Last news in Fakti

7 Януари, 2023 17:00 7 075 45

Професия журналист или професия къртица?

  • журналист-
  • къртица-
  • христо грозев

Владимир Костов е най-печелившият български журналист-къртица

Професия журналист или професия къртица? - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този въпрос ще си задават студентите по журналистика след последните вълнения около Христо Грозев. Едно е ясно. Тази професия е печеливша само за излезлите в чужбина нашенци. Колкото и обидно да звучи, един Явор Дачков няма да печели никога колкото Грозев. Може би само за къс период от време, но французите казват: „Това което е взето, повече не е взимане…“

Това коментира във "Фейсбук" Божидар Чеков.

Заедно с произведеният в журналист, но реално работещ като „къртица“ в гърба на Русия българин, има други двама негови предшественици, оставили дълбоки следи в браздата на журналистиката. По силата на обстоятелствата страната ни се намира между двата блока „Изток и Запад“. Именно там са „дълбали“ с успех Юлия Кръстева и Владимир Костов.

„Най-известната“ наша интелектуалка заминала за Франция с благословията на ДС, веднага се „влюбва“ в автора на еротични романи Филип Солерс и проникна в средите на богопомазаните нови ляво настроени философи. Посветила се на изследователска дейност в дисциплини, от които малцина разбират, като „семиотика“, нашенката публикуваше редовно отегчителни трудове, предназначени за някакъв елит от сноби. За да задоволи необходимостта от политически идеал на мамините френски интелектуалци, Юлия и съпругът ѝ се втурват да разпространяват догмата на Моа Це Дун в Париж. Награди и титли валят от всички световни университети. И в София. СДС я готвят дори за министър на културата. Захласването по нея или по-скоро по световната ѝ слава, затваря очите и ушите на българските интелектуалци, които пропуснаха да се обидят, когато Юлия Кръстева отказва да говори български и им благодари само на…френски. Следствие на картончето публикувано от „Комисията по досиетата“ и отразено във най-тиражирания френски седмичник „Нувел Обсерватьор“, в поведението на доносничката „Сабина“ настъпва обрат. Тя се обявява за жертва на ДС, но за всеки случай спира публичните си изяви.

Владимир Костов е най-печелившият български журналист-къртица. Представител на българските медии по времето на комунизма, т.е. на тоталитарната система по време на 15 години в Париж, той „избра свободата“ по простата причина, че не му се връща в България. Като полковник от ДС той Костов разполага с „база данни“, която изтъргува лесно с американското разузнаване. Назначен бе в европейската антена на ЦРУ - "Свободна Европа", за да дава обратна информация на тази която даваше предишните 15 години. След убийството на Георги Марков, Костов избърза да се представи за "боцнат също от чадър", но малцина му повярваха. Между тях се оказа Желю Желев, който го награди със „Златната писалка“ на българската журналистика.

Завърнал се в България, Владимир Костов се радва на три пенсии. Френска, американска и българска.

Христо Грозев още не е за пенсия. Може ли да служи за пример на бъдещите журналисти е въпрос, който неизбежно ще бъде поставен и не само в университета. Разликата между него и горните двама е еднопосочната му дейност. Завършил Американския университет и стажувал в Лондон той не оставя почти никакви публични следи. Може би такова е прозвището на кандидатите за международен успех. Ако не бяха го подгонили руснаците, никой нямаше да знае, че е предприемач-акционер на агенцията „Белинтгат“. Тази създадена с пари от незнаен произход групировка е работила в две посоки. В едно и също време да информира Запада, но и да разпалва антируска омраза в главите на украинците. Заслугите му в разследването на отровата „Новичок“, атентатите с участие на агенти на ГРУ и защитата на опозиционера Алексей Навални получиха десетки отличия от редица западни агенции. Погледът на българското общество към дейността му остана впечатляващо хладен.

След като Москва го „осветли“, за него повече хляб в журналистиката – няма. Вероятно ще стане политолог. Но и в политологията се изисква поглед и към двете страни от Тихия фронт - „Изток и Запад“. При Грозев има и друг проблем. Еднопосочната информация омръзва бързо, особено ако е платена от чужбина. Тя се изтърква като стара грамофонна плоча.

По настоящем например излязоха разкрития, които един истински журналист, би трябвало да публикува. Те засягат иранските дронове Shahed-136, с които руснаците бомбардират Украйна. Оказва се, че от всички 52 съставни части, от полупроводници чак до мотори, всички са изработени в 13 американски предприятия. Как са стигнали до Иран и след това до Русия е работа на истинските разследващи журналисти.

Къртиците рядко стигат до пенсия, като „къртици“. Прибират се някъде на топло, ако оцелеят физически. Пишат книги и държат лекции на начинаещи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Или професия

    127 20 Отговор
    Продажник, на 100% антибългарска.
  • 2 ТаУмВзе

    89 8 Отговор
    Пеевски чак се разплака от таа статийка! Най много рева шефът на би ти ви от ЦРУ. А тия от нова им подават салфетките за избърсване.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пешо

    115 23 Отговор
    Грозев е една американска марионетка и предател
  • 5 пешо

    77 23 Отговор
    Грозев е една американска марионетка и предател

    Коментиран от #20, #29, #38

  • 6 Защо България ще го защитава, щом е бил

    105 22 Отговор
    чужда подлога? А нашите подлоги от страх, даже готвача на руското посолство изгониха. Така ще се крият всички краварски подлоги, вече са в черният списък.
  • 7 Рошко

    67 5 Отговор
    Не виждам вече достоверна медия та ка о ли журналисти тях ги самоубиват и само да споненем Джордж оруел, журналистиката е това което властта не иска да виждате и знаете останалото е пропаганда
  • 8 БУГИ

    103 24 Отговор
    ХРИСТО ГРОЗЕВ Е ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛ ПРОДАЛ СЕ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА АГЕНТ НА МИ 6
  • 9 Рошко

    30 4 Отговор
    Не виждам вече достоверна медия та ка о ли журналисти тях ги самоубиват и само да споненем Джордж оруел, журналистиката е това което властта не иска да виждате и знаете останалото е пропаганда

  • 10 Питам:

    90 17 Отговор
    Кой трябва да се интересува и защитава лицето Грозев: Държавата, чийто паспорт притежава или държавата за чието разузваване е работил и му и плащала за това?
  • 11 да де

    62 11 Отговор
    Професия мисирка.
  • 12 чекинята

    32 6 Отговор
    не го начекнаха сомалийците 😄
  • 13 Опааа

    62 21 Отговор
    Грозев веднага да бъде изпратен в колония в РФ! Слава! Мачкааааай Вова! Денонощно дронове и ракети!
  • 14 Алексей

    30 82 Отговор
    Чеков, ти получаваш четири хилядарки с чек от роZZия. Много омраза, неистини поднесени да звучат достоверно за баламурници. Владо Костов отказа да работи за ссср, работеше срещу нрб, но не и срещу България. Ти обаче работиш за нрб и за каузата на путлер.
  • 15 Путинофил

    25 42 Отговор
    Чеков е наш човек - путинофил!
    Само не знае колко са руските къртици в територията!
  • 16 сеокир

    68 22 Отговор
    Христо МИ6 Грозев, какъв журналист може да бъде бре? Един най обикновен долнопробен платен шпионин на Запада, маскиран като журналист. Такива в България са и всички "водещи" платени да обработват с лъжите си българите. Едни платени мисирки дето с лъжите си овъртолиха по простите българи. На черното са им платили да викат бяло и на бялото черно и така лъжат и ограбват по простите. Та какви точно журналисти са? Сега им е платено да оплюват Русия, а от разбойниците на Запад да направят герой. Които се хване, хване.
  • 17 Този милиционер Владимир Костов

    59 10 Отговор
    е още жив и взима 3400 лева пенсия! А ние будалите го слушахме нелегално по радио " Свободна Европа"!
  • 18 Предател

    22 48 Отговор
    Предателят е Чеков внедрен във Франция не от ДС, а от КГБ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 до Пешо

    17 7 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    И кого е предал?
  • 21 Габровец

    40 6 Отговор
    всички 52 съставни части, от полупроводници чак до мотори, всички са изработени в 13 американски предприятия. Как са стигнали до Иран и след това до Русия е работа на истинските разследващи журналисти.

    Баща ми ,светла му памет, бе шофьор в СОМАТ. Разказвам за един курс- От американски кораб на пристанище Римини се товари американски ориз за Аман Йордания,но от Аман само им сменят документите и заминават да разтоварят близо до Багдад( лондонския въоръжена охрана) Ирак по това време е под ембарго ,защитавано яростно от САЩ. Толкоз за санкции и ембаргото.....
  • 22 От . . . до

    43 13 Отговор
    Типично и Грозев като Г .Марков , Костов ,Кръстева.. от комунделски дундуркани хайвани до лакоми либерастни гнусници
    .
  • 23 БОМБЕТО

    19 19 Отговор
    Ганювците(както винаги) не са интересуват дали е истина ,което Грозев изнася , а ДАНС да разследва нататък.
  • 24 Перо

    39 10 Отговор
    Какво общо има този Грозев като агент за влияние на две чужди държави с журналистиката? Вл. Костов беше кариерен, заслужил и професионален журналист, взет на готово от ДС и ЦРУ, а този е едно посредствено мюре, без никой да го познава като журналист в БГ! Несравними понятия, още повече в много по-трудното време, през студената война, през което работеше Костов!
  • 25 ГОРСКИ

    21 2 Отговор
    Професия журналист пишете това за каквото са ви платили!!!!!!!
  • 26 рослямист-путьоблиз

    13 23 Отговор
    Чеко, мини през Митринката да ти разпише чека батко
  • 27 Опълченец

    13 21 Отговор
    Другаря Чеков откъде е взел информацията за частите на дроновете. Тука нещата ми намирисват на професионална завист:-)))
  • 28 Некой

    12 12 Отговор
    Самият Чеков е интересна фигура доста противоречива,ще се освети някой ден дано да не е по лош повод.

    Коментиран от #40

  • 29 Пешо

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    Пешо ,ако е руска подлога...паметник..
  • 30 Източна ромелия

    29 9 Отговор
    Не ми хвалете мекерето на хамериканците Грозев. Той няма нищо общо със журналистиката. Нападна своя колежка която направи разкрите за американските лабораторий в Грузия и Украйна, което е абсолютно вярно. Едно време беше мекере на Любо Пъпката и на Огнян Донев
  • 31 Урюрвкос

    12 1 Отговор
    няма къртици които да разполагат с такива съвременни технически средства защото могат да научат излишни неща. Съвременните къртици са на конци и публикуват това което им се дава в сух вид напечатано на хартия. Това което публикува Христо не е достъпно дори за средно развита европейска страна. Нивото и качеството на данните са на степен по високи от това което могат нашите служби. Данните не могат да бъдат проверени но реакцията на тах е много важна и се изследва от големи екипи.
  • 32 Интересно

    14 5 Отговор
    Каква ли е връзката между Христо Грозев /без баща в инфото/ с комуниста партизанин Гочо Грозев Митев....
  • 33 ЖалкоНщожество

    9 6 Отговор
    Грозното копе.уе не само, че се е оср.ало,но и се е омазало в собствените си вайна.
    Дано по-скоро му резнат зелката, за да не Мърси света, но първо да види най-близките си в сандъци.
  • 34 Що е демокрация и има ли почва у нас

    12 1 Отговор
    Тооо... да бяхя само тия тримата убавци в сатаията... с мед да ги намажеш. Ама тооо... във всички партии,където и да бучнеш е пълно все със синчета,дъщери,внуци и правнуци,шуреи и шуренайки на едра,средна и дребна комунистическа номенклатура. Яли,пили и се веселили при Тошо,ползвали всички блага,привилегии и бонуси и сега след 30 и кусур години пак и пак ни учат и обясняват що е демокрация и има ли почва унас - анджък като основателя на БРСДП. Изучили се с привилегии,често в чужбина и не само в СССР,убутани с протекции на клатикурска работа, шмиткали се по чужбина още при Тошо,записали се за агенти/сътрудници иии... често получили първите гущери от Лукановите куфарчета. И сегааа... тия гьонсурати пак ни учат на демокрация,пак са на правилната политкоректна страна,пак заклеймяват и лепят етикети. Ти го плюеш лапацалото,а то се изтрива и вика - дъжд вали.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 плевен

    2 1 Отговор
    Гледай ти! Не вярвах, че ще го напишеш. Не вярвах и, че ще го публикуват.
    Вземам си думите назад.
  • 37 Божеее,

    4 8 Отговор
    Още един 4 хилядник!Що се отнася до разпалената в украинците омраза към Русия,то няма нужда да го правят хора като Грозев!Руснаците сами се погрижиха за това,доста успешно!А,какъвто и да е Грозев,поне е българин!А,ти,авторе на пасквила,какъв си?!
  • 38 Абе

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    И името ти,като мисленето "Пешо"!Та,кого точно е предал Грозев?!
  • 39 Повrъщня

    7 3 Отговор
    След като работодателите на Гровез са чужденци не е морално да плаче за защита от българската държава. Гадното е ,че същества лапали привилегии до 1989г.,любимци и дундурчета на предишния режим,взели всички възможни бонуси от системата до 1989г., сега врещят,тръшкат се и ръсят мозък и морал в името и от името на новите си работодатели. Ние с гайдите бачкахме до 1989г., а сега джапаме да не глътем вода... в най-добрия случай. А в масавия случай ни забегнаха по чужбина или се гърчим да оцеляваме месец за месец.Повръща ми се от такива бивши натегачи на Партията и сегашни политкоректници.
  • 40 божидар чеков

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Некой":

    Какво ви трябва бе господин "Никой"? Какво подозирате и какво внушавате? Ако ви треперят гащите, преди да си легнете - надзърнете под леглото. Може и да ме видите там?!
  • 41 Никой

    2 6 Отговор
    Божо, след като се информираш само от РИА - Новости и ТАСС няма от къде да си чувал за Христо Грозев. Абе ,от къде ви изкопават все кремълски лизатори.Ма то България бъка от лакеи на Кремъл !

    Коментиран от #42

  • 42 божидар чеков

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Никой":

    Има само едно нещо за което съжалявам. Това е лисата на глоби за разпространителите на лъжливи слухове, скрити зад псевдоними. Този пропуск позволява на прекален брой страхливци да разпространяват комплексите си по мрежата...
  • 43 От две цицки

    4 0 Отговор
    Едно ме интересува за трите персони в статията - били ли са галеници на режима,ползвали ли са благата му? Без съмнение каквото са могли... са изсмукали. А след 1989г. - на ти си куклите,дай си ми парцалките. Ми за Юлия Кръстева има цяла сага как се е пазарила да ползва услугите на режима, а "дисидентът" Владимир Костов - с 3 пенсии. Бля-бля-бля... и никой не дава отговор какъв е произходът на Христо Грозев,даже бащиното му име тъне в неизвестност. Тия бетер сърбите бе! От две цецки цоцали.
  • 44 Прокопий

    2 0 Отговор
    Тоя сенилен нефелник да говори за Юлия Кръстева и за Христо Грозев... СмЕх, дрогариии, смЕх!
  • 45 !!!?

    1 0 Отговор
    Чеков - къртицата на ДС/КГБ !!!?