Last news in Fakti

20 Януари, 2023 09:11 9 905 27

Кой, кога и защо си „затваря очите“ при дърводобива? Добромир Добринов пред ФАКТИ

  • добромир добринов-
  • дърва-
  • огрев-
  • незаконна сеч-
  • гори

Грубо на годишна база около 10% от добива представлява превишаване на позволителната сеч, казва експертът

Кой, кога и защо си „затваря очите“ при дърводобива? Добромир Добринов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във ФАКТИ пуснахме няколко материала за незаконен добив на дървесина. Депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев също коментира темата, а след това и Стоян Тошев, директор на Изпълнителната агенция по горите. Сега пвед ФАКТИ говори с Добрин Добринов, експерт по горите в WWF в България.

- Г-н Добринов, вие следите какво се случва с горския фонд от години. Винаги преди зимата темата за дърва за огрев става много актуална. Тази година вашите наблюдение какви са…
- Преди отоплителния сезон тази година се случиха някой непредвидени неща. Те са най-вече във връзка с глобалната икономическа, включително и на европейски мащаб, криза, която се отрази и в България. Стана така, че при ограничен ресурс от горски фонд, когато говорим и сравняваме с периода преди кризите, Ковид и войната в Украйна, хората започнаха тази година да се презапасяват с дърва за огрев. Това са данни, които бяха изнесени от Изпълнителната агенция по горите. Същото показват и наши наблюдения. Свидетели сме, че постоянно се допълват списъците на домакинствата при кметовете, защото повече хората искат дърва за огрев. Това, в известен смисъл, и доведе до едни неприятни ситуации. Трябва да се разбере правилно, че при ползването на ограничен ресурс от дървесина, няма възможност да бъдат задоволени изискванията на всички български граждани, ако те започнат да ползват дърва за огрев.

- Но хората се ориентираха към дървата, защото другите начини за отопление поскъпнаха много…
- Това е така и е съвсем обективно. Но ползването на горски ресурси, съгласно Закона за горите, не определя стопанисването. Законът си поставя много конкретни цели за едно устойчиво и природосъобразно стопанисване на горския фонд. За целта се изготвят горскостопански планове и програми, определящи допустимия размер за ползване за 10 г., което се прави на база инвентаризацията на горите и методите за водене на сечи, регламентирани в наредбата за сечите в горите. Ето защо казвам, че ползването не се влияе от състоянието на пазара и не повлиява изобщо на това какви сечи трябва да се водят. А това е много правилно, защото така се защитава общественият интерес относно ролята на горите за опазване компонентите на околната среда. Но, в крайна сметка, така и ще имаме един постоянно възобновяващ се по най-устойчивия начин горски фонд. Това обаче хората не го разбират и си мислят, че, когато има натиск върху горската система, изведнъж ще се дадат някакви нови количества дърва. Това няма право на основание, дори и когато имаме някакво по-голямо търсене. Няма как такова търсене да породи някакво изменение на горското планиране. Така съвсем други са причините и основанията, при които се управляват горите. И това трябва да е ясно на българските граждани.

- Колко често се сблъсквате с проблема, че има посочена дадена местност за сечище, но този, който ползва сечището, излиза извън обхвата му…
- Често се сблъскаме с такива неща, но искам нещо да допълня към предишния въпрос. Става въпрос за едни анализи, които във WWF изготвяме периодично за незаконния добив. Първият анализ беше през 2006-а, после 2013-а, а последният е от 2018-а. Новият анализ се надявам да го приключим в средата на 2023-а. В тези анализи се опитваме да изследваме тенденция и да не казваме колко е незаконната дървесина с точност до кубик, а приблизителни стойности на база данни за добива, вноса, износа и ползването на дървесина, както защо и как е допусната подобна незаконна дейност. И тези анализи показват, че имаше известен спад на потреблението на дърва за огрев. По данни от 2017 година 41% от домакинствата в България са ползвали дърва за огрев. 4 години по-късно - през 2021 година, ползвалите дърва за огрев домакинства са 33% - или 8% по-малко. Средно едно домакинство е ползвало около 8 кубика дърва за зимния сезон и през двата посочени периода. Давам този пример, за да кажа, че е явна тенденция дървата за огрев да бъдат заменяни с други алтернативи за отопление. Като цяло тенденцията, според нас, е за намаляване на дървата за огрев за домакинствата, което ще е по-добре за природата. Що се отнася до нарушенията, говорим за изключително мащабни нарушения. Ние сме установявали неправилно изведени сечи. Става въпрос най-вече за превишаване на ползването, разрешено с позволителните за сеч. Грубо на годишна база около 10% от добива представлява превишаване на позволителните сеч. Това е престъпление по член 235 от Наказателния кодекс, но, за съжаление, този точно проблем с превишаването на разрешения добив не се наказва толкова сериозно. Иначе държавните органи са много стриктни по отношение на чисто бракониерските сечи. Говорим за дърводобив без никакво планиране, без никакви позволителни. Този тип добив се извършва обикновено от социално слаби граждани или от роми. При всички случаи там социално-икономическите условията играят водеща роля за извършването му. И тук става въпрос за малки количества – 1, 2, 3 кубика, карани с каруци, примерно. И тези случаи се преследват. Тези случаи потвърждават принципа: „За милиони няма закони, за кокошка няма прошка.“ Големите нарушения от фирмите, когато говорим за превишаване и за кражби на стотици кубици от едно сечище - понякога между 500 до 1000 кубика, остават без наказание. За да се случва това, има и проблеми в законодателството.

- Вие следете законодателните инициативи, свързани с тази дейност. Какви слабости има и на какво обръща внимание, когато присъствате на заседанията в Народното събрание?
- Ние имаме изключително добър Закон за горите, който отразява защита на обществения интерес, а не само нуждата от ползването някакви ресурси. Основният проблем в този закон е, че Държавните горски стопанства, които стопанисват около 75% от горите в България, са натоварени с много публични функции. Те са натоварени с функции и по Закона за биологичното разнообразие, по Закона за защитените територии и т.н. Става въпрос, че тяхната организация е оставена на самофинансиране. Когато дадете изключително много правомощия, а в същото време хората трябва да си изкарат заплатите само от дърводобив, някак не става. Когато даваш правомощия, участвай и във финансирането. Говорили сме с много хора и фирми, които казват, че няма как да осигурят съществуването си, ако не си "затворят очите". Ако не се прави това, горските стопанства няма как да си осигурят поддържането на необходимия персонал. И така се стига до една взаимна толерантност, която е извън закона. Просто държавата тотално отсъства от казуса. Докато не се реши това, вечно ще си говорим за горските неволи. Просто хората казват, че виждат, че нещо не е наред, но си „затварят очите, защото иначе не могат да си гарантират заплатите през годината. Друг проблем е, че Изпълнителна агенция по горите е под шапката на Министерството на земеделието, както и Държавните горски стопанства, които се грижат за горите. И се получава така, че министърът на земеделието е шапката на всичко, а реално лявата ръка трябва да контролира дясната. И така стигаме до чисто психологически пречки пред контролните органи от структурата на ИАГ да установяват всички закононарушения и да ги наказват, да подават сигнали към Прокуратурата. Става въпрос за криворазбрана колегиалност към служителите на горските стопанства. Трябва да се прекъсне този порочен кръг. Всички усилия трябва да бъдат насочени не към гонене на кокошкарите с по 1 и 2 кубика, а да се обърне внимание на сериозните нарушения в горите. Има и проблеми с подзаконови наредби. От няколко години в работна група за промени в наредбата за сечите съм предупреждавал дори и Агенцията по горите да приведат Наредбата в съответствие със закона за горите, но никой не чува. Така през 2021 година вкарахме доста от текстовете на тази наредба в съда и преди няколко месеца магистратите отмениха 46 нейни разпоредби. Именно чрез такива подзаконови разпоредби се отварят много „вратички“ за незаконна сеч.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 0 Отговор
    ДЪРВЕТАТА ГОРИТЕ са БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ на ПЛАНЕТАТА
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 0 Отговор
    ГОРСКАТА мафия СИ има МОЩЕН гръб ПЛАЩАТ си
  • 3 Жалко подобие

    35 0 Отговор
    на държава.

    Коментиран от #16

  • 4 Христо

    52 4 Отговор
    Тоя или лъже или хабер си няма какво се случва . Хората се били презапасявали ?!!
    А бе господине , на тия цени на дървата хората едва успяват да си купят за едната зима . Знаеш ли колко въобще струват дървата ?
    От друга страна всеки ден по поне 50 тира с дърва пристигат в Свилоза . Още толкова пред Кроношпан . Какво според управляващите се случва там ? Май всичко за износ отива . Изнасяме си дървесината .

    Коментиран от #5, #12

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Христо":

    ФАКТ господин ХРИСТО
  • 6 Българка

    41 3 Отговор
    Дървената мафия е основно сред обръчите фирми на ДПС. В по-малките населени места чрез доставката на дърва за огрев сарайските дерибеи държат в зависимост и подчинение местното население, прави ги крепостни ,които под строй да гласуват/продават гласа си за мутрите от ДПС. ГЕРБ като ортаци и съдружници с ДПС са с широко затворени очи за изсичане на горите ни. ГЕРБ-ДПС са си парцелирали баницата/ държавата и чрез различни престъпни далавери си купуват "законно" гласовете на безгръбначните роби.
    Трябва да си пазим природата. Изсичането на горите са причина за природни бедствия като наводнения, свлачища, изчезване на цели видове животни, след които има разруха и смърт. Трябва ДА СЕ ЗАБРАНИ ИЗНОСА НА НЕПРЕРАБОТЕНА ДЪРВЕСИНА ИЗЦЯЛО. Комбинацията на ламтеж за незаконно обогатяване и купуване на избори е бедствие за България само по себе си

    Коментиран от #10

  • 7 Тия зелени

    32 2 Отговор
    защо не ходят по сечищата и да залесяват с нови дръвчета? Само лаят по медиите, поискайте пари от ЕС, ама не за командировчици до Брюксел, а за кирки, лопати, фиданки.
  • 8 Красимир Петров

    31 1 Отговор
    От 30 години дърводобива в България се владее от ДПС

    Коментиран от #9

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Красимир Петров":

    ФАКТ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МУНЧО

    32 4 Отговор
    АБЕ ХОРА ГОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗСИЧАТ ПОГОЛОВНО.ВЕДНЪЖ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ГОРСКИ СТОПАНСТВА,ВЕДНЪЖ ОТ РАЗНИ ЧАСТНИ ФИРМИ ЗА ДЪРВОДОБИВ.НАВСЯКЙДЕ Е ЛЕЖЖ.ГОРСКИТЕ ,КОЙТО ТРЯБВА ДА ОСЪЩЕСТВЯВАТ НАДЗОР СА В КОМБИНА С ДЪРВОДОБИВНИТЕ ФИРМИ.ТОВА Е ФАКТ. ЛОШОТО Е ,ЧЕ ОТ ТОВА БЕЗХАБЕРИЕ И ЛАКОМИЯ ЩЕ ПАТИМ НИЕ И НАШИТЕ ДЕЦА,ЗАЩОТО ЩЕ СТАНЕ ТАКА ,ЧЕ И ВОДА НЯМА ДА ИМА. НЕЗАКОННАТА СЕЧ Е МОЖЕ БИ 50% ОТ ОБЩАТА,НО ТЯ НИКЪДЕ НЕ ВЛИЗА.
  • 12 Да, да

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Христо":

    Абсолютно точно!
  • 13 Полицай

    26 1 Отговор
    Едно говорите друго вършите лично съм ходил с ДОКУМЕНТИ за далавери при Дамян Дамянов в ЮЗДП само пъшка ще проверим проверим и 10 ГОДИНИ проверява пълен АРТИСТ от Болшой театър заплатата му е 13 000 лева
  • 14 КОМЕНТАР

    22 2 Отговор
    Докато има 7000 хиляди държавни служители в системата на горите.От които 6000 нищо не правят и взимат заплати+отпуски+бонуси ще има и превишение с секането.Хранилката е огромна за членската маса на грберчетата.Така че не се бойте гората няма да свърши!
  • 15 Шаран БГ

    21 2 Отговор
    О-о-о, не знаех, че на това варварско унищожение на горите в България , му викали ДЪРВОДОБИВ.!!!
    По черноморието дъбовите масиви имат "лице" само по периферията. След 50-60 метра навътре всичко е "обръснато " до голо !!! И няма как да е другояче ,поради куриозния факт, че за горите в Бългория се "грижат" около 14 ЧЕТИРИНАДЕСЕТ организации, ведомства, съюзи и прочие измамници.......
    Преди 6-7 години,когато огромните камиони с по 60-80 кубически метра дървесина, възмутиха природонаселението и Полицията бе уведомена, ДЪРВОДОБИВНИЦИТЕ показаха такива ДУКИМЕНТИ със съответните подписи и печати, че полицаите "подвиха опашки" като мърляви котенца .....!?
  • 16 И румънците са така.

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жалко подобие":

    България и Румъния са известни,а и крупни износители на дървен материал.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Им бе цилус

    13 2 Отговор
    Дунчев,как Ковид и войната в Украйна,ще принуди един Български пенсионер с 700лв. пенсия да се презапаси с дърва?Абе човеко,ти говориш 15 минути преди да мислиш.Ясно?
  • 19 русенец

    14 0 Отговор
    докато има герб - дпс така ще бъде докато гората свърши за жалост
  • 20 чичо стамат шумков

    14 1 Отговор
    Докато не се спре износа на необработена дървесина ,положението ще се влошава.Едно дърво( бук ,дъб,бор) за да може да се използва и да е икономически изгодно,трябва да расте минимум 120-150 год. от засаждането му.Около 50% от причините за климатичните промени в негативен смисъл,са поголовното изсичане на горите.МАГНА СИЛВА БУЛГАРИКА(ВЕЛИКАТА ГОРА НА БЪЛГАРИТЕ ) я няма вече за съжаление.
  • 21 Чичо

    10 0 Отговор
    Младежи тези неща се случват още от зората на "демокрацията" и ще продължат да се случват "вратички" винаги е имало и ще има за хора с парички.
  • 22 Коко

    11 3 Отговор
    Навремето имаше дърва за всички а сега само за определени хора.От горските по богати хора няма пълни мушеници
  • 23 Румен

    16 0 Отговор
    Дърводобива е свързан с Доган. Това вече и децата го знаят. ДПС е мафиотска организация. Гори, тецове, каскади и измами
  • 24 истина ти казвам

    9 2 Отговор
    Добринов,да беше написал и за ромляните с каруците!!! Ама реално погледнато и те душа носат! На студено и на гладно не се седи! Държавата прецака хората да минат били на пелети че видиш ли било екологично???!!! И кво стана,сега всички минаха на климатици и всички сме притаили дъх и се питаме кога милите родни политици ше ни го..... с тока! Така че,не коментирай неща които явно са непонятни за твоето битие!
  • 25 Това е варварство

    8 1 Отговор
    Да се изсичат горите по този начин е варварство. Трябва да се спре изсичането на горите. И трябва да се залесява. И то не само с иглолистни видове. За отопление трябва да се построят атомни централи и да има ток на ниска цена.
    Спекуланти и бракониери на съд по бърза процедура и да засаждат разсад и дървета.
    Дървесината за огрев само от санитарна сеч. Но истинска санитарна сеч.
  • 26 пенсия

    1 1 Отговор
    През декември и януари изсякоха поне 50 тира дърва за Свищов от гората в Сяново Силистренско,а за семействата там няма и кубик сигурно щото кмета в Тутракан е гербер
  • 27 нормален

    0 0 Отговор
    Полицията дреме и е напълно дезинтересована по селата е пълно с уазки и други автомобили в движение но без номера с които непрекъснато се крадат дърва кметовете и кметските наместници виждат но си траят мандата да си върви и заплата да си вземат