Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Януари, 2023 10:00 3 083 25

Къде отива руският петрол?

  • петрол-
  • газ-
  • енергетика-
  • русия-
  • руски петрол-
  • ембарго-
  • санкции-
  • война-
  • украйна-
  • ес-
  • дружба

През декември износът на руски петрол в Индия достигна нови рекорди

Къде отива руският петрол? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През декември вносът на руски петрол в ЕС е спаднал спрямо ноември с 270 000 барела дневно до 900 000 барела дневно, според данни на Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирани от Ройтерс. Спадът е вследствие на влязлото в сила от 5 декември ембарго върху руския петрол, внасян в ЕС по море, както и на наложения от страните от Г-7 таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Мерките са пряко следствие на руската инвазия в Украйна, започнала преди близо 11 месеца, пише БТА.

Къде пристигнаха руските барели пред декември?

Още новини от Украйна

Повечето от насочения по море към страните членки на ЕС руски петрол, или 160 000 барела от общо 230 000 барела, е внесен в България, която се ползва от изключение в ембаргото. Един танкер е пристигнал в Италия, а други два - в Нидерландия, според месечния доклад на МАЕ, разпространен в сряда. От януари руски петрол по море в ЕС има право да внася единствено България, допълва МАЕ.

Как работи тръбопроводът "Дружба"?

Износът на руски петрол по тръбопровода "Дружба", който тръгва от Русия и се разклонява в две направления, не попада под ембарго. Северното направление минава през Беларус и Полша и стига до Германия, а южното прекосява Украйна и Словакия и стига до Унгария и Чехия. Германските рафинерии в Лойна и Швед, които са свързани с тръбата, спряха да купуват руски петрол в края на 2022 г. Германия обаче планира за внася по тръбопровода по 30 000 барела дневно от Казахстан. Това означава, че обемите по "Дружба" ще паднат с около 330 000 барела до 360 000 барела дневно, а делът на руския петрол в европейския внос ще се срине до едва 5 на сто спрямо 27-30 на сто преди началото на войната.

Къде Русия продава петрола си?

През декември износът на руски петрол в Индия достигна нови рекорди от 1,4 милиона барела дневно, докато обемите за Китай - по море и по тръба, остават почти без промяна от 1,9 милиона барела дневно, сочат данните на МАЕ. Износът за Турция падна с 200 000 барела до многомесечно дъно от едно 45 000 барела. Държавната азербайджанска компания СОКАР (SOCAR) съобщи миналия месец, че е спряла да купува руски петрол за турската си рафинерия. През декември първият товар петрол от седем месеца насам пое към Япония от комплекса "Сахалин-2", който е частично притежаван от японски компании и не попада под ударите на тавана на цената, определен от Г-7.

Какви алтернативи на руския петрол е намерил ЕС?

Общият внос на руския петрол в ЕС - по море и по тръби, е спаднал през декември с 1,6 милиона барела спрямо февруари. Вместо него ЕС залага на увеличен внос от Близкия изток, Западна Африка, Норвегия, Бразилия и Гаяна, според доклада на МАЕ.

САЩ и Казахстан също са потенциални алтернативи, посочва МАЕ. Казахстан постигна предварителна сделка с Москва да изнася петрол за Германия през руските петролопроводи. През декември Норвегия увеличи производствения капацитет на най-голямото находище в Западна Европа - "Йохан Свердруп", до 720 000 барела дневно от предишните 535 000 барела. "Това е добра новина за европейските рафинерии, тъй като петролът от "Йохан Свердруп" е най-добрата алтернатива на руския сорт Уралс", посочва МАЕ.

Въздействие върху рафинериите

Европейската зависимост от руския петрол се проявяваше основно чрез контрола върху някои от най-големите рафинерии в ЕС, упражняван от страна на руски компании, най-вече "Роснефт" и "Лукойл". Германия вече взе мерки по въпроса и пое контрола върху притежаваната от "Роснефт" рафинерия "Швед", която осигурява около 90 на сто от горивата за Берлин, както и върху миноритарните дялове на "Роснефт" в две други рафинерии – "МиРо" (MiRo) и "Байернойл" (Bayernoil).

"Лукойл" прие да продаде италианската си рафинерия ИСАБ (ISAB) на частната кипърска инвестиционна компания "Джи Оу Ай енерджи" (G.O.I. Energy), подкрепена от базираната в Женева търговска фирма "Трафигура" (Trafigura), но все още притежава рафинерии в България и Румъния. Българският парламент разчисти пътя на правителството да поеме контрола върху "Лукойл Нефтохим Бургас", за да гарантира сигурността на доставките, ако това се наложи. Рафинерията е изключена от петролното ембарго на ЕС, но има ограничения върху износа на преработваните от нея петролни продукти.

В съседна Румъния "Лукойл" съобщи на властите, че е намерила алтернативи на руския петрол и бензиностанциите ѝ не са зависими от забраната за внос на руски петрол. Като поредна мярка срещу руската инвазия в Украйна от 5 февруари в ЕС влиза в сила и забрана за вноса на руски петролни продукти, включително дизел.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    9 16 Отговор
    част от разликата в цената отива за въоръжаване на Украина-щот са много умни рашаните
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    27 6 Отговор
    Най-вече при тия, които се кълнат че не ползват руски петрол - Германия, Франция, Полша, Балтийските държави, Нидерландия......а бе в цяла Европа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    7 14 Отговор
    Отива! На цени от 37 до 42 долара за барел!

    Коментиран от #15

  • 6 Иватушка 🇷🇺

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пълнят ли тоалетните на запад":

    Децата на Путин изучават врага и водят подривна дейност.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бай икономисто

    31 7 Отговор
    И какво излиза от цялата работа ? Че Индия купува по голямо количество петрол от целия ЕС !
    И другия извод е , че ЕС ще купува Казахстански петрол по Руски тръбопроводи . Руснаците от транзитните такси ще изкарат горницата повече от наложения таван на цените .
    ЕС пак се спъна в мотиката .

    Коментиран от #19

  • 9 Мишел

    21 3 Отговор
    Къде отива руския петрол не се знае, но стана известно, че Малайзия изведнъж стана един от най големите износители на нефт.😃😃😃
    А преди санкциите морският търговски флот на Русия се увеличи със стотици големи газови и нефтени танкери.
  • 10 Анти-маймуна

    11 2 Отговор
    България е държава парадокс. Хем няма градско население(по проф.Иво Христов), хем предвид аграрната насоченост на населението не е на първо място по производство на рогат добитък, овце, картофи, цвекло, слънчоглед и люцерна.
  • 11 Фритьоф Нансен

    11 15 Отговор
    Русия не може да изнесе нищо друго, освен изровеното от земята

    Коментиран от #12, #13, #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мишел

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾":

    Общоизвестно е, че руският петрол, натоварен на танкер, струва 18 долара барел.
    Общоизвестно е, че за да няма нелоялна конкуренция, Русия, като член на ОПЕК+, продава петрола си на големите купувачи със същата максимална отстъпка, която ползват другите членове на картела ОПЕК.
    Смей се,де!
  • 16 Урюрвкос

    10 0 Отговор
    Макрон онзи ден направи интересно изказване---видите ли Европа е лишена от евтини горива и суровини а това нарушава нейната икономическа безопастност. Затова той предлага да се направи коалиция от държави които да възстановят до кризисния статут на доставките и достъпа до външни пазари. Как си го представя това не ми стана ясно.
  • 17 Урюрвкос

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алина Кабаева":

    на 3дек22 Алина Кабаева откри нов спортен комплекс Сириус в Сочи и академия на художествената гимнастика. Лично преряза лентичката има го на тубата.
  • 18 Панайот

    6 3 Отговор
    Как къде - отива в украинските машини, които убиват руснаци.
  • 19 Дааа

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "бай икономисто":

    До края на годината Индия задминава Китай и става най многолюдната държава.

    Коментиран от #20

  • 20 Човек

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дааа":

    Индия вече задмина Китай по население. Индийската статистика не е пълна за разлика от китайската.
  • 21 Макробиолог

    8 2 Отговор
    За индийски петрол и нефтопродукти няма ембарго нали?След 10-15години да се не чудите що индийците са станали 2 милиарда.
  • 22 Зевзек

    8 0 Отговор
    Къде отива руският петрол?

    Отива в Китай, Индия, Турция, в техните рафинерии, където го преобразуват в бензин и нефта. И го продават като такъв в целия свят.

    През България, отива и в Украйна както се разбра.

    Коментиран от #25

  • 23 Зевзек

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Фритьоф Нансен":

    Освен това, което копае от земята Русия изнася и Лолитки.
  • 24 Тити

    1 6 Отговор
    Може и да продават повече количества ама на безценица едно е да продаваш в Европа друго в Индия танкерите пътуват по един месец даже и разходите не могат даьси покрият
  • 25 гост

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Зевзек":

    Абе льольовци заблудени , САМАТА Раша ви признава , че НАЙ-ГОЛЕМИТЕ клиенти Индия и Китай общо купуват 1,4 + 1,9 , 3,3 млд барела !!! Всичките останали накуп няма и една трета от това количество , демек общо 4-5 млд барела ВСИЧКО !!! Преди войната Раша изнасяше 9,5 - 10 млд барела и то след ограниченията на Опек + и на цени 80-90 долара , а сега НЕ ПОВЕЧЕ от 40-42 !! Което ще рече 3-4 ПЪТИ по-ниски приходи !! И това тепърва ще се влошава ! Другия месец им режат петролните продукти , следващия което е вече март зимата свършва , ще намалят тавана от 60 на 40 долара , което значи , че Раша ще трябва да продава на 25-30 , иначе никой няма да се занимава ! Ама карай , мечтайте си , то сами ще изреват ватниците , те ВЕЧЕ реват , ама се правите , че не чувате , хахахаха !!