Last news in Fakti

29 Януари, 2023 15:00 3 689 34

Кирил Домусчиев: Здрави животни за здраво човечество

  • ресурси-
  • световно население-
  • недостиг на храни

Част от неговата реч пред Глобалната инициатива на Клинтън в края на 2022 г., публикувана в авторската колонка Midlands Voices на авторитетното местно издание Omaha World-Herald

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Просперитетът на човечеството нараства с обещаващи темпове. Според ООН до 2050 г. населението на света ще достигне почти 10 милиарда души. Благословени сме да живеем в свят, в който половината от населението има достатъчно доходи, за да се счита за „средна класа или по-богата от средната“. Но всички ние трябва да осигурим и почти 4 милиарда души, които живеят в крайна бедност, в Съединените щати включително, да постигнат едно устойчиво и приемливо ниво на здраве и благосъстояние.

Устойчивостта изисква повече от осигуряване на ресурси. С нарастването на световното население все по-голяма част от обществото ще се приобщава към средната класа в резултат на развитието на икономиките в техните страни. Добавете към тази парадигма нарастващото въздействие на изменението на климата и увеличеното глобално търсене на ресурси, което се очаква да се удвои през следващите 30 години, и сме изправени пред огромно предизвикателство.

Извънредните ситуации и несигурността в доставката и производството на храни вече натоварват значително глобалните продоволствени системи, допълнително изострени от войната в Украйна и нейното въздействие върху доставките на зърно, производството на торове и повишените цени на енергията. Дори в щат като Небраска 188 080 души са изправени пред глад, от тях 64 190 са деца.

Прекъсванията във веригите за доставка на селскостопански продукти са по-очевидни и важни в сравнение с останалите вериги за доставки. От една страна, имаме недостиг на храни и хора нуждаещи се от тях, а от друга, имаме храни, които на практика гният или се развалят в контейнери в други части на света“, казва Еркут Сьонмез, доцент по управление и анализи на веригите за доставки в Университета на Небраска в Линкълн.

„Фермерите също изпитват недостиг на ключови суровини, като например на аминокиселини, предназначени за фуражите в животновъдството.“

Иновациите, насочени към опазване здравето на животните, са глобално предизвикателство. Straits Research оценява глобалния пазар на животински протеини на 44.08 милиарда щатски долара през 2021 г. Предвижда се той да достигне 72.60 млрд. щатски долара през 2030 г., като нараства с кумулативен годишен ръст от 5.7%.

Животинските протеини (от едър добитък, птици, дребен добитък и аквакултури) са основни компоненти в храненето на повечето хора. Инфекциозните заболявания представляват най-голямата заплаха за здравето на селскостопанските животни. В момента недостигът на яйца в цялата страна засегна американците, тъй като смъртоносен щам на птичи грип доведе до ограничено производство на яйца в страната.

В момента и в бъдеще трябва да гарантираме, че по света се използват за препитание само здрави животни. Подобно на хората, животните са уязвими към болести, причинени от бактерии, вируси, паразити, гъбни заболявания и недостиг на хранителни вещества.

Освен това последното десетилетие доведе до множество дестабилизации на пазарите на фуражи за животни, предизвиквайки глобални мултипликационни ефекти върху доставките и цените на храните.

Един от начините, по който фармацевтичната индустрия, насочена към селското стопанство, помага за решаването на проблемите, свързани с увеличаване на търсенето и предотвратяване на глобалните смущения в доставките на храни, е чрез тясното сътрудничество с нашите партньори – производители на храни, и разработването на дългосрочни решения по отношение на значимите опасности. Ветеринарните фармацевтични продукти и фуражните добавки за животновъдството помагат на фермерите да поддържат здравето на селскостопанските животни, които са основен източник на протеин.

Иновациите във формулирането на фуражите са от съществено значение. Компании, включително и моята, са разработили ензими с множество предимства. Нашите иновативни ензими, разграждащи нескорбялни полизахариди (хранителни фибри), правят несмилаемите преди това груби фуражи усвоима храна за животните. Използването на други ензими също помага за намаляване на употребата на фосфати (фосфатни соли), като по този начин намалява замърсяването на околната среда и разходите на фермерите. Прекомерната употреба на неорганични фосфати е източник на значително замърсяване на околната среда, а намаляването на употребата им дава възможност за по-устойчиво и по-щадящо околната среда използване на ресурсите.

Освен осигуряване на възможност за повишаване на производството на животински протеини, иновативните компании по целия свят инвестират и в разработването на алтернативни технологии за производство на ключови хранителни компоненти. Необходими са милиони тонове риба, за да се осигурят количествата незаменими мастни киселини Омега-3, които се използват в храненето и на хората и на животните. В момента моята компания произвежда висококачествени масла, богати на Омега-3, чрез ферментация на микроводорасли. Този процес не засяга естествения екологичен баланс на океана и същевременно получените продукти са с високо качество и без замърсявания от тежки метали, нанопластмаси и други вредни вещества.

В момент, когато излизаме от пандемията от COVID-19, е наложително и компаниите, и отделните граждани, всички, които имаме отношение към изхранването на нарастващото население, да продължим да правим иновации – използвайки науката, устойчивите практики, безопасността на храните като наши ориентири, за да удовлетворим глобалната потребност от храни.

(Автор Кирил Домусчиев, президент на "Хювефарма". Той стана почетен гражданин на Небраска през 2019 г. за инвестициите на "Хювефарма" в щата. Това е част от неговата реч пред Глобалната инициатива на Клинтън в края на 2022 г. е публикувана в авторската колонка Midlands Voices на авторитетното местно издание Omaha World-Herald.)


Поставете оценка:
Оценка 1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    43 5 Отговор
    Таз година милиард, догодина два.
  • 2 Емил

    54 1 Отговор
    Това комуде-чекист къде се слага?! А бе, гелче, не по-високо от парите - само там си добър!
  • 3 Урюрвкос

    48 3 Отговор
    на 15 ноември 2022г. населението на Земята стана 8 млрд. а формулирането на фуражите се правеше при байтошово време имаше научни институти които се занимаваха с тези въпроси.
  • 4 Домус

    44 7 Отговор
    Тоя откъде изплува......Симптом, че гражданите за евразийско развитие на България се връщат на власт. Хора, внимавайте за кого гласувате. Олигарсите дебнат.
  • 5 Тоя не е нормален

    42 5 Отговор
    Всички експерти са съгласни, че броя на населението на Земята е прекалено голям. Не може да изхранва и се изразходват прекалено много ресурси които се изчерпват. Нанесените вреди и щети на природата и околната среда са явни – климатични промени и изчезващи биологични видове. За съжаление докато има такива нагли и алчни хора като тоя – трудно ще се разрешат проблемите.
  • 6 Българка

    54 1 Отговор
    Тоя мафиот върна ли десетките милиони на държавата за разрухата в БМФ? А дали е разпитван за едни 20 милиона годишно рекет за реклама в "Нова" от Васил Божков и написано на салфетка собственоръчно обещание за съпорт срещу рекета? А защо още няма повдигнати обвинения за десетките милиони?

    Коментиран от #20

  • 7 Майна

    36 3 Отговор
    Тъмната кабала със машата си Бил Гейтс са направили ,,ваксина,, за кравите за да ,,ваксат,, чрез месото ЧОВЕЦИТЕ..
    Знаете ли, че този , е в списъка на ,,глобалния елит,, като най-бързо забогатялия милиардер в България за миналата година..
  • 8 ФЕЙК

    38 4 Отговор
    Домус, отказваме свинското! ЕС и Урсула нареждат да се храним с червеи и насекоми! Хюве фарма да произвежда лекарства за тях, докато не сме станали стоножки и ципокрили.
  • 9 Трамвай

    35 0 Отговор
    Гела, няма пари, всичко е на турците и толупа
  • 10 1234

    42 0 Отговор
    На Киро кораба джапанката майка му беше златна тъкачк преди 90 та директорка на завод балкан,после завода беше собственост на синчето,и фалира,после съсипа и тихоокеански флот

    Коментиран от #11

  • 11 Капитализъм

    27 1 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    ... в действие!!! Здрави животни за големи печалби!!!
  • 12 НОВА

    30 0 Отговор
    ОБЕДИНЕНА МУТРЕНСКА БАНКА.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 кирчо

    29 1 Отговор
    Здрави животни за здрава работа за яка печалба за големите чорбаджии
  • 15 Пентагончев

    28 1 Отговор
    Кой са здравите животни ве Кириле , Атанасов ли , твоя съименник ли или Кокорчо ? Бат Бойко е здраво животно но само физически, а умствено си е жив български тъпан ! Та Домус вземи създай нещо за хората на тая територия че те са безвъзвратно загубени и с това и като цяло нацията . Вземи измисли нещо за мозъка че все по трудно им се отдава да мислят а на избори са за гъби .
  • 16 Истината

    23 1 Отговор
    Хиляди хора са резистенти към антибиотиците, давани на животните и поглъщане след това от хората.
  • 17 Весо

    29 0 Отговор
    Неприятен, алчен, нагъл тип от селско потекло.
  • 18 Този тъпак си е платил стстията

    25 0 Отговор
    Нагъл и комплексар. С всичките си пари пак си един мухло.
  • 19 Затвор за такива и конфискация до десето

    20 0 Отговор
    Стига
  • 20 Шофьор

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    С поглед блуждаещ като на Зеленски, на няколко черти,писател станал, смешник. С брат си съсипаха Варна-пристанище, ТИМ,ДПС им помага, ти искаш да направят нещо за народа?Те рушат, крадат и ни ощетяват.За такива, съд,затвор, придобити авоари в полза на държавата. Все още има надежда да си върнем НРБ.
  • 21 "Страшният съд"

    14 2 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Особено, когато са крали...
  • 22 Тома

    15 0 Отговор
    Още си пазя китайските джапанки купени от домуса.Тогава той беше по зле от мен но откраднатите пари в червените куфарчета го докараха до върха благодарение на бкп и дс
  • 23 Как ще

    10 0 Отговор
    достигне десет милиарда, след като е силно застаряващо и няма висока раждаемост? Китай за първи път от 60 години са с намаляващо население. Четете иначе ще ядете само репички и ще карате ел коли!
  • 24 Охльобохльо

    10 0 Отговор
    Кога му дадоха куфарчетата , кога му поцърне гъ.зо , та и акъл почна да дава
  • 25 Гост

    9 0 Отговор
    Щом този се появи и хубавото Наде, започва наддаването. Спешно ни трябва сретанчо.
  • 26 Мми

    10 0 Отговор
    Ти в отвъдното какво мислиш че ще отнесеш , че целият ти Земен живот е кражба и далавери?????
  • 27 Цар

    10 0 Отговор
    Кинтите на Боко и доганя са изпрани ,изчистени и вложени,вече не са крадени.
  • 28 Всички

    8 0 Отговор
    които все още вярват в мантрата - "За всичко са виновни комунистите" да си спомнят за думите на попа - "Слушай ме какво ти говоря но не гледай какво правя"!
  • 29 Гюлю

    8 0 Отговор
    И тоя шофьор стана едно голямо нищо,,!!!
  • 30 Тошо

    7 0 Отговор
    И ТОЗИ ПОЛУДЯ КАТО ГЕЙТС,ПОМИСЛИЛ СЕ ЗА МЕСИЯ.ПАРИТЕ НЕ СА ВСЕКИ,УВРЕЖДАТ МОЗЪКА.
  • 31 Чочо

    7 0 Отговор
    Съсипа флота, няма кораби под наш флаг, съсипа железниците влакове и релси с фирмите си и началниците които назначи, сега е ред на животните
  • 32 Наглецо

    6 0 Отговор
    Кюспе фарма е параван за пране на мръсни пари.Инвестирал в Небраска,територия забравена от Бог,ама така няма да го хване закона Магнитски.Изобщо ла.нена работа като зализания наркоман.
  • 33 Кирил и Методий

    1 0 Отговор
    Що е Кирил - все е киртак!
  • 34 Животното

    3 0 Отговор
    Домусчиев е като крава на покрив - гледаш и не разбираш как това говедо се е изкачило толкова високо. Сигурно има как