3 Декември, 2022 10:55 2 454 13

Георги Господинов: Човек се нуждае от миналото, когато настоящето е тревожно, а бъдещето още повече

  • георги господинов-
  • скопие-
  • книга

В повсеместна криза на разговора сме и това се усеща най-много на Балканите, каза в интервю за предаването "Трилинг" по Телевизя 24 българският писател Георги Господинов

Георги Господинов: Човек се нуждае от миналото, когато настоящето е тревожно, а бъдещето още повече - 1
Снимка: Фейсбук страницата на Българския културно-информационен център в Скопие
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В повсеместна криза на разговора сме и това се усеща най-много на Балканите, каза в интервю за предаването "Трилинг" по Телевизя 24 българският писател Георги Господинов, който представи в Скопие книгата си "Времеубежище” издадена в Република Северна Македония от издателство "ИЛИ-ИЛИ".

„Хората спряха да си говорят, държавите също. Всеки се затваря в своето минало, а когато се затвориш в него, блокираш мостовете. Моето послание към политиците е да погледнат какво прави културата и да направят същото. Много македонски писатели се издават в България и български в Северна Македония, правят се смесени изложби, това е начин да си говорим. Това, което прави изкуството, показва какво трябва да правят политиците. Човек се нуждае от миналото, когато настоящето е тревожно, а бъдещето още повече. В моя роман искам да отбележа, че миналото може да бъде и опасно, капан, от който никога не можеш да излезеш. Миналото е хубаво, когато някой влезе в него и излезе, без да заключи вратата. Става опасно, когато искаш да събереш цял народ вътре”, каза Господинов.

В Скопие той пристигна вчера със съдействието на Българския културно-информационен център, за да представи, при голям интерес книгата си „Времеубежище” в кино Фросина, а медиите в Северна Македония отбелязаха, че романите му са сред най-четените от чуждата литература, издадена в страната. В Република Северна Македония са издадени „Естествен роман“, „И други истории“, стихосбирката „Балади и разпади“, както и най-успешният роман на Господинов, „Физика на тъгата“ и сборниците с разкази „И всичко стана луна“ и „Всичките наши тела”.

Толкова сме близки, че имаме само два варианта - да се мразим или да се обичаме, каза по време на срещата си с читателите Георги Господинов, а в интервю за „Дойче веле” сподели: „Когато избирах заглавието на книгата си, се страхувах, че представителите на младото поколение може дори да не знаят какво е противовъздушен бункер. Тогава наивно вярвах, че тази дума вече е само част от историята и литературата. Сега е възможно да стане дума на годината”.

Поздравления за световния успех на книгите си Георги Господинов получи преди срещата си с публиката в Скопие и от президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    9 0 Отговор
    Народ/ човек, който не знае, помни миналото си и не е извадил поуките от грешките, не може да има хубаво настояще и да гради успешно бъдеще
  • 2 Човек се нуждае от миналото

    4 2 Отговор
    През 1989 г. съгласно цените на дребно покупателната способност на промишлените работници с една месечна заплата е: сирене - 114 кг, яйца - 2277 бр., боб - 493 кг, ориз - 296 кг, лук - 987 кг, ябълки - 705 кг, картофи - 1345 кг, костюм мъжки вълнен - 3,2 бр., балтон-мъжки - 3,9 бр., обувки мъжки половинки - 14,7 чифта, обувки дамски половинки - 11,8 чифта, въглища каменни /на едро/ - 8,2 тона, ел.енергия - 9250 кВтч (!).
    И понеже сега сме в ЕС е много модно да се сравняваме с останалите страни по света. Вижте къде сме били тогава и можете сами да прецените къде сме сега. През 1986 г. средното годишно потребление на мляко на човек е:
        - България - 194 л. В страните от Западна Европа е от 43 до 202 кг
        - Гърция - 57 кг
        - Турция - 15 кг
        - САЩ - 129 кг
        - Япония - 36 кг
    Нали разбирате колко смешно звучи песента на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците?" 
  • 3 Човек се нуждае от миналото

    7 2 Отговор
    Покупателната способност на българина се изравнила и дори надминала тази от 1989 г. Това е най-новият виц, сътворен от Центъра за либерални стратегии - едно от ония НПО-та у нас, чиято основна задача е да пропагандират колко хубаво си живеем днес. 
  • 4 Гаглей

    5 0 Отговор
    Човек когато не знае кво му е само аз си знам кво ми е
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Оплакване

    5 1 Отговор
    Някакви където живеят в миналото и бълнуват болшевики,комунисти,СССР,Хитлер и т.н. искат да ни убият бъдещето като ни вкарат във война.
    По-добре гледайте напред и никога да не се връщаме назад.
    Между другото тези същите се дрогират,пият,не си слагат очилата и ни газят по пътищата.Пишат ни колко била полезна тревата и т.н.
  • 7 Човек се нуждае от истината за миналото

    4 0 Отговор
    за да предпази себе си и поколението си от омразата и заразата на комунизма !
  • 8 Абе комуняги, много знаете

    4 3 Отговор
    за тоя проклет Сорос, на мен вече много ми прилича на вашия путин!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Човек се нуждае от миналото

    3 1 Отговор
    Искаме си миналото и младоста, ни НАТО, ни ЕС
  • 11 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Господинов има чудесен стил на писане , но книгите му нямат сюжет и след 100 страница стават бреме за четене. Просто разсъждения за живота нахвърляни на хартия без смисъл . За обществените дела му прави чест че е от правилната страна за разлика от почти всички храненици на комунизма от старата гвардия културтрегери които си отидоха от тоя свят верни на партията русофили ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цуца

    1 0 Отговор
    У мен надделява усещанео, че всичко около ”проблемите” със Северна Македония е преекспонирано. Когато се говори с езика на разбирателството и добросъседството, нещата се получават! Винаги ще има хора с радикални виждания и от двете страни, но това е преодолимо с добър тон и аргументи