Last news in Fakti

25 Януари, 2023 11:30 2 371 17

Директно от Техеран за ФАКТИ: Невероятен обрат - Иран бе домакин на Първия международен конгрес на влиятелните жени

  • иран-
  • техеран -
  • домакин -
  • първия международен конгрес на влиятелните жени

Първият международен конгрес на влиятелните жени се проведе в Техеран на 20 януари с 254 делегатки от 90 страни, включително България

Директно от Техеран за ФАКТИ: Невероятен обрат - Иран бе домакин на Първия международен конгрес на влиятелните жени - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ТЕХЕРАН – Първият международен конгрес на влиятелните жени се проведе в Техеран на 20 януари в петък с 254 делегатки от 90 страни, включително и България, 4 съпруги на държавни глави, министри, вицепрезиденти и парламентаристи от Буркина Фасо, Киргизстан, Сърбия, Гвинея, Нигер, Нигерия, Шри Ланка, Сирия, Туркменистан и Армения.

Първият Международен конгрес на жените с влияние премина в Техеран под егидата на първата дама Д-р Джамиле Аламолхуда, в прекрасна дружествена обстановка, в топла атмосфера, с невероятно гостоприемство от иранска страна, професионална организация и много интересни теми. Конгресът беше изключително полезен от гледна точка и на обмен на мнения и обмен на координати с видни , интересни дами от цял свят.

След прозвучаване на химна на Иран и молитва от Свещения Коран конгресът бе тържествено открит от първата дама на страната Д-р Джамиле Аламолхуда, която бе иницатор и домакин на това грандиозно международно събитие. „ Добре дошли на конференцията на влиятелните жени в Техеран. Жените по цял свят играят активна роля в обществото и ако се сплотим ще постигнем много на тази планета. Иран е ваш втори дом. Добре дошли на тази среща. Очаквам от всички вас интересни идеи, съвети и препоръки за да подсигурим учредяването на една нова иновативна организация за постигане на по-добро бъдеще в света, да учредим едно движение за справедлив мир. Добре дошли в Иран!", бяха думите на Нейно Превъзходителство първата дама на Ислямска Република Иран, г-жа Джамиле Аламолхуда.

По време на работната част на конгреса всичките първи дами се изказа със забележителни речи за постиженията на жените в техните страни. Най-впечатляваща беше речта на първата дама на Сърбия Тамара Вучич и на първата дама на Армения Анна Хакобян.

Делегатките от Пакистан , Турция, Тунис, Конго, Туркменистан, Индия, Кения и Дания наблегнаха на това, че жените трябва да се борят за правата си, да се противопоставят на неконтролируемата информация в социалните медии, да се борят против дискриминацията на ислямските жени по света и социалната дискриминация на жените като цяло. Делегатките от Филипините, Тайланд, Китай, Венецуела и Аржентина акцентираха върху по-доброто образование на ислямските деца и на ислямските жени. Като крайна цел на конгреса бе учредяването на международен комитет на влиятелните жени по света. Армения пое инициативата да бъде следващ домакин на Втория конгрес на влиятелните жени.

Влиятелни жени от Иран демонстрираха постижения в изложба, представяща постиженията на успешни ирански жени, която се проведе в кулоарите на Първия международен конгрес на влиятелните жени.

В тази изложба бяха показани постиженията на ирански жени предприемачи в различни области като електричеството и електрониката, фармацията, медицинското оборудване, технологиите, културата и изкуството, центровете за иновации и домашен бизнес. В тази връзка бяха отличени 900 жени - изпълнителни директори на компании, базирани на високата им квалификация и образование, 100 от тях бяха избрани за най-добри в областта на науката и технологиите, а първите 50 участваха в това изложение, съобщи ISNA. Гости от 28 страни, сред които Шри Ланка, Австралия, Япония, Китай, Тайланд, Пакистан, Камерун, Сърбия, България, Босна и Херцеговина, Русия, Грузия, Швеция, Австрия, Казахстан , Канада и много други посетиха изложбата. Трябва да се отбележи, че конгресът за влиятелни жени тази година се проведе за първи път както на национално, така и на международно ниво. Националното му ниво се проведе на 17 януари, вторник, а международното – на 20 януари, петък. Събитието имаше за цел да оцени жените с влияние, да ги подкрепи и да им помогне да се развиват и да популяризира тяхната креативност и идеи. В конгреса участваха жени от различни сектори - наука, изследвания, иновации, икономика, здравеопазване, изкуство, фотография, живопис, общество и околна среда, право и медии.

Обръщайки се към конгреса в четвъртък, президентът Ибрахим Раиси каза: „Надявам се, че жените, присъстващи на тази среща, ще могат да използват ценния опит, който Ислямска република Иран придоби след Ислямската революция в областта на правата на жените и вниманието към жените в обществото." „За наше щастие над 30 на сто от университетските преподаватели, над 34 на сто от експертите в областта на медицината и здравеопазването, почти 60 на сто от капацитета на научните и академични центрове, както и 30 на сто от ръководните позиции в страната принадлежат на жени“ , добави Раиси. Освен това броят на иранските жени, които печелят шампионати в различни национални и международни спортни области, е повече от всякога, отбеляза той.

Иранката Сахар е 8 пъти шампионка на Иран по мотокрос. 29 годишната иранка е убедена, че "жената е сила и мощ, като двигателя на мотора!"

Президентът също така посочи влиятелната роля на иранските жени в икономиката и предприемачеството, като каза: „Вярваме, че жените могат да бъдат ефективни в различни научни, икономически, политически, културни, социални и спортни области заедно с мъжете.“ Позовавайки се на факта, че въпреки твърденията, правата на жените се нарушават в много случаи и в западните страни, Раиси добави, че днес „Ислямска република Иран е запазила принципите и ценностите на жените в обществото, които са успели да достигнат високи културни, политически, социални и спортни върхове,” пише ISNA. „В Ислямска република Иран винаги сме подчертавали в законите и разпоредбите, свързани с жените, че на защитата на правата на жените и на въпроса за създаването на семейство трябва да се обърне специално внимание“, подчерта той, цитиран от ISNA.

В края на конгреса първите дами връчиха отличия - златни купи и дипломи на видни влиятелни жени от цял свят, допринесли с делата си и социалната си активност за равноправието и просперитета на жените в обществото.

Конгресът бе съпроводен с изключително интересна културна програма – национални ирански танци и филм за забележителностите на Иран. Работната част на Първия Международен конгрес на влиятелните жени бе официално закрита от първата дама на страната Д-р Джамиле Аламолхуда. „ Много съм благодарна на всички организатори на този забележителен конгрес, на всички, които работиха усърдно по организацията на това събитие, които се отзоваха на молбата ми за осъществяване на тази конференция. Благодаря и на всички присъстващи гости и участници. Всички заедно, обединени можем да направим един по-красив, добър и благ свят за да бъде Земята по-добро място за новите поколения, за нашите деца! Ние не трябва да толерираме войните и конфликтите, а само любовта между хората по света. Това е призванието на жените – да се борят за по-добър свят и любов!“, заключи срещата първата дама на Иран.

Оля Ал-Ахмед
Техеран, Иран

Българската делегация в Техеран

Всички делегатки получиха роза в края на конференцията

Награждаването от първите дами. Една от отличените бе Елена Казанцева от Русия

Снимки: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    10 6 Отговор
    Забрадени влиятелни русофилки от третия свят. Красата.
  • 2 руZофилите V шOк!

    10 6 Отговор
    Явно парцала на главата и брадатите на снимката са по-влиятелени. Доста нескопосан цирк
  • 3 12343211

    11 3 Отговор
    Да не вярваш... особено когато видиш двата плаката с мъжа на тях.
  • 4 Чий го търсят нашите уфсе

    6 3 Отговор
    там ? Любовта на нашите джуджефили към расия минава през Иран !

    Коментиран от #10

  • 5 Бесен- _Язовец

    8 6 Отговор
    Ако е ходила Поптодорова Елена да преборят сега послудата ако липсва нещо да алармират на летището и да обискират багажа на Елена.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха ха

    6 5 Отговор
    Щом ги няма Зеленска ,Тунберг и акушерката не става .А и Сталинка можеше да иде да обещае някой заем ,ако приемат Истанбулската конвенция.
  • 8 Забрадка

    7 2 Отговор
    или смърт. Свобода подобна на тая Съветския съюз. Правиш каквото ти наредят и си свободен.
  • 9 Герги

    5 1 Отговор
    Ако този от портретите с брадата е влиятелната жена на Иран, разбирам защо посягат на камили в тъмното...
  • 10 смешници

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Чий го търсят нашите уфсе":

    Ами авторката се вижда, че е присъствала...кой ли им е платил командировъчните? "Руский мир"? Бая са затънали Иран, щом до женски ПР акции са прибягнали...
  • 11 Хасковски каунь

    5 2 Отговор
    Колко са несъстоятелни, лъжливи, подвеждащи САЩ и ЕС медии.
    Колко байраци има . Няма ги само на горепосочените лъжци.
  • 12 Въпрос

    6 1 Отговор
    Добре де, а къде са жените, особено в българската делегация, тези на снимката не ми приличат на жени, камо ли пък влиятелни, едната ци.анка е ясна, авторката, а другите скочукомбри кои са? Авторката да поясни какво и къде им е влиянието, кой определи и по какви критерии, много обтекаемо написано, май е заради едната разходка само.
  • 13 Бацо Гацов

    5 1 Отговор
    ХАХАХАХАХА..Омрех от смех..Кви са тия кадъни бре..

    Коментиран от #14

  • 14 Гацоба

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бацо Гацов":

    Влиятелни
  • 15 отегчен

    4 1 Отговор
    Поканили (платили) на никому неизвестни "влиятелни" жени да присъстват, сложи ли по едно флагче и си правят международна конференция. Вижте ни колко сме модерни, не репресираме жените и не сме в международна изолация.
    Особенно комичното е, че всички са с хиджаб, а с портретите на стената им припомнят кой е шефа.
    Докато жените в Иран се борят за правата и живота си, тези на снимките дошли на екскурзия и да изкарат по някой лев. Бих попитал за женската солидарност, но очевидна такава няма.

    Наистина жалка PR постановака
  • 16 Биби Кинг

    4 0 Отговор
    Ега ,ма те биле ангели аетоласите бе! Оле ,кога четехме ни се прииска да туриме хижаба и да одиме у Персиа да приемеме ислама къзъм!
  • 17 ккк

    0 0 Отговор
    с какво влиятелно дело се занимават? обработка на кожи? къносване на ръце? не че имам нещо против тези дейности, не не ги намирам за много влиятелни.