22 Януари, 2023 08:40, обновена 23 Януари, 2023 10:00 2 676 3

Специално за ФАКТИ от Перу: Напрежението остава, бдения в Лима, блокирани пътища и извънредно положение на много места

  • перу-
  • напрежение-
  • лима-
  • бдения-
  • блокирани пътища

Протестиращите, които блокират пътища, се опитват да превземат и летищата, пазени от полиция и армия. Именно при тези опити се случиха и най-многото убийства на хора, жертви, които вече надхвърлиха 50

Специално за ФАКТИ от Перу: Напрежението остава, бдения в Лима, блокирани пътища и извънредно положение на много места  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Перу остава сложна, въпреки демонстрираното и от протестиращите и от временно управляващите желание за мирно разрешаване на конфликта, информира от мястото на събитието специално за ФАКТИ Андрей Киряков.

Исканията на простиращите се съсредоточиха около възможно най-бързи предсрочни избори и освобождаването на президента Педро Кастильо. Законно избраният президент беше арестуван за 18 месеца, което доведе и до протестите в страната, в края на миналата година.

Специално за ФАКТИ от Перу: Напрежението остава, бдения в Лима, блокирани пътища и извънредно положение на много места

Наред с основните искания се чуват и най-различни послания, като това за по-твърда ръка при управление, цялостна промяна на политическата система в страната, за независима външна и вътрешна политика на държавата Перу и освобождаване от модела на неолиберализма и т.н. Послания познати и от протестите в нашата страна през последните години.

Чрез блокиране на пътищата в различните области, протестиращи се опитват да накарат управляващите да чуят техните искания. Регионална особеност на Латинска Америка е, че тук има твърде много летища, поради особеност на релефа - високите Анди, обширните пустини и долини, непристъпността на джунглата. В Перу и в Боливия има по над 1000 летища във всяка държава. Затова и протестиращите, които блокират пътища, се опитват да превземат и летищата, пазени от полиция и армия. Именно при тези опити се случиха и най-многото убийства на хора, жертви, които вече надхвърлиха 50. Тези жертви дълбоко засегнаха перуанците, които са мирни хора и като такива искат да живеят в спокойна и просперираща държава.

Специално за ФАКТИ от Перу: Напрежението остава, бдения в Лима, блокирани пътища и извънредно положение на много места

В столицата Лима освен протести се проведоха и бдения в памет на загиналите в град Аякучо и на други места. Като столичен град обаче Лима не е така засегната от протестите, въпреки че в четвъртък тук се събраха протестиращи от цялата страна. Имаше и сблъсъци с полицията, при които загина един човек, а други бяха ранени. За много региони от страната е обявено извънредно положение включително и за столицата Лима.

Специално за ФАКТИ от Перу: Напрежението остава, бдения в Лима, блокирани пътища и извънредно положение на много места

От извънредната ситуация най-засегнати са туристите, които се държат все по- шизофренично, под натиска на обстоятелствата и динамичната обстановка. Много туристи се насочиха към туристически обекти северно от Лима, в северната част на страната, където е по-спокойната част, тъй като първоначално протестите обхващаха предимно южната част на държавата, районите около Куско, Пуно и Аякучо. Но пътища и в северната част на страната бяха блокирани, което отново доведе до промяна в плановете на туристите. Тъй като държавата разчита изключително на туризма, се полагат всички усилия за свободното предвижда на туристите. Но това не винаги е възможно в сегашната динамична обстановка.

Специално за ФАКТИ от Перу: Напрежението остава, бдения в Лима, блокирани пътища и извънредно положение на много места


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гугъл транслейт

    6 1 Отговор
    Превода нещо... Както винаги е под всякаква критика, ама тоя път достига нови висоти/низини.

    Какво означава "От извънредната ситуация най-засегнати са туристите, които се държат все по- шизофренично, под натиска на обстоятелствата и динамичната обстановка. "???
  • 3 Гориил

    4 2 Отговор
    Свалянето се случи, след като Кастило обяви големи политически промени в републиката. се случи, след като Кастило обяви големи политически промени в републиката.