Last news in Fakti

6 Декември, 2022 22:00 3 763 168

Манипулираният народ: Защо руснаците вярват на Путин

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл

Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество

Манипулираният народ: Защо руснаците вярват на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пропагандната машина на Путин използва различни методи, за да накара големи части от руското общество да маршируват в такт с Кремъл. Как става това? Френски документален филм разкрива някои от най-важните механизми.

Как работи пропагандната машина на Путин? Документалният филм на френската компания "Ligne de front" търси отговор на този въпрос, разказвайки историите на различни хора - известни и най-обикновени.

Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество – за това разказва 43-минутният документален филм „Пропагандната машина на Путин – манипулираният народ“, който ZDF ще излъчи на 5 декември.

Всички независими медии са блокирани

От него се вижда как след началото на войната в Украйна конформизмът в руското общества се е засилил още повече. Независимите източници на информация, определени социални мрежи и всичко, свързано с възможността да се чуе алтернативно мнение, е закрито или блокирано. Държавните медии представят войната в Украйна като „освободителна“ и „неизбежна“. А последните останали в страната опозиционери и критично настроени журналисти са обект на преследвания.

Главни герои в този филм са хората. И техните истории. Журналистите се опитват да намерят отговор на въпроса защо толкова голяма част от хората, живеещи в Русия вярват на режима и на неговите пропагандни наративи, дори ако лично са пострадали.

Майката на загинал в Украйна войник се гордее със сина си и с Путин

В град Луга, област Санкт Петербург, екипът се среща на гробището със семейството на загинал в Украйна руски танкист. 20-годишният Никита Авров, заминал доброволно да воюва в Украйна, умира в Изюм в края на март. „Беше много мило момче, добронамерено, винаги помагаше с каквото може“, разказва майка му Анастасия Аврова.

Тя споделя, че е получила значително обезщетение за смъртта на сина си – почти 15 милиона рубли (около 460 000 лева ). Посмъртно Никита Авров бил награден с орден за мъжество – награда, която получила майка му. „Гордея се с президента, със страната и със сина си“, казва Анастасия.

Главният пропагандатор на Путин

Авторите на филма са се срещнали и с известния рупор на Путин – телевизионния водещ Владимир Соловьов. Ненавистта, агресията и лъжата са се превърнали в негова визитна картичка, но както заявява самият той – целта му била да казва истината. Пред германските камери той се хвали с милионната си аудитория: „Хората обичат моите предавания“.

Соловьов повтаря едно към едно настоятелния наратив на Кремъл за нацистите в украинското правителство и унищожаването на хората в Донбас в продължение на осем години. След това разказва и за уж организирано срещу него покушение, за чийто поръчител смята Володимир Зеленски.

Темата за Втората световна война в пропагандата

Според авторите на филма спомените за победата във Втората световна война и историческите паралели играят една от най-важните роли в кремълската пропаганда. Пример за това е не само парадът на Девети май, но и военно-патриотичният парк за култура и отдих на руските въоръжени сили „Патриот“ в Подмосковието, открит през 2015 година лично от Путин.

В този военен „Дисниленд“ с площ от пет хектара не само се демонстрира военна техника, но има и много неща, които могат да се изпробват лично – децата например могат да пострелят с различни видове оръжие, което радва родителите и шокира зрителите в Западна Европа.

Путиновата пропаганда отделя особено внимание на НАТО. Кремъл прави опит да представи войната в Украйна като отговор на уж агресивната политика на Алианса, на неговия стремеж за разширяване и за създаване на заплаха по руските граници. За увеличаване на „просвещението“ сред населението в Москва е била открита и специална изложба, наречена „НАТО – хроника на жестокостта“.

Засилване на репресиите срещу критиците на Кремъл

От началото на войната натискът спрямо всички, които не поддържат действията на Кремъл, е засилен. Независимите медии са закрити или принудени да прекратят работа. Критиците на властта са изтласкани от страната, нямат възможност да работят по специалността си и да предлагат алтернативна гледна точка на ставащото. Същевременно работещите в чужбина журналисти биват представяни като „врагове на народа“, както по време на Сталин.

Опозиционните политици също са принудени да замлъкнат – като намиращият се в затвора от април Владимир Кара-Мурза, станал на два пъти обект на покушение. „Искаха да го убият“, казва неговият адвокат, който споделя и с какви трудности се е сблъсквал, за да има възможност да общува със своя клиент.

*Френската компания Ligne de Front е специализирана в създаването на репортажи и документални филми, като отделя най-голямо внимание на автентичността и ангажираността.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    98 16 Отговор
    Аз па мислех,че верват на Урсула и Джо!?🙉😁🤡😁🙉
  • 2 поради щото

    58 18 Отговор
    вярват на боко в бЪлгария
  • 3 ПАК СЕ РАЗ.МИРИСА

    95 17 Отговор
    ..........ГЬ.ОБЕ.ЛСОВОТО ЗЕЛЕ...!
  • 4 Путинофил

    36 98 Отговор
    Защото са крепостни!

    Коментиран от #6

  • 5 УКРАЙНА🇺🇦

    42 119 Отговор
    Защото са малоумни алкохолици нямат трезво виждане и разбиране на нещата за тях е важно шишето с водка

    Коментиран от #9, #30

  • 6 Последния Софиянец

    113 28 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    Защото не искат да са роби на Сорос.

    Коментиран от #10, #65, #143

  • 7 Русия

    25 73 Отговор
    Царе е царици - немци!
    Сталин - грузинец!
    Хрушчов - украинец!
    Брежнев -украинец!
    Те никога не са имали руски управници!

    Коментиран от #38

  • 8 Четете между редовете

    11 18 Отговор
    Вижте коментар №2 , казва максимално много и вярно с минимум думи
  • 9 Последния Софиянец

    79 13 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Ти като изтрезнееш кажи защо за 33 години от 10 млн станахме 5 млн.

    Коментиран от #146

  • 10 Ватниците не знаят

    18 69 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    дори, кой е Сорос!

    Коментиран от #12, #51, #130

  • 11 Дивотия

    75 12 Отговор
    Поредната статия-боза .

    Коментиран от #20

  • 12 Дивотия

    56 8 Отговор

    До коментар #10 от "Ватниците не знаят":

    Ще питат Орбан и ще им каже ,но кажи джендър кога ще роди ?
  • 13 БгПростотия

    26 66 Отговор
    по важно е защо ганювците вярват на путлер и кремълските гьобелсивци !!!

    Коментиран от #14

  • 14 Дивотия

    59 9 Отговор

    До коментар #13 от "БгПростотия":

    И на кой да вярват? На рептила ли?
  • 15 Токсик

    85 32 Отговор
    Руският народ никога не е бил по-сплотен от времето на втората световна война, когато отново се бореше срещу фашизма! Не само руснаците вярват на Путин, а и българите, както и всички здравомислещи хора по света, които се надяват Русия отново да спаси земята от заразата на кафявата чума на фашизма , която се разнася от евроатлантиците.

    Коментиран от #23, #47

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 защото

    18 64 Отговор
    са идиоти,затова му вярват.

    Коментиран от #24

  • 18 Още един Путинофил

    17 58 Отговор
    На срещата с майките на загиналите войници, путин им каза, да не се вълнуват много, защото всеки ден умирали повече руснаци от алкохол отколкото от войната!

    Коментиран от #31

  • 19 Тошо

    55 15 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !
  • 20 Косово

    56 10 Отговор

    До коментар #11 от "Дивотия":

    Сайт-боза ,статия-боза ,ти какво очакваш .
  • 21 Историк

    15 60 Отговор
    Отговорът е много прост: защото са провалени като индивиди, и им е по-лесно да се крият зад колективното затваряне на очи. Иначе си личи, че поне частично знаят какъв е режима в Кремъл.

    Коментиран от #25

  • 22 Хинин

    52 8 Отговор
    На кого да вярват?А и тези франки защо не правят филм за черна и ислямска франция.
  • 23 Солей

    8 24 Отговор

    До коментар #15 от "Токсик":

    Личи ти по поста, че дори ти не си вярваш. :)
  • 24 Косово

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "защото":

    За себе си явно говориш и имаш предвид.

    Коментиран от #33

  • 25 Косово

    51 7 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Явно има за какво да вярват ,не са като държавата където живеел и от 9 милиона стана 5 .

    Коментиран от #32, #46

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 руби кон

    25 5 Отговор
    Американците го правят още по-изявлено с Ършуля и Щоляцин.Само,че там е смешно.
  • 28 стоян георгиев

    45 6 Отговор
    На кой да вярват? На здрависващият се с невидимия,на бабо..а,на внукът на бригаденфу ер ер отZZ,на,Боджо,,на Урсула фон де Мин дер?Единствено на Ришката може горе долу да се има доверие, все пак наше момче,ромче е.Ако ги сравниш с г-н Путин,освен да му лъскат обувките за друго не стават.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 факел

    29 6 Отговор

    До коментар #18 от "Още един Путинофил":

    Даде за пример твоята мадре продала се за бял прах в киев.

    Коментиран от #34

  • 32 Историк

    13 46 Отговор

    До коментар #25 от "Косово":

    "Явно има за какво да вярват" Фашизма винаги е властвал в Просия. От Сталин насам, без прекъсване.

    Коментиран от #121

  • 33 Алооооооо

    28 5 Отговор

    До коментар #24 от "Косово":

    Ами щот говори истината
  • 34 Защо русофилите държат

    15 38 Отговор

    До коментар #31 от "факел":

    публично да покажат колко са прости?
  • 35 Стига бе

    31 6 Отговор
    Пропагандаторът вика: дръжте пропагандатора.
  • 36 Трак🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇩🇪🇮🇷🇮🇹

    14 40 Отговор
    Щото са наркомани алкохолици и содомисти … и най вече супер М-А-ЛОУМНИ
  • 37 Анален Разрушител

    38 7 Отговор
    Ами да, руснаците трябва да вярват на Байден и синчето му! Сто про!
  • 38 Стига бе

    15 10 Отговор

    До коментар #7 от "Русия":

    Браво капацитет, току що измисли нов етнос-укри.
  • 39 Исторически парк

    34 6 Отговор
    Защо американците вярват на памперса?
  • 40 "Манипулираният народ" ли?

    44 10 Отговор
    Вижте на Запад, какво е зомбиран народ!
    В Германистан още седят във влаковете и автобусите с маските. Вече и никой НЕ говори, че "има пландемия", но вече "било закон"???
    Имало "закон", ама защо и за какво? Овцете си изпълняват и не мислят изобщо!
    Е, чак пък толкова да са тъпи руснаците, не ми се вярва?

    Коментиран от #153

  • 41 ханс

    35 5 Отговор
    А на вас ли да вярват бе боклуци!
  • 42 Дойче зеле,

    40 7 Отговор
    Ама вие съвсем вкиснахте! Гледайте си вашите проблеми, едвам крепящия се ЕС, негативните настроения на народа срещу политиките ви, пък тогава плачете на чужди гробища!Защо и кой подкрепят в Русия си е тяхна работа!!!
  • 43 Бесен- _Язовец

    39 6 Отговор
    Щом Дойче Веле гласа на чичо Сорос са казали, че руснаците са маниполирани, а евро джендари не са маниполирани затова им спряха руските канали за да слушат само гласа на чичо Сорос.
  • 44 стоян георгиев

    36 7 Отговор
    ДВ са гласа на американските фашисти
  • 45 Е не е

    13 4 Отговор
    само Путин и дойчезелето се справя с манипулациите, все пак занаят е това, пък и мъни.
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 33 Отговор

    До коментар #25 от "Косово":

    След масовите чистки по времето на Сталин, за създаването на новия човек на комунизма, е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на мужиците вече е сменен.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ти пък много знаеш?

    43 14 Отговор

    До коментар #47 от "Психолог":

    Фашизъмът е продукт на западните империалисти. Правят, каквото правят и пак стигат до фашизма!
    Доказан факт е, че в Киев управлява фашистка хунта. Избиха над 14 000 украински граждани (от 2014 до февруари тази година), чиято вина е, че са от руски етнос.
    Майчиният им език е руски, в къщи говорят руски език, гледат руски канали и НЕ признаха насилствено взетата власт в Киев за легитимна!
    На власт в Киев са предимно хазари, които ненавиждат руснаците.
    А целия Запад днес помага на фашисти. Тогава какви са те?

    Коментиран от #59

  • 49 Хахаха

    29 7 Отговор
    Кой вярва на НАТО ?
  • 50 Реалист

    38 9 Отговор
    А на кой да вярват? На Шолц? Или на Байдън? Не всички са предатели че да вярват на чужди президенти. Когато обичаш държавата си, вярваш на своите пълководци. Лоши, добри, но свои. А във война не правиш преврати. Помагаш на тоя дето е начело да измъкне народа и държавата. Това са стари правила. Руснаците са народ дето е ял кучета по време на обсадата на Сталинград от нацистите, окопавали са неработешите танкове, за да ги правят на оръдия за да пазят града. Мислите ли че със знамена с цветовете на дъгата е смешни лозунги ще смените такива гени? Друг път!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Все Путин ви е виновен

    39 10 Отговор
    НАТО наруши всяко свое задължение. Разширяването на алианса създаде директни заплахи за Руската федерация. Военната инфраструктура на блока се приближи до руските граници, което е нарушение на ангажиментите му по Истанбулската декларация от 1999г.
  • 53 Сделано в СССР

    16 39 Отговор
    Опасен вирус е съветикус-бациликус. За 500 г. Османската империя не успя да пречупи българина и българищината, а само за 45+33 руската азиащина унищожи всичко българско. Измислиха ни нова история, създадоха нова раса, хомосъветикус, готова да продаде род и родина в името на кремълския сатрап.

    Коментиран от #80

  • 54 НЯКОЙ

    8 9 Отговор
    Защо, защо - защото медиите са негови, защото това е четвъртата власт, която промива мозъците на хората ! И ние сме подлагани на същата обработка, но рано или късно истината показва грозната си мутра и хората проглеждат ! Така че част от медиите са основен виновник за разпространението на лъжлива, приспиваща, смазваща и вдякакъв друг вид вредна информация, която демотивира обществото ! Друга част, значително по-малка, търси истината и пробужда обществото - такива медии искаме да имаме !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кой е Манипулираният народ

    28 5 Отговор
    Джордж Сорос е свързан с най-малко 253 медийни организации по света, според ново проучване, проведено от MRC Business.

    Сорос използва своите благотворителни организации, за да изгради връзки с новинарски издания и организации на „медии на активисти“.

    „Журналистическите групи, подкрепяни от Сорос, имат способността да формират общественото мнение на почти всеки континент и на много езици. Те също така го предпазват от разследване, защото репортерите го виждат като съюзник, а не като цел за разследване“, написаха анализаторите на MRC Business Джоузеф Васкес и Даниел Шнайдер.

    „Усилията за милиони долари на 92-годишния Сорос за насърчаване на неговата странна програма за „отворено общество“ обхващат някои от най-радикалните леви идеи за абортите, марксистката икономика, антиамериканизма, лишаването от средства на полицията, екологичния екстремизъм и ЛГБТ фанатизма“. „В Съединените щати Сорос е известен с масовото си участие в подкрепа на либерални политики и политици. От изборите през 2016 г. той е похарчил най-малко 200 милиона долара в подкрепа на политически кандидати, което включва 29 милиона долара за местни прокурори и окръжни прокурори.“
  • 57 Кой е Манипулираният народ

    25 4 Отговор
    Сорос беше най -големият дарител на демократите по време на междинните избори, но MRC Business казва, че това е „само капка в сравнение с над 32-те милиарда долара, които той вля в своите фондации „Отворено общество“ (OSF) от 1984 г., за да оформи политиката по свой вкус в глобален мащаб мащаб."

    Сорос е свързан с Проекта Маршал, разпуснатия оттогава Съвет за управление на дезинформацията на администрацията на Байдън, Project Syndicate, openDemocracy (базиран в Обединеното кралство), Международната мрежа за проверка на фактите на Института Пойнтър, NPR, ProPublica, Free Press и множество други издания.

    „Накъдето и да погледнете... всички "проверяващи фактите" са финансирани от Джордж Сорос. Колко хора знаят, че когато отидете в Google и потърсите нещо, веднага получавате Уикипедия, финансирана от Джордж Сорос ?"

    „Ето колко амбициозен е този човек“, каза Бозел. „Той е на път да унищожи основите на западната цивилизация и изхарчи 36 милиарда долара за това. Този човек е сериозен, той е на мисия.“
  • 58 Някой

    30 5 Отговор
    А българския народ не е манипулиран въобще. Германския народ и той не е манипулиран. Нито френския. Нито италианския. Нали?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Урюрвкос

    25 7 Отговор
    ако предположим че опозиционните медии тръбят истината то в Русия независимата телевизия "Дъжд" работи 12год и отиде в Латвия защото стана чуждестранен агент. В същия момент когато решиха че могат свободно да си изказват мнението ги изритаха от Латвия и им анулираха нетуорк лиценза. Само 5 месеца ги търпяха в демократичния свят.
  • 61 Живанши

    30 6 Отговор
    Те половин Европа вярват на Путин, дето не са гледали едно руско предаване през живота си, та руснаците ли няма?
  • 62 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    10 24 Отговор
    Умират от страх алкохолиците, бият ги по площадите и ги товарят у вагонетките, иначе биха обесили султанчето до час!
  • 63 Пeнис Pодман

    28 5 Отговор
    Обидно плитка пропаганда. Само най-измитите козяци са клъвнали
  • 64 Ццц

    24 7 Отговор
    Дойче бреме, чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите се управлява и ЕС. Колко хора в ЕС мислите подкрепят педа..те и високите сметки заради продал родината си наркоман? Цяла пандемия се създаде така. Защо да смятаме, че нещо се е променило?
  • 65 Емо

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Има разлика да не искаш да си роб по принцип, или да не искаш да си роб на някого. За мен е все тая на кого ще си роб. Системата за промиване на мозъци не е измислена от днес или от вчера. Използването на прости и удобни обвинителни тезиси, които не се нуждаят от доказателство, приписване на собствените грешки на неприятеля, оправданието, че ние ги нападаме, за да не нападнат те нас - вършат работа от хилядолетия.
  • 66 Примитивизъм

    15 5 Отговор
    Ама това е дойче зеле - никакво доверие на драскачите за мангизи!!!
  • 67 Пълно лъжци

    19 4 Отговор
    Кой ви вярва на статии без автори!
    Една платворма или вестник не е автор и не пише статти.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Дедо байден

    22 5 Отговор
    Цензура и дезинформация... казват тези, които забраниха руските медии и се опитват да представят дедо байден като здравомислещ човек, докато на всяко 2-ро изявление залита, заеква и упорито се опитва да се здрависа с въображаеми хора. Жалки сте вие а манипулирани са @утистите, които ви четат простотиите и отчаяно вярват в т.нар демокрация и неолиберализъм.
  • 70 ДебиленВюрстен

    16 6 Отговор
    А защо никой не вярва на ДВ???
  • 71 долу сащ

    18 5 Отговор
    с защо вярват на цру и Бай гън за аферата със синът му в украйна
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Вирус

    10 4 Отговор
    Подминава се без да се чете зелето е не знам кой е манипулиран май в 4 райх ес хахаха
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 без коментар

    6 3 Отговор
    В този военен „Дисниленд“ с площ от пет хектара не само се демонстрира военна техника, но има и много неща, които могат да се изпробват лично – децата например могат да пострелят с различни видове оръжие, което радва родителите и шокира зрителите в Западна Европа.

    В България . Скоро стана въпрос за мой познат полицай , който изстрелял 15 патрона за пистолет на тренировъчно стрелбище , и когато поискал от началника да му бъдат възстановени , началника му го накарал да си ги заплати.
  • 76 Историк

    9 15 Отговор
    Руснаците не вярват на Путлер, но поради това, че живеят в провалена държава и общество се преструват, че му вярват. Само така могат да продължат да живеят с лицемерието си, без да се налага да се изправят срещу масивните проблеми, които са ги свели ефективно до крепостници, на които се "позволява" когато фюрера реши, но само ако надигнат глава, и биват смачкани от репресивния апарат на тайните им служби. Русия е провалена държава принадлежаща на КГБ.

    Коментиран от #92, #141

  • 77 Хохо Бохо

    3 13 Отговор
    А на мене какво ми пука за тези нещастници, руснаците?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 А кой

    10 2 Отговор
    Вярва на маниполаторите дв
  • 80 Сделано западята

    23 8 Отговор

    До коментар #53 от "Сделано в СССР":

    Ти пък, какви глупости говориш? Бас държа на 1000 евро, че даже и да си бил в западналите страни, не си живял там поне 5-8 години?
    Ако беше живял, примерно в Германистан или Британстан, щеше този светоглед на "Съветския съюз" ДНЕС да ти харесва!
    Защо? Ами западналите твърдо и упорито вървят към още по-жестокс диктатура и от тогавашната "наша"!
    Да, ама тогава имаше и много предимства за народа.
    Западът не знае нищо за нашия живот, тогава.
    Те сега с техната идиотска диктатура ще ни накарат наистина да обичаме някогашния социализъм!
    Ела, живей поне 5 години в развитите западнали страни и тогава говори такива глупости!!
    България точно за това се харесва на много чужденци, понеже още има някаква свобода. Докато на запад скоро и до тоалетната да отидеш, ще ти искат "паспорти" или "сертификати"!
    Да живее някогашния социализъм! Беше наистина по-свободна и народна система!
  • 81 ДВ а на вас защо не ви вярваме?

    15 4 Отговор
    ДВ при вас няма и процент истина в написаното, лъжете най безогледно! Разкарайте се с вашите анализи!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Западът носи фашизъм

    24 9 Отговор
    Стига сте лъгали безсрамно.

    Умирате от яд, че вова не продава Русия като Горбачов и Елцин.

    Умирате от злоба, защото не можете да победите Русия и да я разкъсате, както много други държави след ВСВ.

    Умирате от мъка, че мръсните ви игри не носят резултати.

    Без вас светът ще е по-добър!
  • 92 123

    16 3 Отговор

    До коментар #76 от "Историк":

    Елементарно манипулираш... Трикът с лошото КГБ и доброто ЦРУ вече не минава. Светът видя истината.

    Коментиран от #96

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 23787

    16 4 Отговор
    Вие оставате "Защо Руснаците вярват на Путин?" Това си е техен "проблем" и адмирации за Путин-.......
    Опитайте се да отговорите на въпроса "Защо българите не вярват на никого?" по-важно е в първия случай имамаме държавност и държава във втория нямаме нищо абосюлтно нищо пълен разпад...
  • 95 Истината

    12 13 Отговор
    В Руската/съветска империя руската нация е били господстваща и е тъпкала всички останали нации. Затова руснаците смятат себе си за велики а останалите за хора второ качество. И понеже са велики много страдат от факта, че целият останал свят не ги смята за такива. От тук идва и руската национална параноя, че Света е в заговор против тях, не ги уважава и не иска да ги признае за велик народ а единствено желае да отслаби, унизи и унищожи Русия. Те искрено вярват на пословицата "Боиш се значи ме уважаваш", затова смятат, че единствено по този начин могат да принудят света да ги уважава.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 1234

    10 3 Отговор
    проблемите на руснаците ли са важни. А какво прави скай-нюз не ви интересува. Те плюят срещу България, но реакцията е вяла.

    Коментиран от #107

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Велю Дойчев

    15 4 Отговор
    По-важно е защо хората не вярват на ДВ? Зашо?
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    7 3 Отговор
    D W дежурните Лъжци и маниполатори!!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Донбасслав

    10 4 Отговор
    Пропагандната машина на европа и Дойче зеле използва различни методи, за да накара големи части от руското общество да маршируват в такт с тази фалшива Европа.
    Как става това? Руският, Беларуски, Ирански и Дори Китайски документалени филми разкриват някои от най-важните механизми.
    Държавните медии в европата. представят войната в украйна като „освободителна“ и „неизбежна“ въпреки че 10 години си затваря на очите за украинските неонацисти от Киев.
    А малцината останали в съюза опозиционери и критично настроени журналисти са обект на евро.рафенирани преследвания.
    От началото на войната натискът спрямо всички, които не поддържат действията на Киев. Критиците на фашистките властта в Киев са изтласкани от страните на тоя евро.фалшив съюз, и нямат възможност да работят по специалността си, и да предлагат алтернативна гледна точка на ставащото.
    Същевременно работещите в чужбина журналисти, като Русия, Иран, Турция, Китай, Казахстан и Беларус биват представяни като „врагове на народа“, както по време на Хитлер.
  • 109 12356

    5 4 Отговор
    Е на кой да вярват? На някой лъжлив и нагъл Киро, дето обарва колежки по парапетите, или на сатанистите от ЕС, или на кукавелата Бай Дънн?!
  • 110 Примерно

    7 5 Отговор
    Защото не вярват на Зеленски. Гледали са го по шоу програми и го знаят що за стока е.
  • 111 гаджи

    6 3 Отговор
    По манипулиран от бг народ няма.

    Коментиран от #127

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Титу

    5 3 Отговор
    Същата пропаганда ни я продава и Герб.
  • 114 Комон Сенс

    2 2 Отговор
    Войната е силен интегрира фактор вътре в едно обшество. Никой не иска страната му да загуби на бойното поле. Съответно, дори критиците замлълкват, за да не клатят лодката.
    Въпросът е какво става ако даден лидер загуби война. И отговорът не е еднозначен. Сигурно е, че авторитетът му бива отавен под съмнение.
  • 115 1122

    9 10 Отговор
    Вл. ВЛ. Путин има одобрение в световен мащаб 65%/процента от 8 Милиарда население на Земята/.В Русия Вл. Вл. Путин има одобрение 92%/процента, при 150 милиона руснаци.Коментарът е излишен. А, за евреина Сорос, му припомнете КОЙ освобождава от лагерите евреите -Червената Армия,сиреч руснаците/няма американци, няма французи, няма италиянци, няма испанци/.Не пишете глупости ,защото Колония са били сащ на Франция, Испания, Холандия, Великобритания .Следва РОБОВЛАДЕЛСКИ ПЕРИОД в сащ ,който се премахва през 1861 г. Пишете ИСТИНАТА!!!

    Коментиран от #124

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 дядото

    6 4 Отговор
    защо руския народ трябва да е манипулиран.просто са друг свят,бит,мислене,минало.ако става дула за манипулация,по-добре си припомнете хитлерофашизма в германия и последиците от тази манипулация на милиони германци
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 ттт

    4 5 Отговор
    Ей това искат и месните рашисти.
  • 120 парчета от картината

    4 8 Отговор
    Путин просто имаше късмет. Клинтън имаше слабост към Елцин и сключи два важни договора. Единия за конверсията при който руските атомни бомби се разоръжаваха и урана се смесваше с ниска марка уран и се изкупуваше от САЩ за ядрено гориво. При това, 40% от ядреното гориво в САЩ идваше от Русия. В резултат Русия не само не закри ядрените си мощности, но ги обнови, разшири и сега се перчи. В същото време Русия получи маса свежи пари. Втория подобен бизнес е че спряха совалките и започнаха да купуват руски ракетни двигатели. Резултата като по-горе. Сега Путин стреля по Украйна с ракети произведени с Американски пари.
    Елцин умря вследствие на алкохолизъм и Путин наследи пачките. В очите на руснаците: "Дойде Путин и парите заваляха в Русия".
  • 121 мммда

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Историк":

    Баце извинявай, но ти си исторически неграмотник. Цял свят знае историята на немския-ъкраинския-английския фашизм.

    Коментиран от #122

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Що,що!

    7 4 Отговор
    Щот са прости и страхливи, затуй!
  • 124 Истината

    7 8 Отговор

    До коментар #115 от "1122":

    Чаушеску, Саддам и Кадафи имаха по-висок рейтинг от Путин ама виж как свършиха.
  • 125 Салтиков-Щедрин

    8 6 Отговор
    Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те избират най-лъжливият, най-подлият и най-жестокият и заедно с него убиват, грабят и насилват и накрая стоварват върху него своята вина. А след време църквата го обявява за светец.
  • 126 Не само руското но и българското

    8 8 Отговор
    Общество вярва на Путин а не на западните колонизатори
  • 127 Опитват се

    6 8 Отговор

    До коментар #111 от "гаджи":

    Но без видим успех. Никой не вярва на западната пропаганда и сервилните български медии.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Благой от СОФстрой

    7 4 Отговор
    От векове крепостничесво, няма излизане от това състояние на манипулация. Кой е избягал от блатото той с времето се е спасил!
  • 130 фен

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ватниците не знаят":

    Ами да, защото в Русия, за разлика от у нас, информационният поток не се диктува от НПО и олигарси, прогонени от страната, или следствени такива.
  • 131 един от многото

    7 9 Отговор
    Ами на кой да вярват , на запада и Зеленски ли?

    Коментиран от #133

  • 132 Пушкин

    9 6 Отговор
    Пушкин за руския народ :"Народ безразличен към най-малкия дълг, към най-малката справедливост, към най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, не признава като цяло нито свободния човек, нито свободната мисъл”.

    Коментиран от #139

  • 133 Само питам

    7 4 Отговор

    До коментар #131 от "един от многото":

    Колко много сте бе путлерас, нали ви видяхме на изборите!
  • 134 Истината

    10 5 Отговор
    И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: "Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите."
    Наблюденията на нобелиста важат в пълна сила и днес.

    Коментиран от #138

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Дойче зеле,

    3 6 Отговор
    Пише за манипулация...
  • 137 Бачо Киро

    6 7 Отговор

    До коментар #135 от "Кожен зараз":

    Няма разлика с украинските бастуни, дето вярват на марионетката Зеленски или нашите лапнишарани, които избират едни и същи с десетилетия.... Реалността е, че на никой не му пука, защото знае, че няма смисъл. Всеки си гледа пред него си, стреми се да оправи него си, на никой отдавна не му пука за общото добруване и други идеали.

    Коментиран от #142

  • 138 Бачо Киро

    5 3 Отговор

    До коментар #134 от "Истината":

    Олеле майко... Западните общества викаш хич не се водят по думите? В пещера ли живееш? Днешните общества въобще не мислят сами... Можеш да им пробуташ каквото си искаш. Буквално ги източват с една камара простотии , а хората се радват...
  • 139 Бачо Киро

    4 3 Отговор

    До коментар #132 от "Пушкин":

    Мнението на пиянде драскач едва ли се брои. Може да е известен автор, но малко трудно да важи мнението му за хората. Все едно да ни пробутваш мнението на приближен към властта пияндурник у нас, дето работа не е похващал в живота си никога.... Никой от този тип хора няма свястно мнение за хората сред които живее.
  • 140 Иван

    8 5 Отговор
    Руският народ е много прост, лесно се манипулира, защото е живял в тъпият комунизъм и мислят, че Путин ще го върне, което няма как да стане.

    Коментиран от #144, #158

  • 141 Бачо Киро

    6 4 Отговор

    До коментар #76 от "Историк":

    Мдаам, явно не си пробвал да тръгнеш срещу западната машина, да видиш колко е демократично... Все едно имат свободата да правят нещо друго, освен наложеното... А ЦРУ пък са викаш момиченца скаути, които черпят с бисквити... Монетата е една и съща, никога не е било различно.
  • 142 Шабан

    5 1 Отговор

    До коментар #137 от "Бачо Киро":

    Това е защото хората са докарани до положение само да оцеляват и да се самосъхраняват( парчета живо месо), а както знаем самосъхранението е нещо индивидуално, то не подлежи на идеализация и колективизация! И ти ако си надупен 24 часа да мислиш и работиш за чуждо щастие в продължение на 30-40 години от целият си съзнателен живот и ти ще гледаш маргинално на света около себе си, като теле. Просто защото си изцеден тотално енергийно и нямаш сили за нищо друго, камо ли осъзнато действие и осъзнат живот!?
  • 143 Не последния

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    А искат да са роби на путлер, което е много по-лошо.

    Коментиран от #145

  • 144 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 7 Отговор

    До коментар #140 от "Иван":

    Руският народ
    Нито е много,
    Нито е прост,
    Нито е много прост❗
    Виж ВЯРВАЩИТЕ на
    ДЕЗинформацията от ШАШт
    Са много,
    Много от тях са прости,
    А има и много прости ❗
  • 145 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 3 Отговор

    До коментар #143 от "Не последния":

    Единственото по-лошо от това
    🇺🇲 да ти е враг
    Е
    🇺🇲 да ти е приятел ❗
  • 146 Я па мислим

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    че преди 33г сме били 12-13млн. ,а сега сме има няма 3млн? А?Така добре ли е?
  • 147 Руснаците

    9 6 Отговор
    се олицетворяват с идола си Путин, такъв е манталитета им и затова го боготворят.
  • 148 ловец и рибар

    4 7 Отговор
    Руснаците обичат не Путин а родината си и сънародниците си ,те видяха какво се случи при Елцин ,разруха ,продажба на ресурсите на американски фирми ,тотално разграбване ,парчетосване ,разпад и слаба почти ликвидирана армия както това се случи в БГ Путин преди всичко е патриот защити 10 милионното руско население в Донбас избивано методично от фашистите на зеления проведе референдум в Крим където живеят повече от 60 % руснаци и само 15%Украинци ,Путин е велик за Руснаците
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Манипулираният народ

    4 2 Отговор
    За разпада на СССР ?!...Логиката беше в икономиката на СССР , силно уязвима защото се крепеше главно на валутата идваща от природния газ и нефта. Западният капитал манипулира с цените на газта и нефта , "матираха" "горкия" Горбачов и съюзът рухна.Вероятно е че Западът не очакваше толкова бързо и лесно да придобие този огромен и труден за гълтане залък ,пък и малко и замаяни от триумфа отложиха колонизацията за известно време(нямаше и никаква опасност стига на Эльцин да не му свършеше водката ).
    Когато Путин слезе на сцената , Западът изтрезня , но Шаранът се беше изплъзнал.
    След толкова години ,днес със сигурност Байдън усеща мъгливата сянка на "горкия" Горбачов и много вероятно вече долавя през дълбоката тиня тежката миризма на Шаран този път издигащ се от АМЕРИКА ! ! !
  • 151 Манипулираният народ

    7 5 Отговор
    Територията на Русия е огромна а човешките и ресурси са недостатъчни за рентабилно обработване на плодородните територии...Въпреки това е водеща в прозводство на зърнени култури - пшеница,слънчоглед, царевица... които са стратегически култури и направляват прехраната на планетата ни...Представете си Русия как като едно време Коми бе заселена с български гастарбайтери днес да бъде заселена по същия начин съc северокорейци,монголци, китайци и виетнамци ?!...Тогава кой ще държи ХАМБАРА на планетата в ръцете си ?!... Санкциите насочват руските умове към ефективен рационализъм!...Русия е с най дълъг Космически стаж.Строи най модерните АЕЦ...Има напълно независима военна индустрия...санкциите и войната не успяха да сринат икономиката и което значи че е издръжлива и устойчива...Това че не могат да правят тостери,перални и луксозни коли не ги прави по некадърни и не е проблем ,тях могат да ги произвеждат всички дребни икономики !!! За да си независим и за да ти се чува гласа са необходими три основни компонента:
    1. Трябва да имаш Армия и военна индустрия с висок възпиращ ефект!
    2. Издръжлива , устойчива икономика !...
    3. Обединен и силно мотивиран народ с принципи!
  • 152 Манипулираният народ

    2 5 Отговор
    От вече година всякакви из чад ия драскат тук какво ли не ?!...А великата престижна западна култура санкционира мозъци и гении като Лермонтов, Пушкин,Гогол ...Лев Толстой...Рахманинов...Менделеев, Павлов , Циолковски и тъй нататък и нататък...Е и кво става ?!...Европа по силна ?!... По хуманна?!...Или по милостива и по щедра към гладните Африканци?!... И въобще не ламти за земи и енергийни ресурси?!,,,Не си мърси ръцете с войни, а само помага на онеправданите и газени от "диктатори" народи ли ?! ... Носи щедро на турци, пакистанци,индийци и всякакви ту земци цивилизация и висша демокрация ли ?!...Всичко ярко блести ...не се нуждае от излишно лъскане !!!

    Коментиран от #159

  • 153 Емо

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от ""Манипулираният народ" ли?":

    За всеки народ намират неговите удобни тезиси за манипулиране, в случая с германците има традиционна дисциплина в съчетание с вяра в законите и лидерите, а в случая с Русия, - робски манталитет, съчетана с убеждението, че трябва да има "цар-господар" на когото да се подчиняваш, и враг, когото да мразиш. Да попитам тези, които са достатъчно възрастни за да си спомнят като каза един премиер "За Бога братя не купувайте", какво си помислихте, че измамата с либерализирането на цените с цените е нормално? Защото тогава такава беше пропагадната, че така трябва да бъде, някой усети ли се, че това е тест, дали ще продължим да търпим "законно" налаганите престъпни схеми?
  • 154 Пенчо

    1 2 Отговор
    При нас е обратното, ако медиите решат да ни "дезинформират и манипулират" ни казват истината но скоро не се е случвало!
  • 155 злобар

    4 3 Отговор
    Абе вие все още не разбрахте ли че вековно дърво не се изкоренява лесно...Тръгнали сте с технологиите на миналия век да корените вековна гора за месец или година две без да правите сметка колко можете вие да издържите...И въобще не сте наясно и с историята...Вижте горещите фронтове на ВСВ и преценете кой колко на какво е издържал ! Историята не е студио в Холивуд че да и се прави всякаква козметика !Мислите че сега е по различно ли ?!... И че тази война ще трае 4-5 години ли?...Ще издържи ли Европа на мизерия колкото издържат хората в "руското блато" ?!...Ще могат ли джонитата и натовците да се жертват безропотно и в същото количество колкото "руските нещастници" ?!... Преценявайте реално и след туй оплювайте или възхвалявайте когото си искате...Без туй там в България можете да правите само това !...
  • 156 Вирус

    1 1 Отговор
    Защото е прав прокиснато не разбрахте ли да не си мислите че някой вярва на вас
  • 157 Вирус

    1 3 Отговор
    Само трият не им изнася хаха
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Хахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #152 от "Манипулираният народ":

    А още ,,цивилизованата Европа" изпраща оръдия, които стрелят с шоколади и бонбони по децата в Донецк. ,,Хуманни" бомбардировки са. Изпращат оръжие, за да убиват хора с тях, ама не им в жал. Защото тези хора не са фашисти.
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Рико

    1 0 Отговор
    Да те лъжат грубо и нескопосано, а ти да вярваш, означава че си глупак. Такава е истината за народа рускски.

    Коментиран от #166

  • 162 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    А на кого трябва да вярват ? Много са прости, много са глупави, много са пияни ...., ама на американското Дойче веле ли трябва да вярват, или на тези, които казаха, че няма да се разширяват / НАТО/ на изток, а са опрели ножове в гърлото на руснака ?? Или нсай-вече на оная "Желязната лейди", която в прав текст каза, че на нея огромната територия / разбирай - с несметни природни богатства/ трябва да има само 15 милиона човеци и те да са ........роби !?!? А останалите 135 милиона какво ще ги направят ? Нима като Хитлер ще ги прекарат през комините на крематориите........ 2
    Ама то колкото да си пиян и залян, като знаеш какво ти гласят англо-саксонците,1 ще държиш пръста върху пуска на ядреното оръжие и няма да помислиш из-общо на кого трябва да вярваш !!!
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Защо вярват?

    1 1 Отговор
    По правилният въпрос е, "защо никой не вярва на DW?". А има и правилен отговор на правилния въпрос. Но както знаем, още от ВСВ, в Дойче, истината се преследва от Бундес полице с всички средства.
  • 166 Ха-ха

    0 1 Отговор

    До коментар #161 от "Рико":

    Точно теб те лъжат нагло и нескопосано и точно ти вярваш в лъжите. Значи описваш себе си. Та, какъв каза че си?
  • 167 !!!

    2 0 Отговор
    И тук Дойчо Велев ! А бе, няма ли в тая държава журналисти, та цитирате наследника на Гьобелс ? Аман от грантаджийска журналистика ! Жалки сте !
  • 168 Руските шарани

    2 0 Отговор
    вярват на Путин, защото са с промити мозъци и ги е страх от него!