Last news in Fakti

27 Януари, 2023 08:53 3 463 91

Проф. Александър Оскар, председател на „Шалом“, пред ФАКТИ: Холокостът е грешка, която не трябва да допускаме отново

  • александър-
  • оскар-
  • шалом-
  • холокост-
  • евреи-
  • честване

Вярвам, че справедливостта ще възтържествува и украинският народ ще победи в тази неравностойна война, казва той

Проф. Александър Оскар, председател на „Шалом“, пред ФАКТИ: Холокостът е грешка, която не трябва да допускаме отново - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, който се отбелязва на днешната дата - 27 януари, е учреден от ООН през 2005 г. в памет на жертвите и на 60-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер „Аушвиц-Биркенау“. На този ден отдаваме почит към милионите евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война, по-известен като Холокост. По темата пред ФАКТИ говори проф. д-р Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България “Шалом”.

- Проф. Оскар, днес честваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Какво не трябва да забравяме на този ден?
- Не трябва да забравяме грешките на историята, както и отговорността, която имаме да не допускаме подобни извращения да се случат отново.

- Какво е по-различното за евреите на този ден. И как го отбелязвате?
- Този ден го отбелязваме така, както го правят навсякъде по света. Но ще кажа, че не само евреите го отбелязват. 27 януари е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) през 2005 година за Международен ден за възпоменание жертвите на Холокоста, тъй като на тази дата през 1945 година е освободен концлагерът „Аушвиц-Биркенау“, където безмилостно са убити над 1,1 милиона човека и то само защото са били различни. В еврейската традиция имаме един ден в годината, който се казва Йом а Шоа, което в директен превод означава - Денят на катастрофата. Той се отбелязва през месец април.

Днешният ден е насочен към хората като цяло, а не само към евреите.

Случилото се по време на Втората световна война нанася един тежък отпечатък не само върху евреите, които оцеляват, но и върху всички хора. И това е така, защото Холокостът е една грешка, която всички трябва да се опитаме да поправим и да не допускаме отново да се случва.

- В този смисъл, достатъчно ли се помни историята. Това е все пак само един ден в годината…
- За съжаление, споменът избледнява. Колкото повече време минава, толкова повече споменът избледнява. Все повече се сблъскам с хора, които казват: „Добре де, лошо е било, но в крайна сметка това е минало, гледайте напред.“ Да, безспорно ние трябва гледаме напред, да гледаме към светлото бъдеще, но то няма как да е светло, ако ние не познаваме историята, ако не познаваме грешките, които са допускани в историята.

Случилото се по време на Втората световна война, тази човеконенавистна идеология, която води до Холокоста – няма как да се забрави.

То е като една заразна болест, като Ковид-19. Инфилтрира се във всички общества в Европа. България не прави изключение. Политическият елит в годините на Втората световна война в България е много силно свързан с тази идеология. В края на 1940 година депутатите от XXV-тото ОНС приемат с абсолютно мнозинство позорния “Закон за защита на нацията”. Закон, който е много близък до Нюрнбергските закони в нацистка Германия, които силно ограничават гражданските права по онова време. В резултат от приемането на този закон и произтичащите от него редица подзаконови актове, българските евреи са подложени на гонения и репресии. Днес трябва да си дадем сметка и да направим равносметка, че и в България е имало хора, които - дали са се подвели, дали са искали, или са търсили някакви облаги, но са били съпричастни с тази човеконенавистна идеология. Разбира се, че никога няма забравим, че е имало и достатъчно много смели хора в България – за щастие повече, които са казали „не“ на тази идеология. В крайна сметка трябва да знаем, че доброто и злото винаги вървят заедно. А ние трябва да изберем на коя страна да бъдем.

- И в тази хронология стигаме до факта, до това, с което България се гордее, а именно спасяването на българските евреи, защото много, много хора запазват живота си…
- България и българският народ може да се гордее с това, че нашите предшественици - баби и дядовци, в годините на Втората световна война в по-голямата си част са казали „не“ на тази идеология.

- Какъв е урокът от това. Към днешна дата какво трябва да остане в съзнанието на хората?
- Трябва да се знае и помни отговорността, която всеки носи в своето време на историята. Трябва да не допускаме омразата да интоксикира нашето общество. Важното послание, което днес трябва да ни води, е, че свободата и демокрацията се отстояват всеки ден. Трябва да помним, че преди около 80 години българският народ е проявил смелост, характер и воля, спасявайки своите братя и сестри от еврейски произход. Но също така и не трябва да се осланяме само на тези спомени сега, а и днес трябва да действаме.

- Докато ние с вас си говорим сега, в Украйна се води война, умират хора. И отново ставаме свидетели на използването на думата … фашисти. Как гледате на това…
- Точно това имах предвид с думите ми по-горе. Войната започна миналата година на 24 февруари.

- Скоро ще стане година…
- Да, точно така. Еврейската общност в България, както еврейските общности по света, както и всички еврейските организации, имаме ясна и категорична позиция за войната в Украйна – ясно осъждаме кремълската агресия и заставаме открито на страната на украинския народ. Учим ли се от грешките на историята? Защо Холокостът е бил възможен? Защото е имало достатъчно много хора, които са стояли настрани и не са взели отношение, не са заели страна. Дали защото ги е било страх, дали защото не харесват евреите… В момента същото нещо го виждаме в Европа, защото и тя е разделена - дали ще помага, или не. Ще праща ли танкове на Украйна, или не? Ситуацията днес много наподобява тази, която е била в Европа през 30-те години на миналия век. Възход на популизма и национализма. Затова и войната в Украйна в момента е една еволюцията на живота в Европа, а може би и на целия свят. Аз вярвам в това, че ние ще излезем по обединени от тази криза, породена от войната. Вярвам, че справедливостта ще възтържествува и украинският народ ще победи в тази неравностойна война.

- Свидетели сме на война в 21-ви век. Преди години би било направо утопично, ако си говорим за война в Европа, но виждаме днес фактите – тя е близо до България. В този смисъл, какво не сме разбрали от историята…
- Историята избледнява, а и все по-малко хора познават историята. Войната, в крайна сметка, е резултат от преплитането на различни и най-вече националистически и други интереси. Когато не познаваме историята и грешките, които са допускани в първата половина на 20-ти век, това допринася днес да ставаме свидетели на зверствата, които се случват, и то на нашия континент. Така че нека бъдем дейни, да действаме и да отстояваме позициите си днес.
И ако ми позволите да завърша с думите на еврейския мъдрец от преди 2000 години: “Ако съм само за себе си, какво съм? Ако не сега, кога?”


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тупангеловски

    45 5 Отговор
    Първо им виж свастиките,па тогава раздавай мозък..

    Коментиран от #75

  • 4 Бриго

    18 3 Отговор
    Защо?
  • 5 Анти-маймуна

    44 6 Отговор
    На запад всеки журналист е агент на ЦРУ, хапва и снася.
    Тази милиционерщина, която беше в Съветския съюз е изключително бледо копие на милиционерщината на запад.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ротшилд

    41 6 Отговор

    До коментар #2 от "Грешка ли е":

    Аз казвам кое е окупирано и кое не

    Коментиран от #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мутата

    48 4 Отговор
    Кой избиваше евреите? Германци, украинци, поляци и други цивилизовани европейци или руснаци. Кой? Много е лошо да си неблагодарен.

    Коментиран от #22

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    това е МЕНТЕТО ГРАД КОЗЛОДУЙ господин ник МЕХАНИК някои МЕНТЯТ и ВАШИЯ никнейм
  • 15 Украинец

    46 5 Отговор
    И този са го купили

    "имаме ясна и категорична позиция за войната в Украйна – ясно осъждаме кремълската агресия и заставаме открито на страната на украинския народ."

    Значи като евреин заставаш на страната на "Азов" и "Десен сектор" само защото избиваха руснаци а не евреи в Донбас 8 години и искаш внукът на СС-овец да праща танкове на други нацисти.

    А лагерите на смъртта не са били само евреи - имало е и много руснаци. Но на еврейчетата ви е много удобно да забравите това. Забравяте и за Бандера и неговата армия УПА които също са избили много евреи а сега се чества като национален герой в същата тази Украйна която защитаваш - май те е налегнала доларова амнезия. И после хората не харесвали евреите

    Коментиран от #18

  • 16 Гьобелс ✋

    28 11 Отговор
    холокост е еврейска дума и ритуал ползван от ционистите.Престанете с тия жидове мръсни,най-долното племе на Земята.Ако не беше СССР-държавата на Антихриста,тия никога нямаше да имат и държава !
  • 17 Бай ви Ганчев!

    32 3 Отговор
    Осъждам жестокостта, садизма и всеки геноцид, но приравняването на най-жестоката война в Новата човешка история до холокоста започва не само да втръсва , а да поражда желание за нов, което е гадно, но и показва, че време някои паразити да спрат да ни го натрапват, писна ни!

    Коментиран от #29

  • 18 Българка

    28 2 Отговор

    До коментар #15 от "Украинец":

    Много си прав, за парите най-вече. Платена работа. В Израел , преобладава мнението, че Русия е в правото си и не само заради това, че 1/3 от сегашните израелци са с руски корени.
  • 19 Хаха

    33 4 Отговор
    Цитат:"Вярвам, че справедливостта ще възтържествува и украинският народ ще победи в тази неравностойна война."
    Ако спечели от Азов ще го пратят в лагер този веднага.Той наясно ли е,че за тях Бандера е национален герой,а Хитлер е герой?
    Този на снимката да го пратим на азовците!
  • 20 ЛиБеРаст

    24 4 Отговор
    Наследниците на изчезналата "Велика Хазария" като народ нямат общо с евреите семити. А репресиите срещу тях се дължат на факта, че хазарските им сънародници държат банките и управляват банковия капитал в света. Това е още от преди ВСВ.
  • 21 Софиянец

    5 15 Отговор
    Родните руски падлоги като Леа Коен дали са съгласни ;)
  • 22 Българка

    10 30 Отговор

    До коментар #13 от "Мутата":

    В Русия също е имало холокост и гонения на евреи от Сталин. Да не забравяме, че до преди 1940г, Русия и Райха са съюзници (Молотов-Рибентроп).
    Имало е и холокост на украинци (голодомор). Русия не е била никога добричка и мирна държава, не се заблуждавайте. Дори освободителната война за България е предизвикана от имперски интереси.

    Коментиран от #34, #38, #70

  • 23 Дон Калверо

    35 3 Отговор
    Дразнещото е ,че този ,,мъдрец" казва:
    ,,България трябва да се гордее,че е спасила еди колко си поклонници на предателянаХристос"
    Но не казва:,,Ние се гордеем,че България спаси еди колко си от нас и сме БЛАГОДАРНИ за това"
    Цялата теза на Моше се гради на: ,,АЗ наставлявам" ,а не на: ,,Аз благодаря"

    Коментиран от #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 българина

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Грешка ли е":

    тъй като не виждам нито един отговор на въпроса, да дадем ЖОКЕР, разликата е в думите ИЗТОК и ЗАПАД ! Думата Запад е оправдава всяко действие, по презумпция , то е правилно, богоугодно и ненаказуемо, върви с индулгенция платена в долари!
  • 26 Украинец

    35 2 Отговор
    "Той наясно ли е,че за тях Бандера е национален герой,а Хитлер е герой?"

    Наясно е, но този е "евреин" колкото аз съм китаец - такива като него имат един бог и това са парите - за пари всичко правят. За пари ще се снима със свастиките даже и ще се прегръща с Азовците а може и цветя на паметника на Бандера да постави. Продажниците нямат цвят, идеология или религия - те винаги са в услуга на текущите си господари - такива са и нашите евроатлантици които на 100% са бивши комунистически величия или ченгета от ДС.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Търновец

    21 3 Отговор
    През ПСВ бяха убити над 18 млн хора а тогава нямаше нито нацисти нито фашисти моя дядо по майка беше доброволец в Македония и военнопленник във Франция и след завръщането си е един от първите социалдемократи в България, баба ми Мария ражда 8 деца и 6 умират от болести, досега не съм видял задълбочено историческо изследване
  • 29 Българка

    4 21 Отговор

    До коментар #17 от "Бай ви Ганчев!":

    Не си прав, трябва да се повтаря даже още по-често, всяко зверство, за да не си помисли някой лум-пен политик, че сме забравили. Вече се прокрадват подобни мисли, тук в този форум даже са чести. Все някой друг (евреите) ни е виновен. Евреите не ни дават висока заплата , нищо че сме завършили с 3.00 средно образование. Евреите са ни избрали крадливи и смо та ни политици, ама не ходим да гласуваме.

    Коментиран от #39, #46

  • 30 МММ

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ротшилд":

    винаги отнасяш минуси от мен с този никнеим.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 соломон напасания

    16 6 Отговор
    Да не забравяме че Зеления е евр.. а Путин също . Т.е 2 евр.. не можаха да седнат на масата и да се разберат и това страдат 2 народа . Да не забравяме също че евр... не воюват в окопите както и по времето на ВСВ предпочитат да се крият докато свърши "спора" .
  • 33 777

    24 2 Отговор
    Оскар, върни парите, не се крий зад Шалом!!
  • 34 Прометей

    30 3 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Опитваш се да внушаваш,че голодомор е устроен на укрите от руснаците ли?Та укрите и руснаците заедно преживяват голодомор-а в състава на Съветския съюз ,причинен от същия този хрисим и добронамерен Западен свят,като принуждава Съветския съюз да си плаща задълженията с жито,а не със злато.
    Но сега е удобно да изкараме руснаците зли а Западът,който двеста години практикува робството-добър.

    Коментиран от #40

  • 35 Не е лесно да си мазен лицемер

    21 1 Отговор
    Ако има холокости, благодари на Зеленски и кукловодите му от САЩ. Ама нали сте първи приятели, как да кажеш истината?
  • 36 АРЕС

    22 1 Отговор
    Това е крадеца от Александровска болница,вижте му наглата физиономия,и зашо не е в затвора,а дава акъл.
  • 37 Психo от Курило

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Дон Калверо":

    Грешно е да правиш добрина, само за да получиш благодарност . Никой не ти е виновен, че нямаш самочувствие. Те и циганите са на същия принцип "Аз имам права" , а принципа "Аз имам задължения" е удобно забравен. Проблема ни е, че намесваме раса, пол и цвят на кожата.

    Коментиран от #53

  • 38 Украинец

    21 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Сега защо смесвате царска Русия със СССР и със съвременна капиталистическа Русия и приписвате всички грехове на всички управлявали Русия на Путин.

    Защо не приписвате греховете на Хитлер на Шолц или Меркел.
    Защо не приписвате греховете на Сталин на Грузия например защото той е грузинец и много руснаци са пострадали от неговия терор.
    Защо пък всички забравят за зверствата на холандците в Конго, или на французите или англичаните в колониите им или пък на италианците в Етиопия - за това не се говори а само какво са правили руснаците от както съществуват и то само лошите работи - добрите не се споменават.

    Много ви е едностранна пропагандата

    Коментиран от #51

  • 39 Гжо, всеки има право на мнение, дори Вие

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    да се повтаря нещо до втръсване е прийом на властовите психопати, примерно расизма, забелязали ли сте, че ни го набиват до втръсване да не би в един момент хората да започнат да се замислят за истинските проблеми, това е много лицемерен и долен похват, бориш се с нещо, набиваш в главите на хората до втръсване и постигаш обратния ефект, най-страшно за тия е да започнем да живеем нормално и да не мислим за тяхните извращения!

    Коментиран от #52

  • 40 Българка

    4 18 Отговор

    До коментар #34 от "Прометей":

    Нищо не внушавам, цитирам исторически факт, а той е че Сталин оставя без храна "житницата" на СССР. Тука Запада почти няма намеса, всичко е на база разчистване на сметки. Филма го гледах по НТВ.

    Коментиран от #54

  • 41 Исторически парк

    6 0 Отговор
    Трябва да го повторим!
  • 42 Сталин

    23 1 Отговор
    Абе стига стига с тази измама -холокоста .
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология
    Кака така след войната броя на евреите в Европа става повече ,отколкото преди войната ,къде са масовите гробове на тези мошеници и защо еврейските ционистки банкери като Ротшилд финансираха Хитлер,поради същата причина финансират сега Украйна- за да украдат Русия
  • 43 Пентагончев

    18 2 Отговор
    Господин еврей , Русия също се управлява от евреи и навсякъде и по телевизии и ведомства са настанени евреи . По всяка вероятност не сте изненадан от информацията . И Путин и Зеленски са евреи и в двете държави олигарсите 90% са евреи и САЩ също и така като представители на една и съща каста защо не се разберете по нормален човешки начин . Аз знам защо ! Защото не воювате с евреи на бойното поле а с обикновените представители на тези народи , т.е не загиват евреи а някакви си там ваши роби ......
  • 44 Стоян Александров

    18 3 Отговор
    Еврейте са създателите на нацизма. Всичко започва и свършва с тях. Лъжат Ни. Хитлер е еврейн, САЩ се командва от еврей, Англия също, Зеления е еврейн, всичко нациско е свързано от корен с еврейте....ФАКТ...ИЗРАЕЛ Е ИЗКУСТВЕНА СТРАНА, КАКВО ОЩЕ ИСКАТЕ....ДОЛАРА Е ЕВРЕЙСКИ ПРОДУКТ ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА СВЕТА, СВЕТА ДА Е РОБ НА ДОЛАРА, ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА ДАЩ Е ЕВРЕЙСКА И ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ...ВСЕ ФАКТИ...
  • 45 Истината

    14 1 Отговор
    Холокоста е измислица на евреите за да получат държава нали затова е цялото занятие ВСВ и
    платения нацизъм от Ротшилдите
  • 46 Иван

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Българка":

    Това не е платен коментар!
  • 47 безпартиен

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грешка ли е":

    Ще има да чакаш отговор,още повече смислен!Не разбрахте ли,че КОЙТО ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО-ВЛАДЕЕ БЪДЕЩЕТО!КОЙТО ВЛАДЕЕ НАСТОЯЩЕТО-ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО!Интересното в случая е,ЧЕ ОЩЕ НЕ СА ИЗТРИЛИ КОМЕНТАРА ВИ!Но никога не е късно!
  • 48 4782

    8 0 Отговор
    един век само за това говорим познаваш ли шекерджийски този шалом законен ли е
  • 49 Оп Са

    14 1 Отговор
    "То е като една заразна болест, като Ковид-19."
    Да разбираме ли ,че холокоста е като Ковид, една голяма измама? Евреите, които познавам имат слабости, но са сравнително интелигентни хора, но въпросния професор явно е на нивото на Ковид светилата-проф. Радка, проф.Казанджията, Доц.Кунчо, проф Муфтачийски и т.н
  • 50 Хисторик

    10 2 Отговор
    Холокост е в Палестина от 60 години
  • 51 Българка

    6 8 Отговор

    До коментар #38 от "Украинец":

    Отговарям веднага, защото когато ни е удобно отъждествяваме Царска Русия, СССР и Русия. Например "руснаците ни освободиха" , не казваме армията на руския цар саставена от руснаци, украинци , финландци, гагаузи, казаци...
    Но когато не ти е удобно , вкарваш разделение и правиш разлика.... Надявам се ме разбра.

    Коментиран от #56

  • 52 Българка

    2 9 Отговор

    До коментар #39 от "Гжо, всеки има право на мнение, дори Вие":

    Твоето е мнение на човек със над среден интелект и е разбираемо, но я прочети коментарите и виж колко хора с IQ под 50 се е изказало по въпроса? За тях е това повтаряне и не забравяй , мнозинство са.
  • 53 Дон Калверо

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "Психo от Курило":

    Грешно е да получиш добрина и да демонстрираш неблагодарност.Още повече да наставляваш същите какво още могат да направят за теб.
    Това е логика на сиганче от Столипиново,което плаче,че си е загубило левчето и като му дадеш друго плаче още по силно,защото сега можело да има два.
  • 54 Украинец

    14 3 Отговор

    До коментар #40 от "Българка":

    И така да е както казваш - какво общо има Сталин с Путин и съвременна Русия и защо го цитираш този "исторически факт". Ааа сетих се - целта е да се плюе по Русия независимо с какво.

    А удобно се забравя например че през ВСВ концентрационни лагери е имало и в САЩ и там са затваряли етнически германци и най вече японци само защото са такива без съд и присъда. Иначе пропагандата за Гулаг върви с пълна сила и внушават че съвременните руснаци и най вече Путин е виновен нищо че в Русия системата се промени а в САЩ си е същата "демокрация".

    Хайде намалете малко плоската пропаганда и опорките.

    Коментиран от #60

  • 55 Сюр Гюн

    10 0 Отговор
    Требва да се заличи тези мошенизи вреи.Никаква милост за тях.
  • 56 Украинец

    17 2 Отговор

    До коментар #51 от "Българка":

    "руснаците ни освободиха"

    Всички които казват така имат в предвид руската държава а не националностите в нея. То и в българската армия е имало например "добруджански полк" но никой не казва че добруджанците са направили нещо а че българската армия го е направила.

    Между впрочем няма такава националност "украинци" както няма такава националност "шопи" в България - Украйна е географско понятие както "Добруджа" и е населена със смес от руснаци, поляци, унгарци, власи, българи, татари и още други. Даже и немци има но "украинци" няма.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Деца на бащите си

    14 0 Отговор
    Прегърнали сте се с бащите на холокоста, алчността пак ще ви погуби. Обърнахте гръб на спасителите си, заиграхте се с палачите си, историята пак ще се повтори.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Българка

    1 9 Отговор

    До коментар #54 от "Украинец":

    В момента внушенията ги правиш ти, аз отговорих на коментар, за това цитирах исторически факт.

    Коментиран от #63

  • 61 Стоянов

    19 1 Отговор
    Хайде стига с този Холокост, 80г минаха обаче евреите още ни набиват в главата като че ли ВторСвВойна е само холокост. Да кажат защо избиват палестинци, да кажат за окупираните от Израел територии, а колко милиарда измъкнаха от Германия.
  • 62 Иван Иванов

    14 1 Отговор
    Евреите защо избиват палестинци? Нещо за холокоста на палестинците? Нещо за окупираните сирийски територии?
  • 63 Украинец

    15 2 Отговор

    До коментар #60 от "Българка":

    Не правя никакви внушения - внушенията ги правите вие с "исторически факти" които нямат нищо общо със съвременна Русия и Путин.

    Мъчиш се да ни внушиш колко са лоши съвременните руснаци защото някога един грузинец направил "голодомор" на "украинците" които също са руснаци. Само че голодомора е бил в целия СССР което удобно пропускате и е предизвикан от искането на "демократичния" запад СССР да си плати задълженията за доставките на оръжия за ВСВ в жито а годината е била много лоша за реколтата. Мъчиш се да ни внушиш как руснаците се отнасяли зле с други руснаци живеещи в областта Украйна и за това съвременните "украинци" имат право да са против руснаците.

    И пак те питам какво общо имат съвременна Русия и Путин с голодомора и защо го споменаваш.

    "Дори освободителната война за България е предизвикана от имперски интереси."

    Естествено че е така но кажи ми коя империя до този момент е завладявала територии от друга империя и не ги е присъединявала към себе си а е създавала или възстановявала държава.

    Намали малко соросоидната пропаганда и вземи да разсъждаваш и не се мъчи да прокарваш внушения.
  • 64 Гад Заяви

    13 3 Отговор
    Холокост не е имало. Това е легенда, измислена пирказка, с която чифутистан дои Германия и света с пари и облаги.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Перо

    12 1 Отговор
    Световният ционизъм не покани освободителите на Аушвиц и спасителите на лагеристите, което внушава, че е било грешка! Сегашната подръжка на превратаджийския, ционистки режим в Украйна го потвърждава! Във ВСВ са загинали 5-пъти повече руснаци, но за тях няма холокост! А Хитлер не нито първия, нито последния които е преследвал, най-преследваните в света, още от древния Египет! Причината е табу!
  • 67 ФАШИСТИ НОМИНИРАНИ ЗА МИР-УЖАС.

    9 1 Отговор
    ХА ХА ХА ХА , ГРЕШКА БИЛО А САЩ И ЕС ВЪЗРОДИХА ФАШИЗМА И НАЦИЗМА В ОКРАИНА. ГРЕШКА НАЛИ? КАКВО КАЗВА ШАЛОМ ЗА АЗОВ,ДЕСЕН СЕКТОР И Т.Н.??? ЕВРЕИНА ЗЕЛЕНСКИ МАЙ Е ФАШИСТ???
  • 68 Гой

    18 0 Отговор
    Прочетете Тората и ще видите откъде започва фашизмът. Евреите са богоизбрани, а другите народи са създадени, за да им слугуват. Това пише там.

    Коментиран от #71, #83

  • 69 шефа

    7 2 Отговор
    Вижте една гнусна ционистка физиономия,нагла,мръсна,долна.
  • 70 Седни и почети

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    За разлика от Хитлер, който "унищожаваше" простолюдието евреи и не само, Сталин изби и отстрани болшевишките евреи ( 98% от управленческия състав на страната след преврата 1917) отговорни за разрухата и гражданската война.

    Коментиран от #74, #82

  • 71 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "Гой":

    БогопоsrАни!
  • 72 Толкова му е акъла на тоя и като "лекар"

    8 1 Отговор
    Тоя чува ли се кво говори бе!?!?ако бандеровците на усраина победят, тоя евреин ще го върнат пръв в и нцлагерите на Аушвиц.....Гледам го тоя Оскар всеки ден да бядва с некви 20-годишни духачки в стола на Света Екатерина.....чудя се, не схваща ли, че на всички ни е ясно кво правят в очната клиника ка тия...
  • 73 бай Ставри

    1 1 Отговор
    Холокостът не е грешка, а е геноцид. Това еврейски страх от надигащия се фашизъм ли е или опит за реабилитация.
  • 74 Не е антисемит

    10 2 Отговор

    До коментар #70 от "Седни и почети":

    Сталин никъде няма антиеврейски и антисемитски изказвания. Сталин е репресирал по политически причини политически противници на болшевишката партия както вън от нея така и вътре в нея. Сталин е преследвал меншивики,анархисти,есери,както и спотаили се троцкисти. Много несправедливо са пострадали,но за много е имало защо. Троцкистите не е успял да разчисти долре и затова през 1941г. има тотален провал на Червената армия на западното направление към Ленинград.
  • 75 Този поддържа

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тупангеловски":

    хазарите юдео-нацисти и укро-нацистите в изкуствената държава "Украина", създадена върху територията на Русия, основно с руско население и още 50 етноса, сред които и българският етнос.

    Няма "украински народ", защото за да има народ трябва да има общ етнос с единен език, възникнал по естествен път; обща история; обща култура... Има единствено украинска нация, като икономическо понятие в следфеодалната държава, което включва всички (и чужденците) ангажирани с възпроизводствения процес. Кои са князете на изкуствената държава "Украина"?

    "Украина" е създадена от Австроунгарската и Германската империи, и от РСФСР на Ленин, с Брест-Литовския сепаративен мирен договор от 03.03.1918 г., като фактическа суровинна и хлебна колония на Централните сили за продължаване на ПСВ с Антантата. Ленин казва за Брест-Литовския договор: "Крачка назад - две напред", понеже с този договор запазва юдео-болшевишката държава РСФСР, създадена в полза на германския капитал (от гледна точка на Германската империя) и в полза на руската работническа класа и на световната пролетарска революция (от гледна точка на юдео-болшевиките).
  • 76 Позор недраги ми

    9 0 Отговор
    За съжаление навсякъде по света евреите се огъват и прислужват на текущата политическа власт. Така е е било при Халифата в Испанея,при Османската империя,в СССР, в САЩ... Господинът Оскар със сигурност знае за Волинското клане в което бандеровците през 1943-1944 изколват 100 000 поляци,евреи и роми/ роми щото иначе ще ми изтрият/. Със сигурност знае и за Йедвабне където поляци изгориха цяло селе евреи,както и за погромите над евреи в социалистическа Полша! Със сигурност знае и за Бабин ЯР ,където нацисти и бандеровци избиват 150 000 предимно евреи,но и руснаци и роми. А на годишното отбелязване в Аушвиц антисемитите бандеровци и поляци седят едни до други в залата...,а руснацити които в 15.30 на 27.01. 1945г. освободиха лагера... ги няма. Не са поканени нарочно. Позор недраги ми Оскаре!

    Коментиран от #77

  • 77 Този хазар и юдео-нацист,

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Позор недраги ми":

    т.е. ционист, поддържа юдео-нацистите "хасиди" (юдейска секта възникнала в Руската империя), на власт в изкуствената държава "Украина" - чиято най-агресивна ядка са хасидите на сектата "Хабад Любавич". Те се имат за най-правоверните сред правоверните, за по-по-най-юдаистите и държат в ръцете си Ню Йорк, където е главната им квартира.

    Крайната им цел е нова хазарска държава, която вече са нарекли "Небесен Ерусалим" и която се опитват да построят върху славянските кости в Украйна, като използват укро-нацистите за свои зомбирани срещу Русия проксита.

    Самите ционисти в Украйна се хвалят, че на 600 хиляди "праведни евреи" ще робува цялото останало човечество, а крале и държавни глави ще имат високата чест да им целуват пантофите.

    За столица на новата си хазарска държава са определили Днепропетровск (Днипро), където е най-големият юдейски молитвен комплекс в света! Втарият по значение за юдео-нацистите град в Украйна е Одеса. Следните области трябва да станат част от юдео-нацистката държава "Небесен Ерусалим": Днепропетровска, Одеска, Николаевска, Херсонска, Запорожка и Крим!!!!

    Коментиран от #78

  • 78 Уйдурмите им

    7 1 Отговор

    До коментар #77 от "Този хазар и юдео-нацист,":

    Днепропетровск/Екатеринослав е основат през 1776г. от княз Потьомкин,любимиц на Екатерина Велика. Одеса е основана през 1794г. като военноморска крапост в земите отвовювани от Османската империя,т.е хазарите нямат никакъв принос. Друг е въпросът,че те винаги дофтасват където видят келепир и възможност за търговия. Хазарите могат да си мечтаят каквото си искат - мечтите са безплатни. Князете Светослав и Владимир са приключили проблема с хазарите и от тогава досега могат да съществуват като криптохазари и да плетат заговори. Направиха Майдана от 1917г. и за 84 години експериментът приключи. Направиха Майдана от 2014г. заедно с бандеровците,и тая уйдурма ще приключи за по-малко от 10 години.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Амадор

    3 3 Отговор
    Така като чета коментарите, стигам до извода, че евреите са в дъното на всички проблеми на Света. Изводът каквъв е - няма евреи - няма проблеми. Кой разбрал -разбрал.
  • 81 Лагрестин

    1 0 Отговор
    Надявам се,че Израел отчита факта,че по-голямата част от българското население е по принцип миролюбива и добронамерена.За съжаление обаче,има и отделни хора,които обичат войната,враждата,омразата и противопоставянето.Обикновено точно това малцинство се опитва да подбужда и дори принуждава другите да следват неговите пагубни идеи.Именно това не бива да се позволява.
  • 82 Българка

    2 4 Отговор

    До коментар #70 от "Седни и почети":

    Стига лозунги, отговорни за какво???? Сталин е същия психопат като Хитлер.
  • 83 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Гой":

    Прочети я по-внимателно, може да напишеш и другото име та Тора, а то е Стария Завет. Навсякъде пише , че те са ИЗБРАНИТЕ от ТЕХНИЯ Бог, нали се сещаш, че са били поробени от Фараоните.

    Коментиран от #85

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Специалист

    4 0 Отговор

    До коментар #83 от "Българка":

    Старият завет е само историческата част на Тората. Аз съм чел самата тора, на руски - пълен обем, подариха ми я от Израел - от едната страна е на иврит, от другата е на руски с коментарите на един известен равин от Лондон, живял в началото на 20 век.. Така че много добре знам какво говоря. Това че евреите са били поробени от фараоните го знаем. Но самата юдейска вяра се базира върху убеждението за своята богоизбраност и за гоите, които са създадени единствено, за да слугуват на евреите. Не се опитвай да ме манипулираш. Чел съм дори Зоар и много други свещени еврейски книги - на руски и на английски. Доста напред съм в материала. Не се опитвай да шикалкавиш. Сигурен съм, че не знаеш езика на историческата си родина иврит и само се пънеш да се изявяваш. Няма нужда.
  • 86 Лагрестин

    4 0 Отговор
    Със сигурност може да е имало хора които по свое желание да са сътрудничили на германците,но считам че мнозинството след населението не е подкрепяло нито изпращането на войски на източния фронт,нито депортирането на българските евреи.И е радващо,че въпреки силния натиск от немците,нашата страна не е изпратила войски срещу СССР и не е предала своите евреи.
    Няма спор,че има и много неща от което би следвало да се срамуваме,само че фактът,че малка страна като нашата,която почти никога не е могла да има самостоятелна и независима политика, е успяла да се наложи по горепосочените въпроси,все пак следва да се отчете.
  • 87 Лагрестин

    1 0 Отговор
    И накрая ще завърша с това,че в днешно време също се налага да има помощ и сътрудничество,както отвън,така и отвътре,за да не се позволява историята да се повтаря през няколко десетилетия.Трябва да се прави разлика между онова,което мнозинството от българските граждани мисли и се стреми и това,което една шепа хора искат и правят;трябва да се отчита също и това кой какви средства използва,а също и натискът чрез власт и сила който се упражнява върху мирното население.България е малка,но стратегическа страна,която много трудно би могла да има независима политика,затова следва да й се помага и отвън в това отношение,без да бъде тласкана към гибел.
  • 88 Лагрестин

    4 0 Отговор
    Надявам се всички добродетелни и миролюбиви хора от всички страни да съдействат за мира и разбирателството,както у нас,така и по света.В противен случай,само Божествена намеса би могла да спаси човечеството от (само)унищожение.

    Коментиран от #89

  • 89 Дай Боже!

    4 0 Отговор

    До коментар #88 от "Лагрестин":

    Амин!
  • 90 Хаха

    4 0 Отговор
    Евреин да говори кое е най добре за света. Носа му порасна до луната
  • 91 7777

    0 0 Отговор
    А, какво да кажем за масовият холокост над руснаците, извършван от Ленин, Троцки в бившата СССР в лагерите на смъртта?
    ТЕ - БОЛШЕВИКИТЕ, КАКВИ БЯХА И НАЙ-ВЕЧЕ , ОТ КОГО БЯХА СПОНСОРИРАНИ?