Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 09:01 5 616 53

Андрей Райчев пред ФАКТИ: Нинова си прави илюзии, че машините са причина за провалите на БСП

  • андрей-
  • райчев-
  • герб-
  • избори-
  • бсп-
  • борисов-
  • нинова

Хората не искат никакви хартиени бюлетини обратно, нагледали сме се на „игри“ с тях, казва социологът

Андрей Райчев пред ФАКТИ: Нинова си прави илюзии, че машините са причина за провалите на БСП  - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за връщането на хартиените бюлетини се превърна в основна за дебати в парламента. След като ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха връщането на първо четене, от ПП и ДБ организираха протест. И ако в парламента се водят какви ли не спорове, то никой не обелва и дума за съставянето на кабинет към този момент. Какво да очакваме? Пред ФАКТИ говори социологът Андрей Райчев.

- Г-н Райчев, на какво ставаме свидетели в парламента. Защо темата дали ще гласуваме с машини, или с хартиени бюлетини се оказва толкова важна?
- Има две причини. Всички чакат избори и нагласят най-изгодната система за тях. Второ, напрежението между партиите вместо да спада, расте. Карат се все повече. Не се получава сближаване и нервно воюват. Има и още нещо. Борисов прави нещо, което му е много изгодно. А именно – разделя БСП и Нинова от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

- Ако говорим за избори, които предстоят, то догодина ще има местни и евентуално пак предсрочни парламентарни. Кои са по-важни?
- Парламентарните са по-важни пред местните, но властта по места също не е за подценяване. Прав сте, че партиите започват да мислят и затова.

- Хартиен вот на местни избори е добре отиграна ситуация…
- Така е. Със сигурност партиите мислят и в тази посока. Знаем, че изключително важно за Христо Иванов и ДБ да се борят и много искат да спечелят София. Та, по тази причина, те много искат да останат машините.

- Колко е сериозна тезата, според вас, че по-възрастните хора не се справят с машините?
- Условно можем да кажем, че едни от най-старите избиратели са родени около 1940 година. А в този период образованието е много добро, на много високо ниво. Тогава, по онова време, такава масова неграмотност, каквато виждаме днес, няма. Дума не може да става, че тези хора не се справят с машините. И това не е само мое уверение, а има резултати от изследвания, че възрастните хора нямат проблем с гласуването с машини. Това просто не е вярно.

- И сега виждаме как БСП търси „спасение“ в хартиените бюлетини, след като в няколко поредни избора бележи спад…
- Питате ме, казвам. Нинова си прави илюзии, че машините са причина за провалите ѝ. Не е това причината.

- А депутатите дали си дават сметка, че веднъж купихме машини за над 60 млн. лева, че всяко печатане на хартиени бюлетини струва също десетки милиони…
- Това не е много съществено, защото пари за избори винаги има. Да, изборите струват пари, доста пари. Става дума за една отвратителна ситуация, в която не се взема предвид това, което искат хората. Хората твърдо искат машини. Това е ясно и такова е общественото мнение.

- Протестът на ПП и ДБ в петък вечер миналата седмица, който двете партии организираха пред парламента, какъв знак е?
- Знак е, че двете партии са много ядосани, че искат да им духа вятърът в платната. И в случая са прави. Хората не искат никакви хартиени бюлетини обратно, нагледали сме се на „игри“ с хартиените бюлетини.

- Срещу това лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който не говори много извън парламента, се закани, че може също да изкара хора по улиците и да блокира пътища в страната?
- Той може за блокира България. Но ДПС просто плаши, не вярвам да тръгнат да го правят.

- Но така виждаме ясно противопоставяне на хора – вашите протестират, но и нашите може да протестират?
- Свидетели сме на поларизация, а това е много лошо.

- Колко е силна тази поляризация…
- Не е онази, която помним от 90-те години, в никакъв случай. Но се вижда ясно разграничение. Какво беше в пика на ковид – ваксъри срещу антиваксъри. Сега обществото се поляризира спрямо Русия – „за“ и „против“. „За“ и „против“ в симпатиите към Зеленски. Някои не вярват на Зеленски, не смятат, че Украйна е права. В същото време много хора смятат, че позицията на Путин е губеща. Защо го казвам това. Защото това е много неприятна ситуация. А войната влияе на живота на хората.

- На фона всички разправии, които наблюдаваме, каква е вероятността за кабинет, според вас…
- Какво да ви кажа. Ще се върна към думите си по-горе. Ако не бяхме в такава международна обстановка, щях да ви кажа, че няма шанс. Но при наличието на война, е опасно страната да бъде без кабинет. Така че ще кажа така – има шанс. Но има и друго нещо. Бюджетът на страната се прехарчва. Харчим повече пари, отколкото заработваме. Не казвам, че се крадат. Отиват за пенсии, за едни необосновано по-високи заплати. Всяка власт, която мисли за България, трябва да промени харчовете. Малко, по-малко да свали напрежението. И какво става. Ситуацията е такава – партиите по-скоро гледат не те да са на власт, а другите да не я вземат. Странна ситуация. Винаги големите партии – било то лява и дясна, са искали да управляват. Искали са властта по много причини – не само лични и егоистични. А сега не виждаме много голямо желание да се застане на кормилото, а по-скоро другият да не е. Мътна е ситуацията. Обикновено психологията не играе много в политиката, но в случая днес играе.

- И така стигаме до ролята на президента и неговият служебен кабинет…
- Не вярвам изобщо на хората, които твърдят, че президентът иска да управлява.

- Но той е поставен в тази ситуация – не става въпрос дали иска, или не?
- Това е така. Не виждам особено желание у него. Той, като цяло, си играе картите правилно. Той каза, че не иска България да изпадне в предизборна ситуация преди Коледа, преди празниците. И е прав. Иска и да избяга от избори през януари и февруари. Зимата не е време за избори, това е факт. Според мен той се ръководи от тези две съображение.

- Вече ясно обяви, че избори преди март 2023-а няма да има…
- Също така заяви на Корнелия Нинова, че три пъти ѝ дава мандата, а тя нищо не е направила. И сега намекна, че четвърти път няма да има. Ще видим… Тоест, смята да го дава, въпреки че се колебае дали на ДБ и Христо Иванов, или на „Български възход“ на Стефан Янев.

- А „Български възход“ в случая се явяват като някакъв тематичен обединител, защото и други партии говорят за тази опция…
- Не толкова тематичен обединител, а по-скоро, че те са такива, които са за разбирателство, готови са да преговарят, имат умерена позиция и общо взето се намират в доста комфортна среда. Дали ще успеят да съставят правителство…

- Това най-вероятно ще проличи, след като минат мандатите на ГЕРБ и ПП? Тогава ще се видят и какви ще са настроенията…
- То не е толкова до настроения, а дали двете партии ще решат дали да се ходи на избори, или не. Ако ПП са „за“ избори, то Борисов още не е решил въпроса за себе си, вътрешно не е сигурен. За него ситуацията е удобна и казах вече, че разцепва БСП и ПП. Той не е решил дали иска връщането на хартиените бюлетини. Беше уклончив в изказването си.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами да кажа

    9 7 Отговор
    на дамата провал и восмите и пречат и е невинна като герб и дпс
  • 2 Продала се е на дявола

    15 7 Отговор
    Алчна е и на висок пост , изкушенията са и много.
  • 3 333

    10 1 Отговор
    Че кой да иска избори сега. НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА.
    Горещ картоф не се яде. Трябва да изстине.
  • 4 Весо

    19 6 Отговор
    Радев НЕ трябва да дава третият мандат на Корни!

    Коментиран от #19

  • 5 Тошито

    31 7 Отговор
    Сигурен съм, че дори БСП да падне под 4% Нинова ще измисли някакъв проблем, но няма да е тя виновната за провала хаха
  • 6 Продължаваме Промяната

    22 26 Отговор
    Госпожа Лъжа Импексова се кани да се разбере с Тиквоча за броенето на хартийките. Срам! В следващия парламент ГЕРБ, ДПС и БСП правят мнозинство. Всички на площада да защитим Киро
  • 7 100 гласа подарък за куролатора от....

    16 9 Отговор
    ....манипулирана машина в кв. Подуяне, София при налични само 23 разписки в урната за същата - нагледно беше показано....но кешев явно няма разрешение от Вашингтон да арестува курулаторите......Ми права е Нинова, така се крадат проценти не само от БСП, но и от всички други партии...
  • 8 ТоА що не се лекува

    14 4 Отговор
    Ами все той знае как стоят нещата....всичколог с неизвестни милиони и голф игрище ......

    Коментиран от #24

  • 9 генчо

    6 12 Отговор
    не са илюзий истина е, машините не можеш да ги подпечатваш с печат и не можеш да ги подмяняш, а по темата че старците не можели да ги ползват ам къде спахте 20 години шо не пуснахте курсове за информационни технологий за възрастни че да знаят как се натиска по екрана??>?????

    Коментиран от #14

  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 5 Отговор
    ДРУГАРЮ РАЙЧЕВ , СЛЕД НАБИЖАВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ...... ВИДИТЕ ВАШИТЕ ИЛЮЗИЙ ЗА ...... ПОБЕДА ПРИ ЛИПСА НА ........ "ВЪЛШЕБНАТА ФЛАШКА" ....... ЩЕ БЪДЕ ФАКТ !
  • 11 Читател

    10 13 Отговор
    Добър анализ на Райчев. Нинова се заблуждава, че хартиената бюлетина решава проблемите с малкото гласове за БСП. А гербгадините интригантстват и разрушават единството между БСП и ПП, ДБ.
  • 12 Артилерист

    9 3 Отговор
    Райчев в случая звучи доста правдиво, но по-скоро май гледа да не засегне атлантиците. Защото ситуацията е патова именно заради проамериканците. В предизборния период те са по-умерени, не се демаскират, колко са антируски, но като влязат в парламента ще си счупят краката да се надбягват кой е по-по-най за американците. Иначе господарите от Козяк няма да ги одобрят за правителство...
  • 13 Защо

    5 1 Отговор
    Не е илюзия, пенсионерите си получават пенсиите по пощата, за тях, никой не говори.
  • 14 Нали знаеш

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "генчо":

    Пенсионерите си получават пенсиите по пощата, не работят с карти и екрани.

    Коментиран от #16, #26, #40

  • 15 Гост

    12 5 Отговор
    нинова трябва да знае, че ако отиде още 2-3 пъти на избори, бъсъпъ изпада от борда завинаги....
  • 16 генчо

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Нали знаеш":

    да и ? явно е че системата не иска да образова възрастните хора, по лесно е така да се маниполира вота. в дания от както вкараха електронно правителство още отперди 7 години насам започнаха курсове за възрастни как да използват компютър и смарт телефон и това е инициатива от датската социалистическа партия що там може а при нинова не може
  • 17 Aлфа Bълкът

    8 6 Отговор
    Този аутист няма ли да се пенсионира вече?
  • 18 Перо

    10 3 Отговор
    Интересите и идеологията на БСП,ПП,ДБ са еднакви,но при БСП са прикрити зад измислена и неосъществима социална политика. Иначе ще ги отстранят от левите коалиции в ЕП. В света не съществува лява партия,която е приела най-десния плосък данъчен закон,устройващ червената буржоазия! Също и подкрепата на македонизма в РСМ,чрез лицемерното гласуване “въздържали се”!
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Весо":

    ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ЩЕ ...... ДАДЕ , ТРЕТИЯ МАНДАТ НА ....... ДРУГИЯ ЗЕЛЕН ЧОРАП , КОЯТО ....... ТОЙ ВМЪКНА В ПАРЛАМЕНТА , ЧРЕЗ ...... "ВЪЛШЕБНАТА ФЛАШКА" ....... ВЕЛИКИЯ "ЧЕРЕН ГЕНЕРАЛ" ....... ДРУГАРЯ ЯНЕВ ...... ФАКТ !

    Коментиран от #20, #21

  • 20 генчо

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    къш от тука ве дразнител, направи се че те викат
  • 21 МИРИЗЛИВАТА ПРАШКА измисли

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Вълшебната флашка.

    Коментиран от #22

  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "МИРИЗЛИВАТА ПРАШКА измисли":

    "МИРИЗЛИВАТА ФЛАШКА" БЕШЕ ........ ИЗМИСЛЕНА ОТ "ЕКСПЕРТИТЕ" НА ...... МИРИЗЛИВИЯ "ЗЕЛЕН ЧОРАП" ......... ЗА ДА ВЗЕМЕ ..... ВТОРИЯ (П)РЕЗИДЕНТСКА МАНДАТ ....... ФАКТ !

    Коментиран от #23

  • 23 КРАДЛИВИЯ ТУЛУП ИЗМИСЛИ

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    ВЪЛШЕБНАТА ФЛАШКА.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха

    6 3 Отговор
    Още една причина, хората да разберат, че на комунист вяра не хващай. Нинова го показа за кой ли път. Само гледа към кой да се присламчи и да лапа каквото може!
  • 26 На 7-мо число

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Нали знаеш":

    иди виж колко пенсионера има пред пощата и колко пред банката , особено ДСК .
    Та пред банкомата на ДСК са в пъти повече, да не кажа, че пред пощата вече ептен не виждам пенсионери.
    И не пенсионерите са неграмотни, а циганите и точно за тях е борбата. Но те гласуват за този който им плати, е чсно кой - ГЕРб и ДПС.

    Коментиран от #27, #33

  • 27 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "На 7-мо число":

    И БЕЗ , ЦИГАНИТЕ ....., ГЕРБ ПАК ВИ БИЕ ! .....ФАКТ ! ПАРТИЯТА НА ....... ПРЕЗИДЕНТСКАТА ХУНТА Е ........ АУТ ........ ФАКТ !

    Коментиран от #49

  • 28 ццц

    1 4 Отговор
    Не го харесвам, но този път е уцелил 10!
  • 29 !!!???

    5 0 Отговор
    Андрейчо, освен да фъфли ту в едно, ту в друго телевизионно студио, ами и като пишат какво е наприказвал, пак не му се разбира - иначе гледа като ... умен !
  • 30 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    5 2 Отговор
    ....има един единствен начин да се "надградят гаранциите за качеството на изборния процес и това е да се плати по 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал на територията на страната ! Така ще има масовост на изборите, представителност на бъдещият парламент и демокрация на практика. Ще бъде решен въпроса с ниската избирателна активност и дори може да мине за социална мярка във време на криза......
  • 31 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    4 1 Отговор
    Ще бъдат редуцирани партийните ядра !!!! Масовост ще има и представителност. Броя на безсмислените партии ще бъде намален, особенно ако се увеличи прага за влизане в парламента.
  • 32 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    4 2 Отговор
    Андрей Райчев , това коментирай а не се прави на умник колега
  • 33 Пак съм аз

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "На 7-мо число":

    Поогледай се в правописа си и тогава мисли колко са грамотни циганите и пенсионерите, предвид машинното гласуване ! По-скоро такива, като теб, не се справят, но са компетентни на всяка тема !!!
  • 34 Райчето

    4 2 Отговор
    Този вече съвсем изкука. И в момента има не малко секции в които гласуват с хартиена бюлетина и какво пречи който иска да гласува с машина, но който иска с хартиена бюлетина. Такива като този който не разбира, че създаване на конфликти най-много влияе на всички партии да намаляват общо гласуващите. Който не харесва дадена партия просто да не гласува за нея. Нали това е демократичен избор. А броенето на бюлетините се извършва от цяла гвардия представители на различни партии. И да не драскат по протоколите, да сложат грамотни хора.
  • 35 Абе хм

    5 1 Отговор
    """Хората не искат никакви хартиени бюлетини обратно, нагледали сме се на „игри“ с тях, казва социологът"""""какво искат или не искат "Хората" няма да говориш от тяхно име мишок.....ши ви и скапаните анкети фалшиви с по уж 1000 човека
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Реалист

    6 0 Отговор
    Какъв социолог може да бъде този червен отпадък и слуга на мафията и Задкулисието?!
    Само Прокопиевите медии го лансират...
  • 38 Не говори

    5 3 Отговор
    От името на хората.Напротив ,хората разбраха, че машините много лесно се манипулират.

    Коментиран от #41

  • 39 интерес

    4 1 Отговор
    Нинова не си прави илюзии, но тя няма с какво друго да се оправдае! А и братята-роми гласуват като им се даде "номерче". Те не могат да четат на машина.
  • 40 Пенсионер

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нали знаеш":

    Получавам си пенсията на карта и нямам проблем с компютъра или машините за гласуване. Но нямам доверие на мадуровките,като имам предвид ,че са отречени почти в цял свят.Предпочитам да вярвам на опита на европейците ,отколкото на некадърници ,като Кирчо, Кокорчо и сие.След тяхната промяна в момента пенсията ми е с покупателна способност наполовина ,отколкото при Боко.Въпреки прословутото увеличение.
  • 41 лъжи

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "Не говори":

    А бюлетините и протоколите - още по-лесно! За една точка или чертичка - невалидна бюлетина (в зависимост от това, за коя партия е). 30% невалидни бюлетини! 90% от протоколите са поправяни и подправяни! И никой нищо не проверява! За софтуера на машините отговарят няколко човека и те се знае кои са! Няма къде да се скрият ако има нередности!

    Коментиран от #43

  • 42 шлосер

    4 2 Отговор
    Гешев трябва да се самосезира за тези машини, защото те се превърнаха в национален проблем!
  • 43 Ти си по умен

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "лъжи":

    От всички европейци взети заедно!?Защото никъде в Европа и света няма подобно чудо.Браво.

    Коментиран от #50

  • 44 Абе хм

    5 1 Отговор
    ....А. Райчев ....ти знаеш ли колко са загубените флашки при последните два избора(пълни) и да те питам, искаш ли да ти дам линк от де можеш да си купиш флашка а?....а случайно да знаеш кво има в нея и дали не може да прехвърляш инфо а? Големи умници....а хванаха ли камери в Малайзия и Индонезия със същите машини дето демонстрация на хака демонстрираха....а в САЩ 1047 страници доклад имаше ли......гиди нищожества дет сте обаче ей.....
  • 45 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    4 0 Отговор
    Страх ли те е недоразумение продажно, да си го помислиш даже а?
  • 46 50-60 лв от бюджета на всеки гласувал

    3 0 Отговор
    Искали били партиите и президента видиш ли "масовост", друг път....искат твърди ядра само да гласуват и манипулации по всеки възможен начин, защото ако се получи избирателна активност чрез бонуси или друг начин 90-95% политическият пеизаж в парламента ще е кардинално различен.....и неприятен впрочем за атлантическата пасмина......мдаааа
  • 47 Кво искал бил "НАРОДА"

    4 1 Отговор
    ""Хората не искат никакви хартиени бюлетини обратно, нагледали сме се на „игри“ с тях, казва социологът"""""какво искат или не искат "Хората" няма да говориш от тяхно име мишок.....щото тая ваща наглост почна да дразни много....
  • 48 Пенционер

    3 0 Отговор
    Шматка, що пенсионерите се редят в пощата да вземат в брой пенцата бе на 7 ми ? Нали уж нямали проблем с машините и банкоматите а?....или просто тази част от населението не искате да гласува а? И кво стана с мъртвите души в списъците, това важно ли е или НЕ....
  • 49 Българин 🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    И пак да бие никога няма да управлява по вече тиквата , ама никога само ти не си разбрал още.
  • 50 Българин 🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ти си по умен":

    Защото в Европа и по света няма купен и манипулиран вот , сега разбра ли ,че България е в петия свят.
  • 51 Анонимен

    0 0 Отговор
    Този като е толкова умен да направим него за министър председател да фъфли и ръкомаха
  • 52 Анонимен

    0 0 Отговор
    Райчев 30 години си папка държавни пари без заслуги
  • 53 танат

    0 0 Отговор
    Много добре знае Нинова кой е виновен и какво правят мършоядите, които унищожават единствената лява партия в България -държавата с най-бедния народ и най-дълбоките неравенства в Европа! Чакайте първановци, кадиевци и другите новобогаташи да се замислят, не да се загрижат, за българския народ. Чакайте и вервайте на новоизлюпените "леви", иначе стари вълчи муцуни, наметнати с новоодрани овчи кожи. Коалицията на войната е страшна, македонската коалиция вече дава горчиви плодове, но хартиената, която дава шанс на демокрацията, ви боде очите...И на българите ке им е черно, но и на вас няма да ви се размине