Тема: Украйна

21 Декември, 2022 11:47 23 257 124

Износът на петрол от Русия се срина

  • петрол-
  • санкции-
  • г-7-
  • ес-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • газ-
  • енергетика-
  • сащ-
  • танкери-
  • износ

Санкциите на Европейския съюз имат за цел да ограничат приходите на Русия от петрол

Износът на петрол от Русия се срина - 1
Снимка: Shutterstock

Доставките на руски суров петрол по море се сринаха през първата пълна седмица от въвеждане на санкциите на Г-7 и ЕС, насочени към приходите от петрол на Москва. Това е потенциален източник на тревога за правителствата по света, които се стремят да избегнат прекъсване на гигантската експортна програма на нацията, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Част от спада се дължеше на дейности в едно от пристанищата в Балтийско море, които вече завършиха, но също така изглежда има недостиг на собственици на кораби, желаещи да превозват ключови товари от експортно съоръжение в Азия. Няколко други пристанища също показаха спад на седмична база. Данните трябва да се третират внимателно, тъй като седмичните потоци зависят от графика на товара, времето и дори качеството на сигналите, които самите кораби предават. Санкциите на Европейския съюз, които започнаха на 5 декември, имат за цел да ограничат приходите на Русия от петрол. От една страна, блокът спря да купува, но също така забрани предоставянето на ключови услуги, които позволяват движението на петрола. САЩ, разтревожени от строгостта на мерките, настояха те да бъдат смекчени с прилагането на таван на цените, запазвайки тези неща – особено застраховката – достъпни за купувачи другаде по света, ако търговците плащат $60 за барел или по-малко за руски петрол.

Още новини от Украйна

Но през първата пълна седмица след влизането в сила на забраната на ЕС за внос на руски суров петрол по море, общите обеми, доставяни от страната, спаднаха с 54% или 1,86 милиона барела на ден до 1,6 милиона. По-малко променливата четириседмична средна стойност също се понижи, поставяйки ново дъно за годината. Обемите в Балтийско море би трябвало да се възстановят след приключване на дейностите в пристанище Приморск, но разрешаването на проблемите на изток може да отнеме повече време.

Поддръжката на ключовото пристанище Приморск намали пратките там до само три товара през седмицата до 16 декември, при средно 8 доставки седмично. В Тихия океан обаче потоците от ESPO суров петрол — кръстен на тръбопровод, доставящ петрол от Сибир — от пристанище Козмино изглежда са намалели, като само два танкера са заредили през седмицата до 16 декември. Това е спад от средно осем на седмица през последните три месеца. Най-малко двама големи собственици на танкери са изтеглили корабите си от маршрута, като суровият петрол ESPO се продава на цени над 60-те долара за барел, определени от Г-7. Пренасянето на товари, закупени над тавана, би лишило корабите от международно призната застраховка.

Потокът от Козмино ще се възстанови, поне частично, през седмицата до 23 декември, като три кораба вече са натоварени и още два са закотвени по средата на периода. Но с по-малък флот от налични кораби обемите може да останат непостоянни. Забраната на ЕС за внос на руски суров петрол по море, която влезе в сила на 5 декември, затвори най-близкия петролен пазар на Москва, който поемаше приблизително половината от доставките на страната в началото на годината. С изключение на малък обем, доставен за България, морските потоци на руски суров петрол към блока спряха изцяло, както беше планирано.

Забраната, заедно със свързаната с нея горна граница на цените, създаде трудности за изпращачите, които искат да пренасят суров петрол от Черно море до Средиземно море, като Турция изисква специално потвърждение на застраховка, преди да позволи на корабите да преминават през Босфора и Дарданелите.

Първоначално застрахователите не бяха склонни да предоставят писмата, поискани от Анкара, което доведе до дълги закъснения за кораби, искащи да влязат в турските проливи, които също застигнаха танкери, превозващи казахстански суров петрол, включително CPC Blend, който е изрично освободен от санкции. Опашката от кораби започна да се изчиства, след като противопоставянето между застрахователите и турските власти изглежда беше разрешено.

Имаше и усложнения между начина, по който руският петрол се търгува в реалния свят и практичността на тавана на цената, което кара някои търговци да са предпазливи. Разстоянията, свързани с транспортирането на петрол до Азия от западните пристанища на Русия, повишиха разходите за превоз, принуждавайки цените на водещия клас Urals в страната да паднат под тавана.

Обемът на суровия петрол на корабите, пътуващи към Китай, Индия и Турция, трите страни, които се очертаха като единствените значителни купувачи на изместените руски доставки, плюс количествата на корабите, които все още не показват крайна дестинация, спадна през четирите седмици до 16 декември до средно 2,53 милиона барела на ден. Въпреки че това е повече от четири пъти повече от обема, доставен през четирите седмици непосредствено преди инвазията на Русия в Украйна в края на февруари, това е първият път от пет седмици, в който количеството е спаднало. Притоците към хазната на Кремъл също намаляха.

Танкерите, превозващи руски суров петрол, стават все по-уклончиви относно крайните си дестинации. Обемът на суровия петрол на корабите, напускащи Балтийско море и показващи следващата си дестинация като египетския Порт Саид или Суецкия канал, скочи до 686 000 барела на ден средно за четири седмици. Остава вероятно много да започнат да сигнализират индийските пристанища, след като преминат през водния път, докато пратките до Обединените арабски емирства стават все по-чести.

Потоци суров петрол по дестинация

На средна основа за четири седмици общият морски износ е намалял с 266 000 барела на ден. Доставките за Европа са пресъхнали почти напълно, докато тези за Азия също намаляват. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са превози, извършвани от KazTransoil JSC, които преминават транзитно през Русия за износ през Уст-Луга и Новоросийск. Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването в Украйна от Русия Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на ЕС.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни е спаднал до 146 000 барела на ден през 28-те дни до 16 декември, като България е единствената европейска дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция. Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол, с къси разстояния за превоз, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, е почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации на дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 16 декември не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа. Износът за средиземноморските страни продължи да намалява, спадайки до 136 000 барела на ден средно през четирите седмици до 16 декември и поставяйки ново дъно за годината досега. Потоците към региона спадат за шеста седмица.

Турция беше единствената дестинация за руски морски суров петрол в Средиземно море, но потоците там също спаднаха, спадайки до най-ниското ниво от юни на средна база за четири седмици. Доставките за страната през четирите седмици до 16 декември бяха наполовина от нивата, наблюдавани в началото на ноември; въпреки това се очаква страната да продължи да бъде важна дестинация за руския суров петрол в бъдеще. Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, спаднаха от седемседмичен връх до 146 000 барела на ден. България си осигури частично освобождаване от забраната на ЕС, което трябва да подкрепи притока сега, след като ембаргото влезе в сила.

Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, които обикновено завършват или в Индия, или в Китай, спаднаха от най-високото ниво от предходната седмица, но останаха близо до 2,3 милиона барела на ден. Еквивалентът на повече от 580 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия и се показват в таблицата по-долу като „Непозната Азия“.

„Неизвестните“ обеми, работещи със 104 000 барела на ден през четирите седмици до 16 декември, са тези на танкери, показващи дестинация Гибралтар, Малта или никаква дестинация. Повечето от тези товари преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Товарите, насочени към Азия, които са закупени на цена над 60 долара за барел в точката на товарене, ще трябва да бъдат доставени преди 19 януари, ако искат да запазят своята застраховка International Club. Ще трябва да се направят алтернативни застрахователни договорености за всички товари, които се разтоварват след тази дата.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол рязко спаднаха, спадайки с 1,86 милиона барела на ден, или 54%, през седемте дни до 16 декември до най-ниското си ниво за годината. Доставките са по-ниски от пристанищата във всичките четири региона, Балтийско, Черно море, Арктика и Тихия океан. Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от неговото мито за износ на суров петрол спаднаха със 77 милиона долара, или 54%, до 66 милиона долара през седемте дни до 16 декември, докато четириседмичният среден доход намаля с 11 милиона долара до 112 милиона долара. Приходите от износни мита са най-ниските за годината и по двата показателя. Декемврийската ставка на митото е 5,91 долара за барел, според данни, публикувани от руското министерство на финансите, базирани на средна цена на Urals от 71,1 долара за барел, според данни от руското министерство на финансите. Митото за януари ще падне с 61% до 2,28 долара за барел, което е най-ниското ниво от юни 2020 г., когато цените на петрола бяха ударени от кризата с Covid-19. Спадът обаче се дължи отчасти на промяна във формулата, използвана за изчисляване на митническите ставки за 2023 г., като страната се отдалечава от облагането на износа и прехвърля тежестта върху производството като част от многогодишната си данъчна маневра. Планът предвижда експортното мито да бъде премахнато изцяло до началото на 2024 г.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на сурови товари от четирите региона за износ. Само 15 танкера са натоварили 11,2 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 16 декември, показват данните от проследяването на кораби и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с 13 милиона барела, или 54%, спрямо предходната седмица. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин Сл.

    113 169 Отговор
    това ги чака ватенките-фалит

    Коментиран от #3, #6, #10, #115

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    109 30 Отговор

    До коментар #1 от "Българин Сл.":

    Да беше прочел за
    "Ефектът на пеперудата"
    ‼️‼️‼️

    Коментиран от #15, #56

  • 4 Истината

    60 73 Отговор
    200 милийона долара на месец потъват в руските джобове от разликата в цената.Тия пари ги плащате вие.От тях една немалка част отиват при Радев и Борисов в отплата за услугата.

    Коментиран от #13, #48, #77

  • 5 Тошо

    128 40 Отговор
    ПРОПАГАНДНО СЕ СРИВА,А РЕАЛНО И НЕЛЕГАЛНО ВЪРВИ С ПЪЛНИ ТЕМПОВЕ В ПОСОКА ЕВРОПА.
  • 6 Ха ха ха ха ха

    137 41 Отговор

    До коментар #1 от "Българин Сл.":

    Само полираните смятат така. Статията е за тях. Статията е пълна лъжа... Защо не напишат, че Полша и Германия искат петрол от Русия за цялата 2023г? Защо не пишат, че Южна Корея внася руски петрол през Тунис.... Защо гръцки медии го пишат, а в Бг не?

    Коментиран от #31, #55, #59, #78

  • 7 Ротшилд

    55 13 Отговор
    Хайде моля Ви....Знаем кой ръководи този бизнес....
    75% в "Думата" са от нашите,
  • 8 Уилсън Удро

    93 45 Отговор
    Края на Фашиска Америка дойде ще има делене на територията.
  • 9 Хихихи..

    85 38 Отговор
    Сринала се баба ти у "колидоро",Русия бълва по всички канали,само че ПЕТОРНО..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чоко

    34 65 Отговор
    Изобщо не ми дреме дали се сриват тия облъчените. Или прокопсват. Но на тая русофилска кукувица до мен и е супер важно . Тя все чака нещо да се случи за да излезе от тинята и все си е в нея. Преди я бяха облъчили да чака шестица от тото. После билетчета чегърташе. Са чака нещо от Русия да падне.

    Коментиран от #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Софиянеца

    88 29 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Простокирчовците ще ди донесат евти бензин от Шел само 7-10 лв литъра като евтината газ 300лв за mw.

    Коментиран от #22, #24, #25, #54

  • 14 Ммм дааа

    75 17 Отговор
    Катар заплашва доставките на газ за ЕС насред корупционен скандал
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Перо

    112 27 Отговор
    Доставките на петрол и газ не се сринаха,а се пренасочиха към Китай,Индия и много други страни,извън ЕС,които извлякоха огромни печалби и финансово положение от изгодни договори! Отново задължителната пропаганда на сайта! Никога не се говори в този сайт за банкрутираната белодробна болница във Варна,където туберкулозно болни бяха пуснати да се лекуват в къщи, докторите не са получавали заплати от 10 месеца и за 80,000 лв.затвориха болницата! Дадохме над 1 млрд лева помощ за Украйна: 500,000 лв.хуманитарна, безвъзмездно оръжие за десетки милиони,отглеждаме за наша сметка стотици хиляди украинци в хотели на първа линия,при олл инклузив условия! Отхвърлят се опитите в НС да се гласува закон за чуждестранните агенти,на чужда издръжка!

    Коментиран от #84

  • 17 Моята къща изгоря,

    49 9 Отговор
    ама на комшията плевнята и тя се запали.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Яне Сандански

    79 13 Отговор
    Ха сега вземете се разберете ,защото точно гледах за ноември и декември ,Европа е закупила петрол колкото 2016 което е рекорд за сега последните 20 години .Коя е истината тази статия или борсовите ставки за покупко-продажба????
  • 20 ЕвроАтлантически шарлатанин

    79 17 Отговор
    Слага се таван на цената и става следното, Русия се изтегля изцяло от Европа и започва да продава на вън. Европа няма суровини и започна още по-яростно да търси нефт от САЩ, които както каза Байдън, продават на свободни цени. Както забелязвате тавана е за руски газ, не за американски. Т.е. САЩ ще продават на пазарна цена. Познайте кой ще плати двойно и тройно на САЩ!? А това ще вдигне цените на всякъде по света. Познайте тия дето ще купуват руския дали ще са на загуба или на печалба?

    Коментиран от #76

  • 21 Слава на великия Сталин

    29 33 Отговор
    да живее нашата Червена армия.

    Коментиран от #101

  • 22 хахаха

    55 12 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянеца":

    простогерберите пък ще оберат хазната ОТНОВО, щото за тях гласуват платени, прости и зависими.

    Коментиран от #40

  • 23 Софиянец

    38 7 Отговор
    От Факти: ......"През декември Европа закупи рекорден обем дизелово гориво, като подобни количества са били купувани от европейците през 2016 година".......!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Най скъпите горива да са за русфилите

    35 57 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянеца":

    Направо ще ти се опути пут . Искам да стане 20 лева литъра бензин. Да ходиш пеш и да ти виси сопола. И да се радваш,че си русофил в европейска държава. Нема да се плашиш требва да ти е кеф. Нали вече си в мултиполярен свят или какво там ви сипваха в кратунките. Смръкваш сопола и си казваш добре че Путин тръгна на война.
  • 26 Простотии

    32 5 Отговор
    ЕС потребява 20% по-малко газ спрямо предходните години
  • 27 стефчо

    62 17 Отговор
    Голяма работа,важното е да има слава Украине. На Ервопа газ не и трябва ,ще гори стари гуми и палети!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дадада

    23 12 Отговор
    - Скъпи, какво да ти взема за Коледа? - И какво ми е останало? Ти всичко ми взе!-- И те всичко си взеха от Европа освобождавайки я уж а всъщност 50г си я дообираха по братски а сега за благодарност ,,миролюбците,, убиват мало и голямо ,виновно и невинно надявайки се че ще им се размине.. да ама не.!
  • 31 Коментар

    52 11 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха ха ха":

    Щото такива "медии" като факти са всичко друго, но не и обективни!

    В България властват грантаджииските лобита на основните участници от СИВ в гр. Давос!
    Тия т.нар. милиардери са си повярвали, че притежават света и всеки им е длъжен!

    Наскоро обявиха, че заловили разни превратаджии в Германия?! Е вероятно нито ще са първите, нито последните!
    Цяла Европа ще се събуди и ще изгони краварския окупатор, като мръсни псета!
    Само още малко да бъдат подтиснати!
  • 32 хахаха

    28 8 Отговор
    29 коментара...щото е за Русия....айде сега да видим другите материали в тоя сайт... ЕС потребява 20% по-малко газ спрямо предходните годиниЕС потребява 20% по-малко газ спрямо предходните години - 2 коментара....33% от децата в Испания са изложени на риск от бедност33% от децата в Испания са изложени на риск от бедност - 1 коментар...Стачка на шофьорите на линейки и парамедиците в Англия и Уелс - 1 коментар...

    Коментиран от #70

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Раша е в будна кома

    20 42 Отговор
    На руските мекерета русофилите им висна пак сопола,трябваше да пускат кораби миналата седмица за втечнен газ,но руските некадърници отложиха за още година щото имало някви западни чаркове дето не могат да копират
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Агитация и пропаганда

    49 13 Отговор
    Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол ЕВРОПЕЙСКИЯ, е заменен с азиатския ,Индия, и Китай, получаващи до 2,3 милиона барела на ден. При двойна цена на пертола.Нямат загуба даже са на огромна печалба!

    Коментиран от #51, #63, #118

  • 40 Софиянеца

    35 9 Отговор

    До коментар #22 от "хахаха":

    Простокирчовците ви излъгаха, че са нещо по различно от простогербовците. Ходи на Дондуков 2 да питаш Радев защо ви излъгаха с Козяк!

    Коментиран от #43

  • 41 Сайт Смотан

    23 8 Отговор
    ДВА пъти ви питам защо коменарите на психично болния Цончо Ганев стоят, а моите се изтриват?! Да не би въпросният индивид да е Дениз Джамбазов скрит под ника Цончо Ганев?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Чоко

    7 29 Отговор

    До коментар #40 от "Софиянеца":

    А пък тия простокирчовците са супет зле. Тия и русофилите са с един акъл. Чуждопоклонници продажници. Тая напаст ПП БСП ДПС възраждане. Това са най продажната измет в държавата.

    Коментиран от #49

  • 44 Искаме

    15 34 Отговор
    Само такива хубави новини от Руските блатници . Дано още повече да се срине износа ,че да видят как се нападат други държави . С Крим номера мина,ама сега нека фалират .

    Коментиран от #52

  • 45 ДДРОнег

    13 18 Отговор
    Що така , бре , дрОгаре , няма вече доларЕ за оръжие ли :))))
    Щото рузкият народ нищо не усеща от печалбите на природните си богатства, всичко отива за олигарси и оръжия !!!
    Всички видяхме какво праят арабите е петродоларите не е като да ги влагат само в оръжие и олигарски, нали, дрОгаре
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДДРОнег

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен- _Язовец":

    Мда, а лавров ясно каза пред цял свят, че не са нападали Украйна, нали ?!
  • 48 Подобна лъжа

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    с интелект на първолак, може да излезе само от онова лъжливото недоразумение и слуга на ,мафията кирил петков! Вредните за България, плащат на глупаци, без грам морал за лъжи!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Тъй тъй

    12 24 Отговор

    До коментар #39 от "Агитация и пропаганда":

    Китай и Индия плащали двойна цена .
    Хахаха ай бегай . Плащат даже по малко . Хахаха
    Путлер седи вече с стойка партер , особено на оня Аятолаха.
  • 52 МУНЧО

    23 10 Отговор

    До коментар #44 от "Искаме":

    ЕЕЕ КАТО ГЛЕДАМ ТО УКРАЙНА ЦЪФНА И ВЪРЗА ДАЖЕ.
  • 53 Чоко

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Чоко.":

    Ей ти се радвай че ти отговорям. Казах ти не си само ти с това име. Приеми го или се гърчи там в кенефа си.Това е последния път в който ти обръщям някакво внимание.
  • 54 Ще ще

    17 9 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянеца":

    Ама взеха че платиха 90 милиона авансово Лукойл ,защо ли !
    Сега като няма износ ще падне тука горивото ,иначе ще го горят като газта ли хахага
    10 милиона евро газ горят ли всеки ден а ? Големите умници хахаха
  • 55 Ами вече

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха ха ха":

    Нафта в Германия е 1.75 евро .
    Защо са купили руски петрол ли хахаха .

    Коментиран от #57, #58

  • 56 Да ти кажа че

    5 15 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пеперудата сега е в точката на бифуркация.Така че..абе мАни таа раота..Да си сам срещу целия свят не говори добре. Та ако ще не пеперуда , а щъркел да маха с крила.
  • 57 Чоко

    6 11 Отговор

    До коментар #55 от "Ами вече":

    Да плашиш капитализъм със високи цени. Е като да плашиш куче със салам.
  • 58 Русофоб Антисемит

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Ами вече":

    Зависи къде. По магистралите е 2 евро....
  • 59 Ел Греко

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха ха ха":

    Аз съм в Гърция ..и никъде не съм прочел такова нещо. Я уточни, ако обичаш--заглавие, брой от дата...а не да плещиш врели некипели.

    Коментиран от #60, #62

  • 60 Чоко

    13 12 Отговор

    До коментар #59 от "Ел Греко":

    Абе ти като си в нормална държава.Що си влезнал в тоя саит дето се храни от русофилски страсти и простотия.

    Коментиран от #64

  • 61 Нация

    5 4 Отговор
    дураци .
  • 62 ДДРОнег

    7 11 Отговор

    До коментар #59 от "Ел Греко":

    Е, как къд его пише това - в тасс, риа новости :)))
    А в Българските медии - "поглед" и "труд" - това са рубладжиите , сигурно има и други
  • 63 Да ти кажа че

    12 20 Отговор

    До коментар #39 от "Агитация и пропаганда":

    Дрън дрън-ярина, Индия купува сорт Урал под 30$ франко индийско пристанище . А Ердоган вече плаща отложено руския газ с девалвирани лиретки, които никой не знае утре колко ще струват. Та ..Кремъл седна със свалени гащи точно върху таралежа. А от твоите съновидения, когато се събудиш ..ще ти стане много болно..самотно ..и тъжно.
  • 64 Ел Греко

    9 16 Отговор

    До коментар #60 от "Чоко":

    Ами що..забавно ми е да им чета простотиите и да ги разобличавам, докато дойде време да ида за калмари на пристанището..абе запълвам си времето демек....ушанките лъжат, та се късат. Но си е за тяхна сметка...
  • 65 Накюмура

    16 7 Отговор
    Китай и Индия казват:Давайте петрол, цената не ни интересува, ние ще го купуваме на всякаква цена.Та брент е 87 долара на барел а те са готови да плащат 160 само за да демонстрират приятелство с русия.

    Коментиран от #82

  • 66 Рико

    10 24 Отговор
    Непрекъснато го давам за пример : държавата ЮАР, онази на белите. Тя беше 30 години пред западна Европа, 50 години пред източна и 100 пред русията. Ембарго и ... край. Край на онзи, богатия ЮАР. Къде е тръгнала мизерната Москва? Ако кажат ембарго в руско ще умират от глад. Сефте!
  • 67 Ти си

    17 6 Отговор
    Нищо не се е сринало като гледам цената на колониите а о ОПЕК не и увеличил добива на нефт !

    Гръмки заглавия за генериране на кликове ....
  • 68 Дъ-Ге

    29 1 Отговор
    Същата работа, като "сухия режим". Който си пие, пак си пие, ма плаща по-скъпо, а този който е продавал пак си продава, ма печели повече. Та ние ще купуваме пак руски петрол, но по-скъпо, а руснаците ще печелят повече, както и някои други, които нямат и един кладенец. В общи линии, ние пак сме пичове. Вчера гледам нашите прекрасни депутата не само не увеличиха минималната работна заплата, ми даже я намалиха. А цените от февруари са пораснали. Прясното мляко от една марка беше 1.27 лв/л, а сега същото е 2.74 лв/л. Сиренето от една марка беше 4.80 лв/кг, а сега същото е 14.20 лв/кг. Правим лошо на руснаците, а то за нас лошо става. Има един виц, дето някакво германско момченце питало баща си що не пускали парното, че е много студено и бащата отговорил, че Германия предприема всякакви мерки на руснаците да и е мнооого зле. Момченцето невинно попитало: Абе тате, ние с тебе руснаци ли сме???
  • 69 !!!?

    13 0 Отговор
    Тапата !!!?

  • 70 Бай Шили 007

    16 1 Отговор

    До коментар #32 от "хахаха":

    А оня ден мижитурчеха коментаторите, когато гласуваха за минималната заплата, а и за изпращането на помощ за Украйна.

    Пха, ма те троловете били дупедрусите от Народното Събрание.Ми те тука бря
  • 71 Отново?

    15 0 Отговор
    За 18 път се срина? А моята смеика за ГАЗ достигна Мон Блан!
  • 72 Дъ-Ге

    24 6 Отговор
    Онзи ден гледах по една телевизия, че на една английска бензиностанция имаше табела: Съжаляваме, но бензин няма. Дали това не е някакво следствие от руското наказание???
  • 73 случаен

    14 4 Отговор
    от 10г.я фалират,жендърски мечти,кого плашите,втората а може първата ядрена сила в света
  • 74 Ха така

    5 15 Отговор
    И сега започва воят на руските матросовци кой е по по най
  • 75 Ха така

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен- _Язовец":

    Ти имаш ли представа колко запечатани нефтени кладенци има в сащ
  • 76 Да познахме

    5 11 Отговор

    До коментар #20 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    А русиа нищо няма да получи,или ще получи много малко,т.е.недостатъчно.
  • 77 Ха така

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Украинците се предават и плеснахме с ръце и се прегърнахме.Вярваш си че ще минем на старото положение преди руското нашествие
  • 78 Много се напъваш!

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха ха ха":

    Естествено, че го искат, но вземат на цена на себестойност почти!

    А печалбите в бункерът ще се стичат, ама за друго няма да има - и блатото ще е все по смръдливо и кално, ватниче!

    Понял???

    Коментиран от #79, #99

  • 79 Абе трудно шъ пънееш

    19 5 Отговор

    До коментар #78 от "Много се напъваш!":

    Та гледай себе си! Русия не я мисли! Дали са написали на гладкомозъчните, че е това или онова, няма никакво значение! Важното е нас! Русия си има всичко, за да съществува!

    Коментиран от #80

  • 80 Да ти кажа че

    6 20 Отговор

    До коментар #79 от "Абе трудно шъ пънееш":

    Има тя..таратанци има. След 5 години ще е само в спомените ви, Хабаровск и Сибир ще са китайски, а самураите ше ловят риба на Сахалин и Курилите...

    Коментиран от #83, #117

  • 81 Страти

    23 3 Отговор
    - Първата седмица УРАЛ изкуствено янките го обявиха за 47 дол. за барел. Естествено Русия не продаваше. Видя се, че Русия си пасува и вижте къде е сега цената 77 дол./барел при таван от 60 долара, а на Брент 80 дол.
    - Русия закупи по-малки и 12 годишни танкери. Появи се цифрата 110 броя. Те не се отчитат пред логистите на Запада. Все едно ги няма. А няма ли ги?
    - Турция признава застраховки направени от руски застрахователни компании. Ердоган е голям играч, но Путин не е нокът от кокоши крак.
    И петрола си върви, а гръцки и разни други западни танкери , както и английски идруги западни застахователи, истанаха да духат таратора.
  • 82 На половин цена

    3 7 Отговор

    До коментар #65 от "Накюмура":

    Да,наистина голямо приятелство!Да са живи и здрави руснаците да им продават на половин цена,че и по-малко.
  • 83 Натам вървят нещата

    4 0 Отговор

    До коментар #80 от "Да ти кажа че":

    А това е жалко.Жалко за коя страна?Нек се опитаме да познаем.
  • 84 стоян

    5 9 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    До 16 ком - перо - Индия и Китай досега да не бяха без нефт -това значи че щом сега ще взимат от русия то другия нефт дето са взимали ще остане на пазара за продажба - важното е че на руския нефт сега цената е 48 долара

    Коментиран от #116

  • 85 Гост

    23 6 Отговор
    Пак глупости.Зсщо не казвате че износа за Индия и Китай е нараснал пъти на 80$.Вие ще духате супата с просташките си изявления и ще просите газ и петрол.
  • 86 нормален

    23 7 Отговор
    Срина се тотално европейската икономика а специално ние българите особено след като приключи аец козлодуй построен от бай тошо ще коленичаме на турция за енергийни източници дано да ни разрешат поне да си избереме позата
  • 87 Бацо прецедател

    2 13 Отговор
    Е сеги че истървеме една страшна за савецките ратаи тайна! : Добре е каде масоните са одкрили Америка, та да вазникне там нациа коя да сажалява пиангурете и в най неволните за них времена, кога са паднали препили в калта да им подава сачуствено рака, знаейки че ше биде одхапана од рамото! Помнете пембени гниди: 1922,1941,1991, три пътя кога каомбойците спасяваха татаромангалите од смертная казнь! Франсета и британета немаше и да шавнат за любимите ви алкаши!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ха ха

    9 1 Отговор
    После при другите като свърши,ела че ми трябваш! Ще ни тупат с по 10лв за литър.
  • 90 Ха ха

    9 3 Отговор
    После при другите като свърши,ела че ми трябваш! Ще ни тупат с по 10лв за литър.
  • 91 Булумач

    11 1 Отговор
    Е Блумберг!
    В предишана статия пише: Руският президент Владимир Путин пусна днес в експлоатация Ковиктинското газово находище в Иркутска област и участък от газопровода "Силата на Сибир" до него!
    Да нните не пасват, защото Русия не дава данни за износа си вече половин година! Щатите се оплакаха, че не могат да следят и контролират Русия поради търговия без долар а в рубли, юани, рупии…!
  • 92 Конник

    7 2 Отговор
    Доставките на газ до Китай по газопровода "Силата на Сибир" от Газпром се ивеличиха с 16,1% !!??
  • 93 Конник

    13 1 Отговор
    Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) от февруари насам Индия е увеличила покупките 36 пъти - от 30 000 до 1,08 милиона барела на ден - и дори е изпреварила Китай (830 000 на ден). Общият поток на гориво към Азия се е утроил до 2,5 милиона барела. Една трета се изнася от руските пристанища с танкери, които крият дестинацията.
    Русия и Индия ще създадат независим танкерен флот.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 дедо Йоцо

    11 2 Отговор
    както и останалите санкции,ЕС санкционира себе си..да не би САЩ да им продадат петрол по 50$ и в тези необходими обеми???А русите ще спрат и ,,Дружба“ до Унгария...поживем,увидим!за сега от санкциите само ЕС отлабна,а САЩ продължават да купуват втечнен газ от Ямал и да го препродават в ЕС...И руски петрол..иначе остават без дизелово гориво
  • 97 МасоваМозъчнаВаксинация

    11 5 Отговор
    И накрая на санкциите познайте кой ЕС ще издухат супата..

    Коментиран от #100

  • 98 Голем смех

    6 11 Отговор
    Рашистан да се отдаде на пост и молитва. До тука бяха мизерниците ниедни...
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ваксиниранПротивЧуматаГерб ес и нато

    6 2 Отговор

    До коментар #97 от "МасоваМозъчнаВаксинация":

    Виждам, че вече някои са се познали от описанието ти😉
  • 101 роки

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "Слава на великия Сталин":

    цървената е у кофчего
  • 102 лаврато

    7 0 Отговор
    отиде коня у ряката
  • 103 Йосиф

    7 9 Отговор
    Скъсаните ватенки, ще затворят бензиностанцията и ще останат само ракетите, който не е сигурно дали могат да излетят.
  • 104 Потьомкин

    6 5 Отговор
    Потьомкин описва в докладите си до руската императрица създадената Нова Русия като обетована земя, в която благоденстват щастливи хора. Екатерина Велика решава лично да види това място, което на живо няма нищо общо с писмата на княза. За да не го разкрият, той строи декори на добре изглеждащи села, които скриват калта и руините отзад. От дупките на декорите - нарисувани като прозорци, се подават добре облечени селяни, които усмихнато махат на преминаващата императрица. Това остава в историята като "Потьомкинско село" - триумф на имитацията над създаването. На лъжата - над неприятната истина.
  • 105 пенко

    10 7 Отговор
    И НИКАКЪВ ГАЗ ОТ РУСИЯ ---ПРОСТО ЩЕ СИ УМИРАМЕ --- НИЕ СМЕ ВЕЛИКАТА УМИРАЩА ЕС !?11
  • 106 пенко

    8 5 Отговор
    САЩ ДОСТАВЯТ РУСКИ ПЕТРОЛ В ЕС !!!!!!!!!!!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Хахах

    6 1 Отговор
    Лъжии лъжиии, това са долни еврогски лъжииии !
    😂😂😂
  • 110 Ъхъъ

    3 2 Отговор
    На встенките тук бабите и дядовците са ги отгледали с газ и нефт. Малеее какъв рев само
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 "БРАТУШКИ" какво Лицемерие

    12 8 Отговор
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия!“. пише го Аксаков, руски шовинист, реакция от народа на Братушките не може да има, Българите са генетично различни от тях. Ние Българите сме свободен и толерантен народ, никога не сме имали роби, напротив , раздавали сме Държавност и Демокрация където сме минали, Седем Български държави на три континента!
    Коренно различна философия българска от тази на получовеците наречени руснаци.
  • 114 баба ти от Пловдив

    4 1 Отговор
    да, бе! селинджъри блумберг! Свърши се мръсната лъжа!
  • 115 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин Сл.":

    Да бе, ще "фалират Русия? Предметни бе," умнико"! При свит обем от 1.6 милиона барела на ден, по 60 долара това прави кръгло 100 милиона долара на ден! Я СЕГА ГИ УМНОЖИ ПО 365 ДНИ И ЩЕ ВИДИШ ЧЕ ГОДИШНИТЕ ИМ ПРИХОДИ САМО ОТ ПЕТРОЛ/и то-официално.. 🤣/ са 37 милиарда долара! Но, това е "официално, а ЗНАЕМ, ЧЕ ПО ДРУГИ КАНАЛИ СЕ ИЗНАСЯ ПОНЕ ТРОЙНО И ПЕТОРНО ПОВЕЧЕ! А, ПРИ ГАЗА ПЕЧАЛБИТЕ СА МНООГО ПО-ГОЛЕМИ, А ПРИ ХРАНИТЕ, ПРИ СУРОВИНИТЕ, МЕТАЛИТЕ... ПАК ПЛАЧЕШ НА ЧУЖД ГРОБ", момче. Гледай си празния ДЖОБ И ПРАЗНАТА чу. ту.. ра..

    Коментиран от #123

  • 116 Стоянчо

    5 2 Отговор

    До коментар #84 от "стоян":

    Важното е че ти сега обедняваш

    Коментиран от #124

  • 117 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "Да ти кажа че":

    А бе, НЕ МЕ РАЗСМИВАЙ, момченце! "Самураите и нинджите щели да ловят риба в Сибир? Много филми си гледал и не знаеш на кой свят си.. КАЖИ МИ, В КОЙ ФИЛМ СИ ГЛЕДАЛ САМУРАЙ ДА ЛОВИ РИБА? Те, японците и китайците БАЧКАТ здраво," не ловят риба", Само ти, я си бръкнеш отзад, па после с пръста си чоплиш носа и "мислиш" за самураите...
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 БРАВО

    0 0 Отговор
    нали това иЗкахме
  • 121 Оня

    1 0 Отговор
    Циврите ли pycopoби , мъчно ли ви е ? А , газ имате ли , щото и аз си имам :)
  • 122 Байо

    0 0 Отговор
    Ми то голям доклад и голям майтап...хахахихохе.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания