Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 16:00 2 137 17

Западът копнее за нормалност

  • русия-
  • сащ-
  • дмитрий косирев-
  • доналд тръмп-
  • запад-
  • идеология-
  • мир-
  • украйна-
  • война

Мирът е завръщането към нормалното

Западът копнее за нормалност  - 1
Снимка: Телеграм
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на аналитика Дмитрий Косирев за РИА Новости, 23 ноември 2022

Ето ви един факт, който не се забелязва много в нашите бурни дни: 83 милиона души на ден се абонират за Доналд Тръмп в Twitter, дори преди собственикът на акаунта да реши дали ще се върне там или не.

Всъщност историята е малко по-дълга и по-сложна. Настоящият президент на Съединените щати беше изгонен от тази уж безплатна за всички платформа на 8 януари 2021 г. заради грешни мнения. Тогава, на 26 октомври тази година, милиардерът Илон Мъск придоби платформата, наказа отговорните за потискането на свободата на словото и обяви, че ще възстанови акаунта на Доналд Тръмп там (това се случи миналата неделя). Но предишния ден Тръмп обяви, че няма да се завърне и каза много добри думи за сегашната си словесна трибуна - "Правда" или Truth Social, където вече има почти пет милиона читатели.

Но в този момент той явно не е имал време да оцени ситуацията. Факт е, че Мъск първо проведе потребителска анкета дали да върне Тръмп и буквално моментално събра 15 милиона гласа в подкрепа. Е, тогава се случи същото. През деня, в очакване на завръщането на Тръмп, 83 милиона души се абонираха за него. Така че нека те да измислят какво да правят там, но ние се интересуваме повече от един прост, но грандиозен факт. Има ли все още човек в нашия свят, който е в състояние да събере поне 83 милиона души на ден, които искат да знаят какво мисли той по този или онзи повод? И какво е това, което казва този човек, което кара думите му да имат такова значение?

Буквално всеки обсъжда този феномен, ето, например, един от американските блогъри: "Тръмп е политически жив, защото успя да превърне последните шест години в референдум за това, което се случва в Белия дом. Всеки път, когато някой ни лъже за това какво се случва „Тръмп има точки. Тази лъжа не трябва да е за самия Тръмп: може да е всеки един формален или фалшив акт на спускане отгоре надолу, от управляващата класа към масите, за да се даде сигнал какво е добродетел.“ Може и по-лесно. Разбира се, фактът, че е бил президент на Съединените щати и може да стане отново, добавя много към репутацията на Тръмп. Но да не забравяме, че той не беше най-успешният президент (по-точно администратор, организатор). Но той няма равен като глобален идеолог.

Каква идеология има той? Да, само този човек казва нормални неща в един ненормален свят, където става невъзможно да се каже очевидното. Но Тръмп би могъл и може и с битка той получава това, което на другите би им струвало най-малкото кариерата и репутацията. Именно поради тази причина за милиони негови противници няма по-страшен звяр от Тръмп.

Факт е, че този бивш телевизионен персонаж и успешен предприемач се появи на политическата по време на войната. Войната е започнала отдавна - признаците ѝ бяха очевидни още през 90-те години. Провежда се за пълна промяна в начина на живот и съответно стила на мислене и изказвания на стотици милиони хора. И не само в САЩ - амбициите бяха да се покори целия свят. Събитията в Украйна, или (преди това) в Сирия, или (може би в бъдещето) в Тайванския проток са само част от тази битка за всъщност унищожаването на днешния човек и замяната му с някакво друго и абсолютно нещастно същество. . Демократическата партия на САЩ и подобни партии по света са само инструмент за реализиране на този план.

Не искам да повтарям отново целия списък от области, в които се извършва унищожаването на човек, този списък е твърде дълъг: от здравословен начин на живот и непрекъснати наранявания в детството с насилие от педофили до необходимостта да замръзне в зимата или да преотстъпи къщата си на мигрант от Африка (или от Украйна) .

И също така не искам да повтарям още веднъж, че всички тези кампании имат едно общо нещо - морален терор, забрана за несъгласни изказвания. Така че това е една безкрайна свързана поредица от очевидни неща: ако случайно има човек, който говори свободно по всички тези теми, и освен това такъв човек се окаже един ден господар на Белия дом, тогава те не го слушат защото казва нещо ново и невероятно, а по обратната причина - почти безнаказано казва нещо, сравнително старо и нормално. По-интересното тук дори не е самият феномен Тръмп, а човешките чувства и рефлекси, които направиха този феномен възможен.

Факт е, че хората във война - извинете за очевидността - искат мир. И светът е завръщането на нормалността. Тази, която беше преди войната. Достатъчно е да си припомним как се държа целият свят след Първата и Втората световна война: всеки път, в продължение на десет години, имаше периоди на опити за връщане към предишната епоха - във всички малки неща и подробности. И едва след тази пауза световната история се премести някъде по-нататък. Ето един от парадоксите на идеологията, наречена консерватизъм (а Тръмп несъмнено е един от нейните неволни естествени символи). Консерватизмът винаги е движение напред, към излизане от ерата на поредното безумие на левите. Но това движение изглежда като опит за връщане към предвоенното и дореволюционното минало - просто защото хората са устроени така и искат точно това.

И тук от големия идеолог на нашето време Доналд Тръмп очакваш всякакви разкрития – например през коя година трябва да искаш да се върнеш. Да си спомним времето когато хората в САЩ, и не само там, правеха каквото си искат и говореха свободно, казваха каквото си мислят. Но тогава започват трудностите, защото няма идеални предишни епохи.

Повтаряме: цялата сегашна мръсотия е пусната главно през 90-те години. Достатъчно е да прочетете колкото се може повече книги на американеца Майкъл Крайтън (и тези книги са предимно от 90-те), който започва кариерата си с описание на Джурасик парк, и ще видите там прототипите на много ужаси, които след това започват да задушават живота на хората сериозно. И разярени учени, които отприщват динозаври или облаци от наночастици върху нас, и гневни феминистки, и фалшификатори на науката по отношение на изменението на климата, и много други. Значи беше добре през 80-те? Ясно е, че е било по-добре от сега.

Но тук започват различията на хората по националност. Да кажем, че за един упорит 100% републиканец в Съединените щати 50-те години се смятат за златната ера, но опитайте се да обясните това на нас, китайците или африканците.

Така че на този етап се нуждаем от много талантлив човек, който е способен в глобален мащаб да предложи на хората начина на живот, който те вече искат. Друго нещо е, че този човек едва ли ще успее да събере 83 милиона абонати на ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тошо

    33 6 Отговор
    КАК Е ВЪЗМОЖНО ТАЗИ ОБЕКТИВНА СТАТИЯ ДА Е ПРОНИКНАЛА В ТАЗИ СРЕДА ТУК. БРАВО.

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Къса памет

    4 16 Отговор
    Тръмп е зодия Близнаци? Също като Борис Джонсън, Тиквата от Банкя и Чорапа!
    От тях очаквайте само простотии!

    Коментиран от #14

  • 5 ФИГО

    20 7 Отговор
    ЗАПАДА ДА СПРЕ ДА ПОДКРЕПЯ УКРИТЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е НОРМАЛНО

    Коментиран от #13, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не мога да повярвам,

    22 2 Отговор
    от месеци,точно тук, не съм попадала на стойностна,истинска статия??!!! Четеш и не вярваш,поздравления !!!
  • 8 Хихата

    21 0 Отговор
    Браво на автора - точно в десетката! Чак не мога да повярвам, че такова мнение се е промъкнало тук!
  • 9 Сандо

    16 0 Отговор
    Как да постигнат нормалност,когато душите им бяха превзети от сатанизъм и бесовщина?!
  • 10 Сандо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тошо":

    Когато му дойде времето ще я показват за да се хвалят колко смели са били през бесовските времена.
  • 11 Турбо

    11 0 Отговор
    Много точно казано.Подобни статии на Дмитрий Козирев четете в Поглед инфо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чичо Тони

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "ФИГО":

    Запада (по-точно САЩ) не подкрепя Украйна заради украинците, а заради собствените (на САЩ) икономически интереси, както в краткосрочен план, така и в дългосрочен - запазване на еднополюсния модел на диктат на собствените си интереси. Не е трудно да се види. Не е астрофизика.
  • 14 tъпунгерче, Обама

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Къса памет":

    започна война в Либия, война в Сирия и Майдан в Украйна, който доведе то сегашанат война.
    Обама беше един инструмент на елитите и завършен мошеник, който знаеше да говори добре.
    Тръмп на когото всички се смеят започна изтеглянето от две войни - в Ирак и в Афганистан.
  • 15 Че защо да спре?

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "ФИГО":

    Първо, Западът винаги е имал интерес да няма конкуренция и поради тая причина иска да разруши или поне отслаби Русия.
    Намаерили са gluпаци да се бият за тях и им дават оръжие.
    По-евтино, отколкото да умират западни граждани.
    Второ, Западът дава парите на западните данъкоплатци а не на елитите.
    След тая война данъкоплатците западни ще плащат по-високи данъци за да се покрият разходите (вече става във Великобритания, приеха такъв бюджет оня ден).
    А укрите ще пият една студена вода ама не от чешмата а от водоноска, щото ВИК-то им ще бъде разрушено.
  • 16 Артилерист

    9 0 Отговор
    Хубава статия. С много истини и най-вече тази, че американците нямат свобода да казват, каквото мислят. И въобще за американските пропагандни манипулатори. Всеки човек в САЩ, абсолютно всеки, може да бъде нарочен и съден, а повечето и осъдени, за нищо. Това го казват много американци, включително и Трамп. На митинг той каза на множеството хора: "Виждате какво се опитват да правят на мен, ЧОВЕК С почти НЕОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, какво остава на вас." Чел съм Майкъл Крайтън (не се хваля, посочвам го като основание за мнение). Изключително ерудиран учен, аргументирано посочил манипулациите на климатичната мафия, за да всява страх у хората и да изсмуква баснословни пари за абсурдни цели. По същия абсурден начин американската пропаганда манипулира хората-спомнете си шишенцето бял прах, което беше размахано в ООН като бойно отровно вещество, притежавано от Садам Хюсеин и което стана повод американците да изпепелят Ирак. Така е с всички пропагандни манипулации на САЩ. За всичките им варварски войни.
  • 17 6789

    0 0 Отговор
    В глобален мащаб... Не се отказват глобалфашистите. Новото нормално- средновековен или робовладелски свят, друго днешните импотентни морално и интелектуално властелини не са способни да измислят, за да запазят парите и властта си.