Last news in Fakti

8 Декември, 2022 14:35 1 178 3

Бързо падане от власт и арест за перуанския президент

  • перу-
  • педро кастильо

Педро Кастильо, учител в селско училище от беден район високо в Андите, бе смятан за аутсайдер, когато стана част от предизборната надпревара и се превърна в кандидат за приемник на президента Франсиско Сагасти

Бързо падане от власт и арест за перуанския президент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В рамките на само три бурни часа президентът Педро Кастильо издаде указ за разпускането на перуанския Конгрес, след което бе заменен от вицепрезидентката. Но заплахите срещу правителството му се трупаха през близо 17-месечното му управление.

Бившият учител, новак в политиката и представител на левоцентристкото течение, който през юни миналата година спечели балотажа на президентските избори със само 44 хиляди гласа разлика, стана част от политическа битка без правила в Перу. Южноамериканската страна ще се сдобие сега с шестия си президент за шест години. С падането на нощта вчерашният ден, белязан от сериозна политическа драма, приключи с изявление на прокуратурата, че Кастильо е арестуван и че му е повдигнато обвинение в бунт.

От самото начало изглеждаше, че управлението на Кастильо ще е кратковременно, казва Флавия Фрайденберг, специалистка по политически науки в Националния автономен университет на Мексико и член на Центъра за наблюдение на политическите реформи в Латинска Америка към висшето училище.

"Той е президент, който встъпи в длъжност с много ниско ниво на подкрепа, нямаше политическа партия, трудно му беше да сформира кабинет, кабинетът постоянно се променяше и имаше постоянна борба за власт между него и Конгреса", изтъква Фрайденберг.

Кастильо, учител в селско училище от беден район високо в Андите, бе смятан за аутсайдер, когато стана част от предизборната надпревара и се превърна в кандидат за приемник на президента Франсиско Сагасти, който бе утвърден от Конгреса през ноември 2020 г. Сагасти стана третият президент на Перу в рамките на една седмица през същия месец.

Кампанията на Кастильо заложи на обещания за национализиране на перуанската минна индустрия и за пренаписване на конституцията, които му спечелиха подкрепа в селските райони на Перу. След като обаче встъпи в длъжност през юли 2021 г. Кастильо веднага се сблъска с проблеми, свързани с министрите, които назначи. Част от тях бяха обвинени в закононарушения.

"Той не обедини страната. Дори не изглежда да полага усилия в тази посока", казва Ерик Фарнсуърт, вицепрезидент на Съвета на Америките.

"Мандатът му не беше подплатен с особена подкрепа и той не насърчаваше политики, които могат лесно да бъдат разпознати като насочени към благоденствието на мнозинството хора. Вместо това, се забърка в интриги, корупция и битки с Конгреса", изтъква Фарнсуърт.

Първият опит за импийчмънт на Кастильо бе направен през миналия декември. По онова време относително малка група депутати от опозицията се позоваха на прокурорско разследване на незаконно финансиране на управляващата партия. За да бъде свален президентът, са необходими гласовете на две трети от общо 130 депутати. Само 46 депутати гласуваха за отстраняване.

Конгресът опита да лиши от правомощия Кастильо и през март, като заяви, че президентът страда от "перманентна морална неспособност" - термин от перуанското конституционно право, за който експертите казват, че няма обективна дефиниция. Конгресът е използвал този термин няколко пъти от 2017 г. насетне при опитите си да сваля президенти. Опитът през март не успя, като този път 55 депутати подкрепиха отстраняването на държавния глава.

Всеки път Кастильо се защитаваше, като казваше, че не е извършил нищо неправомерно.

"Приветствам факта, че здравият разум, отговорността и демокрацията надделяха", заяви Кастильо в "Туитър" след втория опит за импийчмънт.

Той се възползва от факта, че еднокамарният Конгрес е дълбоко разделен. Партията на Кастильо разполагаше с най-много депутати, но само с 37 гласа, тя не беше в състояние да го защити сама.

В сряда Перу се готвеше за трето гласуване за импийчмънт. Кастильо може би се е страхувал, че този път ще бъде отстранен.

Предната вечер, в необичайно обръщение по държавната телевизия в полунощ, преди гласуването президентът заяви, че част от конгресмените искат да го отстранят и че той си плаща за грешки, които е направил поради липса на опит.

Малко преди обяд вчера Кастильо се яви по държавната телевизия и обяви, че разпуска Конгреса. Той заяви, че ще бъдат произведени избори, на които ще бъдат избрани нови депутати и че ще бъде написана нова конституция.

Част от членовете на кабинета веднага подадоха оставка. Вицепрезидентката Дина Болуарте заяви в "Туитър", че този ход само засилва политическата криза в Перу. Върховният съд, Конституционният съд и омбудсманът на Перу го отхвърлиха като опит за преврат.

Кастильо бе изведен от президентския дворец в Лима и беше откаран в полицейски участък. Часове по-късно прокуратурата обяви, че той е арестуван по обвинение в бунт.

Два часа след обръщението му по телевизията депутатите, които игнорираха указа му за разпускане на Конгреса, гласуваха за отстраняването му от длъжност. Решението бе взето със 101 гласа "за", шест гласа "против" и десет "въздържал се".

В 15:00 ч. 60-годишната юристка Дина Болуарте встъпи в длъжност като първата жена президент на Перу.

Болуарте заяви, че първата ѝ работа ще е да се бори с корупцията в правителството, за която се твърди, че е причината за падението на Кастильо. През януари тя бе изключена от марксистката партия "Свободно Перу", която Кастильо издигна до властта. По думите на Болуарте причината за изключването ѝ е, че не е споделяла идеите на генералния секретар на партията.

"Беше извършен опит за преврат. . ., който обаче не срещна отклик нито в институциите, нито на улицата", изтъкна Болуарте и призова за политическо примирие, така че да бъде сформирано правителство на националното единство.

"Това, за което моля, са време и пространство за спасяването на страната", заяви тя.

Специалистката по политически науки Фрайденберг казва, че встъпването в длъжност на Болуарте е обнадеждаващ знак. "Това е уникална възможност да бъдат демонстрирани възможностите на перуанските жени в страна, в която царуват шовинизмът, женомразството и дискриминацията и в която на жените им е изключително трудно да станат част от правителството".

Болуарте обаче също не разполага с голяма подкрепа и не принадлежи към никоя партия.

"Тя трябва да започне да управлява по начин, който ще ѝ даде възможност да си взаимодейства с политическите опоненти и в същото време да сплоти около себе си коалиция от поддръжници. За да има работещо правителство, трябва да разполагате с достатъчно голяма коалиция, която да може да прокарва политики, да имате депутати зад себе си", изтъква Фарнсуърт от Съвета на Америките.

Първите дни от управлението на Болуарте ще минат под знака на това какво да се прави с Кастильо. Прокуратурата заяви, че ще разследва бившия президент за предполагаем бунт срещу перуанския конституционен ред.

По улиците имаше известно напрежение, но се стигна само до дребни спречквания между демонстранти и служители на реда пред участъка, където бе отведен Кастильо.

Фарнсуърт си задава въпроса дали срещу Кастильо ще започне дело или ще му бъде дадена възможност да поиска политическо убежище в друга страна.

"Какво иска перуанският народ? Ще излязат ли хората по улиците, за да протестират, или ще дадат шанс на ситуацията да се успокои от само себе си и да се завърне към някаква форма на нормалност? Не знам какво ще се случи в най-близко бъдеще, но има някои големи въпросителни по тази тема", обобщава Фарнсуърт.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    4 0 Отговор
    И в България трябва съд и затвор за президенти, премиери и прочие сволоч !!!
  • 2 Костя Шлюхин

    1 2 Отговор
    също призоваваше за бунт! Защо не е арестуван?

    Коментиран от #3

  • 3 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Костя Шлюхин":

    ще прави революция а не бунт