Last news in Fakti

27 Ноември, 2022 16:00 2 750 83

Патриарх Фотий и българският княз Борис I срещу днешната бесовщина в Русия

  • русия-
  • владимир путин

По-зрелите българи още помнят постоянните вричания на нашумелия и живописен нашенски политик от близкото минало Жорж Ганчев, че ще работи "за ползу роду"

Патриарх Фотий и българският княз Борис I срещу днешната бесовщина в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е започнала да се приобщава към общочовешките европейски ценности още преди 13 века. На хората, които днес ги отричат, нека припомним посланията на Цариградския патриарх Фотий към българския княз Борис I.

По-зрелите българи още помнят постоянните вричания на нашумелия и живописен нашенски политик от близкото минало Жорж Ганчев, че ще работи "за ползу роду". Днес подобни вричания от политиците са вече всекидневие.

Това не е изненада или нещо ново. Призвание да работят за общото благо са имали и първите български будители, и възрожденците ни, и строителите на съвременна България, и почтените ни обществени и политически деятели от Освобождението до наши дни.

Обединение върху основата на християнските ценности

Изненадата е другаде: призивите към един български управник да работи за общото благо и за благото на отечеството не са от времената на Паисий. Девет века по-рано, през 865-та година, те могат да се прочетат в посланията на гръцкия патриарх Фотий към княз Борис под надслов "В какво се състои работата на един княз". В послание 19 патриархът, например, препоръчва: "Упражнявай властта си така, че тя да се вижда и именува общо благо за род и отечество".

Което може да ни прозвучи изненадващо. Не заради съдържанието, а защото това напътствие към българския княз е дадено не от друг, а от един византийски патриарх, пък бил той и такъв високообразован богослов и интелектуалец като Фотий. Нали ние от училище си знаем, че ако не гърците като цяло, то поне гръцките свещеници и императори са едни такива коварни и злонамерени люде, чието основно предназначение е едва ли не да затрият българското ни самосъзнание и българщината като цяло.

Така че откъде накъде гръцкият патриарх ще съветва княз Борис да работи за благото на отечеството си. Обяснение за подобно чудо, разбира се, има. В ония времена патриархът е смятал за свое духовно призвание обединението на народите и племената върху основата на християнските ценности. Докато в днешни времена времена доста православни свещеници намират духовно призвание в разединението на народи и племена, пак на основата на християнските ценности. И заради националните и националистическите си пристрастия, разбира се. Което от канонична гледна точка е не друго, а етнофилска ерес.

Но има и по-лошо. Руски православни свещеници освещават зловещите ракети "Сармат", наричани също и "Сатан".

Една снимка на руски свещеник, който благославя ракета с надпис "Сатан" обиколи преди време социалните мрежи. А по рускоезичната телевизия RTVI друг православен свещеник пък обясни, че когато подобни ракети бъдат осветени, те политат в небесата яко ангели небесни.

Послания, които звучат съвременно

И доколкото подобни нелепици са не само смешни или зловещи, но също и опасни, добре е хората да се подсещат за истинския смисъл не само на християнството и на всички онези начала, които открай време облагородяват човечеството. И които можем да намерим в посланията на патриарх Фотий към княз Борис Първи.

Тези послания са много по-искрени, непритворни, добронамерени и човешки от тези на Николо Макиавели от книгата му "Князът /Владетелят/" с неговите "зли препоръки към тираните, за да им помогне да запазят властта си". Да не говорим, че посланията на Фотий предхождат с шест века съветите на Макиавели. И звучат съвсем съвременно. Дори някак оскърбително съвременно.

Послание 71, например, ни подсеща за изборите в България: "Не прибягвай до измама, дори и спрямо неприятели, които ти се доверяват. Защото ако и да са неприятели, но все пак е не по-малко измамник и лъжец онзи, който е измамил хората, които са му се доверили".

А послание 76 не може да не се свърже с днешните предизборни обещания: "От прекалените обещания трябва да се пазиш, защото... ако не ги изпълниш, ще си нанесеш двоен срам, че много си обещавал и не си изпълнил нищо от обещаното. При това ще се окажеш враг, вместо приятел, защото си отнел това, което са дали надеждите...

Също и послание 73: "Златото развращава всичко човешко", което няма начин да не ни припомни за едни кюлчета.

Или послание 79: "Слухът и езикът да бъдат чисти от всяко сквернословие" - което пък напомня за едни записи, пълни тъкмо с всякакви сквернословия.

Послание 79 пък подсеща и за обществените поръчки, и за приятелските "кохорти": "Не върши нищо незаконно в угода на приятелите си".

Има и наставления за външния вид, които са си чист пиар (послание 30): "Трябва и от израза на лицето, и от вчесването на косата, и от обличането на дрехите да се вижда, че си благопристоен и почтен човек." А едни депутати ходеха в парламента с кърпени дънки.

Приобщаване, което не е довършено

Всичко това показва, че отричаните от мнозина европейски ценности, отразени в посланията на патриарх Фотий, са всъщност общочовешки ценности, към които още преди 13 века България, озовала се близо до средището на световната цивилизация, е започнала да се приобщава. Приобщаване, което не е съвсем довършено и все още е въпрос на избор.

Дали изборът ще бъде като избора на Борис Първи с християнизирането и присъединяване към тогавашната европейска общност, дали съвременните българи ще възприемат посланията на Фотий като принос към държавното и общественото ни развитие, или все пак ще предпочетат къде по-примамливото и зрелищно рязане на глави от Крум като повод за гордост? Досещаме се за отговора...

*Фотий I e виден византийски богослов, патриарх на Константинопол (858-867 и 878-886), енциклопедист и един от най-учените хора на своето време. Считан за най-влиятелния патриарх на константинополския престол след Йоан Златоуст. Светец на Православната църква под името Фотий, патриарх Цариградски. Играе централна роля в покръстването на славяните и мисиите на Кирил и Методий.

**Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путинофил

    21 40 Отговор
    Аз обичам путин! Не съм си и представял, че точно водача на глутницата рашисти, ще прати ватниците за „зелен хайвер“ поне за 200 години напред!
  • 3 Смотан

    55 18 Отговор
    България е започнала да се приобщава към общочовешките европейски ценности още преди 13 века. ............кви ценности в Европа преди 13 века бре ? СледНеандерталски ли или що?
  • 4 Ватенките си бяха крепостни, крепостни

    19 32 Отговор
    Каквото им говори телевизора, те като папагали го повтарят на репортерите на улицата, които им искат интервю.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хапчета бре, пийте ги!

    40 15 Отговор
    865-та година в посланията на гръцкия патриарх Фотий той бил бил предупредил за зловещите ракети "Сармат", но ги наричал "Сатан".......психариии спрете алкохола

    Коментиран от #78

  • 7 Това няма да ви го кажат по телевизията!

    6 17 Отговор
    Руснаците по неизвестни причини масово напускат Германия и се преселват в България!
  • 8 Да, бе

    36 5 Отговор
    Много добре, но днешните ни управници имат толкова общо с княз Борис, колкото и югозападните ни комшии с Александър Велики.
  • 9 Българин

    47 14 Отговор
    "България е започнала да се приобщава към общочовешките европейски ценности още преди 13 века."

    По голяма глупост не можахте ли да напишете - преди 13 века Европа е потънала в тъмните векове и единствените "ценности" са били инквизицията да гори вещици и учени на кладата. Другите "ценности" са били кой крал или феодал да завладее повече земи че да смъква повече данъци.

    Коментиран от #30

  • 10 Историк

    25 10 Отговор
    "Цариградския патриарх Фотий към българския княз Борис I"

    Голямо приобщаване е паднало между българи и византийци не само при Борис ами още и от Аспарух докато накрая така са ни приобщили че 200 години робство. После и турците са ни приобщили 500 години - абе все "европейски ценности".
  • 11 DW Фабрика за фейкове,лъжи и

    28 13 Отговор
    Маниполации! Дежурния 24часа да плюят по Русия!! На тея не може да им се вярва и дума!!

    Коментиран от #61

  • 12 Работодателят.бг

    15 7 Отговор
    Бг евроатлантик сте ? А бесовщината ви пречи да публикувате русофобските си умотворения ? Не губете надежда ! Вмъкнете в текста си едно-две русофобски простотии и го изпратете на Дойче веле !

    Коментиран от #64

  • 13 Доси

    22 10 Отговор
    Тия глупости ги пращайте на Шолц и на анале на,там ще им се хванат.Не на нас,ние все още не заразени от сатанинските евроценности.
  • 14 Петров

    24 4 Отговор
    че когато подобни ракети бъдат осветени, те политат в небесата като ято ангели небесни.----------- странно колко папи са освещавали меча на крале и копия на рицари по време на кръстоносни походи ? Колкото са си платили нали?
  • 15 Българина е езичник

    19 17 Отговор
    покръстен насила от Борис! Вижте кукерите, къпането в студена вода, нестинарството!
    Какво християнство, какви пет лева?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кой по света обича ватенките?

    14 24 Отговор
    Даже Армения и Казахстан вече ги наритаха!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Смотан

    23 5 Отговор
    "европейски ценности" преди 13 века знаеш ли кви са били? Рога по кафите и вой.
  • 20 Хахахаха

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Православните християни са в Украйна бееее! Не го ли разбрахте това вече?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 С тоя парцал DW

    22 6 Отговор
    Минахте Дневник подлоги
  • 25 Петров

    19 1 Отговор
    Така наречените "Факти" да си проверят мненията и от тях да кажат колко процента са на ДВ и ком-фашистката пропаганда, а после да се ударят в гърдите и да кажат, че са независими.
  • 26 Тричам кучета

    10 4 Отговор
    В Странджа, особенно с атлантически ценности
  • 27 Православен християнин

    20 9 Отговор
    Бесовщината е Западно обединение основано от сатаната срещу Православните държави, и особено Русия сега, защото тя е последната държава защитаваща християнските ценности, които Запада иска да премахне и въведе както при тях сатанинските ценности, които сега обединяват целокупния западен сатанински проект.
  • 28 Мдаа

    8 3 Отговор
    Добре казано, но ония подхвърлени кюлчета не трябваше да ги споменавате, защото така пък вие се поставяте в ролята на клеветници !
  • 29 То бива-бива ама

    15 2 Отговор
    DW,DW,DW,DW,DW........как я мислите мишкиии
  • 30 уж историк, а лъжец

    9 23 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Инквизицията е 7-8 века по-късно от покръстването. Ама путинофилите вярват на всяка лъжа, че ленин е създал кирилицата. Ако беше прочел текста, щеше да разбереш, че се говори за християнски и морални принципи, а християнството е основа, на която са изтъкани европейските ценности. Да, винаги има тирани, насилници, крадци и измамници, които експлоатират идеи и принципи, вкл. християнските или мюсулманските, но това не отменя основополагащата идея за мир, доброта, смирение и т.н. добродетели в христианските принципи.

    Коментиран от #36

  • 31 хаха

    17 2 Отговор
    Руски ракети стан няма, има Съветски ракети Воевода, които поради това, че просто ще заличат Запада са кръстени от самите тях "сатана" в чест на господарят си дявола, въпреки, че са насочени именно към тях.

    Запада много обича да кръщава проекти и смъртоносни оръжия с имената на езически богове пак поради същата причина – в чест на баща си сатаната, с което да го величаят като бесовете.
  • 32 ха ха

    15 2 Отговор
    от 13 века европейските ценности си остават вестникарска история и добри пожелания , и нищо записано като закон
  • 33 Адам Хилтън

    17 5 Отговор
    Княз Борис 1-ви не е най-добрия пример за "човешки ценности" щото е избил повечето си боляри, понеже тях не ги кефело християнството. Избил е няколкостотин рода от българският елит до крак, и като се има предвид че тогава родовете са били по няколкостотин души, жертвите на Борис 1-ви може да са повече от тези на комунизма. Да не говорим че Борис е принуден да приеме християнството след загуба на война с Византия. Взима името Михаил - на император Михаил "Пияницата" - новият си господар. Тъй че се спрете да го величаете!

    Коментиран от #37, #72

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Православен християнин

    17 0 Отговор

    До коментар #30 от "уж историк, а лъжец":

    Инквизицията е от около 1180 година, затова не лъжи!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Нострадамус от Злокучене

    7 0 Отговор
    На мо де ра то ра в задният двор.
  • 39 Психариии

    18 2 Отговор
    Тоз Фотий, не разбрах кво е написал за Жорж Ганчев ?
  • 40 13 века ценности

    6 11 Отговор
    „Срещнали се на полянка,. прабългарин и славянка. Цуни-гуни, вади-тури,. Народили чукундури........
  • 41 Да, ама не...

    20 1 Отговор
    Цитата от патриарх Фотий е много показателен, полезен и подходящ, но поднесените исторически сведения са под всякаква критика. Първо дали произхода му е от гръцкия етнос е доста спорно въпреки, че е роден в Константинопол и оглавява гръцката църква. Второ, през времето на цялото си съществуване Източната Римска империя ( Византия за пръв път е наречена от Йероним Волф през 1553 (1557) г., а падането на Константинопол под Османска власт е през 1453 г. С други думи става Византия 100 години след като е престанала да съществува) не е имала нито един император от гръцки произход. Основния произход на императорите е бил най вече тракийски, македонски или арменски, а последните също са по-близки или по-далечни родственици на траките. Мита за гръцкото величие и гръцката култура са абсолютна измислица, но са разпространени до такава степен по света, че все още на много хора е нужно да се представят огромен брой аргументи, каквито изобщо не липсват, но са масово прикривани от официалните разпространители на историческата памет по политически, икономически и други интереси на силните на деня.

    Коментиран от #62

  • 42 Адам Хилтън

    10 3 Отговор

    До коментар #37 от "Изторик":

    Който смята че масовото убийство в името на "Бог" е "справедливо наказание" - той е агент на Дявола. Кой човек който изпитва страх от "Божият гняв" ще ослепи собственият си син бе? Аз по-дяволско нещо от това не мога да си представя.

    Коментиран от #48

  • 43 Тричам кучета

    6 3 Отговор
    по християнски , продавам козяк за шматарок
  • 44 среднощен

    21 1 Отговор
    "...България е започнала да се приобщава към общочовешките европейски ценности още преди 13 века..."; Без коментар...
  • 45 Да Ви го

    15 3 Отговор
    На евроджендарските ценности
  • 46 Дойче веле

    10 1 Отговор
    🏳️‍🌈🚾🚮
  • 47 Тъпото дойче веле

    15 2 Отговор
    Преди 13 века България имаше писменост а вие говорехте с конете тъпи джендари вмирисани

    Коментиран от #49

  • 48 Кръстоносец праведен

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Адам Хилтън":

    Папата ! Умник
  • 49 Божкеееее

    7 5 Отговор

    До коментар #47 от "Тъпото дойче веле":

    Преди 13 века България имаше писменост и ни я донесе Аспарух

    Коментиран от #51

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Чети ве

    0 5 Отговор

    До коментар #49 от "Божкеееее":

    Историк татарска България имаше..аве македонец съм кво да прая
  • 52 Кощунство

    13 1 Отговор
    ДВ да говри за Православие?! Остава Ес да приеме прграма за финансиране на Православни проекти. По-смислено ще бъде отколкото да плаща оръжия за Украина
  • 53 Изтрихте най добрите коментари

    10 0 Отговор
    Факти без Факти
  • 54 Да бе

    16 0 Отговор
    Борис l щеше да изгори на кладата Дойче веле, изчадията дяволски!
  • 55 Смотан

    17 1 Отговор
    "европейски ценности" преди 13 века това е вица на годината
  • 56 Чикак

    16 2 Отговор
    княз Борис искал да влезе в НАТО и избил болярите русофили ..Дойче веле
  • 57 Търновец

    13 2 Отговор
    Християнски ценности - мир, трудолюбие, любов към ближния - проявяват ли ги гърците към нас и към други народи. Преди 12 години Немци, Французи,Холандци платиха 107 млр гръцки дълг а гърците имаха кредитен рейтинг на Буркина Фасо
  • 58 Гост

    17 1 Отговор
    Някой да поправи горкият автор, че преди 13 века България е имала ценности, каквито Европа достига няколко века след нея.
  • 59 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    е гати отвратителната статия, да не са почнали нашите да палят свещи за здравето на Путин. Автора не знае че благодарение на нашите православни традиции сме България 10 века и това не а етнофилска ерес.
  • 60 Макробиолог

    10 0 Отговор
    DW цепи мрака.....все пак полезно е да се преброят тракийците,арменците ,сирийците и т.н. срещу гърците,на императорският престол и второ --да се стори същото с апостолски църкви по тия земи.....това че по някое време ИРИ започва да използва гръцки/езика на търговците по това време,нещо като английският в днешно/не я прави гръцка ет ол.
  • 61 Още един неграмотен русофил

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "DW Фабрика за фейкове,лъжи и":

    МанипОлации, викаш!

    Коментиран от #63

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Да, ама не...":

    Баща му се казвал Сергий, а майка му – Ирина, това са мно-о-о-г-о гръцки имена, ха-ха!

    Коментиран от #70

  • 63 Друг русофил

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Още един неграмотен русофил":

    Коренът е чуждица . На български няма как да си направиш проверка . Едва ли и ти знаеш етимологията на думата . Но пък коментар 11 си е ясен . Щом си настръхнал срещу него
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 12 Отговор

    До коментар #12 от "Работодателят.бг":

    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Въпрос

    10 2 Отговор
    Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.
    A кой в автора ,а дебилнnata мисиркa преписала или сътворила този пасквил?
    Да не е nacistkata медия Дойче веле?
    И какво знае въобще този автор за Фотий или за "голямата" по това време западна католическа satanistka църква?
  • 67 13 века

    11 2 Отговор
    Европейски ценности
    По-голяма глупост от тази не може да се измисли
    Особено като си имат предвид религиозните войни
    Ще спомена само три от тях
    30-годишната война
    Седемгодишната война
    Стогодишната война
    Тука няма място да изредя всички войни които са били в защита на тези
    "Европейски ценности"

    Коментиран от #71

  • 68 Отговор

    13 1 Отговор

    До коментар #64 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Всичко което си написал в напълно погрешно.
    Вярното е ,че Славянската цивилизация е създадена от българите.
    По времето на немкинята Елисавета всички български църковни книги са или преписани като руски или поправяни като навсякъде е премахната думата българска.
    Всички български исторически личности като княгиня Олга и другитеМитрополит Михаил Българина: 988-992 г.
    Митрополит Киприан: 1375-1406
    Митрополит Григорий Цамблак: 1415-1419 г.
    Митрополит Исидор: 1436-1441 г.
    Митрополит Григорий II Българина: 1458-1472 г.
    Б1500-1501 г.
    Архиепископ Нектарий (бивш охридски патриарх): владика на Вологда през 1613-1626 г.
    Архиепископ Филотей (бивш охридски патриарх): владика на Смоленск през 1721-1725 г.
    Са били фалшифицирани и никой не знае че са българи.
    Архивите на Волжска България и на нашата Дунавска България са в Кремъл и никога няма да ни бъдат върнати за да не знаем нашата история.
    Другата част от нашата история е плячкосана от satanistite във Ватикана със същата цел история.
    Так че и изтока и запада не са ни желали никога доброто.
  • 69 Емил

    11 3 Отговор
    България е започнала да се приобщава към общочовешките европейски ценности още преди 13 века. - Тотална глупост! България и българите СЪЗДАВАТ общочовешките ценности и приобщават примитивна Европа към тях! България прави Златен век на книжнина, когато западът и Азия се учат да се къпят веднъж годишно!!!
  • 70 Емил

    4 8 Отговор

    До коментар #62 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А какви са според теб?! Това, че руснаците нямат култура и само копират е общоизвестно! Добре, че е св. Киприян (българин по род и възпитание) та да спаси от татарите и да им създаде държава!
  • 71 Е не пропускай

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "13 века":

    Ирак, Сирия, Либия.
  • 72 РЕАЛИСТ

    4 6 Отговор

    До коментар #33 от "Адам Хилтън":

    Как може да величаят този изверг Борис Първи, който ослепява сина си Владимир Расате, понеже не е искал да се приема религията на най-големия враг -християнството. Синът му си е искал да се запази българската религия , наследена от Велика България.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Кочо

    8 1 Отговор
    Бесовщината е тотално завладяла антихристкия запад с борбата му за дехристианизиране и откровено богоборчество, с налагането на содомските извращения за ценности, физическо и психическо осакатяване на децата и младите хора с неспирна пропаганда за налагане на измислени 31 пола, избор на това от кой пол да бъдеш, медикаментозна и хирургическа кастрация! Преобръщане на ценностите, признаване на отвратителното, извратеното и низкото за ценност и поставянето му на пиедестал, стремеж за унищожаване и поругаване на православието и християнството, както и свързаното с него достойство на човешката личност и захвърлянето на образа и подобието Божие в кална на содомските страсти! Унищожаване на семейството, ролята на майката и бащата за възпитаването на децата в здрава семейна среда! Всичко нова е онкровен сатанизъм!
  • 75 Асен

    3 0 Отговор
    "ЦЕННОСТИ"... Майко мила!
  • 76 🇧🇬🟫🇧🇬

    1 3 Отговор
    Корнелла Нинова БКП Б БСП Д ДС-чума двадцатого века, аве Эй, корнелло, сделайте себе Энну “Mea Culpa", об обезлюдении Болгариями Ма, услышим от Вас “Mea Culpa " за обез“обезлесение болгарского крестьянина И уничтожение болгарского села, болгарских земледельцев и Болгарской крестьянской семьи и сельского хозяйства”🟫
    Корнелла и Чумные БСП, которые БКП и снова хотят быть БКП,
    Прокл прокляты, чтобы быть ЦК БКП / БСП/ДС Чу чума, чтобы встряхнуть вас Ма Корнелла/Цкак Бкпто / Бспто Ма науч научили нас, как убить Ма, зехте нашу землю Ма, вернуть нам землю и имущество Ма⚡ ⚡ ️проклятой Коммунистической Чумыфу ПФУ.
  • 77 Ми те блатните

    1 3 Отговор
    са си още в средновековието. Нормално, сър...
  • 78 Абе ти можеш лида четеш, бре,

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хапчета бре, пийте ги!":

    Тобива дeбилщиHa, aма ти игр аза рекорд?!? 🤣🤣🤣
  • 79 пропагандни халосии

    1 2 Отговор
    Българин ни просветлявял. България и Индия са били водещи цивилизации, и са се борили срещу Русия даже. Що за халосии и халюцинации пропагандни!
  • 80 мозък личинка

    2 1 Отговор
    България се е приобщавала към общочовешките ценности? България не са ли били "общо човеци" по принцип?
  • 81 Гаменска статия

    4 0 Отговор
    Още преди 13 века, България е била с ЕС, Борел и Урсула срещу Путин. Точка.
  • 82 без пропаганда ли?

    3 0 Отговор
    Отдавна тия писачи са надминали комсомолското събрание и мислене. Какво общо има Борис и днешните ракети? Те утре ще напишат че е било най-добре да си бяхме останали в турската империя. Така щяхме отдавна да сме си влезли в нато. Ама пак Русия ни е развалила рахатлъка...
  • 83 Стратега

    0 0 Отговор
    13 века са много години! Докче Велв да си види корена от 133 години, когато Бисмарк създаде Германия!
    Ние имаме библия на български от 9 век а немско езичните от 13 век и то протестантска!
    Кякой си Фотии, грък, бил поучавал Цар Борис!
    И какво общо има всичко това с днешно време: НИЩО!
    Защо цитирате тази жълта преса?