такава международна система.

Тъй като Съединените щати се превърнаха в единствената свръхсила след разпадането на Съветския съюз, тяхното стратегическо поведение беше ключът към осмислянето на еднополюсната политика. Първоначално светът беше оптимистично настроен за перспективите за мир, тъй като Берлинската стена и Съветският съюз паднаха. След това дойде войната в Персийския залив през 1991 г. А либералният интернационализъм на Бил Клинтън беше последван от интервенционизма на Буш в Ирак и Афганистан. САЩ преследваха великата стратегия на превъзходство. Те прекрояваха света по свой образ и подобие, като се занимаваха със смяна на режими, изграждане на нации и насърчаване на демокрацията, използвайки или военна сила, или международни институции.

През последните години обаче както в западните, така и в незападните академични среди често се изказва мнението, че международната система вече не е еднополюсна. Поддръжниците на това виждане твърдят, че светът се е превърнал в многополюсен ред, в който други големи сили, по-специално Русия и Китай, са придобили по-голямо влияние в международната политика. Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и нарастващото влияние на Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион представляват основата на сагата за многополюсния свят.

Макар че става дума просто за измерване на глобалното разпределение на материалната власт, понятието за полярност се използва свободно и нееднозначно. Полярността до голяма степен се основава на материалистическата концепция за властта, подкрепена от спомагателни елементи като култура, ценности и дипломация. Като се имат предвид относителните материални възможности на всички големи сили, САЩ остават единствената глобална сила със самодостатъчна армия, стабилна икономика и технологично предимство. Поддръжниците на многополярността погрешно тълкуват системните последици от американското стратегическо поведение. Те се фокусират върху резултатите от политическите отношения, които САЩ предпочитат да поддържат с останалия свят, а не върху структурната си позиция на сила.

Фалшивото обещание на американското свиване на разходите

От втория мандат на Обама насам САЩ постепенно се оттеглят от ролята си на глобален лидер. Това не е стратегия на изолационизъм в тесния смисъл на думата, а стратегия на отдръпване. Тя предполага, че САЩ не трябва да бъдат "световен полицай". Крехкият вътрешен консенсус по отношение на външната политика кара САЩ да бъдат предпазлив хегемон. Американската общественост става все по-неохотна да изразходва американска кръв и богатство в далечни региони. Много представители на американската външна политика и националната сигурност смятат, че САЩ трябва да сложат край на "безкрайните войни" и да упражняват стратегия на сдържаност. Подобни вътрешнополитически фактори карат американските президенти да преосмислят цената на поддържането на стратегията на превъзходство.

Стратегията на съкращаване обаче доведе до вакуум във властта в различните региони. Големи сили като Русия и Китай се опитаха да запълнят геополитическите празнини, след като САЩ намалиха ангажиментите си в различните региони. САЩ поискаха също така от съюзниците си да поемат по-голяма отговорност за справяне с проблемите на своята сигурност. По-голямата отговорност е свързана с по-голяма икономическа и политическа тежест. Повечето съюзници на САЩ не бяха готови да се справят сами. Държавите от ЕС трябваше да преразгледат своята позиция по отношение на националната сигурност, което предизвика дебати, съсредоточени върху стратегическата автономия и европейската армия. Русия и Китай възприеха смели и напористи външнополитически позиции. По този начин оттеглянето на САЩ от глобалното лидерство доведе до фалшиво възприемане за многополюсния модел.

Изглежда обаче, че Русия и Китай не стоят като равностойни конкуренти спрямо Съединените щати. Руската армия често е изтъквана като втората по големина военна сила. Въпреки че Русия поддържа значителен ядрен арсенал, грешката в Украйна постави под въпрос нейните конвенционални сили. Китай, от друга страна, продължава да се развива икономически. Дори и БВП на Китай да надхвърли този на САЩ, Китай все още има какво да направи, за да догони САЩ. Широко разпространеното убеждение, че икономическият растеж ефективно ще се превърне във военна мощ, е подвеждащо. Извличането на военна мощ от наличните ресурси изисква държавата да има силни и компетентни институции. Освен това капацитетът на Китай за проектиране на сила все още е ограничен за потенциална световна военна сила. Китайската армия все още не е разработила военна доктрина, която да защитава глобалните интереси на Китай.

Многополярност, но кога и как?

Тъй като Китай изгражда своята армия, се очаква разширяването на ядрения му арсенал да доведе света до "ядрена многополярност". В най-новата Стратегия за национална сигурност на САЩ се посочва, че това е най-сериозната заплаха, пред която Съединените щати ще бъдат изправени до 2030 г. Само при това условие САЩ ще трябва да възпират две ядрени големи сили едновременно. Това ще бъде безпрецедентен стратегически баланс, който дори надхвърля рамките на Студената война.

САЩ отново ли са в играта?

След като се справи с пандемията през първата година от мандата си, администрацията на Байдън е все по-ангажирана със световните дела. Дискурсът на Байдън "Америка се завръща" сигнализира за обрат в позицията на американската национална сигурност. Без съмнение военната помощ на САЩ за Украйна на стойност над 18 млрд. долара бележи този завой.

Освен това посещението на Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 г. потвърди, макар и неофициално, американската политика на стратегическа двусмисленост. Неотдавнашното амбициозно регулиране на експертния контрол от страна на администрацията на Байдън, насочено към китайската полупроводникова индустрия, изглежда е началото на по-агресивна икономическа конкуренция, ако засега не е решителен удар върху китайската икономика. Освен това убийството на лидера на "Ал Кайда" Зауахири е още един сигнал, че САЩ все още са ангажирани с премахването на заплахата, идваща от недържавни участници.

В заключение, илюзията за многополюсен свят се дължи на американския стратегически избор, а не на самата система (т.е. на разпределението на силите). Международната система остава еднополюсна. Еднополюсният модел не означава, че Съединените щати управляват света. Той обаче означава, че никоя друга голяма сила не може да се мери със САЩ по отношение на материалните си възможности. През последните години Съединените щати доброволно се оттеглиха от ролята на световен полицай, което породи илюзията за многополярност.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛГБТ

    128 31 Отговор
    Джендърите са най голямата сила .

    Коментиран от #74, #125

  • 2 ХУИЛИО

    12 32 Отговор
    ХуИЛио си го мери сКАСКЕТА... АХХАХАХаххахахахахаххХАХАХХАахахахахаа
  • 3 Винкело

    138 21 Отговор
    Е... да не си кривим душата - което си е тъй, тъй си е. Обаче по-голем пич от Путин нема!

    Коментиран от #72

  • 4 Бесен- _Язовец

    189 33 Отговор
    Руснаците скопиха орела и го оскубаха готов е за тенджера

    Коментиран от #6, #106

  • 5 стоян георгиев

    176 30 Отговор
    САЩ е истинска соросоидна трагедия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хихихи..

    152 27 Отговор
    Тоя па..И от Венера се вижда че Щатите от няколко години са "Булеварда на Залеза"..
  • 8 Имаше там едни

    28 85 Отговор
    Как ве има едни азиатци в Москва дето щели да стават трети полюс..сега са малко заети да си копаят луксозни дупки но работата е във развитие

    Даже налъгаха и нашите бонаци и те вземаха че им повярваха несретниците
  • 9 Професора

    133 30 Отговор
    Руснаците размазаха Орела в Грузия 2008,Сирия 2013, Окрайна 2022.

    Коментиран от #19

  • 10 Путинофил

    39 111 Отговор
    Ако видиш някой драскач тук, който няма какво да каже, главицата му нищо не може да измисли и лъже безобразно - 100% е русофил

    Коментиран от #42

  • 11 Урюрвкос

    129 17 Отговор
    почвам да си мисля че Копейкин е прав като каза че DW не е немска медия и се финансира от Пентагона.

    Коментиран от #131

  • 12 електрически Москвич

    126 21 Отговор
    Афганистан победиха сухопътните войски на САЩ през 2021, и им откраднаха въорежение за милиарди.

    Коментиран от #55

  • 13 Анонимен

    107 12 Отговор
    Демек да разбирам че признавате че всичко ни се диктува от фащ и ние нямаме думата? Няма значение дали гласуваме с машини или хартия, накрая ще направим каквото ни кажат ?
  • 14 Херодот

    97 17 Отговор
    Орела е страшен само за дребия дивеч!
  • 15 дааа

    26 8 Отговор
    Имаше до скоро ,но Великобритания напусна ЕС.
  • 16 Бат Вальо

    52 4 Отговор
    Ауууууууу, оставям ви ... отивам да повърна ... !!!

    Коментиран от #27

  • 17 Урюрвкос

    12 29 Отговор
    Военната сила според Global Firepower 2022
    1 САЩ 0.0453
    2 Русия 0.0501
    3 Китай 0.0511
    4 Индия 0.0979
    5 Япония 0.1195
    6 Ю. Корея 0.1261
    7 Франция 0.1283
    8 Великобритания 0.1382
    9 Пакистан 0.1572
    10 Бразилия 0.1695
  • 18 Хаха

    34 111 Отговор
    САЩ ще пометат всички врагове, това трябва да е ясно на всеки. Добре, че сме с тях!

    Коментиран от #62, #70

  • 19 дааа

    21 63 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    Защо 80% използват външни кенефи и крадът стари електроуреди стоящи по кофите вече и в България??

    Коментиран от #25

  • 20 Всъщност

    52 5 Отговор
    Има систематизирано преглеждане на нещата в този анализ , но някакъв нов поглед или прогноза.- Не ! Загубено време .
  • 21 Щом некъв докторант го е казал

    52 10 Отговор
    значи нема начин да не е така.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Али и баба

    94 12 Отговор
    Разбрах.Никой не може да се мери със САЩ по държавен дълг.
  • 25 Професора

    71 10 Отговор

    До коментар #19 от "дааа":

    Велика Америка е в кашона под Бруклинския мост.
  • 26 Даа

    13 66 Отговор
    Нуждата от въоръжаване на държавите е заради такива фашаги като Хитлер, Мусолини, Путлер и тем подобни психопати...

    Коментиран от #32

  • 27 Хихи

    9 43 Отговор

    До коментар #16 от "Бат Вальо":

    Хвана те шубе от янките ли?

    Коментиран от #51

  • 28 Много говори докторанта,

    59 11 Отговор
    но нищо ново не ни каза!Общо взето това което каза е така,но от гледна точка на сащ! От наша гледна точка,нещата са малко по различни!Истината е,че колоса сащ,вече не е същият!Всяка империя има години на разцвет,и години на падение!Империята Сащ е от години в упадък!Цялото това чудовище,този колос на глинени крака,ще се самоунищожи,и то по бързо от колкото могат да мислят евроатлантиците ни!!!

    Коментиран от #83

  • 29 Мишел

    59 9 Отговор
    САЩ е голяма сила , вече с множество големи слабости във всички област.
    Това последното я прави слаба държава.
    Кога за последен път голямата сила САЩ е спечелила самостоятелно, че и несамостоятелно, война?
  • 30 Стига бе

    69 12 Отговор
    Най-голяма сила САЩ с най-големия дълг в света.
    И вече се започна отхвърлянето от БРИКС на световната доларова валута.
    Фалита на САЩ е неизбежен, за това и вадят война в Украйна срещу Русия..
  • 31 Госあ

    29 8 Отговор
    Глупости.
  • 32 Мишел

    65 8 Отговор

    До коментар #26 от "Даа":

    Грешиш. Откакто съществува САЩ, никоя друга държава не може да се мери с тях по разпалени войни.
  • 33 Вижда се та чак смърди

    56 6 Отговор
    Как това турче, докторантче, лиже, та ушите му пукат, някои части на своите научни ръководители. С надеждата да го вземат после на работа. Читашка работа, какво друго да кажа.
    Китай нямали умно ръководство, което да превърне икономическата им мощ във военна?!??! Някои да е чувал по-голяма глупост.
    Иначе ето един факт - повече от половин Африка вече е китайска колония, да не кажа територия, завоювана не с оръжие и цветни революции, а схечелена с хитри инвестиции и силата на далновидна политика.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сбъркан русофил

    18 48 Отговор
    Аз мразя Америка!
    Обичам само американските долари! С тях едно време си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!
    Путин вече 15 години премахва долара, ама никой не ще рубли!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 МВР

    9 1 Отговор
    Така ли
  • 38 кей кей джоса

    14 55 Отговор
    САЩ ще се изплюе върху рассия и ще я удави ! Австралия,Канада,Япония Китай и т.н. както и целия Тихоокеански флот са на Янките! Да му мисли т.нар.Путин паркинсоника!!!

    Коментиран от #46

  • 39 ЛИЛИ

    46 7 Отговор
    Статията е дълга и не си заслужава да си губим времето в четене! Да Сащ може да бъде пример за всички злини и войни ,които води заради алчност и напъни за завладяване на света.Май този им мерак ще се изпари с Байдън и войната им в Украйна, оръжие милиарди долари за фашиста наркоман, ще предизвика вътрешни борби в САЩ! Демократи и Републиканци ще започнат да си изкарват на показ престъпленията! Всяко начало има край, така че ще дойде деня на истината , а тя е жестока, справка изборите пълна анархия, начин на гласуване от 19 век! Това ли е демокрацията американска!
  • 40 Реалист

    49 8 Отговор
    Сега да обясним какво е велика Америка.
    Велика Америка се изхранва от войни с човешко страдание всички държави които нямат големи армии като Русия, Китай, Северна Корея, Иран
    са заплашени от велика Америка. Виж им само бюджета за армията на САЩ колко е голям, а не са заплашени от никого и ще ти стане ясно, че са окупатори!

    Коментиран от #128

  • 41 ганев

    40 7 Отговор
    ДААА ПРАВ Е ИЛХАНЧО НОМЕР 1 СА ВОЕННИ КОНФЛИКТИ УБИИСТВА НА ПОЛИТИЦИ И ХОРА КОИТО ИМ ПОКАЗВАТ ИСТИНАТА ОКРАЛИ СА ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЗЛАТО ДИАМАНТИ НЕФТ ГАЗ И ДР КОИТО НЕ ДАВА СМЪРТ ПО ТЕЗИ ПАРАМЕТРИ НАИСТИНА Е НОМЕР 1 НО КРАЯТ ЩЕ ДОДЕ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЩЕ СИ ОТТДЪХНЕ
  • 42 Когато такива п рос таци

    38 8 Отговор

    До коментар #10 от "Путинофил":

    като теб се опитват да дават определения,за този или онзи,съм много спокоен!Знам,че истинските Българи,никога няма да говорят или да действат срещу Русия! Това могат да го правят единствено подкупните жалки душици,които за центове и майките си ще продадат!Слава на Русия! Да живее Независима България!
  • 43 Да, бе

    30 6 Отговор
    Хубаво, де, айде да забравим например бягството от афганскитекозолюбци, ами кво става с една Северна Корея, бе единствената супер сила, а? Срам, но за Европа, че ви се връзва на легендата, че сте супер...
  • 44 Зззз

    32 6 Отговор
    Не четох и не мисля да чета поредния пасквил на продал се арабски предател.Предатели щрапап по света ,парите те миришат.
  • 45 Един въпрос за велика сила

    12 5 Отговор
    Коя верика сила победи в Афганистан и сложи ръка на безценните за бъдещето залежи на литий.
    Нека ви подскажа - не е сащ, не е и Русия.
    Победи със силата на ума и политиката си, без да изразходва един патрон. Ето на тази хилядолетна велика сила принадлежи бъдещето.
  • 46 кей кей джоса

    7 29 Отговор

    До коментар #38 от "кей кей джоса":

    А на Путин защо му треперят ръцете като на Хитлер преди разгрома? Паркинсон,бате,лоша работа!!!
  • 47 Да, наистина

    41 7 Отговор
    никоя друга държава не може да се мери с американския педерасизъм...
  • 48 Луд

    31 4 Отговор
    Ако взема от банката милиони....това прави ли ме милионер.
    А ако аз си напечатам милиони?
  • 49 Култура миянко

    27 7 Отговор
    Бекир Илхам,настоящий американец,че и жизнено важни анализи прави,разбира подходящо платени. Както е казано интереса к ла ти фейса.Само един проблем имам,как да се обръщам към него,например Хау я : дууин броо или селям алейкум ефенди ?Ако трябва да бъда искрен,второто е една идея по интересно.
  • 50 От оня свят

    30 7 Отговор
    Сащ ще се срине така внезапно, че голяма част от Лакеите, които сдега им ближат... ще изпаднат в паника, която ще се превърне в масови безредици, които ще доведат до граждански войни с такива кървави последици, че във реките ще текат 1/3 вода и 2/3 кръв!
  • 51 Бат Вальо

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хихи":

    Не, гнус ме е от гъzолиzци като теб ...
  • 52 МЯКЪЩ МЯХКИЙ РАЗВАЛЕН БОЛГАРСКИ

    10 34 Отговор
    Според стотина болни елементарни частици,по познати като русофилтаци блатната кочина пРосия с женственият си диалект били страшно могучая,ама се оказаха пълен смях,и номер 1 в мире по лъжи,плътски жрици евтини,и безаналогов квас !!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 САЩ...НАЙ МОГЪЩИТЕ

    5 24 Отговор
    Открихме топлата вода
  • 55 Дъ Крава

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "електрически Москвич":

    с пижами и сандали
  • 56 Име

    28 7 Отговор
    Американският проскубан орел досега лежеше на факта че е отдалечен от военните конфликти в Европа и там намираха убежище всякакви окрали Света на безопасно място.
    Латиноамериканската имиграция обаче ще ги постави на място
  • 57 Уса

    30 4 Отговор
    Мнението на болшинството обикновени американци работещи за 15$ на час е съвсен различно и не виждат,как Америка може да пребори Китай и Русия,след като е 100% зависима от тях,за да могат същите американци да ползват достъпно здравеопазване и евтини качествени училища.Данъците също са жестоки дори да си изплатил жилището само данъка върху него е сериозна сума и продължаваш да го изплащаш.Един български пенсионер с 500лв пенсия и собствено жилище ще изкара месеца,но същия американски пенсионер няма да изкара и половината месец с 1500$.Разликата е огромна и те кара да се замислиш.Същия американски пенсионер в България е богаташ

    Коментиран от #63

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Пълен смях

    23 8 Отговор
    РУСКАТА МЕЧКА ЩЕ РАЗКЪСА ВРАБЧЕТО НА ГОРНАТА СНИМКА
  • 60 Бате Мите

    22 4 Отговор
    Важното е да си вярваш и като отидеш във Виетнам и те опънат!
  • 61 Добрия чичко с цилиндъра

    7 27 Отговор
    Англосаксите 4 пъти спасяваха чучелото русия
  • 62 Един от многото

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    Ти си с тях. Българите не са. Дайте ни пушки и ще го разберете
  • 63 Уса

    26 2 Отговор

    До коментар #57 от "Уса":

    Толкова е просто и се смята по кръчмарски.Вземате минималната пенсия по стаж и на двете държави САЩ и България.Поставяте двама в еднаква среда за живеене всеки в собствената му държава.Сега е много важно,което мнозина анализатори и пропагандатори пропускат умишлено са разходите,защото българите в България няма как да ги знаят с подробности докато прихода е ясен.Като сложите всички разходи българина остава жив на края на месеца а американеца го намират вкочанен или втасал на 3 седмици престоял труп.Американеца е жестоко притиснат и когато не издържи вади пушкалото и стреля на поразия.Затова държавата му дава малко допълнителни помощи,за да може да напълни количката с гмо храни евтиниики от които мозъка му се скапва,но по-късно.Такъв живот ли искате вие българите в България?Обяснявам го на хората,които нямат представа от Америка ама имат усти върху крака и така живеят лапайки мухи.Варианта млад, здрав,прав и корав работи в Америка и изкарва може и да спести,но изведнъж се разболява задлъжнява и му вземат спестяванията а при по-големи задължения къщата и втората кола.Една кола му оставят да не каже,че света е жесток,за да може да яде боклуци и посещава групи за изпаднали

    Коментиран от #75, #105

  • 64 Ще им се...

    27 5 Отговор
    "..никоя друга голяма сила не може да се мери със САЩ по отношение на материалните си възможности...."
    САЩ са най-големият боклук на тази планета!
    Русия може в конвенционалните оръжия да няма толкова възможниости, колкото цялото Нато, но в стратегическите оръжия няма за сега равен с нея в този свят!
    Просто Русия не е толкова агресивна и сатанистка, колкото ФАЩ и злобните британци!
    Ако беше като тях, то тези двете отдавна да ги нямаше на картата на света!

    Коментиран от #80

  • 65 ПБФ

    12 0 Отговор
    САЩ е световната суперсила, Но дори когато си суперсила ти не можеш да контролираш всичко. Днес все още нямаме равновесието - не знаем полюса какво и колко ще може трайно да контролира. А това вещае конфликти Докато системата се понамести и смаже.
  • 66 Българските турци

    27 2 Отговор
    Светът беше зашеметен от чаткането на "копитата" на Нанси по асфалта на летището в Таипи... а миризмата на сяра все още тегне в атмосферата над Китайско море !!!...Това са сатанинските ходове на САЩ в играта за дестабилизация и подстрекаване (за съжаление засега успешни) на нови конфликтни огнища по различни точки на земното кълбо ... Украйна гори ... ЕС се тресе ... в Средиземно и Егейско море зрее морска буря...над Балканите се трупат тъмни облаци... и навсякъде там също се усеща дъхът на "парфюма" на Ненси Пелоси !
  • 67 ЛиБеРаст

    24 4 Отговор
    Лихвата на долара която плащаше целият свят държеше САЩ като хегемон. Но вече няма накъде с дълг 30 трилиона и още 60 от фирми и домакинства! Чупи се печатницата. Единственият начин САЩ да продължат да са световен хегемон е да вкарат цялото световно стадо в интернет. Всички обществено социални дейности разплащания с дигитална валута са гаранция за пълен контрол. САЩ действително са собственици на "нета". Но вируса който трябваше да вкара стадото в нета се изчерпа и сега най-много да вкарат само западното и англосаксонско население
  • 68 Факт

    5 16 Отговор
    Докато Рушия и Катай разчитат на готови немски технологии все ще са изостанали
  • 69 Taka така

    14 3 Отговор
    Само обединение на независимият свят може да оскубе перчема на лешоядите от сащ и техните роби от ес и нато
  • 70 Taka така

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    Ти може аз бих ги занулил и дигитализирал подземно
  • 71 Тошо

    29 5 Отговор
    МАХАТЕ ДОЛАРА КАТО РЕЗЕРВНАТА ВАЛУТА НА СВЕТА И С ТОВА САЩ ПРИКЛЮЧВА НА МИГА.
  • 72 Едно измамно усещане

    8 24 Отговор

    До коментар #3 от "Винкело":

    И русиа и Китай са си втора цигулка,даже русиа е в процеса на суровинен придатък на Китай.
  • 73 Дидо

    19 4 Отговор
    Глупак що не кажеш че руснаците воюват с целия западнал свят.
  • 74 Само напомням

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЛГБТ":

    "Никоя друга голяма сила не може да се мери със САЩ"

    Само Афганистан
    😄😁😀






  • 75 Българските турци

    12 2 Отговор

    До коментар #63 от "Уса":

    Пишеш респектиращи истини !...За съжаление тук никой не ти вярва !... И никъде няма да ти вярват докато на света има хора които се катерят по американските товарни самолети и политат надолу от хиляди метра височина...докато има облъчени с холивудския блясък на американската измама...докато пият "Coca-Cola" и се тъпчат с хамбургери по " McDonald’s" ...докато се катерят по стените на мексиканската граница !!!...Защото за жалост истината за всички става истина само с българската фраза "Око да види ... ръка да пипне. "...
  • 76 Заглавието

    6 2 Отговор
    Абсолютно вярно с две забележки
    Първата:
    ЗАСЕГА
    Втората:
    С Изключение на северна корея
  • 77 Заглавието

    6 2 Отговор
    Абсолютно вярно с две забележки
    Първата:
    ЗАСЕГА
    Втората:
    С Изключение на северна корея

    Коментиран от #78

  • 78 Наблюдател

    10 0 Отговор

    До коментар #77 от "Заглавието":

    Втората ти забележка се доказва с един виц
    Един луд
    Се покачил на висока топола в двора на лудницата
    Директорът му казал да слезе защото ще отсече тополата с брадва
    Лудият не слязъл
    Директора дал брадвата на един охранител и лудият бил заплашен че тополата ще бъде отрязана
    Лудият пак не слязъл
    Дали брадвата на един друг л уд
    който заплашил че ще отреже тополата
    Горният веднага слязъл защото заплашващия е луд и като нищо може да я отреже
    Северна корея играе ролята на лудият с брадвата
  • 79 да си го кажем

    10 25 Отговор
    В момента в света има една суперсила и това е САЩ.Този безспорен факт дори Путин го призна.САЩ имат най-силната и модернизирана армия за всички времена.Това важи и за количество и качество.Американската военна мощ е по-силна от следващите няколко държави взети заедно.Освен това САЩ е най-влиятелната държава на тоя свят,с най-силната и развита икономика,най-богатата държава и САЩ е страната от която идва всичко иновативно на този свят.Съвсем спокойно може да се каже,че това е най-важната държава за човечеството и от която зависи почти всичко.Ако не са САЩ ,сега най-вероятно още щяхме да общуваме с пръчки и звуци.След САЩ се нарежда Китай.

    Коментиран от #81, #82, #129

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Може и да си прав

    6 3 Отговор

    До коментар #79 от "да си го кажем":

    Но пък китай е миролюбива държава
  • 82 Така е както казваш

    11 3 Отговор

    До коментар #79 от "да си го кажем":

    Но съединените щати играят ролята на кварталния хулиган от който обикновените граждани се пазят защото не знаят какво може да им се случи евентуално най-малкото може да ги перде зад врата
  • 83 въпросче

    7 23 Отговор

    До коментар #28 от "Много говори докторанта,":

    Кои сте вие ?! Знаеш ли колко го интерсува света какво мислите вие жалката продажна русофилска шайка ? И САЩ не е империя,за да се разпадне :)).Надали въобще знаеш значението на тази дума,Вие русофиите понеже само говорите за разпад на Америка,я ни кажи горе долу дата и час кога ще се случи това,понеже тея глупости ги слушаме вече 70 години,а до сега единствнеото което се разпадна беше империята на злото сесесере,а сега наред е и остатъчната yтaйка русия.

    Коментиран от #84

  • 84 Българските турци

    15 6 Отговор

    До коментар #83 от "въпросче":

    Турция ,Китай и Русия сa от по дълго време на територията на тази планета и знаят как се расте ...как се разпада... и как след това се оцелява и как се почва отначaло...щото сa го правили много пъти в Историята на този свят ! ! !
    САЩ тепърва ще разберат че "стадо с бич и камшик не се води"... много са млади още като сила в историята и тепърва ще усетят вкуса на падението след великия възход !
  • 85 Aлфа Bълкът

    7 15 Отговор
    Джуджето направи Америка велика отново!
    А Америка пренасочи ресурсите си, първо за отслабване на Европа, Русия и Украйна са марионетки просто, следващата стъпка е Иран, последното голямо лапане преди зеления скок. И Венецуела можеше да барнат, но и там ще си направят бежанска криза!
  • 86 ❤️ Обичам Америка ❤️

    9 14 Отговор
    Другото е бошлаф работа
    Бивш член на Възраждане
  • 87 Азз

    10 9 Отговор
    САЩ са сатаната в този свят.
    Те управлявали света, щото били най-силни ?
    Ми това го казва и Библията за този свят - князът, който го управлява. А князът са САШ
  • 88 ТЪПОФИЛТАК РАШЪН Г.М.О.

    4 13 Отговор
    Баа кви съ тия жендърляшки глупости ба,от пРосията по могучия нема никде и между другото нашия гламавар Путканин е пораснал с 12см !!!
  • 89 Някой

    14 5 Отговор
    Тaя cтaтия е плaтенa реклaмa.И aз могa дa кaжa, че cъм нaй- умния aмa нямa кой дa ме подкрепи.
  • 90 Отвратителна държава

    19 5 Отговор
    Разбира се, че нито една друга голяма сила не може да се мери със САЩ по престъпност, агресивност, алчност и всичко най-отвратително което може да хрумне на човек. Нямат равни в това отношение, никой не може да ги догони, а и едва ли искат тази слава.
  • 91 Тръмп

    6 19 Отговор
    Света трябва да е еднополюсен за да няма противопоставяне, но света също така трябва да се обедини около едни общоприети основни морални ценности! Не можем да търпим комшията да бие жена си ежедневно, да пребива децата си и да се напива като Скот!!! Така като убийството и кражбата са наказуеми по цял свят, така трябва да бъде и със физическия тормоз, не само срещу съседи и непознати, но и при доказан физически тормоз към членове на семейството! Можем ли днес с лека ръка да гледаме на погазването на Човешките права в Иран, да търпим избиването на демонстранти, да си затваряме очите пред тези престъпления, е все едно да сме съучастници.

    Коментиран от #93, #102

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Азз

    6 2 Отговор

    До коментар #91 от "Тръмп":

    Гл.пак
  • 94 .......

    7 2 Отговор
    САЩ ще я погуби старостта
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 🇧🇬 Да живее България 🇺🇲

    5 20 Отговор
    САЩ е най-великата страна! Без САЩ няма да има прогрес на тоя свят,а без Русия няма да има воини!

    Коментиран от #98, #134

  • 97 Само минавам

    20 2 Отговор
    Живял съм в САЩ през 1990-1993, и след това - 2014-2018. Разликата е потресаваща, деградацията в това общество е тотална! Така че, моля, не ми ги хвалете!

    Коментиран от #99

  • 98 Бивш канадец

    14 2 Отговор

    До коментар #96 от "🇧🇬 Да живее България 🇺🇲":

    Ха ха! Я поживей две -три години в САЩ и после пак да говорим, а?

    Коментиран от #100

  • 99 Тръмп

    4 16 Отговор

    До коментар #97 от "Само минавам":

    Има много по-уредени държави, например всички Скандинавски, но никоя от тях не може да бъде стожер и гарант на Световния мир! САЩ е огромна страна и като такава не може да гарантира богатство на всички, но всички и всеки един човек, имат еднакви условия за просперитет в зависимост от способностите си! Много е лесно да си Петролен шейх, да притежаваш несметни богатства и да имаш една шепа поданици, които да залееш с пари….и да ги лишиш от всякакви Човешки права, осигурявайки си пожизнено власта! Америка няма тези ресурси, нито възнамерява да прилага тези методи! Затова е Велика Нация, защото е люлка на Западната Демокрация и я защитава без оглед на раса, пол или обществен статут!!!

    Коментиран от #101, #103

  • 100 Тръмп

    3 14 Отговор

    До коментар #98 от "Бивш канадец":

    За някоИ хора, дори 2-3 месеца са достатъчни да разберат, че нямат нужните качества, морал и хъс, за да живеят в Канада или САЩ!

    Коментиран от #104

  • 101 00014

    4 1 Отговор

    До коментар #99 от "Тръмп":

    Ако Тръмп прочете това ще те осъди.
  • 102 00014

    9 3 Отговор

    До коментар #91 от "Тръмп":

    От вековни престъпници добродетели не се очакват. А те го и показват с политиката си. И с твоята заплата.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 За Америка колко

    6 1 Отговор

    До коментар #100 от "Тръмп":

    морал трябва?
    Щото ще пускам документи за зелена карта и трябва да знам.
  • 105 Всичко това започна

    13 4 Отговор

    До коментар #63 от "Уса":

    от предишния Алцхаймер, Рейгън, когото толкова много величаят.
    Оттогава средната им класа пътува надолу.

    Коментиран от #112

  • 106 епъ

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен- _Язовец":

    Орле по китайски....
  • 107 Хамрикански анал ЛИЗАТОР

    8 1 Отговор
    Не ни пробутвайте бзполезен "боклук", моля.
  • 108 !....

    10 4 Отговор
    Никоя друга голяма сила не може да се мери със САЩ по брой престъпления срещу човечеството .....цялата история на САЩ е война след война
  • 109 Вижте America's wars - Global Times

    10 3 Отговор
    Никоя друга голяма сила не може да се мери със САЩ по брой престъпления срещу човечеството .....копирайте в Гугъла( Americas wars - Global Times )и вижте едно прекрасно видео онагледяване на факта че Зад всяка война и смут в света стои сянката на звездното знаме: - През близо 250 години история на САЩ е имало само 20 години, когато те не са провеждали военни операции в чужбина. - само във войните след 11 септември са загинали над 929 000 души

    Коментиран от #111

  • 110 Тръмп

    5 18 Отговор
    Само луд диктатор може на днешно време да нападне съседна държава с цел да я завземе! Само пълни бок-луци могат да подкрепят тази идея! САЩ не е нападнала никоя държава с цел да я превзема!

    Коментиран от #113

  • 111 Тръмп

    3 11 Отговор

    До коментар #109 от "Вижте America's wars - Global Times":

    Да направим Америка отново велика!! Света е дал ролята на международен арбитър в ръцете на САЩ К те трябва да раздават правосъдие според Общоприетия Човешки Морал!!! Ако ти започнеш да избиваш членове на твоето семейства, Закона ще те преследва. Нали? Същото е и в международен план. Кой ще търпи един диктатор да лишава народа си от Човешки права, и в момента в който този народ се разбунтува срещу диктатора си, този диктатор да кма абсолютното право да започне да избива народа си както го правеше Асад, или както го прави сега Иран. Няма такъв закон позволяващ това! На кого света да даде тази роля? На Швейцария? На Лихтенщайн?

    Коментиран от #117

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 НАШМЪРКОВ

    7 0 Отговор
    Толкова дълго и пусто писане се учи в САЩ, 10 страници равно на една.
    И от заглавието става ясно че те се съмняват в себе си.
    Да военно са силни, но не им стиска да влзът във война с Русия.
    Те ще се свият сами в себе си, "снежинки те" ще ги разрушът, искат си обещаните 160 декара земя и мулето, от мулето са готови да се откажат, но от земята не.
  • 116 НАШМЪРКОВ

    4 0 Отговор
    СНЕЖИНКИТЕ
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 А бе,

    7 1 Отговор
    Армията на САЩ яде пердах където и да е отишла. Самовлюбени и самодоволни празнодумци. С една дума голи кабадалии.
  • 119 много ме разсмя това заглавие

    0 1 Отговор
    хахахахахаабахабахабабабахахахаахахахахахахаахахахаахахахахаахахахайаахахахаахахахахахаахахахайахаахахахахахаахахахахаахахахахахахахахахаахахахахахаахахахахахахахахахахахахахахахахайахйхахахахахахахаахахахахахахахахахахахаахахахахаххахахаахахахахахахахахахахахахахахахахахаха
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Почти мразя

    4 1 Отговор
    да разговарям с идиоти!
    Ако съм против фашизма, това не значи, че съм против България!
    Да мразиш системата ФАЩ, означава, че обичаш свободата и някакви нормални ценности!
    На такива мелеси, които никога не са били на Запад и в САЩ им е много трудно да повярват, че УСА е боклук!
    Като общество, като ценности, като каквото и да го вземеш, това не става за човешка цивилизация!
    Дори в една открита война между Русия и ФАЩ, без ОМП не мисля, че ФАЩ с третополовите си лелкочичковци и разни женички на важни ръководни места ще се справят с Русия!
    Ти тука си сменяш ника постоянно, но си един напълно примитивен трол, който знае само бяло и черно!
    Точно за това ФАЩ и фашизмът няма да успеят, понеже на тяхна защита са само тъпаци, като тебе! Примитивен планктон!
    На кого иначе, умни и свободолюбиви хора, ще им хареса да са роби на полуидиоти, печатещи само хартия и мислещи се за "велики"?

    Коментиран от #124

  • 122 пенко

    0 1 Отговор
    ВЪПРОС : " КЪДЕ ТАЗИ ВЕЛИКА СИЛА ПОБЕДИ СЛЕД ВСВ -ДОРИ И С ПОДЛИ НОМЕРА И АВИАЦИЯ " ???????????? ОТГОВОР : В ГРЕНАДА И ЕДИСТВЕННО ТАМ -СРЕЩУ 200 КУБИНСКИ ВОЙНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 123 Тръмп

    2 4 Отговор
    Да твърдиш че САЩ ги е страх да се бият срещу Просия, толкоз наивно, че няма да го оспорвам. Под нивото ми е. Да кажеш че САЩ Не търси военен конфликт със Просия е друго нещо! Само едн кретен може да желае този конфликт днес и да го предизвика! САЩ просто ще извоюват победата над Просия, без дори да загубят един войник, без дори да стъпнат на бойното поле, въоръжавайки Украйна с Всичко необходимо за една Конвенциялна война! Дали това ви харесва или не, това ще е изхода от тази война, набийте си го в чугунените манерки!

    Коментиран от #135

  • 124 Тръмп

    3 5 Отговор

    До коментар #121 от "Почти мразя":

    Да твърдиш че мразиш фашизма и обичаш свободата, и в същото време да поддържаш Просия в нейната агресия срещу Независима Украйна….трябва.бързо да отидеш на психиатър, но много по-вероятно е да си завършен Лъжец! Свобода и Русия взаимно се изключват!
  • 125 тикви американски

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЛГБТ":

    Не така за световният вожд на племената в ЕС,НАТО и света! За това демокрацията е само с тях, техните войни са демократични!!!

    Коментиран от #130

  • 126 Мутрофанова

    2 2 Отговор
    Моля всички които са с СССР имаме спешна нужда от памперси и презервативи.Памперсите са за другаря Путин изпращаите с DHL за Путин Сибир 3 ти подземен бункер.А другото е за охраната и кадирката че Путин го е страх от СПИН.ДА ЖИВЕЕ СССР ПУТИН СТАЛИН ГУЛАГ ПАПАГАЛА НА КОМШИЯТА И УРСУЛА тва не знам защо го казах просто кгбеика съм си.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Реалист":

    За озаптяване на луди трябват много пари
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Баро

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "тикви американски":

    Всички искат да бъдат горна кора на........ Ама нямат данни даже и кимчо торбата
  • 131 Патриот

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Урюрвкос":

    Спокойно, кремълският шут не е бил прав никога. Само прави ехо на това което му пуснат от Азия преведено с Google translate. То затова и от цялото му плюнчене нищо не се разбира освен отделни фрази като "соросоид", "САЩ", "чужд агент", та си включвам Россия 1 за да разбера най-новите пропагандни лозунги.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Никоя друга голяма сила не може да се ме

    1 0 Отговор
    Това е страна която винаги атакува далеч но не и на своя територия голяма сила а?
  • 134 Нещо си се объркал

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "🇧🇬 Да живее България 🇺🇲":

    Трябва да разменим държавите.
  • 135 Тези две държави при един конфликт

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Тръмп":

    Няма да има живи да напишат кои ще победи пък и кои ще победи има ли значение при положение че живееш един живот? Подценяват Русия затова в момента е срещу Америка и Нато и Украйна едновременно.