Last news in Fakti

7 Януари, 2023 21:00 11 858 137

Филмът "Ботев": номерът не мина

  • ботев-
  • максим генчев

Но хубавото му на филма „Ботев“ е реакцията срещу него, която показва, че родната аудитория вече ясно различава пропагандата от изкуството в подходите към историята

Филмът "Ботев": номерът не мина - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обществото се почувства засегнато, заваляха критики. Но хубавото на филма „Ботев“ е реакцията срещу него. Тя показва, че българската аудитория вече ясно различава пропагандата от изкуството в подходите към историята.

Коментар на Георги Лозанов:

Филмът „Ботев" можеше да си спести мощната вълна на неодобрение и да си остане обвит в разсеяно мълчание, както след премиерата му по кината на 3 март, ако не беше минал по БНТ.

Търговия с реликви?

Първо, защото го видяха несравнимо повече хора, включително такива със сериозно отношение към телевизионното съдържание (развлекателните формати в обществената медиа са ограничени по лицензия), така че той остро се сблъска с вкуса на просветени зрители. В социалните мрежи прочетохме по негов адрес оценки като "некадърност“, „бездарие“ и техни производни.

Очакването е, когато се захващаш с всепризнат гений, да удържиш поне минимална пропорционалност на талантите и да кажеш нещо неказвано, иначе претенцията ти започва да звучи кощунствено. Далеч по-щадящо за режисьора, разбира се, щеше да бъде да събира „пари по улиците", както сам се изразява, за някакъв неангажиращ фикционален сюжет. Но щеше ли тогава да ги събере? Не сме ли свидетели на търговия с реликви?

И второ, много по-важна от стойността на филма като такъв е легитимацията, която БНТ му дава, излъчвайки го (та чак и си е платила за това в качеството си на съпродуцент). За разлика от предишния филм на същия режисьор, също за национална икона – „Дякон Левски“, който тогавашното ръководство на БНТ обаче не приема. И той е показан по "Канал 3", което ще даде повод на режисьора да сравни собственика му Делян Пеевски с Васил Левски. По-безвкусно вероятно е само да иска да го канонизират, задето му е излъчил филма.

Ирония, презрение, гняв

Работата е там, че когато обществената медия, финансирана от данъкоплатците и отчитаща се пред Народното събрание (НС) подкрепи един филм, особено за национален герой, значи го е подкрепило обществото.

А то не просто не е съгласно да го подкрепи, а се почувства засегнато, даже отвсякъде заваляха негативни мнения, примесили ирония с презрение и гняв.

И парламентарната Комисия по култура и медии усети, че трябва да реагира - извика генералния директор на БНТ да даде обяснение „заради възникналото социално напрежение“. Пред нея той е заявил, че и на него филмът не му храсвал – но какво толкова, не можело всички да са добри. Тренираният на какви ли не манипулации зрител обаче бързо си даде сметка какъв капан му залагат – докато се възхищава и страда за Ботев, да продължи да вярва на соцпропагандата и дори негласно да приема инвазията на Путин в Украйна. Какво общо има ли?

Образът на Ботев е пресъздаден по пропагандната кройка от близкото минало, като е слепен от готови представи, познати още от началното образование. Превърнат е в екранен манекен на визуалните и риторическите схеми за героя, наложени през соца, по които заедно с Левски, Ботев или Бенковски се пресъздаваха и революционери с каскети, партизани и политкомисари. Целта беше идеологически намислената пролетарска героика от 20 век да изглежда като естествено продължение на движението за национална независимост от 19 век. Нищо, че едните се борят за власт, а другите за свобода. И по-точно – тъкмо това не трябваше да личи.

Ефект от пропагандното управление на колективните емоции беше и пренасочването на наследените русофилски настроения след Руско-турската война, като благодарността за участието на Русия в Освобождението на България се изрази във вярност към Съветския съюз.

"Россия, тая мнима защитница на славянството..."

Падането на комунизма изпрати пролетарската героика в небитието, но не прекъсна „черната борса“ на родолюбиви чувства. Тя бе поета от националистите, които отново размахват като хоругви Левски и Ботев и не спират да говорят за независимост на България, разбрана като доброволна зависимост отново от Русия и постсъветския режим на Путин.

Ако филмът за Ботев по БНТ не играеше на същата тази „черна борса“, нямаше как да подмине болезнено актуалното прозрение на Христо Ботев за ролята на Русия в българската история: „Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии“.

Въобще щеше, вместо да слага в устата на героя собствените му произведения, да предложи интерпретация на образа му от съвременна гледна точка, която да даде основание някой днес да прави филм за него. И така да получи шанс от читалищен рецитал и костюмена възстановка да се превърне в художествен факт.

Но хубавото му на филма „Ботев“ е реакцията срещу него, която показва, че – след романа „Калуня-каля“ на Георги Божинов или спектакъла „Хъшове“ на Александър Морфов и особено след романа „Възвишение“ на Милен Русков и екранизацията му – нашата аудитория вече ясно различава пропагандата от изкуството в подходите към историята.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    206 112 Отговор
    Русия е защитници на славянството , на православието и на човешкия род

    Коментиран от #4, #25, #31, #49, #100, #118, #119, #121

  • 2 Пропаганда за напреднали

    219 58 Отговор
    Леле вече и по Ботев и неговата личност взеха да плюят джендър подметките!
  • 3 Майна

    140 45 Отговор
    В основата на всичкото зло е ционизмът, Рокфелерд, който овладя всичко...
    Та Линкълн се беше обърнал за помощ към Русия срещу Ротшилд и руските бяха акустирали на американския бряг..
    Четете малко история..

    Коментиран от #7, #8, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 възмутен

    209 42 Отговор
    Пасквила dw пише за БОТЕВ?!?! Срам и кощунство, връх на безочието и наглоста. Долу ръцете от иконата българска! Марш гниди долни!

    Коментиран от #108

  • 6 Смешна територийка

    109 29 Отговор
    Знаем къде Аспарух е забил копието си, но не знаем къде е погребан Левски и кой предаде и уби Ботев!

    Коментиран от #23, #27

  • 7 Майна

    82 20 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    За Ротшилд става ,въпрос, не че Рокфелер , не е участник във тази кабала на тъмните
  • 8 чети история ти

    72 137 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    ако беше чел , щеше да знаеш че русия е исторически враг на България

    Коментиран от #41, #63, #65

  • 9 Руски еничари, мекерета

    76 131 Отговор
    Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!

    Коментиран от #73

  • 10 Кирчо Киртака

    145 20 Отговор
    Вече и Дойче веле започва да коментира нашата история и нашите национални герои. Дали филмът е добър или не, това аз не мога да кажа. Най-лошото е, че чужди медии вече пишат по всички най-български теми.
  • 11 Лозанов по добре да пита СЕМ

    40 131 Отговор
    защо всички кабеларки в територията предават руски телевизии в нарушение на европейските директиви?

    Коментиран от #14, #16, #18, #20, #50, #78, #82

  • 12 без имена

    31 69 Отговор
    тия дето размахват Ботев и Левски -по ДВ и славят русия , не са националисти. те са русофили. дв отново не разбира нещата. но пък облъчването е силно.истинските бг националисти славят само България.
  • 13 Уса

    83 6 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Линкълн е бил единствения нормален американски президент,който е бил против робството,европейските банки и американските олигарси

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 66 Отговор
    Ботев в действителност е една трагична личност, а не героична и от това произлизат всичките несполуки на филма...
  • 16 Човека КоZа

    84 10 Отговор

    До коментар #11 от "Лозанов по добре да пита СЕМ":

    Свобода на словото, ама докато ес каже, че не може, а? Да ти имам "свободолюбието" 🤭



    💤
  • 17 швабите..

    64 10 Отговор

    До коментар #4 от "хохохо":

    Да си глеет у свойта паничка,да си праат филми за техния герой-адолфчо,ние нямаме пари..но все пак снимаме за наште будители,е хубавите неща стават с пари..за тва при соца имаше аспарух,време разделно и людмил стайков-агент василев от дс..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Майна

    56 5 Отговор

    До коментар #13 от "Уса":

    Първият е 1833: Президентът Андрю Джаксън започва да премахва правителствените депозити в контролираната от Ротшилд Банка на САЩ и вместо депозитите да бъдат вкарани в банки, те се управляват от демократични банкери.

    Това кара Ротшилд да се паникьосат и действат така, както могат най-добре – намаляват паричния поток и причиняват депресия. Президентът Андрю Джаксън знае, че те са истинските виновници за породилата се криза и заявява: „Вие сте разбойническа банда змии, и аз възнамерявам да ви разкрия и се кълна в Бог, аз ще ви разгромя.“
  • 20 Спряха порното,

    9 15 Отговор

    До коментар #11 от "Лозанов по добре да пита СЕМ":

    не са спирали детските канали. Това ли ти е проблема?
  • 21 факт

    108 11 Отговор
    Аз мисля, че Ботев е символ, дори повече отколкото Левски именно заради пламенната му поезия, искрената му вяра в българите и свободата, любовта към България и решителността, с която е бил готов да даде младия си живот за свободата на Отечеството. Ботев винаги обаче остава в сянката на Левски, а те трябва да са един до друг, на един и същ пиедестал. Не е хубаво, че Максим Генчев се е захванал с Ботев, дваж по-лошо е, че Дойче Веле си протяга мръсните ръце към него и паметта му. Няма нужда немците, било то от немски или български произход, да ни обясняват идеите на Ботев и паралелите на тези идеи със случващото се в Украйна. Ботев е светиня, дойче велето е обикновен парцал, без извинение.

    Коментиран от #111

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    31 14 Отговор

    До коментар #6 от "Смешна територийка":

    неофициално,ако си чел историята на освободителната борба ,би трябвало да имаш мнение.Ботев е убит от българин,може би не е ковчежникът,който след освобождението става ....недосегаем,но той със сигурност е знаел,кой!Не разбирам "Какво ви е еня" за този филм???Що не попитате къде и как са дадени парите за "Снежинките" от софийска община и на кои е платено предварително и колко????това,което коментирате са ....дребни пари,а там е Раздаено огромно количество пара на софиянци.

    Коментиран от #47

  • 24 Жълто джудже

    56 6 Отговор
    Европа ще разпне всеки за граждански патос и вяра в националното освобождение на България.
  • 25 **********_____

    42 80 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    От такива русофилски ИД.и.0.ти като теб България е на този хал, повтарят и като папагали...славянство, братство, че Русия ако не е била щели сме да сме с палми и всякакви глупости които са невъобразими, а Русия винаги е била враг на България, и в момента тя е най големият ни враг, това е азиатско зло, дива орда която носи след себе си, смърт, кръв, разруха, бедност и неизброими страдания на народите които е прегазила...нещо ще разбереш ли от написаното бе руска миризлива партенки???

    Коментиран от #26

  • 26 Грешка....

    7 20 Отговор

    До коментар #25 от "**********_____":

    С чалми
  • 27 Моряка

    68 10 Отговор

    До коментар #6 от "Смешна територийка":

    Ботев не е предаден ,а направо е убит от наш,български куршум.Доказано 100 %.Най вероятен убиец - Никола Обретенов.Само в последните години излязоха поне 3 книги на сериозни изследователи по този въпрос.А във филма един лош турчин така демонстративно се цели и накрая уби Ботев,че чак не изпитах никакъв холивудски телешки възторг,когато и него го утрепаха.Жалка работа,още по жалък шеф на канал 1,дето пусна този буламач в най гледаното време.

    Коментиран от #30, #35, #46, #48, #53, #62

  • 28 РЕАЛИСТ

    87 10 Отговор
    Абе разбра ли някой, какво е искал да каже авторът на статията. Тръгва от филма, после забърква Русия и Путин. Пеевски не е пропуснат и за капак политкомисари и партизани намесва. Някакъв бълвоч забъркал този драскач, ама политкоректен.
  • 29 Фелини

    39 8 Отговор
    Филммът е подигравка със Ботев! Не съм го гледал,но това няма значение
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Аз съм веган

    17 29 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Това е невъзможно. Московиите са 75 процента угро фини и 25 процента татри
  • 32 само не разбрах,

    80 18 Отговор
    гого, ако русия не беше „участвала“ в освобождението на българия, щеше ли да има трета българска държава, ти щеше ли да се казваш георги, а не мюмюн и щеше ли да има някой да прави филми за ботев?!?

    Коментиран от #59

  • 33 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    34 1 Отговор
    "В социалните мрежи прочетохме по негов адрес оценки като "некадърност“, „бездарие“ и техни производни."


    Вероятно и думите КОРУПЦИЯ и ШУРОБАДЖАНАЩИНА при отпускането на държавни милиони на бездарници.
  • 34 Да бе да

    29 44 Отговор
    Скъпи приятели!
    Комунистите се закичиха с награди Стамболов (той е враг на росссиа)!
    Те и до ден днешен наричат немците " фашисти"
    Те Не са, те са национална социалистическа партия!!!
    В България говорим за диктатурата като " соц"!
    Как имаме соц когато нямаме социалистическа партия 😂?
    Член 1ви на конституцията , твърдеше че никой друг освен комунистите не могат да управляват!
    Къде се споменава за социалисти???
    Лалугерите комунисти правят всичко възможно за да не ги споменават ! Гнусна рузка паплач, това са те😘
  • 35 Вальо

    16 2 Отговор

    До коментар #27 от "Моряка":

    Прав си.Куршума влиза отзаде и излиза отпреди това е според утопсията
  • 36 Жълто джудже

    48 14 Отговор
    Западът не искаше свободата и независимостта на България. Затова Ботев се озовава в Русия.
  • 37 Източна ромелия

    51 7 Отговор
    Абе щом и зелето взе да плюе по Ботев работата е ясна
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Йо Несбьо

    71 14 Отговор
    Колко са жертвите на Русия в поредната война с Османската империя? Колко са ранените? Знаете ли, че всичко се е решило на косъм на Шипка?! И не ми обяснявайте как някой друг щял да ни освобождава... Друг въпрос е дали сме имали възможност да го направим сами - необучена и несъществуваща армия, няма артилерия, обози, оръжие, командващи... Благодарете се, че имаме покрай Русия независима държава...

    Коментиран от #42

  • 40 защо

    46 10 Отговор
    СИМВОЛ-ВЕРУЮ НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНА!

    Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.

    И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

    И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.

    И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.

    Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

    Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

    Галац, 20 април 1871 г.
    Хр. Ботйов

    Веле, ами Сега?
  • 41 Йоско

    53 13 Отговор

    До коментар #8 от "чети история ти":

    Краварските подлоги да си коментират американската история , за българската да мълчат, след вдигането на ветото на СМакедония , те са записани в историята на България като ПРЕДАТЕЛИ . Да си харчат парите , които получават за предателството и да траят .
  • 42 А НЕ БЕ....

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Йо Несбьо":

    ...ми чи КАК щяхме да ходим на одрин пазар и на анталия курорт....и дервиши как танцуват
  • 43 Сега го гледах

    14 22 Отговор
    имало в ютуб нищо страшно няма филмът е направен по историческите факти никакво изопачаване няма но актьорската игра е много слаба те изобщо актьори ли са не съм ги виждал никъде но това е друга тема защото Ганю е свикнал да гледа анадолските страсти на него му е отвратително да гледа нещо българско иска гюбеци и пошлост Ганю така и не се научи на българщина
  • 44 Бесарабски българин

    7 53 Отговор
    Ботев е ярък пример за западния сатанизъм, който изповядва, и това го знаят истинските ХРИСТИЯНИ, които не залитат по масоните, какъвто е бил Ботев, и за чийто сатанински идеали се е борил заедно с другарят си Левски, издигнат в култ от МАСОНА Захари Стоянов, чиято задача е била точно тази!
    Захари Стоянов е сатанист и работник на сатанистите, за унищожаването на България, което въпреки усилията му не станаха по време негово, но го разпространиха след него Т.Н последователи мразещи България и Българите

    Коментиран от #61

  • 45 СОРОШНЯТА ЕВРОАТЛАНТИЦИ

    24 11 Отговор
    Предатели и продажници
  • 46 Българина

    14 27 Отговор

    До коментар #27 от "Моряка":

    Стамболов не е враг на Росия той е враг на България и Българите, и неговата цел е била България да бъде върната под Османско Робство!
  • 47 О оня свят

    9 32 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ботев е убит, защото е изпълнявал масонските задачи, които не са имали нищо общо с освобождението на България, а със свалянето на Султана и превръщането на Османската Империя в светска държава, което е осъществено по-късно, и което е целта на дявола... а целта на сатаната е ДЕМОНОкрацията, където да управлява той.
    Където е Демонокрация управлява сатаната, затова и неговите слуги имат за цел да унищожат, ДЪРЖАВИТЕ, където на власт са "тоталитаристите", които не допускат тази сатанинска паплач, и пречат за завладяването и от тях.

    Коментиран от #120

  • 48 О оня свят

    6 38 Отговор

    До коментар #27 от "Моряка":

    Това заслужават масоните като Ботев, които безродниците обявяват за "национални герои"!
    Какъвто е Стамболов, такъв е Ботев и Левски, и двамата са предатели на България ,затова и всеки ХРИСТИЯНИН няма да ти приеме за герои, а за такива каквито са били в действителност – масонски слуги, а масоните са слуги сатанински.

    Коментиран от #56

  • 49 Иванушка🇺🇲

    25 27 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Разбира се че са "защитници" като избиват невинни хора. Руските убийци са жадни за кръв. Техния принцип е няма човек няма проблем. Този който е избил 20млн. са му издигнали паметник. Това са откачени хора.

    Коментиран от #51, #60

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 🇧🇬🇷🇺

    20 13 Отговор
    Скапано Дойче веле
  • 53 Утрепа рибата с греблото

    27 13 Отговор

    До коментар #27 от "Моряка":

    Значи Доказано 100 %., а пък Най вероятен убиец - Никола Обретенов!!!
    Не може при 100% да има вероятност!!!
    И после - в последните години излязоха поне 3 книги на сериозни изследователи по този въпрос!!
    Това казва всичко - точно през светлата либерастка демокрация, която се стреми всячески да смаже национализма се появяват тия ГОЛЕМИ сериозни изследователи на грантове. Яко, а?
  • 54 Иво

    24 21 Отговор
    Комунистите винаги са крили факта че Ботев е убит от Никола Обретенов. Този факт не прави Ботев по малък герой на България. Благодарение на руснаците цялата история е фалшифицирана за да ни втълпяват какви освободители били как защитавали православието. Всичко е перверзна лъжа за наивници.

    Коментиран от #58, #67

  • 55 1234

    13 9 Отговор
    Това не е документален филм, а игрален,артур не сече с меч скала,Уилям Уолас не е трепал по десетима въоръжени , с голи ръце,и наследниците на Ботев казаха че филма е добър ,все пак е игрален филм
  • 56 Утрепа рибата с греблото

    28 6 Отговор

    До коментар #48 от "О оня свят":

    Стига сте писали глупости. Някой от вас прочел ли автобиография на Левски или Ботев издадени преди 1944 - писани от хора разговаряли с живи свидетели? Със сигурност ,не. Но за това пък сте много интернет образовани, от писачи и блогъри издържащи се от грантове. На които това им е целта и за това им се плаща- да смажат всичко национално.
  • 57 Иванушка🇺🇲

    20 20 Отговор

    До коментар #51 от "Продажник":

    Руските варвари освен физически ни унищожаваха и духовно. Разрушаваха църкви и забраняваха църковни празници. Вкарваха в лагери свещенници. Техния Ленин казваше че религията е опиум за народа. Тези били православни смях.

    Коментиран от #85

  • 58 Утрепа рибата с греблото

    22 2 Отговор

    До коментар #54 от "Иво":

    Има няколко версии за убийството на Ботев, но нито една не е 100% доказана.
    Ти как разбра, че твоята е вярна?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Не само са му издигнали паметник.

    10 2 Отговор

    До коментар #49 от "Иванушка🇺🇲":

    А още продължават да му издигат
  • 61 Иди на лекар

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "Бесарабски българин":

    Може нищо да ти няма.
  • 62 Капитана

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Моряка":

    Абандъншип,усещаш ли че ще правиш сапунка на цялата палуба,а после каютите ще лъскаш,и на овърнайт ще даваш вахта
  • 63 Болен

    32 15 Отговор

    До коментар #8 от "чети история ти":

    си,без Русия нямаше да има България,не само като държава но и като ресурси.Всичко построено в България е с помощта не Русия.

    Коментиран от #70

  • 64 Утрепа пибата с греблото

    25 7 Отговор

    До коментар #59 от "Истината":

    Ай де бе, а насилственото помохамеданчване на българи -т.н. помаци с кви имена са бе??
    За русофоби - кирякстефчовци Освобождението на България е лична трагедия - много ниско сте паднали.

    Коментиран от #81

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Кой е наивник

    11 25 Отговор

    До коментар #54 от "Иво":

    да тръгнеш с двеста бандита търсени от османската власт, да се противопоставиш на цяла империя...трябва да ти хлопа дъската.Целта на четниците(престъпниците) е била само да влязат на българска територия и кой от където е.Затова са го изоставили и повечето са си плюли на петите, когато се опитал да ги възпре просто са го простреляли в главата от упор.Може да си вярвате в каквато си искате история,от героична по-героична но за мен си е чиста проба малоумност.Също като полицаите които решиха да спрат с кола автобус движещ се с голяма скорост

    Коментиран от #69

  • 68 Максим Генчев

    11 2 Отговор
    има един безспорен връх в кариерата си - рекламата О, Пепи... Всичко нататък е като евтини кренвирши с рога, кожи и копита в тях.
  • 69 Доста тъп

    12 2 Отговор

    До коментар #67 от "Кой е наивник":

    коментар. Ако това е била целта, всеки е можел да я изпълни сам без проблеми. Но понеже явно си трол, това не е коментар, а провокация.

    Коментиран от #77

  • 70 Без руския комунизъм

    20 17 Отговор

    До коментар #63 от "Болен":

    България щеше да е изключително просперираща страна. Но късметът при подялбата се е паднал на Гърция.

    Коментиран от #75

  • 71 Наш! Зеле пропагандно!

    15 6 Отговор
    Филмът беше със слаба актьорска игра, евтин отвсякъде, дори артистите не се вписваха в ролите, е не всички, но 90%.
    Като замисъл беше добре.
    Трябва да платиме на американско филмово студио, за да получим нещо качествено! Българската актьорска школа е много слаба, освен за театрални комедии - тогава падам от смях!
  • 72 Христо Иванов

    26 8 Отговор
    Ясно е, че се се плаща на Дойче Веле да плюе по Социализма,
    но върхът на глупостта е за това да се ползва филма за Ботев!
    Зъдръстеняци!
  • 73 Да си знаеш

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Руски еничари, мекерета":

    Всички минуси са ти заради името, иначе коментара е много точен!
  • 74 Лозанов е от отроче на бкп

    24 2 Отговор
    В текста Лозанов спонева ли за сестра си Олга бившия шеф на нова бродкастинг,казва ли за тати ,Лозан пишман архитекта, висш кадър на ДС на ЦК на БКП,каза ли как е милионер с заплата на даскал на непълен работен ден(ходи като той иска)
  • 75 Гърците

    21 12 Отговор

    До коментар #70 от "Без руския комунизъм":

    щот са много добре,затова идват у нас да си пазаруват а ние ходим в Турция.Същите има външен дълг над 350 милиарда,МИЛИАРДА.Ние по времето на социализма нямахме нито лев външен дълг,напротив имахме да вземаме от така наречените трети страни.
  • 76 Хххххх

    14 5 Отговор
    Имам един въпрос - какво общо има соросоиден уродлив образ на национална светиня с Владимир Путин?
  • 77 Как

    9 14 Отговор

    До коментар #69 от "Доста тъп":

    се влиза сам без пари особено когато си търсен под дърво и камък.Организирано отвличат Радецки и така успяват.Самото присвояване на кораба е престъпление но за нас си е геройство, въпрос на гледна точка.И всичко това е доста след след априлското въстание което уж трябвало да подпомогнат.Не били информирани.В цяла Европа всички са разбрали но само те не са.Четете малко и европейска история за отвличането на кораба може и да научите нещо
  • 78 Хххххх

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лозанов по добре да пита СЕМ":

    Да си чувал за пазарна икономика? Зрителя решава какво ще гледа, а не някакви директиви.
  • 79 Филм като филм

    18 4 Отговор
    Богоизбраната грантаджийската джендърия разбира от всичко: и от филми, и от ТВ, и от театър, и от съд, и от политика, и от футбол, и от архитектура, и от самолети, и от вируси... и съди, и псува, все едно може да направи по-добър филм?!?
  • 80 папионката

    17 1 Отговор
    е номенклатурно к.пеле, неработило и 1 ден в живота си - на 2 магарета сламата не може да раздели
  • 81 Насилственото помохамеданчване

    4 19 Отговор

    До коментар #64 от "Утрепа пибата с греблото":

    Съществува само в болният ти мозък.
  • 82 Въпрос

    15 6 Отговор

    До коментар #11 от "Лозанов по добре да пита СЕМ":

    Па теб кой те кара да ги гледаш руските канали? Зяпай си Сорос Прес и Планета Пайнер...
  • 83 Българин

    26 3 Отговор
    Дойче Зеле пуснаха поредния миризлив материал. Ботев е над вас. Колкото и да се пробвате да окаляте героите ни, постигате точно обратния ефект. А че някакъв самодеец се е пробвал да прави филми - да прави, едва ли някой ще ги запомни. Поезията и статиите на Ботев си остават все така огнени. Последно между другото пълните му произведения са издавани по времето на соца в три тома. Днес не го издават, защо ли?

    Коментиран от #86

  • 84 Гордостта на Тарра

    10 1 Отговор
    Той филма не мина защото нямаше поне един по тъмен един от левия бряг майки с много деца някое друго бездомно куче някои друг неопределен с разбито сърце по единствената любов ...
  • 85 Еееех.....мъка....

    4 10 Отговор

    До коментар #57 от "Иванушка🇺🇲":

    Техния Ленин казваше че религията е опиум за народа. Тези били православни смях." Не го е казвал ленин това.....ама карай.
  • 86 Ясно е

    9 10 Отговор

    До коментар #83 от "Българин":

    "Колкото и да се пробвате да окаляте героите ни... " Ти не можеш да четеш бе! Никъде в материала не се "окалват" героите, а даже напротив, акцентира се, че не могат да бъдат използвни за жалката руска пропаганда. Самия Ботев ясно е заявил, че Русия е враг на България.

    Коментиран от #106

  • 87 Филмът горе долу става

    5 5 Отговор
    Кога е втората серия?

    Коментиран от #115

  • 88 в механата

    18 1 Отговор
    В механата

    Тежко, тежко! Вино дайте!

    Пиян дано аз забравя

    туй, що, глупци, вий не знайте

    позор ли е или слава!

     

    Да забравя край свой роден,

    бащина си мила стряха

    и тез, що в мен дух свободен,

    дух за борба завещаха!

     

    Да забравя род свой беден,

    гробът бащин, плачът майчин, -

    тез, що залъкът наеден

    грабят с благороден начин, -

     

    грабят от народът гладен,

    граби подъл чорбаджия,

    за злато търговец жаден

    и поп с божа литургия!

     

    Грабете го, неразбрани!

    Грабете го! Кой ви бърка?

    Скоро той не ще да стане:

    ний сме синца с чаши в ръка!

     

    Пием, пеем буйни песни

    и зъбим се на тирана;

    механите са нам тесни -

    крещим: "Хайде на Балкана!"

     

    Крещим, но щом изтрезнеем,

    забравяме думи, клетви,

    и немеем и се смеем

    пред народни свети жертви!

     

    А тиранинът върлува

    и безчести край наш роден:

    коли, беси, бие, псува

    и глоби народ поробен!

     

    О, налейте! Ще да пия!

    На душа ми да олекне,

    чувства трезви да убия,

    ръка мъжка да омекне!

     

    Ще да пия на пук врагу,

    на пук и вам, патриоти,

    аз вече нямам мило, драго,

    а вий... вий сте идиоти!
  • 89 Горе долу са се опитали да пресъздадат

    9 8 Отговор
    Исторически правдиво събитията. Рекетът върху чорбаджиите, "геройството" на П.Хитов и так далече. Спестили са безкрайните пиянски оргии в Браила и Букурещ. Поизмислили са образът на черкезинът Джамбол превъплътен от Ники Илиев за да спестят на зрителя истината, че е убит от своите в четата заради жълтици. Общо взето посредствено филмче....спокойно може да не се гледа защото някакси ще обърка втълпените представи на българина за личността на гениалният поет.

    Коментиран от #94

  • 90 САТЪРА НА ХАНА

    8 7 Отговор
    ХЕХЕ , ФАШИСТИТЕ ОТ ДОЙЧОВО КИСЕЛО ЗЕЛЕ
    В ЗАЩИТА НА КОМУНИСТА СВЕТИ ХРИСТО ОТ КАЛОФЕР
    ..... ПЕРВЕРЗНИ ТРАВЕСТИТИ :))
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ПБФ

    13 3 Отговор
    Материалът по-горе представлява една куха критика без аргументи - патос и престорена емоция без съдържани.

    Твърдите, че трябва авторите да са съпоставими с гения на Ботев?
    Че то това е абсурдно!
    И вие, моля ви, дали сте съпоставими с гения на Ботев?

    И то това ви е еиднствения аргумент - артикулиран.

    Това което не сте заявили, но се подразбира е, че по дефиниция ви е яд, че обшществото ни е изхарчило 180к евро за да прави филм за бъгарска историческа личност.

    Не казвам ,че филмът е брилянтен.
    Нека друг направи по-добър филм и ще сравним.
    Нещо е по-д0бре от нищо.
    А бюджет от 180к евро е по-подходящ за аматьорска продукция. Така че пуфетенето за този "преразход" също е смешно.
  • 93 ..............

    9 5 Отговор
    Като гледам каква става днес в БГ май по-добре е да сме си останали в Империята. Лесно ще пътуваме до Одрин, Истанбул, Анталия....... и много други предимства.

    Коментиран от #97

  • 94 не точно

    19 6 Отговор

    До коментар #89 от "Горе долу са се опитали да пресъздадат":

    Образът на черкезина са го захаросали.

    Не са представили и намек за потресающите зверства, които трогват целия сввят.

    А това ,че Ботев е убит от свои е ала-бала.
    Ако те питам тебе, то цялоата чета е избита от свои.
    И В Батак хората са се смапоизбили.

    Колкото до "рекета" на чорбаджиите. Ти не си схванал идеята. Чорбаджията не искаше дадава пари, защото знаеше, че така се закача за влака на губещите, не защото не иска да дава, или пък не ще независимост.
    БРЦК и четниците са можели да се облагодетелстват и да чакат по-добри времена, но са се жертвали с ясното съзнание, че отиват на гибел. Това не го може всеки.

    Просто сте тотално зомбирани от нон-стоп българофобска пропаганда.

    Коментиран от #128

  • 95 Дашев

    12 6 Отговор
    Да, хората ясно различават една "джендърска" пропаганда от друга такава
  • 96 преместих си го

    11 6 Отговор
    Щом зелето реве, значи филмът е по-скоро нещо положитлен, отколкото отрицателно.
    Перфекционизънм не търсим сега.
    нека авторите повлекат крак и отечествотои да даде няколко милиона за исторически филми.

    Бива ли да прахосваме по 20 000 000 0000 на година за глу-по-с-ти, а за исторически филми по 180к на десетилетие?
  • 97 жалък си

    9 2 Отговор

    До коментар #93 от "..............":

    Че сега кой ти пречи да пътуваш до Одрин и Истанбул, бе каун????

    А в Империята е нямало как да останеш, щото дори самите турци не са останали в нея.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 зелената слуз ви залива

    20 13 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #126

  • 100 Не не

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Не си прав. Хората са се борили за чиста и свята република. Да Русия ни помогна, но и сметката е платена и се плаща още с надценката. И Левски и Ботев са се борили за независима България. Не за зависима от руски, американски или турски интереси

    Коментиран от #127

  • 101 Смешен плач

    9 6 Отговор
    Подходите на историята са такива! Победителите я пишат! И за това,че този филм е жегнал победителите,за това е този вой от тях! Те друга гледна точка не признават! Особено тази на Христо Ботев!Нали затова са победители???
  • 102 123

    10 4 Отговор
    Сатанистите плюят по Ботев щото се бори срещу властите и тъмните сили управляващи света.
  • 103 Зевзека

    11 6 Отговор
    Всъщност Ботев е бил анархист и с удоволствие би изплющял и Русия и любимите ви САЩ. Тука автора плюе че Ботев има образа от соца, не знам, не гледах филма. Но се питам щеше ли да плюе ако беше вмъкнати реплика за великите американски щати и как трябва да взимаме пример от тях? А на бас, че не. А на бас че даже щяха награда да дадат на филма. Ей това е отвръщава в съвременните критици. Няма истина, само дали пропагандата е от правилната страна. А щом е пропаганда, няма правилна страна умнизи мой, няма такава.
  • 104 СВОБОДА ЗА БГ

    17 6 Отговор
    СЪЩАТА БОЗА Е И ПРОПАГАНДАТА ЗА УКРАЙНА ,НО ВАШАТА МЕДИЯ УЧАСТВА В НЕЯ УДАРНО!
    СОРОСОИДИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН МЕРЯТ ТОЧКАТА НА КИПЕНЕ НА ОБЩЕСТВОТО ИЗПОЛЗВАЙКИ ВАС МЕДИИТЕ КАТО ФАЗОМЕР.....
  • 105 Смешен плач

    15 5 Отговор
    Болката е друга! Ако можеше този Георги Лозанов и всички лозанчета като него,биха удавили Христо Ботев в капка вода! Та нали Христо Ботев говори за чистий и светий социализъм! Никъде не говори за чистий и светий капитализъм! Там е болката на Лозанов и лозановчетата! Е ще си умрат от тази болка,а Христо Ботев е българският Исус Христос,и като него вечно ще сияе!
  • 106 Реалист

    18 5 Отговор

    До коментар #86 от "Ясно е":

    Не защитавам Русия, но се питам какво би казал Ботев ако бе оцелял да види реално какво става с България? Ако бе видял Русия да води война с Османската империя, ако бе видял как запада не е съгласен да съществуваме и ни цепи на 3 части, освобождавайки реално само една. Питам се, ако Ботев бе жив днес какво ли щеше да е отношението му към западните ни партньори? Как ли щеше да ги псува и плюе, виждайки политиките, които ни налагат? И дали въобще щеше да оцелее Ботев днес? Нямаше ли точно нашите да го изолират от всяка партия, от всяка власт? Нямаше ли да го докарат до просешка тояга? Питате ли се по някога тези въпроси?
  • 107 Иво

    8 6 Отговор
    Дойче Веле не хареса филма? Яко. Значи със сигурност ще го гледам и със сигурност ще е страхотен. Данке за оценката. Мотивираха ме.
  • 108 Анна-Мария

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "възмутен":

    Аз по скоро бих попитала, кой българин пишете за Дойче веле? Защото немците нито са гледали филма, нито им пука. Но нека бъдем честни, някой български мега преуспяващ журналист излива помия, защото трябва да докаже че е предано куче на някого. А утре същият тоя журналист ще настъпи лопатата и ще пищи да го спасява българската държава. Та въпросът ми ли е, кой е бг журналистът написал статията за Дойче веле?

    Коментиран от #110

  • 109 Зелен Демократ

    6 2 Отговор
    Г-жа Дойчина Велева вече е надминала себе си, откъде тръгна, стигна до омразата идея на всички Нас- модерните психонововремци, за социализма, засегна Путин и накрая зефикира на метеното. Респект и Поклон пред Дойчина и много $ през тази година!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 151262

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "факт":

    Браво, много точно, кратко и ясно.
  • 112 681

    16 2 Отговор
    Вие от Дойче зеле не сте нищо повече от сляоа, кухАща и бездарна про немска медия. В днешно време това е абсолютно нормално, тъй като все пак сте на издръжка от добрата стара Германия победена в двете световни войни. Щом и в тази статия намесихте Русия и нападението им над Украйна значи тотално сте загубили идеята зс неутрално отразяване на новини. Това пак е логично и нормално, толкова много бой сте яли втората световна война именно от руснаците, че сега 75г по късно продължавате да сънувате кошмари. Между другото всеки живее с кошмарите си, така че е разбираемо. Голям страх, голямо нещо, чак ви съчувствам. Пълни гаще
  • 113 козел козяк все едно

    12 3 Отговор
    Не разбрах всичко това, което е избълвал козелът с папионката, той ли го е сътворил, но заедно с нелошото богатство на словото му, наистина рядко в поръчковите издателства напоследък, не ми хареса, че основното в статията не е мнението му за Ботев, а за Русия, за Путин, за така харесваната от него русофобия, та чак забравихме за какво сме се зачели.......
  • 114 Мимч

    8 2 Отговор
    С една дума слаба работа, на режисьори ,сценаристи и продуценти.Един свестен филм неможахме да направим,нито за Левски,нито за Ботев....
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Макси шашмата

    6 3 Отговор
    Той Генчев си го хвали филма!
    На това му се вика гьонсурат!
    Те го плюят, той казва, дъжд ме вали!
    Нещата са прости и типично български,
    усвоени са едни пари!
  • 117 Поредната манджа с грозде на Бозанов

    9 1 Отговор
    забъркала Ботев с Путин в Украйна??? Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Важното е накрая на месеца да си прибере центовете от АЗБ. Как ли спи нощем? С много кристали и водка?
  • 118 Майна

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    русия е враг на славянството, на православието и на човешкия род
  • 119 Кремъл

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    В Кремъл управляват сатанисти начело с кагебееца Путин член на антихристиянската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, убиваше истинските православни свещеници и ги заменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически антихристи управляват в Кремъл. Затова русия е съюзница на антихристиянски режими като Китайския и Иранския.

    Коментиран от #132

  • 120 ХИХИХИ

    8 3 Отговор

    До коментар #47 от "О оня свят":

    Неуважаеми, по твоята логика и Путин е масон, хихихи, защото Путин е член на антихристиянската комунистическа партия която премахна влиянието на руската православна църква и направи русия светска държава, хихихи!
  • 121 Майна

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Иди в Полша и питай поляците каква "защитница" на славянството е русия!
    "русия тази мнима защитница на славянството"
    Ботев
  • 122 Ако ...

    3 3 Отговор
    Ако във филма имаше джендър и църен щеше да има напълно съвременна политкоректна интерпретация .
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Днеска гледах един фил

    5 5 Отговор
    от Чечня.Кадиров праща 300 специално обучени ловци на украинскиПлъхове,които ще ги вадят от подземията на Бахмут.Соледар вече е прервзет а в Бахмут украинскитеПлъхове се крият зад цивилното население и в подземия от ВСВ.Вагнер вече разчисдтват улиците а чеченците ще веадят нациистите от дупките.

    Коментиран от #130

  • 125 😆😆😆

    5 4 Отговор

    До коментар #123 от "Един Българин":

    Айде бегай в мАсква тогава 🤣
  • 126 Крумър

    8 3 Отговор

    До коментар #99 от "зелената слуз ви залива":

    Който цитираш, е от руски роман. -Вечният зов - на Анатолий Иванов. В романа думите са на нацист. Много по-късно руско кюре, разбирай полуграмотен,внай-добрият случай номенклатурчик, ги приписва на Алан Дълес. Тъй,че по- леко с лъжливата и фалшива пропаганда!

    Коментиран от #135

  • 127 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 7 Отговор

    До коментар #100 от "Не не":

    „Чиста и свята република” на Левски е отдавна доказан фалшификат, съчинен от комунистическия гуру Тодор Павлов за да се мaнипулирa рeфeрeндумът през 1946 г. и се въвeдe престъпно наложения на БЪЛГАРИЯ съвеЦки модел.
    Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи чрез преврати дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 пенко

    2 6 Отговор
    ГУШОКА ЛОЗАНОВ Е СЪЩО ТОЛКОВА ЕЗПЕРКАЛ -КОЛКОТО И ГЕНЧЕВ --- ЗА БЪЛГАРИЯ СА ДОПРИНЕСЛИ САМО ГАДОСТ И ТО НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА !!!!!!!!!!!!!!!! " ЗАЩО НЕ СЪМ И АЗ -РЕЖИСЬОР КАТО ГЕНЧОВКАТА ---ЕХ ,ЧЕ ФИЛМЧЕ БИХ НАПРАВИЛ -ЗА ЛИЗАНОВ И ПРИЧЕСКАТА !?!?
  • 130 ХИХИХИ

    1 0 Отговор

    До коментар #124 от "Днеска гледах един фил":

    Няма такъв съветски филм, хихихи, Мосфилм скончался, хихихи
  • 131 Чукът на вещуците

    1 0 Отговор

    До коментар #123 от "Един Българин":

    Щом го е казала петричката вещица заначи е лъжа, хихихи!
    Щом руснаците опряха до врачки, значи много са го закъсали горките в Украйна, хихихи!
    Типично за примитивните общества да обясняват света с помощта на врачки и магьосници. Това и на Гьобелс не му е хрумвало, хихихи!
  • 132 Слава на САЩ и ЕС

    1 2 Отговор

    До коментар #119 от "Кремъл":

    САЩ и ЕС правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм.
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинският народ от руските нацисти които от осем години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу мирни украински граждани - деца, жени, невинни хора на територията на цяла Украйна.
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор!
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин.
    Слава на украинските майки които раждат герои.
    Слава на украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм.
    Благословена си ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски.
  • 133 Захари Стоянов:

    1 2 Отговор

    До коментар #123 от "Един Българин":

    "...най-големий ни неприятел днес е...русия.
    Няма пакост, няма мерзост даже и подлост, които да не е пуснала в ход тая държава...от тоя знаменит ден, когато ние почнахме да своето политическо и самостоятелно съществуване...Турили един път те намерение да направят от България Задунайска Губерния, нищо свято не ги спира...Ще кажат: "русия ни освободи"...но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че русия ни освободи, за да ни зароби отново"
  • 134 Г.С. Раковски:

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "Един Българин":

    "руското правителство кое лъстеше...българите със...лъжовни обещания, днес открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика срещу тях. То е наумило и труди се...да разори и опустоши милото ни отечество България...всякога пр.ок.летата русия...лъгала е...българите че уж за тях отваря такъв бой (война) и че уж тях иде да освободи. Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество...Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завоевателните си планове е имала грижи"
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Пламен

    0 0 Отговор
    .. Максим Генчев ДА ВЪРНЕ ОТКРАДНАТИТЕ НОСИЙ и други неща преодстъпени временно от хората докато се снимаше филма за Левски
    И двата филма са срам ..